Jump to content
crusher

Browar OLEG

Recommended Posts

24.11.2017

 

warka 56 AIPA (receptura własna) 

SKŁAD:

  • Malteurop pale ale 4.5 kg
  • Strzegom karmelowy 30 0.3 kg
  • Malteurop pszeniczny 0.7 kg
  • Marynka 40g
  • Chinook  - 20g
  • Zeus - 20g
  • Citra - 20g
  • Mosaic - 20g
  • Coś pomieszam jeszcze na zimno z 60g
  • gestwa us-05 po warce 55

ZACIERANIE:

woda do zasypu - 16l

 

68C - 66C – 80’

78C – 10’ mash out

 

WYSŁADZANIE:

 

ciagle porcjami 5l do uzyskanej zakładanej ilosci

 

GOTOWANIE 60':

 

60' - 40g Marynka

15' - 20g Zeus

10' - 20g Chinook

5' - 20g Mosaic

1' - 20g Citra

 

Po gotowaniu parametry piwa:

 

Wyszły 21l o gęstości 15.5 Blg, przy wydajności ??? oraz IBU 80

 

Chłodzenie  w kastrze budowlanej z dodatkiem 8 zamrozonych petów 1.5l około 4h do temp. 18C

 

FERMENTACJA:

Planowana burzliwa:

16 - 17 C – 14 dni

Edited by crusher

Share this post


Link to post
Share on other sites

24.11.2017

warka 55 Session IPA przelana na cicha z dodatkiem 60g Cascade PL. Za 5-7dni kapslowanie. 24.11.2017

Edited by crusher

Share this post


Link to post
Share on other sites

27.11.2017

 

warka 57 Oatmeal IPA (receptura własna) 

SKŁAD:

  • Malteurop pale ale 1.7 kg
  • Weyermann Carahell 30 0.2 kg
  • Malteurop pszeniczny 1.3 kg
  • Malteurop wiedeński 1.0 kg
  • Malteurop pilzneński 1.0kg
  • Płatki owsiane górskie 0.8 kg
  • Łuska ryżowa 100g
  • Marynka 35g
  • Chinook PL  - 30g
  • Cascade PL - 40g
  • Mosaic - 20 g
  • Coś pomieszam jeszcze na zimno z 60g
  • gestwa us-05 po warce 55

ZACIERANIE:

woda do zasypu - 16l

 

68C - 66C – 80’

78C – 10’ mash out

 

WYSŁADZANIE:

 

ciagle porcjami 5l do uzyskanej zakładanej ilosci

 

GOTOWANIE 60':

 

60' - 35g Marynka

10' - 30g Chinook PL

5' - 25g Cascade PL

1' - 20g Mosaic, 15g Cascade PL

 

Po gotowaniu parametry piwa:

 

Wyszły 24l o gęstości 15 Blg, przy wydajności ??? oraz IBU 62

 

Chłodzenie  w kastrze budowlanej z dodatkiem 8 zamrozonych petów 1.5l około 4h do temp. 18C

 

FERMENTACJA:

Planowana burzliwa:

16 - 17 C – 14 dni

+ cicha 7 dni

Edited by crusher

Share this post


Link to post
Share on other sites

30.11.2017

warka 55 Session IPA zakapslowana z dodatkiem 126g cukru na 22l piwa. Wyszły 44 sztuki. Piwo zeszło z 12 do 3 blg.

 

12.12.2017

warka 56 AIPA przelana na cicha z dodatkiem 20g Citra, 20g Mosaic, 20g Chinook. Za 5-7dni kapslowanie.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

12.12.2017

 

warka 58 AIPA (receptura własna) 

SKŁAD:

  • Malteurop pale ale 4.5 kg
  • Weyermann Carahell 30 0.3 kg
  • Malteurop pszeniczny 0.5 kg
  • Castlemalting Abbey 0.2 kg
  • Marynka - 35g
  • Chinook - 40g
  • Citra- 10g
  • Mosaic - 20 g
  • Coś pomieszam jeszcze na zimno z 60g
  • gestwa II us-05 po warce 56

ZACIERANIE:

woda do zasypu - 16l

 

68C - 66C – 80’

78C – 10’ mash out

 

WYSŁADZANIE:

 

ciagle porcjami 5l do uzyskanej zakładanej ilosci

 

GOTOWANIE 60':

 

60' - 35g Marynka

10' - 20g Chinook

5' - 20g Mosaic, 10g Citra

1' - 20g Chinook

 

Po gotowaniu parametry piwa:

 

Wyszły 23l o gęstości 15.5 Blg, przy wydajności ??? oraz IBU 65

 

Chłodzenie  w kastrze budowlanej z dodatkiem 8 zamrozonych petów 1.5l około 4h do temp. 18C

 

FERMENTACJA:

Planowana burzliwa:

16 - 17 C – 14 dni

+ cicha 7 dni

 

po 3 tyg. dodano do wiadra amerykański chmiel w ilości 60g. Po tygodniu zakapslowane z dodatkiem 120g cukru na 21l piwa. Wyszło 42 butelki, piwo zeszło do 3 blg.

Edited by crusher

Share this post


Link to post
Share on other sites

05.01.2018

warka 59 Brown IPA (receptura własna)

SKŁAD:

  • Malteurop Pale ale 4.5 kg
  • Malteurop Pszeniczny 0.5 kg
  • Biscuit 0.2 kg
  • Brown 0.3 kg
  • Marynka 30g
  • Simco 30g + 20g cicha
  • Chinook 20g + 20g cicha
  • Mosaic 40g + 20g cicha
  • Citra 15g + 15g cicha
  • Gęstwa US-05 III pokolenie.

ZACIERANIE:

woda do zasypu – 16L

68C – 66C - 60’
78C - 5' mash out

WYSŁADZANIE:

ciagle porcjami 5l do uzyskanej zakładanej ilosci

GOTOWANIE 60':

60' - 30g Marynka
15' - 20g Simco
10' - 10g Simco, 20g Chinook
5’ - 25g Mosaic
0’ - 15g Mosaic, 15g Citra

Po gotowaniu parametry piwa:

Wyszły 22l o gęstości 16 Blg, przy wydajności ??? oraz IBU 57


Chłodzenie w kastrze budowlanej z dodatkiem 8 zamrozonych petów 1.5l około 3h do temp. 16C

FERMENTACJA:

Planowana burzliwa:

16-17C 14 dni

Czas pracy 5.5 h.

Cicha:

+ Simco + Citra + Mosaic + Chinook

 

Po 3 tyg dodano chmiel na zimno. Po tygodniu zakapslowano z dodatkiem 100g cukru na 21l piwa. Piwo zeszło do 3blg.

Edited by crusher

Share this post


Link to post
Share on other sites

14.03.2018

 

warka 60 SH Iunga IPA (receptura własna) 

SKŁAD:

  • Malteurop pale ale 4.5 kg
  • Strzegom karmelowy 30 0.2 kg
  • Malteurop pszeniczny 0.5 kg
  • Iunga 100g
  • Na zimno 80g Iunga
  • suchary us-05

ZACIERANIE:

woda do zasypu - 16l

 

68C - 66C – 80’

78C – 10’ mash out

 

WYSŁADZANIE:

 

ciagle porcjami 5l do uzyskanej zakładanej ilosci

 

GOTOWANIE 60':

 

60' - 20g Iunga

10' - 40g Iunga

1' - 40g Iunga

 

Po gotowaniu parametry piwa:

 

Wyszły 22l o gęstości 14.5 Blg, przy wydajności ??? oraz IBU 52

 

Chłodzenie  w kastrze budowlanej z dodatkiem 8 zamrozonych petów 1.5l około 4h do temp. 18C

 

FERMENTACJA:

Planowana burzliwa:

16 - 17 C – 14 dni

 

05.04.2018

Po tygodniu z chmielem piwo zakapslowane z dodatkiem 100g cukru na 21L piwa. Zeszło z 14.5 do 4 blg. Wyszły 42 butelki

Share this post


Link to post
Share on other sites

26.03.2018

 

warka 61 Cascade PL IPA (receptura własna) 

SKŁAD:

  • Malteurop pale ale 4.5 kg
  • Strzegom karmelowy 30 0.2 kg
  • Malteurop pszeniczny 0.5 kg
  • Iunga 25g
  • Cascade PL 100g
  • Na zimno 80g Cascade PL
  • gęstwa po warce 60 us-05

ZACIERANIE:

woda do zasypu - 16l

 

68C - 66C – 80’

78C – 10’ mash out

 

WYSŁADZANIE:

 

ciagle porcjami 5l do uzyskanej zakładanej ilosci

 

GOTOWANIE 60':

 

60' - 25g Iunga

10' - 50g Cascade PL

1' - 50g Cascade PL

 

Po gotowaniu parametry piwa:

 

Wyszły 22l o gęstości 14.5 Blg, przy wydajności ??? oraz IBU 55

 

Chłodzenie  w kastrze budowlanej z dodatkiem 8 zamrozonych petów 1.5l około 4h do temp. 18C

 

FERMENTACJA:

Planowana burzliwa:

16 - 17 C – 14 dni

Edited by crusher

Share this post


Link to post
Share on other sites

06.04.2018

 

warka 62 Chinook PL IPA (receptura własna) 

SKŁAD:

  • Malteurop pale ale 4.6 kg
  • Weyermann Carahell 30 30 0.2 kg
  • Malteurop pszeniczny 0.5 kg
  • Magnum 30g
  • Chinook PL 100g
  • Na zimno 80g Chinook PL
  • gęstwa po warce 60 us-05

ZACIERANIE:

woda do zasypu - 16l

 

68C - 66C – 80’

78C – 10’ mash out

 

WYSŁADZANIE:

 

ciagle porcjami 5l do uzyskanej zakładanej ilosci

 

GOTOWANIE 60':

 

60' - 30g Magnum

5' - 50g Chinook PL

0' - 50g Chinook PL

 

Po gotowaniu parametry piwa:

 

Wyszły 22l o gęstości 14.5 Blg, przy wydajności ??? oraz IBU 52

 

Chłodzenie  w kastrze budowlanej z dodatkiem 8 zamrozonych petów 1.5l około 4h do temp. 18C

 

FERMENTACJA:

Planowana burzliwa:

16 - 17 C – 14 dni

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

01.05.2018

warka 61 Cascade PL IPA zakapslowana z dodatkiem 102g cukru na 20l piwa. Wyszły 40 sztuki. Piwo zeszło z 14 do 3 blg.

 

07.05.2018

warka 62 Chinook PL IPA zakapslowana z dodatkiem 106 cukru na 20l piwa. Wyszły 40 sztuki. Piwo zeszło z 14 do 3 blg.

Edited by crusher

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...