Jump to content
crusher

Browar OLEG

Recommended Posts

Tyle cukru Panie dobrze, że amerykanie prawa czystości nie mają ;) Chce butelkę jak będzie gotowe :P Zobaczymy czy jakieś smaczki od trzcinowego cukru w takim piwie wyjdą.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak to jest jak się przekleja przepisy i dobrze wszystkiego nie skoryguje :D oczywiście poprawione :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

29.04.2016

warka 29 Owsianka Śniadaniowa – Stout owsiany (receptura własna) 

SKŁAD:

  • Strzegom pale ale 3.0 kg
  • Płatki owsiane 0.8 kg
  • 400g podpiekane w piekarniku 30 min – 150 stopni
  • 400g podpiekane w piekarniku 45 min – 150 stopni
  • Strzegom monachijski I 0.5 kg
  • Castle Malting Special B 0.25 kg     
  • Castle Malting bisciut 0.22 kg
  • Strzegom czekoladowy jasny 0.2 kg
  • Carafa 2 Special 0.34 kg       
  • Admiral 50g
  • S-04 suchary

ZACIERANIE:
 

woda do zasypu – 18L

 

68C – 66C – 80’

 

76C –10’ mash out

 

Carafa dodana na wygrzew

 

WYSŁADZANIE:

 

ciagle porcjami 5l do uzyskanej zakładanej ilosci

 

GOTOWANIE 60':

 

60’ – 15g Admiral

 

15’ – 35g Admiral

 

Po gotowaniu parametry piwa:

 

Wyszły 24.0l o gęstości 14 Blg, przy wydajności ??? oraz IBU 37


Chłodzenie  w kastrze budowlanej z dodatkiem 8 zamrozonych petów 1.5l około 3h do temp. 17C

 

FERMENTACJA:

Planowana burzliwa:

16 - 17 C

 

Czas pracy 5.5 h.

 

[EDIT]

Edited by crusher

Share this post


Link to post
Share on other sites

03.05.2016

 

warka 27 RIS zakapslowana z dodatkiem 60g cukru na 20l piwa. Wyszły 40 butelki. Zeszło z 24.5blg do 6blg. Przy kapslowaniu do 15 butelek poszło po 10ml rumu w którym były moczone płatki dębowe w ilości 25g przez ponad miesiąc.

Edited by crusher

Share this post


Link to post
Share on other sites

06.05.2016

warka 30 American Weizen (receptura własna) 

SKŁAD:

  • Strzegom pale ale 2.5 kg
  • Strzegom pszeniczny 1.5 kg
  • Malteurop pszeniczny 1 kg
  • Columbus 10g
  • Citra 40g
  • Suchary MauriBrew WEISS

ZACIERANIE:
 

woda do zasypu – 15L

 

68C – 60C – 90’

 

76C –5’ mash out

 

WYSŁADZANIE:

 

ciagle porcjami 5l do uzyskanej zakładanej ilosci

GOTOWANIE 60':

 

60’ – 10g Columbus

 

15’ – 15g Citra

 

0’ – 25g Citra

 

Po gotowaniu parametry piwa:

 

Wyszły 22.5l o gęstości 12 Blg, przy wydajności ??? oraz IBU 27

Chłodzenie  w kastrze budowlanej z dodatkiem 8 zamrozonych petów 1.5l około 3h do temp. 17C

 

FERMENTACJA:

Planowana burzliwa:

16 - 17 C

 

Czas pracy 5.5 h.

 

[EDIT]

Share this post


Link to post
Share on other sites

14.05.2016

 

Warka 28 Amerykańska Pszenica zakapslowana z dodatkiem 127g cukru na 23l piwa. Wyszly 46 butelki. Zeszlo do 3 blg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

14.05.2016

warka 31 AIPA(receptura własna) 

SKŁAD:

  • Castle Malting 5 kg
  • Malteurop pszeniczny 0.5 kg
  • Columbus 25g
  • Citra 48g
  • Cascade 48g
  • Danstar Nottingham gestwa po warce 28.

ZACIERANIE:
 

woda do zasypu – 15L

 

67C – 64C – 60’

 

76C –10’ mash out

 

WYSŁADZANIE:

 

ciagle porcjami 5l do uzyskanej zakładanej ilosci

 

GOTOWANIE 60':

 

FWH – 25g Columbus

 

15’ – 12g Citra, 12g Cascade

 

10’ - 12g Citra, 12g Cascade

 

5’ - 12g Citra, 12g Cascade

 

0’ – 12g Citra, 12g Cascade

 

Po gotowaniu parametry piwa:

 

Wyszły 22.5l o gęstości 15 Blg, przy wydajności ??? oraz IBU 62

Chłodzenie  w kastrze budowlanej z dodatkiem 8 zamrozonych petów 1.5l około 3h do temp. 17C

 

FERMENTACJA:

Planowana burzliwa:

 

18 C – 21 dni

 

Czas pracy 5.5 h.

 

Cicha:

 

Citra + Cascade

 

[EDIT]

Edited by crusher

Share this post


Link to post
Share on other sites

25.05.2016

 

warka 29 Owsianka Śniadaniowa – Stout owsiany zakapslowana z dodatkiem 100g cukru na 22l piwa. Wyszly 44 butelki. Zeszlo z 14 do 5blg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

25.05.2016

warka 32 SH Marynka IPA (receptura własna) 

SKŁAD:

  • Strzegom Pale ale 5 kg
  • Strzegom Bursztynowy 0.5 kg
  • Płatki pszenne błyskawiczne 0.4 kg
  • Cukier biały 0.2 kg
  • Marynka 140g szyszka
  • s-04 gestwa po warce 29.

ZACIERANIE:
 

woda do zasypu – 16L

 

67C – 64C – 80’

 

76C –10’ mash out

 

WYSŁADZANIE:

 

ciagle porcjami 5l do uzyskanej zakładanej ilosci

GOTOWANIE 60':

 

60’ – 25g Marynka

15’ – 25g Marynka

10’ – 30g Marynka, Cukier biały 0.2 kg

5’ – 30g Marynka

1’ – 30g Marynka

 

Po gotowaniu parametry piwa:

 

Wyszły 25l o gęstości 15 Blg, przy wydajności ??? oraz IBU 52


Chłodzenie  w kastrze budowlanej z dodatkiem 8 zamrozonych petów 1.5l około 3h do temp. 17C

 

FERMENTACJA:

Planowana burzliwa:

 

18-19 C – 21 dni

 

Czas pracy 5.5 h.

 

Cicha:

 

+ Marynka

 

[EDIT]

Share this post


Link to post
Share on other sites

27.05.2016

 

warka 30 American Weizen zakapslowana z dodatkiem 130g cukru na 22l piwa. Wyszly 44 butelki. Zeszlo z 12 do 4blg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

warka 31 AIPA zlana na cicha z dodatkiem 30g Cascade i 30g Citra w granulacie. Blg nie mierzylem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

06.06.2016

warka 33 Mosaic Wheat IPA (receptura własna) 

SKŁAD:

  • Strzegom Pale ale 2 kg
  • Strzegom Pszeniczy 3 kg
  • Strzegom Monachijski I 1 kg
  • Płatki Owsiane 0.4 kg
  • Strzegom Karmelowy 30 0.2 kg
  • Columbus 20g
  • Mosaic 90g
  • Danstar Nottingham gestwa II pokolenie po warce 31

ZACIERANIE:
 

woda do zasypu – 20L

 

66C – 64C – 70’

 

Płatki owsiane skleikowane – 20’ i dodane do gara

 

76C –10’ mash out

 

WYSŁADZANIE:

 

ciagle porcjami 5l do uzyskanej zakładanej ilosci

GOTOWANIE 60':

 

60’ – 20g Columbus

 

15’ – 20g Mosaic

 

10’ – 20g Mosaic

 

5’ – 25g Mosaic

 

0’ – 25g Mosaic

 

Po gotowaniu parametry piwa:

 

Wyszły 24l o gęstości 16 Blg, przy wydajności ??? oraz IBU 53


Chłodzenie  w kastrze budowlanej z dodatkiem 8 zamrozonych petów 1.5l około 3h do temp. 17C

 

FERMENTACJA:

Planowana burzliwa:

 

15-16C w pudle styropianowym – 21 dni

 

Czas pracy 5.5 h.

 

Cicha:

 

+ Mosaic

 

[EDIT]

Edited by crusher

Share this post


Link to post
Share on other sites

13.06.2016

 

warka 31 AIPA zakapslowana z dodatkiem 121g cukru na 20l piwa. Wyszly 40 butelki. Zeszlo z 15 do 3blg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

19.06.2016

 

warka 32 SH Marynka IPA - zakapslowana z dodatkiem 125g cukru na 22L piwa. Wyszlo 44 butelki. Piwo zeszlo z 15 do 3 blg, dosc nisko jak na s04.

Share this post


Link to post
Share on other sites

24.06.2016

warka 34 American Weizen 2 (receptura własna)

SKŁAD:

  • Strzegom pale ale 2.3 kg
  • Malteurop pszeniczny 2.5 kg
  • Strzegom karmelowy 30 0.2 kg
  • Columbus 7g
  • Marynka 10g
  • Citra 30g
  • Cascade 30g
  • Mosaic 5g
  • Suszona skórka słodkiej pomarańczy 25g
  • Suchary MauriBrew WEISS

ZACIERANIE:

woda do zasypu – 15L

67C – 62C – 90’

76C –5’ mash out

WYSŁADZANIE:

ciagle porcjami 5l do uzyskanej zakładanej ilosci
GOTOWANIE 60':

60’ – 7g Columbus, 10g Marynka
15’ – 15g Citra
10' - 15g Cascade
5' - Suszona skórka słodkiej pomarańczy 25g
0’ – 15g Citra, 15g Cascade, 5g Mosaic

Po gotowaniu parametry piwa:

Wyszły 24l o gęstości 12 Blg, przy wydajności ??? oraz IBU 29

Chłodzenie w kastrze budowlanej z dodatkiem 8 zamrozonych petów 1.5l około 3h do temp. 17C

FERMENTACJA:

Planowana burzliwa:
16 - 17 C

Czas pracy 6 h.

[EDIT]

Edited by crusher

Share this post


Link to post
Share on other sites

27.06.2016

warka 33 Mosaic Wheat IPA - do wiadra poszło 60g Mosaic w granulacie.

Edited by crusher

Share this post


Link to post
Share on other sites

05.07.2016

 

warka 33 Mosaic Wheat IPA zakapslowana z dodatkiem 130g cukru na 22l piwa. Wyszły 43 butelki. Piwo zeszło z 16 do 3.5 blg. Przy kapslowaniu piękny aromat Mosaic.

Share this post


Link to post
Share on other sites

07.07.2016

 

warka 35 Amerykańska Owsiana Pszenica (receptura własna) 

SKŁAD:

  • Strzegom pale ale 2.5 kg
  • Malteurop pszeniczny 1.5 kg
  • Fafcett owsiany 1.0 kg
  • Magnum 15g
  • Simco 15g
  • Cascade 15g
  • Citra 30g
  • us-05 suchary

ZACIERANIE:
 

woda do zasypu – 15L

 

67C – 64C – 60’

76C –5’ mash out

 

WYSŁADZANIE:

 

ciagle porcjami 5l do uzyskanej zakładanej ilosci

 

GOTOWANIE 90':

 

60’ – 15g Magnum

10’ – 15g Simco

5’ – 15g Cascade

0’ – 30g Citra

 

Po gotowaniu parametry piwa:

 

Wyszły 23.5l o gęstości 12.5 Blg, przy wydajności ??? oraz IBU 28


Chłodzenie  w kastrze budowlanej z dodatkiem 8 zamrozonych petów 1.5l około 3h do temp. 17C

 

FERMENTACJA:

Planowana burzliwa:

16 - 17 C – 14 dni i w butle bez cichej

 

Czas pracy 6 h.

 

Uwagi:

Po wysłodzeniu zamieszałem łychą i wyszło 7blg przed gotowaniem, ponowne zamieszanie i dalej 7blg. Więc chciał nie chciał trzeba było gotować dłużej aby przynajmniej do 10blg dobić. Jak się gotowało 20-25min zmierzyłem ponownie i wynik to 11blg. Brzeczka lepiej się zamieszała i wyszedł wynik prawdziwy, a już się zdenerwowałem ze masakrycznie spadła mi wydajność. Więc na Przyszłość lepiej mieszać łychą przed zmierzeniem blg. Brzeczka wyszła nieco kisielowata przez słód owsiany - takie było założenie, wiec pewnie dla tego nie zamieszała się tak dobrze przed pomiarem gęstości jak zwykle. Brzeczka została rozcieńczona woda niegazowaną do założonego blg. Kolor wyszedł lekko ciemniejszy niż zakładany przez dłuższe gotowanie.

 

[EDIT]

Edited by crusher

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Na goryczke columbus czy magnum? :)

 

Magnum oczywiście, poprawione już. Dzięki że ktoś to czyta :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

13.07.2016

 

warka 34 American Weizen 2 zakapslowana z dodatkiem 150g cukru na 23.5l piwa. Wyszły 47 butelki. Piwo zeszło z 12 do 4.5 blg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

14.07.2016

 

warka 36 American Weizen (receptura własna) 

SKŁAD:

  • Strzegom pale ale 2.5 kg
  • Malteurop pszeniczny 2.5 kg
  • Iunga 14g
  • Citra 40g
  • Gęstwa MauriBrew WEISS

ZACIERANIE:
 

woda do zasypu – 15L

 

66C – 63C – 70’

76C –1’ mash out

 

WYSŁADZANIE:

 

ciagle porcjami 5l do uzyskanej zakładanej ilosci

 

GOTOWANIE 60':

 

60’ – 14g Iunga

15’ – 15g Citra

0’ – 25g Citra

 

Po gotowaniu parametry piwa:

 

Wyszły 25l o gęstości 12 Blg, przy wydajności ??? oraz IBU 27

Chłodzenie  w kastrze budowlanej z dodatkiem 8 zamrozonych petów 1.5l około 3h do temp. 17C

 

FERMENTACJA:

Planowana burzliwa:

W pudle styropianowym.

7 dni - 16 - 17 C pozniej 20 - 21C 7 dni.

 

Czas pracy 6 h.

 

[EDIT]

 

Zacieranie i wysladzanie w srode kolo godziny 22. Gotowanie w czwartek o 18. Nie bylo innej opcji.

Jak piwo skonczy fermentowac to sypne z 30g Citry do wiadra.

Edited by crusher

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...