Jump to content
crusher

Browar OLEG

Recommended Posts

01.08.2016

warka 37 AIPA (receptura własna) 

SKŁAD:

  • Strzegom Pale ale 5 kg
  • Malteurop Pszeniczny 0.5 kg
  • Biscuit 0.2 kg
  • Magnum 25g
  • Zeus 25g
  • Cascade 25g
  • Simco 25g
  • Citra 25g
  • Gestwa us-05 po warce 35

ZACIERANIE:
 

woda do zasypu – 17L

 

67C – 63C – 60’

76C –10’ mash out

 

WYSŁADZANIE:

 

ciagle porcjami 5l do uzyskanej zakładanej ilosci

 

GOTOWANIE 60':

 

60’ – 25g Magnum

15’ – 25g Zeus

10’ – 25g Cascade

5’ – 25g Simco

0’ – 25g Citra

 

Po gotowaniu parametry piwa:

 

Wyszły 23l o gęstości 15.5 Blg, przy wydajności ??? oraz IBU 64


Chłodzenie  w kastrze budowlanej z dodatkiem 8 zamrozonych petów 1.5l około 3h do temp. 18C

 

FERMENTACJA:

Planowana burzliwa:

 

15-16C w pudle styropianowym – 14 dni

 

Czas pracy 5.5 h.

 

Cicha:

 

+ CItra, Cascade, Simco

 

[EDIT]

Edited by crusher

Share this post


Link to post
Share on other sites

02.08.2016

 

warka 35 Amerykańska Owsiana Pszenica zakapslowana z dodatkiem 137g cukru na 22.5l piwa. Wyszły 45 butelki. Piwo zeszło z 12 do 2.5 blg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

15.08.2016

 

warka 36 American Weizen zakapslowana z dodatkiem 180g cukru na 25l piwa. Wyszło 50 butelek. Piwo zeszło z 12 do 3 blg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dnia 28.08.2016

 

zakapslowano warkę 37 AIPA z dodatkiem 127g cukru na 22l piwa. Wyszło 43 butelki. Piwo zeszło z 15.5 do 4 blg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

26.09.2016

warka 38 SH IUNGA (receptura własna) 

SKŁAD:

  • Strzegom Pale ale 4.5 kg
  • Strzegom Monachijski I 0.5 kg
  • Malteurop Pszeniczny 0.3 kg
  • Strzegom Karmelowy 30 0.2 kg
  • Iunga 130g
  • Uwodnione suchary us05

ZACIERANIE:
 

woda do zasypu – 17L

 

68C – 55C – 300’

76C –10’ mash out

 

WYSŁADZANIE:

 

ciagle porcjami 5l do uzyskanej zakładanej ilosci

 

GOTOWANIE 60':

 

60’ – 25g Iunga

15’ – 25g Iunga

10’ – 25g Iunga

5’ – 25g Iunga

0’ – 30g Iunga

 

Po gotowaniu parametry piwa:

 

Wyszły 23.5l o gęstości 15 Blg, przy wydajności ??? oraz IBU 64


Chłodzenie  w kastrze budowlanej z dodatkiem 8 zamrozonych petów 1.5l około 3h do temp. 18C

 

FERMENTACJA:

Planowana burzliwa:

 

17 - 18 C – 14 dni

 

Czas pracy 5.5 h. ( Zacierało się jak spałem po nocce )

 

Cicha:

 

+ unga

 

[EDIT]

Share this post


Link to post
Share on other sites

14.10.2016

warka 39 HUELL MELON IPA (receptura własna) 

SKŁAD:

  • Strzegom Pale ale 4.5 kg
  • Bestmalz Monachijski I 0.5 kg
  • Malteurop Pszeniczny 0.5 kg
  • Admiral 25g
  • Huell Melon szyszka 120g
  • Gestwa z warki 38 - us05

ZACIERANIE:
 

woda do zasypu – 17L

 

68C – 60C – 300’

76C –10’ mash out

 

WYSŁADZANIE:

 

ciagle porcjami 5l do uzyskanej zakładanej ilosci

 

GOTOWANIE 60':

 

60’ – 25g Admiral

15’ – 30g Huell Melon

10’ – 30g Huell Melon

5’ – 30g Huell Melon

0’ – 30g Huell Melon

 

Po gotowaniu parametry piwa:

 

Wyszły 22.5l o gęstości 15.5 Blg, przy wydajności ??? oraz IBU 64


Chłodzenie  w kastrze budowlanej z dodatkiem 8 zamrozonych petów 1.5l około 3h do temp. 14C

 

FERMENTACJA:

Planowana burzliwa:

 

16 - 17C – 14 dni

 

Czas pracy 5.5 h. ( Zacierało się jak spałem po nocce )

 

Cicha:

 

+ granulat Huell Melon

 

[EDIT]

Share this post


Link to post
Share on other sites

19.10.2016

 

Warka 38 SH IUNGA zakapslowana z dodatkiem 126g curku na 22l piwa. Wyszły 44 butelki. Piwo zeszło z 15 do 3.5 blg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

02.11.2016

 

warka 39 HUELL MELON IPA - zlana na cichą z dodatkiem 20g Citra, 25g Cascade, 15g Zeus. No i nie będzie HUELL MELON IPA - nie byłem zadowolony z aromatu jaki wydobywał się z wiadra, więc poszła Ameryka na cicha a nie HUELL MELON.

Share this post


Link to post
Share on other sites

02.11.2016

 

warka 40 BLACK IPA - CDA (receptura własna) 

SKŁAD:

  • Strzegom Pale ale 4.5 kg
  • Bestmalz Monachijski I 1.0 kg
  • Strzegom Żytni 0.5 kg
  • Bisciut 0.2 kg
  • Carafa Special II 0.3 kg
  • Carafa Special III 0.1 kg
  • Magnum 30g
  • Zeus 20g
  • Simco 20g
  • Cascade 20g
  • Citra 15g
  • Mosaic 15g
  • Gestwa z warki 39 - II pokolenie - us05

ZACIERANIE:
 

woda do zasypu – 19L

 

68C – 60C – 300’

76C –10’ mash out + Carafy

 

WYSŁADZANIE:

 

ciagle porcjami 5l do uzyskanej zakładanej ilosci

 

GOTOWANIE 60':

 

FWH – 30g Magnum

15’ – 20g Zeus

10’ – 20g Simco

5’ – 20g Cascade

0’ – 15g Citra, 15g Mosaic

 

Po gotowaniu parametry piwa:

 

Wyszły 23.5l o gęstości 18 Blg, przy wydajności ??? oraz IBU 75


Chłodzenie  w kastrze budowlanej z dodatkiem 8 zamrozonych petów 1.5l około 3h do temp. 14C

 

FERMENTACJA:

Planowana burzliwa:

 

16 - 17C - 14-18 dni

 

Czas pracy 5.5 h. ( Zacierało się jak spałem po nocce )

 

Cicha:

 

+ Citra, Mosaic, Simco, Cascade

 

[EDIT]

Edited by crusher

Share this post


Link to post
Share on other sites

06.11.2016

 

warka 41 Pumpkin Ale (receptura własna) 

SKŁAD:

  • Strzegom Pale ale 2.5 kg
  • Bestmalz Monachijski I 2.0 kg
  • Brown 0.5 kg
  • Lubelski szyszka 250g
  • Dynia 3-4 kg
  • Cukier trzcinowy 0.15 kg
  • Cynamon, imbir, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, kardamon
  • Mech irlandzki 4g
  • Gestwa z warki 39 - II pokolenie - us05

A więc od początku. Miałem 250g Lubelskiego w szyszce i leżał w zamrażarce chyba z pół roku i jakoś nie było mi po drodze aby ten chmiel wykorzystać wcześniej. Trzy dynie dostałem od znajomej jakiś czas temu. Z dwóch mniejszych zrobiłem zupę a największa leżała z dobry miesiąc. Jedna dynia by nie starczyła więc  dokupiłem dwie sztuki w sklepie. Dynia pokrojona w półksiężyce, posypana cukrem trzcinowym i pieczona w piekarniku przez 1h w 200C. Dyni nie ważyłem przed krojeniem, ani po pieczeniu, ale przełożyłem ja z blachy do garnka i po ugnieceniu skala w garnku pokazywała 4L. Na oko było tego może z 3.5kg, albo i więcej bo lekkie to nie było. Jak wrzucałem do zacierania to przeciskałem tą dynie przez ręce celem usunięcia twardej skórki. Wiec do zacieru wylądowało trochę większych kawałków wielkości kostki 2x2cm jak i papki. W mojej mieścinie nie dostałem dyni hokkaido, którą chciałem wykorzystać, tylko cytuje "dynia polska", więc chciał nie chciał kupiłem to co było. Co ciekawe ta kupna wyraźnie odstawała jakością od tej działkowej od znajomej. Kupna była bardzo mączysta i że tak powiem ziemniaczana. Dynia działkowa jak dla mnie rewelacja, po przekrojeniu widać że bardzo soczysta i pięknie pachniała melonem. Co do przypraw to plus minus wzorowałem się na przepisie Scoobieg'o. Jak je pomieszałem to nie wyszło tego dużo, ale wiem jak to z takimi przyprawami jest, więc lepiej aby było ich mniej niż więcej bo wtedy nie idzie takiego piwa pić. Wysładzanie tragedia, ale o tym dalej.

 

ZACIERANIE:
 

woda do zasypu – 19L

 

68C – 67C – 90’ razem z dynią + 170g Lubelskiego w szyszce.

78C –10’ mash out

 

WYSŁADZANIE:

 

Pierwsze 2l poszły bardzo sprawnie, zawrócone do wiadra, następny litr też całkiem przyzwoicie, po czym wszystko zwolniło i leciało bardzo pooooowolutku bo ciurkiem o średnicy 1mm. Była sobota godzina 21.00 jak zacząłem wysładzać, całej nocy nie miałem aby tego pilnować, a spać też musiałem bo w niedziele na 6.00 rano do pracy. Więc uzupełniłem wiadro do oporu wodą o temp około 95C, zamieszałem i tak ciurkało do 24.00. O północy uzupełnione znowu wiadro do oporu, budzik nastawiony na 2.00 w nocy i do spania. 0 2.00 kontrola - zleciało ponad pół garnka, budzik nastawiony na 4.00 - no już prawie prawie. Jeszcze chwila spania i około 4.50 skończyłem wysładzanie z wynikiem około 27L. Ogarnąłem chwile i wyszedłem do pracy. Miałem nadzieje ze 170g Lubelskiego chociaż trochę pomoże w filtracji, ale nic z tego, następnym razem łuska o ile będzie następny raz :D. Więc podsumowując wysładzanie trwało około 8 godzin :D. Gotowanie w niedziele po pracy.

 

GOTOWANIE 60':

 

60' - 20g Lubelski w szyszce

10' - Mech irlandzki 4g - uwodniony w ciepłej wodzie 40 min wcześniej.

5’ – 50g Lubelski w szyszce

5’ – 2 łyżeczki cynamonu, 0.5 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej i 1/4 łyżeczki ziela angielskiego, jeden pączek kardamonu pokruszony.

 

Po gotowaniu parametry piwa:

 

Wyszły 21l o gęstości 14 Blg, przy wydajności ??? oraz IBU 28

Chłodzenie  w kastrze budowlanej z dodatkiem 8 zamrozonych petów 1.5l około 3h do temp. 14C

 

FERMENTACJA:

Planowana burzliwa:

 

16 - 17C - 21 dni

 

Czas pracy

 

A nie wiem jak to liczyć :D

 

Cicha:

 

[EDIT]

 

Zapomniałem kupić druciaka wcześniej i zlewałem bez niego, przez co zassałem kilka szyszek do wiadra fermentacyjnego, więc kilka szyszek będzie brało udział w fermentacji.

Edited by crusher

Share this post


Link to post
Share on other sites

09.11.2016

 

warka 39 HUELL MELON IPA zakapslowana z dodatkiem 120g cukru na 21L piwa. Wyszły 42 butelki. Piwo zeszło z 15.5 do 3.5 blg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

24.11.2016

 

warka 40 BLACK IPA - CDA - do wiadra poszło 10g Mosaic, 10g Simco, 20g Cascade i 20g Citra

 

28.11.2016

 

warka 40 BLACK IPA - CDA - zakapslowana z dodatkiem 123g cukru na 21,5L. Wyszły 43 butelki. Piwo zeszło z 19 do 5 blg. Fajny aromat tropikalny, lekka oleistość, fajna czekoladowość i mało palonki. Zdecydowanie częściej warzyć CDA.

Edited by crusher

Share this post


Link to post
Share on other sites

08.12.2016

 

warka 41 Pumpkin Ale - zakapslowana z dodatkiem 115g cukru na 19L piwa. Wyszło 37 butelek. Piwo zeszło z 15 do 4 blg. Przyprawy nie przegięte, może goryczka delikatnie za mocna. Było z drożdżami ponad miesiąc, piwo przy zlewaniu klarowne. Pływało kilka szyszek chmielu które dostały się przy zlewaniu z gara, wyłowiłem je zdezynfekowana łyżka i zlewałem bez pończochy, a okazało się że dość sporo płatków szyszek było przy dnie i przy zlewaniu zassało tego trochę. Już mi się nie chciało jeszcze raz przelewać bo kapslowałem prosto po nocce, a za kilka chwil miał wstać młody i on skutecznie przeszkadza przy kapslowaniu i pracach piwowarskich w kuchni. Trochę płatków chmielu poszło do butelek, mam nadzieje ze nie będzie dużego gussingu, nauczka na przyszłość aby przelewać z pończochą jak nie jesteśmy pewni czy nie ma chmielu w wiadrze. W smaku czuć przyprawy, póki co przeszkadza mi trochę aromat gałki muszkatołowej, ale mam nadzieję że się to ułoży. Na początku goryczkowe, po czym czuć słodycz karmelu, skórki od chleba i dyni ? Ciężko mi do końca było ocenić czy czuć dynie bo mam dość spory katar i to zakłócało odbiór piwa. Na pewno raz do roku będę robił dyniowe bo na tym etapie jestem zadowolony, obawiam się tylko o gussing, ale mam nadzieję że jeden płatek szyszki chmielowej tego nie spowoduje. Jeśli się mylę to mnie poprawcie :D 

Share this post


Link to post
Share on other sites

08.12.2016

 

warka 41 Pumpkin Ale - zakapslowana z dodatkiem 115g cukru na 19L piwa. Wyszło 37 butelek. Piwo zeszło z 15 do 4 blg. Przyprawy nie przegięte, może goryczka delikatnie za mocna. Było z drożdżami ponad miesiąc, piwo przy zlewaniu klarowne. Pływało kilka szyszek chmielu które dostały się przy zlewaniu z gara, wyłowiłem je zdezynfekowana łyżka i zlewałem bez pończochy, a okazało się że dość sporo płatków szyszek było przy dnie i przy zlewaniu zassało tego trochę. Już mi się nie chciało jeszcze raz przelewać bo kapslowałem prosto po nocce, a za kilka chwil miał wstać młody i on skutecznie przeszkadza przy kapslowaniu i pracach piwowarskich w kuchni. Trochę płatków chmielu poszło do butelek, mam nadzieje ze nie będzie dużego gussingu, nauczka na przyszłość aby przelewać z pończochą jak nie jesteśmy pewni czy nie ma chmielu w wiadrze. W smaku czuć przyprawy, póki co przeszkadza mi trochę aromat gałki muszkatołowej, ale mam nadzieję że się to ułoży. Na początku goryczkowe, po czym czuć słodycz karmelu, skórki od chleba i dyni ? Ciężko mi do końca było ocenić czy czuć dynie bo mam dość spory katar i to zakłócało odbiór piwa. Na pewno raz do roku będę robił dyniowe bo na tym etapie jestem zadowolony, obawiam się tylko o gussing, ale mam nadzieję że jeden płatek szyszki chmielowej tego nie spowoduje. Jeśli się mylę to mnie poprawcie :D 

 

Zostaw butelkę to zobaczymy ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

09.12.2016

 

warka 42 Brown IPA (receptura własna) 

SKŁAD:

  • Strzegom Pale ale 4.0 kg
  • Bestmalz Monachijski I 0.5 kg
  • Fafcett Brown 0.4 kg
  • Bisciut 0.2 kg
  • Castle Malting Abbey 0.2 kg
  • Fafcett Pale Chocolate 0.2 kg
  • Magnum 28g
  • Zeus 15g
  • Cascade 50g
  • Uwodnione suchary US-05

ZACIERANIE:
 

woda do zasypu – 17L

 

68C – 60C – 300’

76C –10’ mash out

 

WYSŁADZANIE:

 

ciagle porcjami 5l do uzyskanej zakładanej ilosci

 

GOTOWANIE 60':

 

FWH – 28g Magnum

10’ – 15g Zeus

5’ – 25g Cascade

0’ – 25g Cascade

 

Po gotowaniu parametry piwa:

 

Wyszły 22l o gęstości 15 Blg, przy wydajności ??? oraz IBU 52


Chłodzenie  w kastrze budowlanej z dodatkiem 8 zamrozonych petów 1.5l około 3h do temp. 14C

 

FERMENTACJA:

Planowana burzliwa:

 

15 - 16C - 14-18 dni

 

Czas pracy 5.5 h. ( Zacierało się jak spałem po nocce )

 

Cicha:

 

+ Amerykańce

 

[EDIT]

Edited by crusher

Share this post


Link to post
Share on other sites

09.01.2017

 

warka 42 BROWN IPA - przelana na cicha, do wiadra poszło 30g citry i 30g cascade.

 

16.01.2017

 

warka 42 BROWN IPA - zakapslowana z dodatkiem 122g cukru na 21L piwa. Wyszły 42 butelki. Piwo zeszło z 15 do 3 blg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

16.01.2017

 

warka 43 Polska IPA (receptura własna) 

SKŁAD:

  • Mep Pale ale 4.0 kg
  • Strzegom pszeniczny 0.7 kg
  • Strzegom karmelowy 150 0.2 kg
  • Strzegom karmelowy 30 0.1 kg
  • Marynka 55g
  • Sybilla 40g
  • Gestwa US-05 po warce 42

ZACIERANIE:
 

woda do zasypu – 17L

 

68C – 64C – 150’

76C –10’ mash out

 

WYSŁADZANIE:

 

ciagle porcjami 5l do uzyskanej zakładanej ilosci

 

GOTOWANIE 60':

 

60' – 15g Marynka

15’ – 20g Marynka

10' - 20g Sybilla

5’ – 20g Marynka

0’ – 25g Sybilla

 

Po gotowaniu parametry piwa:

 

Wyszły 22l o gęstości 15 Blg, przy wydajności ??? oraz IBU 42


Chłodzenie  w kastrze budowlanej z dodatkiem 8 zamrozonych petów 1.5l około 3h do temp. 14C

 

FERMENTACJA:

Planowana burzliwa:

 

15 - 16C - 14-18 dni

 

Czas pracy 5.5 h. ( Zacierało się jak byłem poza domem )

 

Cicha:

 

+ Marynka i Sybilla

 

[EDIT]

Share this post


Link to post
Share on other sites

27.01.2017

warka 44 Amerykańska Pszenica (receptura własna) 

SKŁAD:

  • Malteurop Pale Ale 2.15 kg
  • Malteurop pszeniczny 2.25 kg
  • Strzegom karmelowy 30 0.1 kg
  • Columbus 12g
  • Citra 30g
  • Cascade 25g
  • Danstar Notthingam suchary

ZACIERANIE:
 

woda do zasypu – 15L

 

68C – 64C – 90’

76C –10’ mash out

 

WYSŁADZANIE:

 

ciagle porcjami 5l do uzyskanej zakładanej ilosci

 

GOTOWANIE 60':

 

60’ – 12g Columbus

15’ – 10g Cascade

5’ – 15g Cascade

0’ – 30g Citra

 

Po gotowaniu parametry piwa:

 

Wyszły 24.0l o gęstości 12.5 Blg, przy wydajności ??? oraz IBU 30


Chłodzenie  w kastrze budowlanej z dodatkiem 8 zamrozonych petów 1.5l około 3h do temp. 17C

 

FERMENTACJA:

Planowana burzliwa:

16 - 17 C – 14 dni i w butle bez cichej

 

Czas pracy 5.5 h.

 

[EDIT]

Edited by crusher

Share this post


Link to post
Share on other sites

11.02.2017

 

warka 43 Polska IPA - Poszło do wiadra 40g Sybilla i 20g Marynka. Za 5-7 dni kapslowanie.

 

Odebrałem wczoraj 1kg Cascade PL i 0.75kg Chinook PL - więc następne warki to IPA.

Share this post


Link to post
Share on other sites

15.02.2017

 

warka 43 Polska IPA - zakapslowana z dodatkiem 116g cukru na 21l - wyszło 42 butelki. Piwo zeszło do 4blg.

 

oraz,

 

16.02.2017

 

warka 44 Amerykańska Pszenica - zlana na cichą + 40g Cascade - za 5-7 dni kapslowanie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

17.02.2017

warka 45 Cascade PL IPA (receptura własna) 

SKŁAD:

  • Malteurop Pale ale 4.5 kg
  • Malteurop Pszeniczny 1 kg
  • Magnum 30g
  • Cascade PL 80g + cicha 60g
  • Gestwa Danstar Notthingam po warce 44

ZACIERANIE:
 

woda do zasypu – 16L

 

67C – 65C – 80’

76C –10’ mash out

 

WYSŁADZANIE:

 

ciagle porcjami 5l do uzyskanej zakładanej ilosci

 

GOTOWANIE 60':

 

FWH– 30g Magnum

15’ – 20g Cascade PL

10’ – 20g Cascade PL

5’ – 20g Cascade PL

0’ – 20g Cascade PL

 

Po gotowaniu parametry piwa:

 

Wyszły 22.5l o gęstości 15 Blg, przy wydajności ??? oraz IBU 52


Chłodzenie  w kastrze budowlanej z dodatkiem 8 zamrozonych petów 1.5l około 3h do temp. 18C

 

FERMENTACJA:

Planowana burzliwa:

 

16-17C 14 dni

 

Czas pracy 5.5 h.

 

Cicha:

 

+ Cascade PL

 

[EDIT]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Granulat pachnie pięknie jak na chmiel z PL. Podczas gotowania jednak bez szału, ale z rurki bulgotki bardzo przyjemnie to pachnie że tak powiem po amerykańsku :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...