Jump to content
crusher

Browar OLEG

Recommended Posts

Witam serdecznie, po kilkunastu warkach postanowilem prowadzic swoje zapiski. W zeszycie zapisuje wszystko, ale strasznie skrotowo i pozniej musze sie domyslac co i jak. Minie kilka chwil zanim uzupelnie wszystkie dane. Temat zalozony w celu systematycznych zapiskow i dyskusji, uwag z waszej strony, co zrobic aby warzyc jeszcze lepsze piwo. Pierwsze szlify zbieralem u kolegi Undeath'a i zabawe z piwowarstwem domowym zaczelem od razu od zacierania.

 

Sprzet jakim dysponuje:

 

- Garnek emaliowany olkusz 30l

- 3 wiadra fermentacyjne

- 1 wiadro do wysladzania ( tylko i wylacznie do tego celu )

- 1 wiadro do rozlewania piwka ( tylko i wylacznie do tego celu )

- filtrator z oplotu 60cm

- ballingometr

- kapslownica stołowa

- chemia piwowarska, starsan, piro, naoh

- lyzke kupilem w auchan z polecenia na forum :)

- w najblizszym czasie planuje zakup srutownika z biowinu

- piwko chlodze w kastrze budowlanej prostokatnej o pojemnosci 80l. Z kranu leci mi dosc zimna woda + do tego 8 petow zamrozonych 1.5l co przeklada sie na chlodzenie brzeczki do 14-16 stopni w okolo 2-3h. Jak sie nie ma co sie lubi to sie lubi co sie ma :D

 

Do tej pory powstalo kilkanascie warek

 

1. AIPA

2. Polsie Ale

3. American Wheat

4. AIPA

5. PIPA

6. AW

7.SH Iunga

8. Black IPA

9. Polskie Ale

10. American Stout

11. PIPA

12. AIPA

13. FES

14. AW

15. Brown Ale

16. APA

17. HefeWeizen

Edited by crusher

Share this post


Link to post
Share on other sites

20.11.2015
warka 18 HefeWeizen (receptura własna) 

SKŁAD:

  • Strzegom pale ale 2.2 kg
  • Strzegom pszeniczny 2.2 kg
  • Strzegom wiedeński 0.2 kg
  • Marynka 10g
  • Sybilla 15g
  • Drozdze Wb06 gestwa po warce 17

ZACIERANIE:
woda do zasypu - 15l

44C - 20'

63C – 45’

72C – 20’

78C – 1’ mash out

 

WYSŁADZANIE:
ciagle porcjami 5l do uzyskanej zakładanej ilosci

GOTOWANIE 70':

60’ – 10g Marynka

20’ – 15g Sybilla 

 

Po gotowaniu parametry piwa:

 

Wyszły 23l o gęstości 12 Blg, przy wydajności ??? oraz IBU 16

Chłodzenie  w kastrze budowlanej z dodatkiem 8 zamrozonych petów 1.5l około 2h do temp. 17C

 

FERMENTACJA:

Planowana burzliwa:

16 - 17 C – 14 - 21 dni w zaleznosci od dostępnego czasu na kapslowanie

 

Czas pracy 6h z perypetiami.

 

08.12.2015

warka 18 HefeWeizen zakapslowana z dodatkiem 140g cukru na 22l piwa. Wyszly 44 butelki. Piwo zeszlo do 2blg.

 

[EDIT]

Edited by crusher

Share this post


Link to post
Share on other sites

22.11.2015
warka 19 RIS (receptura własna) 

SKŁAD:

  • Strzegom pale ale 1.0 kg
  • Strzegom monachijski I 3.0 kg
  • Strzegom wiedeński 4.5kg
  • Bisciut 0.2 kg
  • Special W 0.43
  • Strzegom karmel 150 0.2 kg
  • Pszeniczny czekoladowy 1200 0.4 kg
  • Strzegom czekoladowy 1200 0.3 kg
  • Carafa special III 0.3 kg
  • Marynka 85g
  • Sybilla 60g
  • Drozdze s-04 gestwa po warce 15
  • Cukier brązowy 0.5 kg

ZACIERANIE:

 

woda do zasypu - 22l

66C - 120'

Nie wszedł cały słod do gara 30L, okolo 1.5kg wiedeńskiego zatarte w garnku 5l z 3.2l wody.

 

 

WYSŁADZANIE:

 

ciagle porcjami 5l do uzyskanej zakładanej ilosci

 

GOTOWANIE 70':

 

60’ – 85g Marynka

20’ – 60g Sybilla 

15' - cukier brazowy 0.5kg

 

 

Po gotowaniu parametry piwa:

 

 

Wyszły 21l o gęstości 27 Blg, przy wydajności ??? oraz IBU 95


Chłodzenie  w kastrze budowlanej z dodatkiem 9 zamrozonych petów 1.5l około 4h do temp. 14C

 

FERMENTACJA:

Planowana burzliwa:
16 - 17 C – 28 dni – cicha ?

Czas pracy 6,5 h.

 

[EDIT]

Edited by crusher

Share this post


Link to post
Share on other sites

08.12.2015

warka 18 HefeWeizen zakapslowana z dodatkiem 140g cukru na 22l piwa. Wyszly 44 butelki. Piwo zeszlo do 2blg.

Edited by crusher

Share this post


Link to post
Share on other sites

09.12.2015
warka 20 WEIZENBOCK (receptura własna) 

SKŁAD:

  • Strzegom pale ale 1.7 kg
  • Strzegom monachijski I 1.3 kg
  • Strzegom pszeniczny 2.4 kg
  • Platki pszenne błyskawiczne 0.4 kg
  • Strzegom karmel 150 0.1 kg
  • Strzegą karmel 30 0.2 kg
  • Pszeniczny czekoladowy 1200 0.1 kg
  • Cukier bialy 0.5 kg
  • Marynka 12g
  • Sybilla 15g
  • Drozdze wb06 gestwa po warce 18

ZACIERANIE:
 

woda do zasypu - 17l

44C - 35'

63C – 35’

72C – 35’

78C – 5’ mash out

WYSŁADZANIE:

ciagle porcjami 5l do uzyskanej zakładanej ilosci

GOTOWANIE 80':

60’ – 12g Marynka

20’ – 15g Sybilla 

10’ – 0.5kg cukier bialy

Po gotowaniu parametry piwa:

Wyszły 23l o gęstości 18 Blg, przy wydajności ??? oraz IBU 20


Chłodzenie  w kastrze budowlanej z dodatkiem 9 zamrozonych petów 1.5l około 3h do temp. 16C

 

FERMENTACJA:

Planowana burzliwa:
16 - 17 C – 21 dni

Czas pracy 6,0 h.

[EDIT]

Share this post


Link to post
Share on other sites

17.12.2015
warka 21 Żytnie AIPA (receptura własna) 

SKŁAD:

  • Strzegom pale ale 4.0 kg
  • Strzegom żytni 1.5 kg
  • Strzegom bursztynowy 0.3 kg
  • Strzegom monachijski I 0.2 kg
  • Columbus 22g
  • Citra 55g
  • Chinook 24g
  • Mosaic 24g
  • Drozdze uwodnione suche us-05

ZACIERANIE:
 

woda do zasypu - 17l

68C – 70’

78C – 10’ mash out

WYSŁADZANIE:

Kranik odkręcony na full i jakoś to ciekło. Wysładzanie okolo 1h, ogólnie filtracja bez tragedii. Podczas wysładzana zamoczyłem palucha i brzeczka bardzo gęsta, miałem wrażenie jak bym zamoczył palucha w oleju

ciagle porcjami 5l do uzyskanej zakładanej ilosci

GOTOWANIE 60':

60’ – 22g Columbus

15’ – 25g Citra

10’ – 12g Mosaic, 12g Chinook 

5’ – 25g Citra

0’ – 12g Mosaic, 12g Chinook, 5g Citra ( resztka z paczki )

Podczas chmielenia zamieszałem kilka razy brzeczke i stawiała duży opór dla łyżki – to co pisałem wcześniej, gęste i oleiste.

 

Po gotowaniu parametry piwa:

 

Wyszły 23l o gęstości 15 Blg, przy wydajności ??? oraz IBU 61


Chłodzenie  w kastrze budowlanej z dodatkiem 9 zamrozonych petów 1.5l około 3h do temp. 16C

 

FERMENTACJA:

Planowana burzliwa:

16 - 17 C – 14-21 dni

 

Cicha + Citra, Chinook, Mosaic

 

Czas pracy 5.5 h.

 

[EDIT]

Share this post


Link to post
Share on other sites

30.12.2015

warka 19 RIS zakapslowana z dodatkiem 70g cukru na 20L piwa. Wyszly 40 butelki. Piwo zeszlo do 10blg. Wiadro z miarka przeklamuje o 1L bylo 21L a wyszlo 40 butelek. Juz wczesniej mi cos nie pasowalo ale dopiero teraz dokladniej sie temu przygladnelem.

 

Oraz zakapslowano wysłodki po RIS'ie. 11L z dodatkiem 45g cukru. Wyszly 21 butelki. Piwo zeszlo z 12blg do 2blg. Nie wpisywalem tej warki w zapiski bo traktowalem to jako warke testowa. Do gotowania poszla marynka na goryczke, a pod koniec kakao odtluszczone, imbir, gozdziki, i kora cynamonu. Mierzylem ile czego, ale teraz nie pamietam bo nie zapisalem.

Edited by crusher

Share this post


Link to post
Share on other sites

09.01.2016

 

warka 20 WEIZENBOCK zakapslowana z dodatkiem 120g cukru na 22L piwa. Wyszły 44 butelki. Piwo zeszło do 5blg.

 

oraz

 

 

warka 21 Żytnie AIPA przelane na cicha. Dodano 20g mosaic, 20g chinook, 15g citra. Blg nie mierzyłem

Share this post


Link to post
Share on other sites

10.01.2016
warka 22 Żytnie Black IPA (receptura własna) 

SKŁAD:

  • Strzegom pale ale 5.0 kg
  • Strzegom żytni 1.8 kg
  • Strzegom karmelowy 150 0.2 kg
  • Strzegom monachijski I 0.5 kg
  • Pszeniczny czekoladowy 1200 0.2kg
  • Carafa III Special 0.1kg
  • Cukier biały 0.5kg
  • Iunga 45g
  • Amarillo 30g
  • Cascade 30g
  • Simco 50g
  • Drozdze: gestwa us-05 po warce 21

ZACIERANIE:
 

woda do zasypu - 21l

48C – 25’ – żytni

Podgrzane do 70C i wsypana reszta

66C – 60’

78C – 10’ mash out – wsypane słody ciemne

WYSŁADZANIE:

Tragedia. Zleciało z 2 litry i filtracja stanęła. Postanowiłem zlewać wężykiem z nad młóta.  Dolewałem po 5l mieszałem, czekałem i zlewałem. Zlałem tak z 15l, później filtracja jakoś ruszyła i leciało 1l na 6 minut i tak dociągnąłem do 27l. Myślałem że pójdzie szybko jak w warce 21, gdzie filtracja była bezproblemowa. Zdaje mi się że ześrutowałem za drobno słody.

ciągłe porcjami 5l do uzyskanej zakładanej ilości

GOTOWANIE 60':

60’ – 45g Iunga

15’ – 15g Amarillo, 15g Cascade

10’ – 30g Simco, Cukier biały 0.5kg

5’ – 15g Amarillo, 15g Cascade

0’ – 30g Simco

Po gotowaniu parametry piwa:

Wyszły 21l o gęstości 15.5 Blg, przy wydajności ??? oraz IBU 75

Strasznie dużo osadów i chmielin, nie bardzo to się chciało zbić w kupe na dnie gara po wirpoolu, więc dolałem wody aby jakaś przyzwoita ilość wyszła.

Chłodzenie  w kastrze budowlanej z dodatkiem 9 zamrozonych petów 1.5l około 3h do temp. 16C

 

FERMENTACJA:

Planowana burzliwa:
15 - 16 C – 14-21 dni

Cicha + Simco, Cascade, Amarillo

Czas pracy – przez te perypetie z wysładzaniem lepiej nie mówić

[EDIT]

Miała być IIPA a wyszła IPA.

Share this post


Link to post
Share on other sites

15.01.2016

 

warka 21 Żytnie AIPA zakapslowana z dodatkiem 106g cukru na 20L piwa. Wyszły 40 butelki. Piwo zeszło do 4blg. W smaku goryczka lekko ściągająca, oraz smak i aromat tropikalny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

27.01.2016

 

warka 22 Żytnie Black IPA przelane na cicha z dodatkiem. 20g simco. 20g amarillo. 20g cascade. piwo zeszło do 2.5 blg. Zmartwienie mam takie ze nic a nic w smaku i zapachu nie czuc ameryki. Mam nadzieje ze pozniej wszystko wyjdzie.

Edited by crusher

Share this post


Link to post
Share on other sites

27.01.2016
warka 23 SH Iunga IPA (receptura własna) 

SKŁAD:

  • Strzegom pale ale 4.5 kg
  • Strzegom bursztynowy 0.3 kg
  • Strzegom pszeniczny 0.2 kg
  • Iunga 2015 11.6 ak – 104g
  • Cukier 0.2kg
  • Drozdze gestwa II po warce 22 – us05

ZACIERANIE:
 

woda do zasypu - 17l

68C - 61C – 70’

77C – 10’ mash out

 

WYSŁADZANIE:

ciagle porcjami 5l do uzyskanej zakładanej ilosci

GOTOWANIE 60':

 

60’ – 30g Iunga

15’ – 15g Iunga

10’ – 15g Iunga

5’ – 24g Iunga

0’ – 20g Iunga

Po gotowaniu parametry piwa:

 

Wyszły 22l o gęstości 15 Blg, przy wydajności ??? oraz IBU 58


Chłodzenie  w kastrze budowlanej z dodatkiem 8 zamrozonych petów 1.5l około 3h do temp. 16C

 

FERMENTACJA:

Planowana burzliwa:
16 - 17 C – 14-21 dni

Cicha + Iunga

Czas pracy 5.5 h.

[EDIT]

 

16.02.2016

Poszło do wiadra 60g Iungi na cicha.

Edited by crusher

Share this post


Link to post
Share on other sites

31.01.2016
warka 24 Imperial IPA (receptura własna) 

SKŁAD:

  • Strzegom pale ale 5.5 kg
  • Strzegom monachijski I 1.0 kg
  • Strzegom pszeniczny 0.5 kg
  • Strzegom karmel 30 0.2 kg
  • Iunga – 85g
  • Citra – 40g
  • Cascade – 40g
  • Amarillo – 40g
  • Cukier brązowy 420g
  • Drozdze gestwa II po warce 22 – us05

ZACIERANIE:
 

woda do zasypu - 20l

 

66C – 64C – 80’

 

77C – 10’ mash out

 

WYSŁADZANIE:

 

ciagle porcjami 5l do uzyskanej zakładanej ilosci

 

GOTOWANIE 60':

 

FWH’ – 50 Iunga

 

60’ – 10g Iunga

 

30’ – 25g Iunga

 

15’ – 10g Citra, 10g Cascade, 10g Amarillo, Cukier brązowy 420g

 

10’ – 10g Citra, 10g Cascade, 10g Amarillo

 

5’- 10g Citra, 10g Cascade, 10g Amarillo

 

0’ – 10g Citra, 10g Cascade, 10g Amarillo

 

Po gotowaniu parametry piwa:

 

Wyszły 22l o gęstości 19 Blg, przy wydajności ??? oraz IBU 95


Chłodzenie  w kastrze budowlanej z dodatkiem 8 zamrozonych petów 1.5l około 3h do temp. 17C

 

 

FERMENTACJA:

Planowana burzliwa:
16 - 17 C – 21 dni

 

Cicha + Citra, Cascade, Amarillo

 

Czas pracy 5.5 h.

 

[EDIT]

Edited by crusher

Share this post


Link to post
Share on other sites

05.02.2016

 

warka 22 Żytnie Black IPA zakapslowana z dodatkiem 100g cukru na 18.5L piwa. Wyszły 36 butelki + 0.5l wlane w gardło. Goryczka i aromat się poprawiła, zobaczymy co będzie po nagazowaniu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

09.02.2016
warka 25 Pale Ale SH Marynka(receptura własna) 

SKŁAD:

  • Strzegom pale ale 4.5 kg
  • Strzegom monachijski I 0.2 kg
  • Strzegom pszeniczny 0.2 kg
  • Strzegom karmel 150 0.1 kg
  • Marynka – 90g – szyszka 2015r
  • Suchary uwodnione US-05

ZACIERANIE:
 

woda do zasypu - 15l

 

68C – 62C – 60’

 

76C – 10’ mash out

 

WYSŁADZANIE:

 

ciagle porcjami 5l do uzyskanej zakładanej ilosci

 

GOTOWANIE 60':

 

60’ – 20g Marynka

 

25’ – 10g Marynka

 

10’ – 20g Marynka

 

5’ – 20g Marynka

 

0’ – 20g Marynka

 

Po gotowaniu parametry piwa:

 

Wyszły 22.5l o gęstości 13,5 Blg, przy wydajności ??? oraz IBU 40


Chłodzenie  w kastrze budowlanej z dodatkiem 8 zamrozonych petów 1.5l około 3h do temp. 17C

 

FERMENTACJA:

Planowana burzliwa:

 

16 - 17 C – 14 dni

 

Cicha + Marynka

 

Czas pracy 5.5 h.

 

[EDIT]

Edited by crusher

Share this post


Link to post
Share on other sites

26.02.2016

 

Warka 24 Imperial IPA. Poszło do wiadra:

 

citra 30g

amarillo 10g

cascade 10g

simco 20g

chinook 20g

 

resztki chmieli 2014. Piwo zeszło z 19 do 3blg.

 

oraz zaległe,

 

23.02.2016

 

warka 23 SH IPA Iunga zostało zakapslowane z dodatkiem 107g cukru na 20.5L piwa. Wyszło 40 butelek

Edited by crusher

Share this post


Link to post
Share on other sites

28.02.2016

 

warka 25 Pale Ale SH Marynka zlana na cicha z dodatkiem 50g Marynki w granulacie. Piwko zeszło z 13.5 do 2 blg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

28.02.2016

warka 26 Mosaic Black IPA – CDA (receptura własna) 

SKŁAD:

  • Strzegom pale ale 5 kg
  • Strzegom monachijski I 1kg
  • Biscuit 0.25 kg
  • Carafa Special typ II 0.5 kg
  • Iunga – 35 g
  • Mosaic – 85g
  • Gestwa us-05 po warce 25

ZACIERANIE:
 

woda do zasypu - 19l

 

68C – 65C – 60’

 

76C – 10’ mash out

 

Carafa Special wsypana na wygrzew

 

WYSŁADZANIE:

 

ciagle porcjami 5l do uzyskanej zakładanej ilosci

 

GOTOWANIE 60':

 

60’ – 35g Iunga

 

15’ – 20g Mosaic

 

10’ – 20g Mosaic

 

5’ – 20g Mosaic

 

0’ – 25g Mosaic

 

Po gotowaniu parametry piwa:

 

Wyszły 24.5l o gęstości 16 Blg, przy wydajności ??? oraz IBU 63


Chłodzenie  w kastrze budowlanej z dodatkiem 8 zamrozonych petów 1.5l około 3h do temp. 17C

 

FERMENTACJA:

Planowana burzliwa:

 

16 - 17 C – 14 - 21 dni

 

Cicha + Mosaic

 

Czas pracy 5.5 h.

 

[EDIT]

Edited by crusher

Share this post


Link to post
Share on other sites

09.03.2016

 

warka 24 IIPA zakapslowana z dodatkiem 115g cukru na 19.5L piwa. Wyszły 39 butelki.

 

 

warka 25 Pale Ale SH Marynka zakapslowana z dodatkiem 124g cukru na 21L piwa. Wyszły 42 butelki. Bardzo fajny kwiatowy i lekko cytrusowy zapach, zobaczymy jak bedzie po nagazowaniu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak u Ciebie wygląda chłodzenie w tej kastrze? Przelewasz gorącą brzeczke do niej i wrzucasz zamrożone pety? Czy przelewasz gorącą brzeczkę do fermentora, i dopiero fermentor do kastry?

Share this post


Link to post
Share on other sites

warka 26 Mosaic Black IPA zlana na cicha z dodatkiem 30g Mosaic i 30g Citra w granulacie. Blg nie mierzylem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

24.03.2016

warka 27 RIS (receptura własna) 

SKŁAD:

  • Strzegom pale ale 8 kg
  • Strzegom karmel 150 0.5 kg
  • Strzegom bursztynowy 0.5 kg
  • Carafa Special typ III 0.5 kg
  • Strzegom czekoladowy 1200 0.5 kg
  • Pszeniczny czekoladowy 1200 0.2 kg
  • Cukier brązowy 0.5 kg
  • Marynka 35g
  • Magnat 35g
  • Iunga 45g
  • Sybilla 50g
  • Gestwa us-05 II po warce 26

ZACIERANIE:
 

woda do zasypu – 24L

 

66C – 64C – 90’

 

76C – 10’ mash out

 

WYSŁADZANIE:

 

ciagle porcjami 5l do uzyskanej zakładanej ilosci

 

GOTOWANIE 70':

 

70’ – 45g Iunga, 35g Marynka, 45g Magnat

 

20’ – 50g Sybilla

 

15’ – 0.5 kg cukier brązowy

 

Po gotowaniu parametry piwa:

 

Wyszły 22.5l o gęstości 24.5 Blg, przy wydajności ??? oraz IBU 85


Chłodzenie  w kastrze budowlanej z dodatkiem 8 zamrozonych petów 1.5l około 3h do temp. 17C

 

FERMENTACJA:

Planowana burzliwa:

16 - 17 C - 28 dni

 

Cicha + Płatki debowe moczone w rumie

 

Czas pracy 6.5 h.

 

[EDIT]

Edited by crusher

Share this post


Link to post
Share on other sites

30.03.2016

 

warka 26 Mosaic Black IPA zakapslowana z dodatkiem 130g cukru na 22l piwa. Wyszly 44 butelki. Zeszlo do 5blg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

21.04.2016

warka 28 Amerykańska Pszenica (receptura własna) 

SKŁAD:

  • Strzegom pale ale 2.5 kg
  • Strzegom pszeniczny 2.5 kg
  • Columbus 15g
  • Citra 50g
  • Danstar Notthingam suchary

ZACIERANIE:
 

woda do zasypu – 15L

 

68C – 64C – 60’

76C –1’ mash out

 

WYSŁADZANIE:

 

ciagle porcjami 5l do uzyskanej zakładanej ilosci

 

GOTOWANIE 60':

 

60’ – 15g Columbus

15’ – 15g Citra

5’ – 15g Citra

0’ – 30g Citra

 

Po gotowaniu parametry piwa:

 

Wyszły 24.0l o gęstości 12.5 Blg, przy wydajności ??? oraz IBU 30


Chłodzenie  w kastrze budowlanej z dodatkiem 8 zamrozonych petów 1.5l około 3h do temp. 17C

 

FERMENTACJA:

Planowana burzliwa:

16 - 17 C – 14 dni i w butle bez cichej

 

Czas pracy 5.5 h.

 

[EDIT]

Edited by crusher

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...