Jump to content
Sign in to follow this  
Wiatrol

Pierwsza APA

Recommended Posts

Witam zabieram za zrobienie American Pale Ale

Mam po 50g chmielu

Cascade

Citra

Amarillo

 

Jakie czasy chmielenia polecacie ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Citre bym sypał na 5 minut albo po wyłączeniu palnika jest najbardziej aromatyczna z tych chmieli reszta wedle uznania tzn w zależności od tego co chcesz osiągnąć, czy idziesz bardziej w smak/aromat czy w goryczkę ;) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rzucaj jak najpóźniej, tak tylko żeby osiągnąć zamierzone IBU. Na 60 minut możesz sobie całkowicie odpuścić, zacznij od 45', a nawet 30' i tak nawet co 5' możesz rzucać garstkę. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do APA masz o polowe chmoeli za duzo :) do IPA by ci wystarczylo :)

Wrzuc citre na goryczke bo ma najwiecej alfa kwasow, wylicz sobie ibu na tyle ile chcesz miec w piwie i sypnij. z tego co ci zostanie sypnij 20% na 10 min gotowania. jakies 50_60% sypnij po wylaczeniu palnika. Reszte na 3dni na zimno. Chuba ze na zimno bedziesz chmielil w b nisliej temp wtedy na 5 dni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chmieli do apa nie masz za dużo, Masz w sam raz. na gorączkę citre, tak żeby z 40 - 50 ibu osiągnąć, potem na wyłączony palnik po 25 amarillo i cascade, reszta na zimno na 7-9 dni, pamiętaj żeby nie przesadzić ze slodami karmelowymi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Citra miała najlepszy aromat wiec ją zostawilem na koniec przynajmniej mi sie bardzo podobał

Po przeczytaniu różnych receptur APA i IPA niewiem co wymysliłem ale napewno to wypije :-)

60' cascade i amarillo po 30g

15' cascade, amarillo, citra po 10g

5' cascade, amarillo, citra po 10g

30g citra na zimno 5 dni

 

Drożdże BREW GO 02 , temp fermentacji raczej 21 stopni tak żeby nie wkładać fermentatora do lodówki.

 

Jak myślicie to jeszcze APA czy już IPA

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Jak myślicie to jeszcze APA czy już IPA

a to o tym chmielenie stanowi tylko? ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pytanie dotyczy tylko chmielenia ;-) ogólnie chodzi o to czy nie przegiołem i czy wypije ze smakiem bo lubie dużo chmielu czy z przymusu bo szkoda wylać :-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli nic innego nie zawalisz to wypijesz ze smakiem. Większym lub mniejszym, ale zdecydowanie ze smakiem.

Trudno jest samym chmielem zepsuć piwo.

 

Jednak jak na APA to moim zdaniem te 60g chmielu na 60' to przesada. Lepiej wrzucić to na 45' lub nawet na 30'. Nawet smak powinien być lepszy bo mniej tanin z chmielu się uwolni.

Chyba, że decydujesz się na IPA, to wtedy wyższy ekstrakt.

 

Ja nie liczę IBU, ja tylko staram się porównywać z tym ile sam sypię i robię jakąś przybliżoną, szacunkową poprawkę na alfa-kwasy.

 

Mam nadzieję, że nie napisałem głupot, bo jak zwykle nie chce mi się szukać źródeł wiedzy, a pamięć bywa zawodna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na warkę ~20 litrów przy założeniu, że ma to być APA 11-14 blg:

 

60' - 10g z każdego

whirlpool poniżej 70C - 10g z każdego

na zimno (2-3 dni) - 30g z każdego

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.