Jump to content
b.dawid

21.05.2016 II Podlaski Konkurs Piw Domowych

Recommended Posts

Wyniki drugiej edycji Podlaskiego Konkursu Piw Domowych, GRATULACJE!

 

Witbier(54 piwa zgłoszone):
1. Mariusz Bystryk – 37,25
2. Andrzej Miler – 36,25
3. Filip Mazur – 30,25
4. Łukasz Komorowski – 29,75
5. Daniel Duda – 29,25
6. Sebastian Cholewa - 29,25

 

Bohemian Pilsner(33 piwa zgłoszone):
1. Robert Kamiński – 40,75
2. Szymon Niebudek – 28,5
3. Maciej Tomaszewski, Magdalena Sykuła – 22,75
4. Rafał Krzywicki – 22,5
5. Andrzej Miler - 20
6. Paweł Masłowski – 19,5

 

Brett Saison(24 piwa zgłoszone):
1. Przemysław Godek – 29,75
2. Piotr Stefanów, Katarzyna Dzwonnik - 29
3. Mariusz Małaczek - 28,75
4. Piotr Czarny -27,75
5. Szymon - Synak – 25,25
6. Mariusz Bystryk - 24
7. Andrzej Miler - 23

Edited by b.dawid

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzieki wielkie dla współ uczestnikow i szczegolnie dla organizatorow. Jak dla mnie ten konkurs wyrasta na najbardziej prestizowy jesli chodzi o merytorycznosc

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chyba już wyrósł ;) Zarówno jak chodzi o merytorycznosc jak i o profesjonalizm. Tak jak powinno być ns każdym konkursie:)

Gratulacje dla zwycięzców!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chyba już wyrósł ;) Zarówno jak chodzi o merytorycznosc jak i o profesjonalizm. Tak jak powinno być ns każdym konkursie:)

Gratulacje dla zwycięzców!

Metryczka pewnie do poniedziałkowej kawy bedzie dolaczona :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dołączam się do podziękowań. Dzięki rzetelnym informacjom czułem na każdym etapie, że w uczestniczę w tym wydarzeniu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jest szansa na recepturę zwycięskiego pilsa? Widać że mocno odstawił konkurencję.

Dobry Pils to nie receptura tylko wykonanie.

Edited by WiHuRa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jest szansa na recepturę zwycięskiego pilsa? Widać że mocno odstawił konkurencję.

 

Wrzucę dokładną, jak się ogarnę po świętowaniu ;-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zwycięski pils:

 

Parametry - 12,8blg 5% alk. 33IBU

 

Warzony 22.03.2016. Użyłem wody aro z makro z dodatkiem gipsu (niepotrzebnie, bo goryczka wyszła trochę za ostra).

Zasyp:

90% pilzneński Weyermann i 10% carapils

 

Teraz bym użył innego pilzneńskiego. Słodowość moim zdaniem wyszła zbyt słodka, mleczno-miodowa. Wolę bardziej w stylu skórki od chleba.

 

Zacieranie:

63C - 30 min

71C - 30 min

~77C - 5min

 

Proste, szybkie zacieranie bez zabawy w dekokcję, którą uważam za zbędną.

 

Gotowanie - 90 min, 68L 10,6blg

47g Magnum 2015 13aa - 60 min

100g Lubelski 2015 2,8aa - 20 min

105g Lubelski - 1min

 

+6g pożywki - 5 min

 

Schłodzone do 17c w 70 min i wrzucone do lodówki po zadaniu drożdży i napowietrzeniu (bujam fermentorem ze 4 minuty). wyszło 47,5L + 7L w kanał 12,8blg.

Użyte drożdże z gęstwy Wyeast 2001 z 06.03.2016 w ilości ~250ml do jednego fermentora (zwycięskie piwo), a do drugiego gęstwa Wyeast 2278 też z 06.03.2016, ale miałem tylko ok. 200ml.

 

Fermentacja:

7 dni w ok. 7C

2 dni 8C

3 dni 9C

4 dni 10C

6 dni 12C

 

7 dni cichej w 10C.

 

Nagazowałem na 2,5vol, a przynajmniej w tyle celowałem :-)

 

Piwo na jakieś dwa tygodnie przed konkursem miało jeszcze dość wyraźną siarkę zapałczaną i lekki diacetyl (podobno, ja nie czułem). Przeniosłem butelki z ~12-15C do 20C na jakieś 10 dni. Drożdże posprzątały :-)

 

 

Gratuluję zwycięzcom oraz finalistom. Przejście eliminacji to już jest osiągniecie w podlaskim KPD. Sam sędziowałem witbiera, więc mogę sobie pozwolić na takie stwierdzenie ;-)

 

Dziękuję organizatorom konkursu, szczególnie Dawidowi Bobrykowi (prezes podlaskiego OT) oraz Czesławowi Dziełakowi, za ogarnięcie tego na tak wysokim poziomie.

Edited by skum

Share this post


Link to post
Share on other sites

Konkurs w prawdzie się skończył ale po konkursie jeszcze jest co robić :) Metryczki są w trakcie opracowań, jednak proszę o cierpliwość, nadchodzący długi wekend będzie przerwą w opracowaniu metryczek, stąd też proszę nie spodziewać się arkuszy w tym tygodniu.

Zdobywców podium także proszę o cierpliwość, Piotrek Czarny skontaktuje się z Wami w sprawie wyboru szczepu drożdży, jak dojdą do nas wybrane szczepy, roześlemy kompletne paczki z dyplomami, trofeum, dyplomem, piwami od sponsorów, oraz drożdżami.

Dziś i jutro postaram się przygotować i rozesłać dyplomy finalistom spoza podium.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Genialna robota Panowie, zaczynając od ogłoszenia kategorii, komunikację przed konkursem, kalibrację dla sędziów, informacje o nagrodach, listy startowe, listy finałowe, skład sędziowski, błyskawiczne ogłoszenie wyników, metryczki, które co prawda jeszcze nie spłynęły, ale już wiadomo, że będą na najwyższym poziomie. Człowiek wysyłając piwo na konkurs Podlaski czuje się od początku do końca jak VIP i mam ogromną nadzieję, że każdy konkurs będzie równał w górę i brał z Was przykład. Bo to właśnie piwowarzy są w tym wszystkim najważniejsi i to dla nich, a nie dla sędziów, organizowany jest konkurs. Na żadnym z etapów piwowar nie musiał o nic dopytywać, wszystko zostało podane na tacy. Jak widać konkurs można też zorganizować z pasją :)

Ogromne dzięki i choć w przyszłym sezonie rezygnuje z udziału w konkursach, to akurat na Podlaski bz ogromną przyjemnością przygotuję piwo we wszystkich kategoriach :)

Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites
Piwowarzy!

 

Po moim ostatnim poście zostałem mocno skrytykowany przez część środowiska sędziowskiego za tzw. podważanie kompetencji i oceny sędziowskiej. Osobiście tak tego nie odbieram, ale dla zachowania dobrego imienia konkursu, a także dla dobra osób startujących w Pucharze PSPD wycofuję się z zamiaru ewentualnego umieszczania dodatkowego komentarza w treści e-maila. 

Plus zaistniałej sytuacji jest taki, że metryczki zaczną spływać do Was zdecydowanie szybciej niż zadeklarowałem wcześniej. Dodam również, że w przypadku gdyby Puchar PSPD stawał się coraz większą kulą u nogi dla naszych koncepcji rozgrywania Podlaskiego KPD, nie jesteśmy w stanie zagwarantować, że w przyszłym roku nasz konkurs będzie do niego zaliczony.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześku, pomysł z dodatkową adnotacją moim zdaniem jest krokiem w dobrym kierunku choć może niekoniecznie do piw finałowych. Osobiście zastosowałem podobny element w stosunku do metryczek eliminacyjnych IV Karpackiego KPD.

 

W eliminacjach jak wiadomo piszę się ledwie powody odrzucenia piwa (tylko na to jest czas), zapisaliśmy więc te głównie powody w sekcji "Przyczyny odrzucenia". Jednak już po konkursie, na spokojnie, otworzyłem każdą z tych butelek eliminacyjnych w domu i rozbudowałem opis uzupełniając "Ogólne wrażenia" oraz "Dodatkowe uwagi" tak aby dać jak najbardziej czytelny przekaz autorowi piwa o powodach słabej jakości jego piwa.

 

Pozwole sobie załączyć taką metryczkę eliminacyjną żeby można było poczytać jak to wyglądało.

7_STOUT.pdf

Edited by WiHuRa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jako uczestnik konkursu mocno nad tym ubolewam. Osobista opinia takiego człowieka jak Czesław, to duża wartość dla początkujących (i nie tylko) piwowarów. I wcale nie odbierałbym tego jako podważanie opinii sędziowskich. Szkoda, moim zdaniem uczestnicy konkursu są ważniejsi niż "środowisko sędziowskie", ale co ja tam wiem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jako uczestnik konkursu mocno nad tym ubolewam. Osobista opinia takiego człowieka jak Czesław, to duża wartość dla początkujących (i nie tylko) piwowarów. I wcale nie odbierałbym tego jako podważanie opinii sędziowskich. Szkoda, moim zdaniem uczestnicy konkursu są ważniejsi niż "środowisko sędziowskie", ale co ja tam wiem.

 

Zawsze możesz go poprosić o komentarz, jak go znam - nie odmówi. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sam jestem sędzią ale mam wrażenie że niektórzy nie potrafią spojrzeć na konkursy od strony piwowara, który w tej całej zabawie powinien być najważniejszy, pewnie na za małą liczbę konkursów wysłali swoje piwa ;)

 

A co do Pucharu, to zupełnie nie wiem w jaki sposób umieszczenie prywatnego komentarza w treści maila miałoby łamać jakikolwiek punkt regulaminu pucharu czy Dobrych praktyk.

Edited by kantor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sam jestem sędzią ale mam wrażenie że niektórzy nie potrafią spojrzeć na konkursy od strony piwowara, który w tej całej zabawie powinien być najważniejszy, pewnie na za małą liczbę konkursów wysłali swoje piwa ;)

 

A co do Pucharu, to zupełnie nie wiem w jaki sposób umieszczenie prywatnego komentarza w treści maila miałoby łamać jakikolwiek punkt regulaminu pucharu czy Dobrych praktyk.

W żaden. To fanaberia paru sędziów i jak zwykle cierpi na tym zwykły piwowar... Edited by ZZZabioreCiButy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...