Skocz do zawartości

Browar OLEG


crusher

Rekomendowane odpowiedzi

czas nadrobić zaległe wpisy.

 

22.02.2017

 

Zakapslowano warke 44 Amerykańska Pszenica z dodatkiem 116g cukru na 21l piwa. Wyszły 42 butelki. Piwo zeszło do 3 blg.

 

05.03.2017

 

warka 45 Cascade PL IPA - przelane na cichą z dodatkiem 100g Cascade PL.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

05.03.2017

 

warka 46 Chinook PL IPA (receptura własna) 

SKŁAD:

  • Malteurop Pale ale 5 kg
  • Malteurop Pszeniczny 0.5 kg
  • Magnum 25g
  • Chinook PL 100g + cicha 80g
  • Gestwa Danstar Notthingam po warce 45

ZACIERANIE:
 

woda do zasypu – 16L

 

68C – 62C – 120’

76C –10’ mash out

 

WYSŁADZANIE:

 

ciagle porcjami 5l do uzyskanej zakładanej ilosci

 

GOTOWANIE 60':

 

60' – 25g Magnum

15’ – 30g Chinook PL

5’ – 30g Chinook PL

0’ – 40g Chinook PL

 

Po gotowaniu parametry piwa:

 

Wyszły 22.5l o gęstości 15 Blg, przy wydajności ??? oraz IBU 52


Chłodzenie  w kastrze budowlanej z dodatkiem 8 zamrozonych petów 1.5l około 3h do temp. 16C

 

FERMENTACJA:

Planowana burzliwa:

 

16-17C 14 dni

 

Czas pracy 5.5 h.

 

Cicha:

 

+ Chinook PL

 

[EDIT]

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

07.03.2017

 

warka 47 Porter Czekoladowy (receptura własna) 

SKŁAD:

  • Malteurop Pale ale 5 kg
  • Bestmalz Monachijski I 0.65 kg
  • Fawcett Pale Chocolate 0.6 kg
  • Fawcett Brown 0.4 kg
  • Fawcett Żytni Karmelowy 0.5 kg
  • Strzegom Żytni 0.2 kg
  • Carafa Special II 0.3 kg
  • Magnum 30g
  • Cascade PL 30g
  • Gestwa Danstar Notthingam po warce 45

ZACIERANIE:
 

woda do zasypu – 19L

 

69C – 64C – 120’

78C –10’ mash out + Carafa 0.3kg

 

WYSŁADZANIE:

 

ciagle porcjami 5l do uzyskanej zakładanej ilosci

 

GOTOWANIE 60':

 

60' – 30g Magnum

15’ – 30g Cascade PL

 

Po gotowaniu parametry piwa:

 

Wyszły 22.5l o gęstości 18 Blg, przy wydajności ??? oraz IBU 40


Chłodzenie  w kastrze budowlanej z dodatkiem 8 zamrozonych petów 1.5l około 3h do temp. 16C

 

FERMENTACJA:

Planowana burzliwa:

 

16-17C 21-28 dni

 

Czas pracy 5.5 h.

 

[EDIT]

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

22.03.2017

warka 48 Żytnie PL IPA (receptura własna)

SKŁAD:

  • Malteurop Pale ale 4.5 kg
  • Strzegom Żytni 1.0 kg
  • Biscuit 0.2 kg
  • Łuska Ryżowa 100g
  • Magnum 10g
  • Marynka 10g
  • Chinook PL 60g + 40g cicha
  • Cascade PL - 50g + 40g cicha
  • Gestwa Danstar Notthingam III po warce 46

ZACIERANIE:

woda do zasypu – 16L

68C – 66C - 30’
68C – 55C - 240'
78C - 10' mash out + łuska ryżowa dodana podczas podgrzewania

WYSŁADZANIE:

ciagle porcjami 5l do uzyskanej zakładanej ilosci

GOTOWANIE 60':

30' - 10g Magnum, 10g Marynka, 20g Chinook PL
15' - 20g Chinook PL
10' - 20g Cascade PL
5’ - 20g Chinook PL
0’ - 30g Cascade PL

Po gotowaniu parametry piwa:

Wyszły 22.5l o gęstości 15 Blg, przy wydajności ??? oraz IBU 53


Chłodzenie w kastrze budowlanej z dodatkiem 8 zamrozonych petów 1.5l około 3h do temp. 16C

FERMENTACJA:

Planowana burzliwa:

16-17C 14 dni

Czas pracy 5.5 h.

Cicha:

+ Chinook PL + Cascade PL

[EDIT]

Edytowane przez crusher
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

29.03.2017

 

warka 46 Chinook PL IPA - zakapslowana z dodatkiem 118g cukru na 21L piwa. Piwo zeszło z 15 do 3,5 blg. Zapowiada się ciekawie, aromat żywiczny ale są też owoce.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

31.03.2017

warka 49 Brown IPA (receptura własna)

SKŁAD:

  • Malteurop Pale ale 4.6 kg
  • Malteurop Pszeniczny 0.5 kg
  • Biscuit 0.2 kg
  • Brown 0.2 kg
  • Marynka 40g
  • Simco 30g + 20g cicha
  • Cascade PL 20g + 20g cicha
  • Mosaic 40g + 20g cicha
  • Citra 15g + 15g cicha
  • 1.5 Tygodniowa Gestwa Danstar Notthingam III po warce 46

ZACIERANIE:

woda do zasypu – 16L

68C – 66C - 60’
68C – 55C - 120'
78C - 5' mash out

WYSŁADZANIE:

ciagle porcjami 5l do uzyskanej zakładanej ilosci

GOTOWANIE 60':

30' - 40g Marynka
15' - 20g Simco
10' - 10g Simco, 20g Cascade PL
5’ - 25g Mosaic
0’ - 15g Mosaic, 15g Citra

Po gotowaniu parametry piwa:

Wyszły 22l o gęstości 16 Blg, przy wydajności ??? oraz IBU 57


Chłodzenie w kastrze budowlanej z dodatkiem 8 zamrozonych petów 1.5l około 3h do temp. 16C

FERMENTACJA:

Planowana burzliwa:

16-17C 14 dni

Czas pracy 5.5 h.

Cicha:

+ Simco + Citra + Mosaic + Cascade PL

[EDIT]

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

09.04.17

 

warka 48 Żytnie PL IPA - do wiadra poszło 40g Cascade PL i 40g Chinook PL.

 

13.04.17

 

warka 48 Żytnie PL IPA zakapslowana z dodatkiem 112g cukru na 20.5l piwa. Wyszło 41 butelek. Zeszło z 15 do 5blg. Piwo mętne i gęste, aż się zdziwiłem że takie gęste bo żyta był tylko 1kg. To pierwsza warka gdzie chmieliłem od 30'. Po spróbowaniu przy butelkowaniu mogę powiedzieć że goryczka zdaje się lepsza jakościowo. Krótka i nie zalega, smak i aromat bardzo żywiczny ze słodkimi owocami. Musze powiedzieć ze Cascade PL i Chinook PL robią robotę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

09.04.17

 

warka 48 Żytnie PL IPA - do wiadra poszło 40g Cascade PL i 40g Chinook PL.

 

13.04.17

 

warka 48 Żytnie PL IPA zakapslowana z dodatkiem 112g cukru na 20.5l piwa. Wyszło 41 butelek. Zeszło z 15 do 5blg. Piwo mętne i gęste, aż się zdziwiłem że takie gęste bo żyta był tylko 1kg. To pierwsza warka gdzie chmieliłem od 30'. Po spróbowaniu przy butelkowaniu mogę powiedzieć że goryczka zdaje się lepsza jakościowo. Krótka i nie zalega, smak i aromat bardzo żywiczny ze słodkimi owocami. Musze powiedzieć ze Cascade PL i Chinook PL robią robotę.

 

Jak aromat przy butelkowaniu?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jak aromat przy butelkowaniu?

 

Wspominałem gdzieś wcześniej na forum że jak dla mnie Cascade i Chinook PL jest super. Aromat słodkich owoców i do tego żywica. Aromat najbardziej kojarzy mi się z marakują. Mam jeszcze jakiś zapas Cascade i Chinook PL, kupie troszkę amerykańców i będę mieszał bo póki co nie czuje potrzeby chmielić samymi amerykańcami.

 

Jeszcze słówko o warce 48 czyli Żytnie PL IPA. Jestem właśnie po wypiciu butelki, tydzień od kapslowania. Gęste od żyta, i bardzo mętne. Nie wydaje mnie się aby chciało się to klarować. Hmmm.... nieśmiało mogę stwierdzić że wyszło mi coś w stylu Vermont IPA ? Po tym piwku wypiłem jeszcze PowderMANa z birbanta i oczywiście aromat itp itd. był inny ze względu na użyte chmiele amerykańskie, ale odczucie w ustach bardzo podobne. W mojej warce goryczka ciut większa, ale wszystko inne w miarę się zgadza.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

18.04.2017

warka 49 Brown IPA - do wiadra poszło 20g Simco, 20g Mosaic, 30g Citra

 

23.04.2017

warka 49 Brown IPA zakapslowana z dodatkiem 112g cukru na 20.5l piwa. Wyszło 41 butelek. Piwo zeszło z 16 do 4blg. W smaku bardzo przyjemna podbudowa od słodu Brown. W aromacie cytrusowo i nafta.

 

Dorobiłem się w końcu mieszadła magnetycznego, muszę kupić kolbę i rdzeń. Warzę głownie IPA/AIPA więc us05 i notki spełniają swoje zadanie i z piw jestem dość zadowolony. Muszę się do edukować i pierwsze warki na płynnych to pewnie polecą weizeny na lato.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

11.05.2017

 

warka 50 Kaffir APA
SKŁAD:

  • Malteurop Pale ale 4.5 kg
  • Malteurop Pszeniczny 0.3 kg
  • Viking Karmel 30 0.2 kg 
  • Marynka 25g
  • Simco 20g
  • Mosaic 20g
  • Chinook PL 20g
  • Cascade PL 20g
  • Suszone liście limonki Kaffir 25g
  • Suchary US-05

ZACIERANIE:
 

woda do zasypu – 15L

 

66C – 64C – 60’

78C –10’ mash out

 

WYSŁADZANIE:

 

ciagle porcjami 5l do uzyskanej zakładanej ilosci

 

GOTOWANIE 60':

 

30' – 25g Marynka

10' - 20g Simco, 10g Mosaic

5' - suszone liście limonki Kaffir 25g

0' - 20g Chinook PL, 20g Cascade PL, 10g Mosaic,

 

Po gotowaniu parametry piwa:

 

Wyszły 24l o gęstości 13 Blg, przy wydajności ??? oraz IBU 35


Chłodzenie  w kastrze budowlanej z dodatkiem 8 zamrozonych petów 1.5l około 3h do temp. 16C

 

FERMENTACJA:

Planowana burzliwa:

 

17-18C 14 dni

 

Czas pracy 5.5 h.

 

Jakoś duża wydajność mi wyszła i rozcieńczyłem brzeczkę 3L wody niegazowanej butelkowanej. Być może sypnę jeszcze simco i mosaic na zimno bo zostały mi resztki, ale to się zobaczy.

 

[EDIT]

Edytowane przez crusher
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

22.05.2017

warka 51 HefeWeizen (receptura własna) 

SKŁAD:

  • Malteurop pale ale 2.25 kg
  • Malteurop pszeniczny 2.25 kg
  • Marynka 7g
  • Sybilla 13g
  • Mauribrew Weiss suchary.

ZACIERANIE:
woda do zasypu - 14l

 

67C - 64C – 60’

78C – 10’ mash out

 

WYSŁADZANIE:
ciagle porcjami 5l do uzyskanej zakładanej ilosci

 

GOTOWANIE 60':

 

60’ – 7g Marynka

60’ – 13g Sybilla 

 

Po gotowaniu parametry piwa:

 

Wyszły 23l o gęstości 12 Blg, przy wydajności ??? oraz IBU 16

Chłodzenie  w kastrze budowlanej z dodatkiem 8 zamrozonych petów 1.5l około 2h do temp. 18C

 

FERMENTACJA:

Planowana burzliwa:

19 - 20 C – 14 - 21 dni w zaleznosci od dostępnego czasu na kapslowanie

Edytowane przez crusher
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

06.06.2017

 

warka 52 HefeWeizen (receptura własna) 

SKŁAD:

  • Malteurop pale ale 0.2 kg
  • Malteurop pils 2.0 kg
  • Malteurop pszeniczny 2.0 kg
  • Płatki owsiane 0.4 kg
  • Marynka 12g
  • Cascade PL 15g
  • Mauribrew Weiss - gęstwa po warce 51.

ZACIERANIE:
woda do zasypu - 15l

 

66C - 60C – 60’

78C – 10’ mash out

 

WYSŁADZANIE:

ciagle porcjami 5l do uzyskanej zakładanej ilosci

 

GOTOWANIE 60':

 

60’ – 12g Marynka

15’ – 15g Cascade PL

 

Po gotowaniu parametry piwa:

 

Wyszły 23l o gęstości 12 Blg, przy wydajności ??? oraz IBU 17

Chłodzenie  w kastrze budowlanej z dodatkiem 8 zamrozonych petów 1.5l około 2h do temp. 18C

 

FERMENTACJA:

Planowana burzliwa:

19 - 20 C – 14 - 21 dni w zaleznosci od dostępnego czasu na kapslowanie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

06.06.2017

warka 51 HefeWeizen zakapslowana z dodatkiem 130g cukru na 23l piwa. Wyszło 45 butelek. Piwo zeszło z 12 do 4.5blg. Piwo nie zeszło za głęboko, ale z tego co pamiętam rok temu jak robiłem na kangurach to też podobne od fermentowanie było. Muszę kupić kolbę i rdzeń, to zacznę na płynnych robić. Póki co jeszcze na kangurach polecę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

06.06.2017

 

warka 53 CDA (receptura własna) 

SKŁAD:

  • Malteurop pale ale 4.0 kg
  • Malteurop wiedeński 1.0 kg
  • Malteurop pszeniczny 0.2 kg
  • Carafa Special II 0.4 kg
  • Chinook PL - 75g + 40g Cicha
  • Cascade PL - 52g + 40g Cicha
  • gęstwa us-05 po warce 50.

ZACIERANIE:

woda do zasypu - 15l

 

66C - 61C – 80’

78C – 10’ mash out + Carafa

 

WYSŁADZANIE:

 

ciagle porcjami 5l do uzyskanej zakładanej ilosci

 

GOTOWANIE 60':

 

60’ – 2g Cascade PL

30' - 15g Chinook PL

15' - 25g Chinook PL

10' - 25g Cascade PL

5' - 25g Chinook PL

0' - 25g Cascade PL

 

Po gotowaniu parametry piwa:

 

Wyszły 24l o gęstości 14 Blg, przy wydajności ??? oraz IBU 50

 

Chłodzenie  w kastrze budowlanej z dodatkiem 8 zamrozonych petów 1.5l około 2h do temp. 18C

 

FERMENTACJA:

Planowana burzliwa:

15 - 16 C – w pudle styropianowym 21 dni. 1 zamrożony pet wymieniany rano i wieczorem na początku fermentacji a później zazwyczaj raz dziennie zbija temperaturę do 14 stopni. Styropian 8cm.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

15.06.2017

 

warka 50 Kaffir APA - zakapslowana z dodatkiem 128g cukru na 22.5l piwa. Piwo zeszło z 13 do 2.5blg. Piwo już przy kapslowaniu klarowne, w aromacie Ameryka i słodko od Cascade PL. Kaffiru w aromacie póki co za bardzo nie wyczułem, ale w smaku dość wyraźnie zaznaczone. Piwo lekkie dość wytrawne w smaku i goryczka trochę zalega, i zdaje się że od kaffiru.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

28.06.2017

 

warka 52 HefeWeizen zakapslowana z dodatkiem 160g cukru na 22L piwa. Wyszły 44 butelki. Piwo zeszło z 12 do 3 blg.

 

03.07.2017

 

warka 53 CDA przelana na cichą z dodatkiem 40g Chinook PL i 40g Cascade PL.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

03.07.2017

 

warka 54 Oatmeal Lemongrass White IPA (receptura własna) 

SKŁAD:

  • Malteurop pale ale 2.0 kg
  • Malteurop pils 2.0 kg
  • Malteurop pszeniczny 0.5 kg
  • Płatki owsiane górskie 0.8 kg
  • Weyermann carahell 0.2 kg
  • Carapils 0.1 kg
  • Marynka 30g
  • Chinook PL - 50g + 40g Cicha
  • Cascade PL - 50g + 40g Cicha
  • Suszona trawa cytrynowa 25g
  • gęstwa II us-05 po warce 53.

ZACIERANIE:

woda do zasypu - 16l

 

66C - 62C – 60’

78C – 10’ mash out

 

WYSŁADZANIE:

 

ciagle porcjami 5l do uzyskanej zakładanej ilosci

 

GOTOWANIE 60':

 

30' - 30g Marynka

15' - 25g Chinook PL

10' - 25g Cascade PL

5' - 25g Chinook PL , 25g Suszonej trawy cytrynowej

0' - 25g Cascade PL

 

Po gotowaniu parametry piwa:

 

Wyszły 23l o gęstości 14 Blg, przy wydajności ??? oraz IBU 50

 

Chłodzenie  w kastrze budowlanej z dodatkiem 8 zamrozonych petów 1.5l około 2h do temp. 18C

 

FERMENTACJA:

Planowana burzliwa:

15 - 16 C – w pudle styropianowym 21 dni. 1 zamrożony pet wymieniany rano i wieczorem na początku fermentacji a później zazwyczaj raz dziennie zbija temperaturę do 14 stopni. Styropian 8cm.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

14.07.2017

 

warka 53 CDA zakapslowana z dodatkiem 126g cukru na 22L piwa. Piwo zeszło z 15 do 3 blg. Wyszły 44 butelki.

 

warka 54 dawno zakapslowana i dawno wypita. Dobre piwko było.

Edytowane przez crusher
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

09.11.2017

 

warka 55 Session IPA (receptura własna) 

SKŁAD:

  • Malteurop pale ale 3.5 kg
  • Malteurop wiedeński 1.0 kg
  • Malteurop pszeniczny 0.5 kg
  • Marynka 30g
  • Chinook PL - 25g
  • Cascade PL - 75g + 60g Cicha
  • suchary us-05

ZACIERANIE:

woda do zasypu - 16l

 

68C - 66C – 80’

78C – 10’ mash out

 

WYSŁADZANIE:

 

ciagle porcjami 5l do uzyskanej zakładanej ilosci

 

GOTOWANIE 60':

 

30' - 30g Marynka

15' - 25g Chinook PL

10' - 25g Cascade PL

5' - 25g Cascade PL

0' - 25g Cascade PL

 

Po gotowaniu parametry piwa:

 

Wyszły 23l o gęstości 12,5 Blg, przy wydajności ??? oraz IBU 60

 

Chłodzenie  w kastrze budowlanej z dodatkiem 8 zamrozonych petów 1.5l około 4h do temp. 18C

 

FERMENTACJA:

Planowana burzliwa:

16 - 17 C – 14 dni

Edytowane przez crusher
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.