Jump to content
czara6

Fermentacja burzliwa - czas

Recommended Posts

Witam,

o 02.30 rano 26 grudnia zadałem drożdże do warki przeniczniaka z puszki i od kilku godzin już nie bulgota. Czy to możliwe że fermentacja się skończyła (temperatura w fermentatorze 24 °C) ?

 

1. piany już prawie nie ma

2. pachnie i wygląda jak piwo :)

Edited by czara6

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak masz areometr to zmierz jeszcze. A jak nie masz, to pstryknij zdjęcie i zamieść na forum.

Nie chcę Cię mieć na sumieniu :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

No cóż żonka lubi jak jest nahhajcowane w mieszkaniu (21/22 °C ) więc nie mam wyboru taka temp. musi być :)

Uważacie że powinienem się postarać o niższą na czas fermentacji?

Czy tak krótki czas fermentacji ma negatywny wpływ na piwko?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jak warzysz górniaki to nie przeszkadza 21/22°C .

No optymalna temperatura to 18c, powyżej 23c. Mogą sie zaczac pojawiać dziwne posmaki w usa określane jako smaki gumy balonowej.

W aleach smaki owocowe spowodowane gorąca fermentacja mogą zbytnio zdominować bukiet smaku.

Share this post


Link to post
Share on other sites
dziwne posmaki w usa określane jako smaki gumy balonowej.

U mnie zbyt wysoka temperatura to zawsze zapach "brzoskwini z puszki" :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
No cóż żonka lubi jak jest nahhajcowane w mieszkaniu (21/22 °C ) więc nie mam wyboru taka temp. musi być :beer:

Uważacie że powinienem się postarać o niższą na czas fermentacji?

Czy tak krótki czas fermentacji ma negatywny wpływ na piwko?

Aby w zimie uzyskać niższą temperaturę fermentacji od tej która jest w mieszkaniu, stawiam fermentor

w rogu przy ścianie zewnętrznej i od strony pokoju osłaniam go kartonem (można jeszcze przykryć kocem).

Temperatura w fermentorze potrafi się obniżyć nawet o 2-4°C . SPRAWDZONE :beer::)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zacierałem pierwszy raz warkę (słód pilzneński,Marynka,Lubelski i drożdże Safale S-04). Drożdże zadane wczoraj o 6 rano (temperatura brzeczki 26, rehydratacja drożdży 0,5h 26stopni). O 16tej ruszyło, piana na 2-3 cm. Fermentator stoi pod drugim więc dałem rurke boczną.Bulgotanie było częste,ale nie tak gwałtowne jak przy klasycznej rurce. Poszedłem na noc do pracy, wróciłem i...cisza. Piana opadła i widać osad nad lustrem brzeczki. Temperatura w pomieszczeniu ok.21.Czy popełniłem jakiś błąd, czy tak może być przy tej bocznej rurce i przy tych drożdżach?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Balingomierz prawdę Ci powie.

Już mierzyć po 1 dniu?

Wszystko OK. Jedyny błąd jaki popełniasz to temperatura fermentacji. 26C to jak dla mnie zdecydowanie za dużo.

Fermentacja w 21 stopniach..drożdże zadane przy 26...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chyba, że tak. Z Twojego posta zrozumiałem, że temepratura otoczenia 21C a brzeczki 26C. Ja tam każdemu swojemu piwu daję na burzliwej spokój na równy tydzień, mimo że przeważnie fermentacja kończy się o wiele wcześniej. Pomijając samą fermentację jeszcze jest kwestia rozkładu diacetylu itd. Tydzień leżenia żadnemu piwu nie zaszkodzi a być może pomoże.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak 'warzyłem' gotowce na standardowej rurce to bulgotało przynajmniej 3 dni ( drożdże S 33 i Coopersa w zestawie) stąd moje obawy...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fermentor to nie jest szklany balon. Może masz nieszczelną pokrywkę? Nie przejmuj się bulkaniem. Fermentacja ruszyła i to jest najważniejsze, teraz poczekaj z 7 dni i wtedy zmierz Blg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie sytuacja z "bulkaniem" też dosyć dziwna. Drożdże zadałem w sobotę o 8:00 na następny dzień zauważyłem, że utworzył się charakterystyczny pasek osadu tak ze 3cm nad lustrem brzeczki, ale w rurce cisza. Dopiero dziś rano jak pokręciłem fermentorem tj. 48h po postawieniu na fermentację to zaczęło bulgotać bardzo żwawo. Położyłem się spać (nocki mam akurat) i jak zajrzałem o 15 to znowu spokój. Mam nadzieję, że wszystko ok. W sobotę zmierzę blg. zobaczymy co z tego będzie.

Startowe blg podchodziło pod 14 do ilu powinno zejść? Drożdże to US-05.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Temat bulkania był poruszany już tyle razy, że nie wiem jak ktoś jeszcze może o nie pytać :roll:

Jak ktoś nie ma doświadczenia jak ja i bulkanie ucicha po 16h to chce się upewnić, że wszystko z piwkiem będzie ok.. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.