Jump to content
the_doctor

2016.04.02-03 Warszawski Konkurs Piw Domowych 2016- wiosenna edycja

Recommended Posts

W imieniu organizatora, Mazowieckiego Oddziału Terenowego PSPD, chciałbym poinformować, że na początku kwietnia 2016 odbędzie się wiosenna edycja Warszawskiego Konkursu Piw Domowych. 


Konkurs przeprowadzony zostanie zgodnie z wytycznymi zawartymi w Przewodniku dla organizatorów konkursów piw domowych PSPD w następujących 7 kategoriach:


1. Hefeweizen 11-13 BLG (opis PSPD)
2. Hoppy Pils 11-13 BLG
3. Brett American Pale Ale 11-14 BLG
4. Rauchmarzen 13,5-15 BLG

5. Rye Stout 14-16 BLG
6. Brown IPA 14-17,5 BLG
7. Eisbock (Koźlak lodowy) 19-28 BLG (przed wymrażaniem)

8. Cydr wytrawny (nie bierze udziału w wyborze Grand Prix)
 

Uroczyste ogłoszenie wyników oraz wręczenie nagród zwycięzcom odbędzie się podczas wiosennego Warszawskiego Festiwalu Piwa.

 

Opis stylów znajduje się pod linkiem: http://wkpd.waw.pl/opis-stylow/

 

Regulamin: http://wkpd.waw.pl/regulamin/

Formularz zgłoszeniowy: http://nowa.pspd.org.pl/konkurs/v-warszawski-konkurs-piw-domowych



Łychy w dłoń!
Powodzenia,
Olek

Edited by the_doctor

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

dokładny opis kategorii zostanie zamieszczony w późniejszym terminie

W jak mocno późniejszym?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prace trwają. Mamy jak na razie 5 opisów (pomijając weizena, który został już opisany w opisie PSPD). Mam nadzieję, że do połowy stycznia się wyrobimy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dla mnie zwłaszcza ten "Hoppy Pils" coś tajemniczo brzmi, czym on ma się różnić od np. Bohemian Pilsner czy German Pilsner?

Edited by kantor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak naprawdę to tylko 2 i 5 wymagają szczegółowego opisu, 1, 4, 6 i 7 są opisane w nowym lub starym BJCP, styl pokrewny 3 jest bardzo szczegółowo opisany w Jurajskim KPD, problem jest tylko z 2 i 5, głównie pewnie sprowadzający się do pytania jakie chmiele są oczekiwane(dopuszczalne)/jaki oczekiwany jest poziom nachmielenia, pytania podobne jak do Imperial Baltic Porteru na Żywca ;)

Edited by kantor

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mam nadzieję, że do połowy stycznia się wyrobimy.

Jeśli chcecie oceniać dobre pilsnery to nie czekajcie z opisem tego stylu do stycznia.

Edited by Maryh

Share this post


Link to post
Share on other sites

Drodzy Organizatorzy, co do pozycji 5. (Rye Stout), to czy możecie chociaż zdradzić, jakie chmiele będą dopuszczalne ? (w domyśle czy tylko europejskie czy także amerykańskie) ?? Dzięki z góry za info. Pzdro!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli chodzi o Hoppy Pils to oczekujemy Pilsa niemieckiego mocno nachmielonego na aromat nowofalowymi odmianami chmielu.

W żytnim Stoucie nie spodziewamy się amerykańskiego chmielu. Ma być raczej skupienie na słodowości.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wiem, że jeszcze sporo czasu, ale czy jest już gdzieś formularz zgłoszeniowy i daty nadsyłania piw?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wiem, że jeszcze sporo czasu, ale czy jest już gdzieś formularz zgłoszeniowy i daty nadsyłania piw?

Jeszcze nie ma ani jednego ani drugiego. Cierpliwości:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli chodzi o Hoppy Pils to oczekujemy Pilsa niemieckiego mocno nachmielonego na aromat nowofalowymi odmianami chmielu.

W żytnim Stoucie nie spodziewamy się amerykańskiego chmielu. Ma być raczej skupienie na słodowości.

Czyli nawalić amerykańców na zimno do pilsa ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niekoniecznie amerykańców:) i może niekoniecznie "nawalić", a raczej użyć w takiej ilości, by piwo miało intensywny aromat chmielowy.

 

Z dodatkowych ogłoszeń: W tym tygodniu pojawią się opisy wszystkich kategorii.

Edited by the_doctor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pytanie: czy jeden piwowar będzie mógł zgłosić piwa w różnych kategoriach? Czy są jakieś ograniczenia co do ilości? Mogą być dwa piwa w jednej kategorii?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nigdy nie brałem udziału w konkursie, a myślę o dostarczeniu Cydru. Mogę prosić o instrukcję ? Jak dostarczyć, jak dużo go dostarczyć?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak na logikę to reguły są takie jak we wszystkich konkursach czyli 1 piwo w jednej kategorii.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak na logikę to reguły są takie jak we wszystkich konkursach czyli 1 piwo w jednej kategorii.

A można po jednym piwie np. w dwóch kategoriach? Czy wybieramy JEDNA kategorię i JEDNO piwo. Krótko mówiąc: mogę wysłać np. Hoppy Pilsa i Hefeweizena?

Share this post


Link to post
Share on other sites

W linku: http://wkpd.waw.pl/regulamin/ znajdziecie regulamin poprzedniej edycji. Teraz będzie on analogiczny, ale opublikujemy go nieco później. Teraz najważniejsze są opisy kategorii.

W regulaminie są wszystkie informacje, których potrzebujecie: ilość piwa, którą trzeba przysłać oraz to w ilu kategoriach można wystartować.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A można po jednym piwie np. w dwóch kategoriach? Czy wybieramy JEDNA kategorię i JEDNO piwo. Krótko mówiąc: mogę wysłać np. Hoppy Pilsa i Hefeweizena?

Możesz. Max 1 piwo w kategorii i dowolna liczba kategorii.

 

Nigdy nie brałem udziału w konkursie, a myślę o dostarczeniu Cydru. Mogę prosić o instrukcję ? Jak dostarczyć, jak dużo go dostarczyć?

Pakujesz i wysyłasz pocztą albo kurierem. Zapewne będzie też opcja dostarczenia osobiście. Zazwyczaj jest to 4x 0,5l. Edited by Oskaliber

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przeczytałem regulamin i rzeczywiście można dostarczyć do jednego z lokali w Stolycy. Tak też zrobię :) Dzięki! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przeczytałem regulamin i rzeczywiście można dostarczyć do jednego z lokali w Stolycy. Tak też zrobię :) Dzięki! :)

Miej tylko na względzie fakt, że tym razem będzie to najprawdopodobniej inny lokal.

 

Pewnie wkurzające pytanie: do kiedy orientacyjnie, powinna dotrzeć przesyłka?

Wszystko możesz znaleźć w regulaminie. Jest tam data konkursu i terminy przysyłania z poprzedniej edycji. Policz sobie jak będzie tym razem przy założeniu, że konkurs odbędzie się przed Festiwalem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pytanie nowicjusza ;)
W opisie Brown IPA jest podane, że większość zasypu stanowi słód pilzneński, czy użycie zamiast niego słodu pale ale jest dopuszczalne, czy też ten zapis jest wiążący?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.