Jump to content

Pierwszy pils fermentuje ! kilka pytań....


siwy99
 Share

Recommended Posts

Witam , dziś mija 14-sta doba fermentacji mojej pierwszej warki a dokładnie    pilsa , po dziesięciu dobach blg wynosiło 3, dziś po 14-stu jest nadal 3 blg .

Czy na 3 blg może się zatrzymać fermentacja ? mam zamiar na burzliwej potrzymać jeszcze 7 dni ,

Początkowy ekstrakt był 12,5 blg , brzeczki wyszło ok 56 litrów , jak się okazało mój "super dokładny" termometr zaniżał temperaturę dokładnie o dwa stopnie więc przerwy wyszły tak :

 

1 - 20 minut temperatura 65 stopni

2 - 40 minut temp. 74 stopni

3 - 10 minut temp. 78 stopni

 

chmielenie :

magnum 50 gram 60 minut

lubelski 50 gram 20 minut

 

Fermentacja:

drożdże w34/70 3 saszetki , pierwsze 5 dni w 12-13 stopniach (nie miałem chłodziarki ) teraz fermentuje w 10 stopniach .

 

Piwko ma bardzo przyjemny smak (tak tylko potrafię go określić )nie jest kwaśne i nie wyczuwam żadnych nieprzyjemnych aromatów , jest jak na razie lekko mętne goryczka wyszła jak dla mnie na wystarczającym poziome a obawiałem się że będzie katastrofa ,bo zaraz po schłodzeniu brzeczka była strasznie goryczkowa ! 

Niestety aromatu chmielowego prawie nie czuć ! co mogę zrobić żeby to zmienić ? piwko mam w dwóch fermentorach po 26-27 litrów każdy , chciałbym z jednym wiaderkiem poeksperymentować np.chmielenie na zimno , Pytanie czy to dobry pomysł ? i w jaki sposób przeprowadzić takie chmielenie , w jakich dawkach ? najchętniej chmiel lubelski chyba że zaproponujecie mi coś innego ,

Pozdrawiam siwy

post-14108-0-08369200-1447676212_thumb.jpg

post-14108-0-56701300-1447676195_thumb.jpg

post-14108-0-53342200-1447676179_thumb.jpg

post-14108-0-00994000-1447676147_thumb.jpg

Edited by siwy99
Link to comment
Share on other sites

Skąd chcesz mieć aromat chmielowy, jak w ogólne na aromat nie chmieliłeś? Odfermentowanie wydaje się być ok, dla większości typowych szczepów. Ja bym chmielił na zimno na Twoim miejscu, bo Pils bez chmielu to nie Pils. Ile to już trzeba by pomyśleć. Z 50g może.

Link to comment
Share on other sites

Brawo za 1 warkę - lagera, brawo za wybicie 56l :)

Dodaj na cichą 100g-150g lubelskiego (56l). Najlepiej w jakimś woreczku, bo chmiel ci zmętni całe piwo.

Albo zostaw tak jak jest, a kolejne zrób chmielenie po wyłączeniu palnika (0min), najlepiej jeszcze podczas chłodzenia, jak brzeczka będzie miała ~70°C

Edited by vettis
Link to comment
Share on other sites

To i ja coś poradzę.

Radził bym przelać na cichą, bo bużliwa już się skończyła. 3blg jest okej.

Skoro masz lodówkę to cicha w temp. 6 - 8C na  około 14 dni (możesz nawet ze 21 dni), do jednego z wiaderek na ostanie 5 - 7 dni dałbym  50 do 100 gr. lubelskiego w obciążonej skarpecie.

W każdym razie ja bym tak zrobił.

Link to comment
Share on other sites

Moim zdaniem nie warto przelewać. To tylko ryzyko infekcji. Co prawda byłaby szansa, ze będzie bardziej klarowne piwo, ale przy chmieleniu an zimno i tak się nieco zmętni.

Zalecałbym użyć lubelskiego w szyszkach jeśli w obciążonym woreczku, albo granulaty luzem. Chmiel umieścić w piwie na 5 dni przed rozlewem. I nie zapomnij dobrze zdezynfekować woreczka (jeśli szyszka), a chmiel ze sklepu ja zawsze uznaję za sterylny i jeszcze się nie przejechałem na tym. Osobiście wolę granulat, ale to już kwestia indywidualna.

 

Co do ilości tego chmielu to już nie moja bajka... 

Link to comment
Share on other sites

Witam ! kolega Wiatrol napisał :

 

 

Ja bym zrobił herbatke -0,5 l gorącej wody 50g chmielu rodzaj wedle uznania ja pilsa dochmielałem właśnie Lubelskim -zaparzać 20 min pod przykryciem -wystudzić -dodać do fermentatora Na 20l dodałem 30g efekt fajny

 

Czy jak by dodać taką "herbatkę" przecedzoną przez filtr do kawy to by mniej zmętniło piwko ?  jaki by był efekt gdyby odlać z fermentora 1 lub 2 litry piwa ,podgrzać dodać chmielu lubelskiego 30-40 gram odstawić do lodówki w słoiku i tuż przed   rozlewem   połączyć z resztą piwa ? czy to głupi pomysł ?

Pozdrawiam siwy

Edited by siwy99
Link to comment
Share on other sites

Moim zdaniem nie warto przelewać. To tylko ryzyko infekcji. Co prawda byłaby szansa, ze będzie bardziej klarowne piwo, ale przy chmieleniu an zimno i tak się nieco zmętni.

Zalecałbym użyć lubelskiego w szyszkach jeśli w obciążonym woreczku, albo granulaty luzem. Chmiel umieścić w piwie na 5 dni przed rozlewem. I nie zapomnij dobrze zdezynfekować woreczka (jeśli szyszka), a chmiel ze sklepu ja zawsze uznaję za sterylny i jeszcze się nie przejechałem na tym. Osobiście wolę granulat, ale to już kwestia indywidualna.

 

Co do ilości tego chmielu to już nie moja bajka... 

Robiłeś kiedyś pilsa?

Link to comment
Share on other sites

Herbatki, nieprzelewanie na cichą, cedzenie przez sitka i zakaz chmielenia na zimno w skarpecie, bo się zakazi - co jeszcze tu niektórzy koledzy wymyślą? Może lepiej spić od razu z wiadra przez kranik, bo przy butelkowaniu też jest ryzyko infekcji?

 

siwy99, słuchaj doświadczonych kolegów - wyżej Oskaliber, vettis czy Wickham dobrze Ci radzą. Jeżeli skończyło fermentować, zlej to na cichą i odstaw na kilka dni, potem nachmiel na zimno (zbyt długo gotowałeś Lubelski) aby podratować aromat. Spokojnie może jeszcze z tego wyjść ciekawe piwo. Jak będzie bardzo mętne po chmieleniu, to zawsze możesz podratować się przez rozlewem żelatyną (sklaruje piwo, osady opadną na dno).

 

PS. Przed przelaniem upewnij się czy piwo na pewno już nie fermentuje - na zdjęciach widać tam jeszcze pianę na powierzchni (w dolnym wiadrze). Być może warto też zrobić przerwę diacetylową, czyli podnieść nieco (do górnego zakresu dla danego szczepu drożdży) temperaturę na 1-2 dni.

Link to comment
Share on other sites

 

Hej ! lodówka to electrolux wysokość 170 cm na dole ma dwie szuflady oczywiście nie potrzebne , założyłem polecany tu na forum sct 1000 i jest to teraz super sprzęt !

 

jaki model?

 

Witam ! model lodówki to Electrolux ERB 2645  dokładna wysokość to 159cm ,wcześniej napisałem 170 przepraszam za pomyłkę, a więc wysokość 159cm szerokość 60cm , wymiary komory chłodzącej wysokość 81cm szerokość 50 cm .

Link to comment
Share on other sites

Czy do chmielenia na zimno można użyć taką skarpetę ala pończocha ? oczywiście wygotowaną , czy lepiej  wsypać bezpośrednio ? i jeszcze nie wiem czy szyszka czy granulat ...

Pozdrawiam siwy.

jeśli szyszka to obciążony woreczek a jeśli granulat to luzem bezpośrednio do fermentora

Link to comment
Share on other sites

aha dzięki , jutro rano pofatyguję się do gospodarstwa przy szkole rolniczej w Krasnymstawie i zapytam o chmiel , i nas szkoła ma chmielnik i suszarnie zresztą sam przy tym troszkę pracowałem jako uczeń , ciekawe czy już wszystko sprzedali...

pozdrawiam siwy

Link to comment
Share on other sites

Panowie ,nastawiam kolejnego pilsa bo szkoda mi wylać drożdzy , czy lepszy będzie słód wayerman ? warto więcej zapłacić ?

pozdrawiam siwy

 

Z powodzeniem stosuję podstawowe Strzegom, Bestmalz.

Z karmelowych głównie używam Weyermann

Link to comment
Share on other sites

Właśnie zlałem na cichą , blg zatrzymało się na 3 (od 5 dni się nie zmieniło), piwko lekko mętne  ma wyczuwalny smak słodowy(chyba słodowy) i goryczkę aromatu brak , miałem bardzo dużo gęstwy , z każdego fermentora ponad litr .Odnośnie słodu to tak dla porównania teraz  zamówię ten z wayermana , jaki by wyszedł pilzner jak bym  dał sam słód pilzneński 100%? bo ostatnio 10 % było carapils . proszę o podpowiedź jakie zastosować chmielenie na aromat ? brzeczki będzie ok 50 - 55 litrów na goryczkę zastosuję magnum granulat 40 gram 60 minut, ostatnio dałem na aromat lubelski 50 gram 20 minut a aromatu brak :(

Pozdrawiam siwy99

Link to comment
Share on other sites

Właśnie zlałem na cichą , blg zatrzymało się na 3 (od 5 dni się nie zmieniło), piwko lekko mętne  ma wyczuwalny smak słodowy(chyba słodowy) i goryczkę aromatu brak , miałem bardzo dużo gęstwy , z każdego fermentora ponad litr .Odnośnie słodu to tak dla porównania teraz  zamówię ten z wayermana , jaki by wyszedł pilzner jak bym  dał sam słód pilzneński 100%? bo ostatnio 10 % było carapils . proszę o podpowiedź jakie zastosować chmielenie na aromat ? brzeczki będzie ok 50 - 55 litrów na goryczkę zastosuję magnum granulat 40 gram 60 minut, ostatnio dałem na aromat lubelski 50 gram 20 minut a aromatu brak :(

Pozdrawiam siwy99

 

Wrzuć po wyłączeniu palnika 100-150g Saaz na aromat, 10-20min przed wyłączeniem około 50g Saaz, Perle, Tettnanger lub Hallertauer na smak. Do tego dolicz chmiel na goryczkę, tak żeby wszystko sumowało się w 40-45IBU przy 12-12,5 plato. Możesz również wrzucić po wyłączeniu 100-150g Simcoe na aromat zamiast Saaza :)

Edited by vettis
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.