Jump to content
Piwowarski774

Mój autorski Imperial Stout - proszę się nie śmieć tylko pomóc :-)

Recommended Posts

Mam za sobą juz kilka warek i chce wreszcie podejść do RIS-a. Proszę o pomoc.

 

No to po kolei:

 

Pale ale - 3 kg

Monachijski - 2

Jęczmień palony - 0,35

Caraaroma - ,025

Caramunich II - 0,25

Płatki pszenne - 0,3

Płatki owsiane - 0,3

Płatki jęczmienne - 0,3

Carafa I - 0,3

Czekoladowy [Carafa II] - 0,25

 

Chmiel: Marynka - 50g, Chellenger - 40, Lubelski 30g, Citra - 30, EKG - 30

 

Drożdże - S-04 [brzeczki wyjdzie mi około 12 l - 25 blg] czy jedna saszetka wystarczy, czy lepiej 2. Od razu powiem, że w grę wchodzą tylko drożdże suche]. 

 

Zacieranie 66-67 przez około 90 min.

 

Gotowanie około 2 h.

 

Czy to ma w ogóle ręce i nogi? Proszę o konstruktywny komentarz i pomoc. 

Edited by Piwowarski774

Share this post


Link to post
Share on other sites

zacierałbym 90min ale w 69-70°C - sypałbym trochę więcej carafy - uprościłbym zasyp

czym się różnią płatki jęczmienne od drugich płatków jęczmiennych?

Edited by cml

Share this post


Link to post
Share on other sites

zacierałbym 90min ale w 69-70°C - sypałbym trochę więcej carafy - uprościłbym zasyp

czym się różnią płątki jęczmienne od drugich płatków jęczmiennych?

Jęczmień palony miał być. Juz poprawiłem. Ale czy to [poza skomplikowaniem zasypu] trzyma się kupy? Czy drożdże się nadadzą w tej formie, typie i ilości?

Share this post


Link to post
Share on other sites

trochę słabo, że suchary - dobra byłaby zaprawiona gęstwa

na szybko http://www.mrmalty.com/calc/calc.html dla 25blg 12l potrzeba 1.3 paczki - oczywiście rozbija się o termin przydatności z paczki

dodatkowo jak je źle uwodnisz albo zaszokujesz temperaturowo to również działasz na swoją niekorzyść ;)

Edited by cml

Share this post


Link to post
Share on other sites

trochę słabo, że suchary - dobra byłaby zaprawiona gęstwa

na szybko http://www.mrmalty.com/calc/calc.html dla 25blg 12l potrzeba 1.3 paczki - oczywiście rozbija się o termin przydatności z paczki

dodatkowo jak je źle uwodnisz albo zaszokujesz temperaturowo to również działasz na swoją niekorzyść ;)

Wielkie dzięki za wskazówki. Jeszcze tylko proszę o radę jak nie "zaszokować drożdży" i będę happy :-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

post-6562-0-39647200-1447791929_thumb.jpg

 

 

 

Zrób sobie bittera na (U.ps) Safale S 04 i wtedy mocarz. W sobotę mam zamiar RIS'a wykonać i gęstwa po US04 czeka :P

Edited by GB...

Share this post


Link to post
Share on other sites

attachicon.gif1447791856677.jpg

 

 

 

Zrób sobie bittera na US04 i wtedy mocarz. W sobotę mam zamiar RIS'a wykonać i gęstwa po US04 cze

Dzięki za propozycję, tylko ja na razie się orientuję w recepturze tego RISa. Warzenie w okolicach stycznia, więc Twoja gęstwa może nie doczekać. Ale gdyby za 2 miesiące propozycja była aktualna...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrób na suchych drożdżach, na których chcesz zrobić tego mocnego stouta jakąś 12-14 (APA, stout lub coś na co masz ochotę), a potem użyj odpowiedniej ilości gęstwy doniego (wszystkie opisy i linki do kalkulatorów odnośnie gęstwy są na wiki). Daj se spokój z sucharami dla piwa powyżej 20Blg. Pewnie się da (z więcej niż jedną paczką), ale po co?  

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.