Jump to content
511201

Garnek

Recommended Posts

Witam mam zamiar kupic trochę większy garnek 70 L czy taki jak ten będzie dobry, używa ktoś podobnego

www.termosy.com.pl/garnek-stalowy-70-garnki-p-11.html

Share this post


Link to post
Share on other sites

Siemanko

Miesiąc temu kupiłem dokładnie ten sam :)

Jak go otrzymałem zwątpiłem bo sądziłem że blachy są za cienkie (a dokładnie dno garnka) i zacier będzie się przypalać. Dzisiaj po uwarzeniu dopiero dwóch warek 40 litrowych mogę spokojnie w/w produkt polecić :okey:

Ja grzeje na taborecie 7kW i nie miałem żadnych przygód z przypalaniem etc.  A muszę przyznać że ów garnek, o dziwo trzyma ładnie temperaturę pod zwykłymi kocami ;) i zacieranie stało się wygodniejsze w porównaniu do zwykłego 30l "emaliaka".

 

Podsumowując produkt moim zdaniem naprawdę wart jet swojej ceny, w porównaniu do konkurencji. Zobaczymy jak się sprawdzi przy większych gęstościach, ale ja wypełniłem go dopiero do 2/3 objętości, także na 100% nie będzie problemu przy zacieraniu mocniejszych piw.

 

pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam taki od 3 lat jest ok. Jeśli to ten sam sprzedawca co na allegro sprzedaje z kranami, to na życzenie może zostawić gwint w środku, tak aby móc przykręcić np: filtrator.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym brał ten z kranem i do tego pompę, w końcu kto to będzie targał.

http://www.termosy.com.pl/garnek-stalowy-kranem-70-garnki-kranikiem-p-672.html?osCsid=hfa7jc4kci39505069p8sef0s3

 

ja póki co mam warzelnię nieco "prymitywną" i podnoszę gar za pomocą wciągarki :)

o takiej mnięj więcej:

 

http://allegro.pl/wciagarka-wyciagarka-reczna-korba-545-kg-1200-lbs-i5562549079.html

 

a apropo kraniku też mi mówił że jak trzeba to może zostawić gwint.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam ponownie dostałem od "mikołaja" taki garnek jak w pierwszym poscie tylko z kranikiem i mam pytanie czy jak zamontuje w nim filtrator z oplotu i będę zacierał to się nic nie przypali i nie będzie przeszkadzał przy mieszaniu bo chciałbym w nim wysładzać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam filtrator z oplotu . Nikt nie ma w takim garnku zwykłego oplotu ewentualnie nie zaciera i wysładza w tym samym garnku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam filtrator z oplotu w garnku, w którym zacieram i wysładzam i nie mam problemów, ale mój garnek to "lidl" V 2.0 ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam filtrator z oplotu . Nikt nie ma w takim garnku zwykłego oplotu ewentualnie nie zaciera i wysładza w tym samym garnku.

Napisz po naszemu bo nie kumam kompletnie tekstu :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chodzi o to czy ktoś zaciera z oplotem zamontowanym w garnku i czy nie mam problemu z mieszaniem i przypaleniami. Bo chciałem zaraz po zacieraniu od razu wysładzać bez przenoszenia młóta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czytałem w opiniach na którymś forum, że nie ma problemu. Oplot na czas gotowania zawiesza się końcówką na krawędzi garnka. Tylko dręczy mnie pytanie czy przy gęstym zacierze opadnie on potem swobodnie na dno? Niemniej wiele osób tak robi, więc chyba się da?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam Serdecznie,,

 

Warzę piwo w garnku emaliowanym 20l. Chcę kupić nowy sprzęt aby warzyć wymiarowe warki 20l.

 

Znalazłem coś takiego: http://www.termosy.com.pl/garnek-stalowy-30-garnki-p-13.html

 

Kupić czy może polecacie coś lepszego? Chodzi mi głównie o to czy nierdzewka to dobra inwestycja.

 

Pozdrawiam,

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z tego co czytałem, to niektóre osoby na forum mają te garnki i twierdzą, że są ok. Zastanów się, czy nie warto dołożyć 40 zł i kupić 50L z tego samego sklepu ... niewiele droższy a bardziej rozwojowy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam taki sam tylko 70 z kranem i jestem zadowolony dobrze trzyma temp przy zacieraniu i szybko sie nagrzewa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

OK,. dzięki za odpowiedz. Faktycznie inwestycja w garnek 50L ma sens.

Ale garnek większy od tego, który posiadam teraz (22L) trzeba będzie chyba potraktować dwoma palnikami. Czy to wpływa jakoś na proces zacierania i warzenia? Czy lepiej zainwestować dodatkowo w taboret gazowy? Dużo tych wydatków na jeden raz :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.