BeerZone 2 1 Items Posted November 14, 2015 (edited) Mam pytanie co do Fermentacji Kolscha ? Nie mam miejsca w domu żeby go zostawić na burzliwą w pomieszczeniach mam do 20 stopni. Chciałbym wystawić fermentor na balkonie tylko temperatury teraz wahają się od 0 do 15 około. Czy Jest to dobry pomysł? Edited November 14, 2015 by BeerZone Quote Share this post Link to post Share on other sites
Oskaliber 543 1 Items Posted November 14, 2015 Nie, za duże wahania. Quote Share this post Link to post Share on other sites
pogo 17 Posted November 14, 2015 Przy odpowiednio grubym styropianowym pudle powinno dać radę utrzymać tam uzyskać dość stabilną temperaturę, ale nie wiem jak gruby ten styropian musiałby być. Nie ryzykowałbym z takim kombinowaniem. Quote Share this post Link to post Share on other sites
rubezahl 72 Posted November 14, 2015 (edited) Chciałbym wystawić fermentor na balkonie tylko... Odezwij się do krzysiek9999, ma ten temat opanowany. ... a piwa wychodzą zacne Edited November 14, 2015 by rubezahl Quote Share this post Link to post Share on other sites
BeerZone 2 1 Items Posted November 16, 2015 Cóż będę w takim razie robił skrzynię fermentacyjną to chyba najlepsze wyjście. W końcu ucieknę z kuchni i nie będzie problemów. Quote Share this post Link to post Share on other sites
hajclander 26 1 Items Posted November 16, 2015 Zrób sobie tą skrzynię odpowiednio większą jeśli wielkość balkonu na to pozwala- może jako ławę do siedzenia. Możesz wlożyć jakiś grzejnik (pamiętaj o przep. BHP i PPoż) i fermentować nawet w zimie. Ja mam w lodówce farelkę z wentylatorem z kompa żeby był równomierny rozkład temperatury i ustawiona temperatura skacze max o 1-2 stopnie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Pun kOmora 32 Posted November 16, 2015 Ja mam w lodówce farelkę z wentylatorem z kompa żeby był równomierny rozkład temperatury i ustawiona temperatura skacze max o 1-2 stopniemasz jakieś zdjęcia? jakie zabezpieczenia p-poż? Quote Share this post Link to post Share on other sites
krzysiek9999 109 Posted November 16, 2015 Fermentor w fermentor. W tym zewnętrznym na dno woda (tyle, żeby po włożeniu fermentora właściwego podniosła się też na ścianki) i grzałka akwariowa sterowana termostatem, którego czujnik umieszczamy najlepiej w piwie, a przynajmniej na zewnętrznej ściance fermentora z piwem. Nie ma mowy o jakimkolwiek zagrożeniu pożarowym. U mnie działa skutecznie. 1 profik reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Pun kOmora 32 Posted November 17, 2015 mi bardziej o tą farelkę chodzi ;-) Quote Share this post Link to post Share on other sites
dirk gently 178 Posted November 17, 2015 Termostaty akwariowe umożliwiają ustawienie temperatur lagerowych? Quote Share this post Link to post Share on other sites
hajclander 26 1 Items Posted November 17, 2015 Ja mam w lodówce farelkę z wentylatorem z kompa żeby był równomierny rozkład temperatury i ustawiona temperatura skacze max o 1-2 stopniemasz jakieś zdjęcia? jakie zabezpieczenia p-poż? Chodzi mi żeby np goły steropian nie stał bezpośrednio przy farelce. Zabezpieczeniem jest fermentor w lodowce- jakby się zaczęło jarać, topi się, piwo się wylewa i gasi pożar. Quote Share this post Link to post Share on other sites
bart3q 469 1 Items Posted November 17, 2015 Fermentor się nie stopi, prędzej piwo w nim się zagotuje. Quote Share this post Link to post Share on other sites
hajclander 26 1 Items Posted November 17, 2015 Ooo, to muszę uważać... Tak naprawdę to żartowałem z tym, bo w sumie co się by miało stać. Quote Share this post Link to post Share on other sites
BeerZone 2 1 Items Posted November 17, 2015 (edited) No i poszło ! Trochę styropianu 100x50x8 trochę sylikonu termometr z sądą i mam.Teraz mrożą się jeszcze butelki pet i zaraz będę dochodził co i jak. I kilka zdjęć z wykonania . Na dwa fermentory. Choć mam już kilka pytań np. jak doszczelniacie wieko? Na razie mam obciążniki ale chciałbym to dopracować. Koszt około 100 pln Edited November 17, 2015 by BeerZone 1 hajclander reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
hajclander 26 1 Items Posted November 17, 2015 Masz plusa za estetykę. Doszczelnić możesz przyklejając do wieka paski styropianu z resztek. Niby możnaby przykleić płaski kawałek na wewn wymiar ale wtety stracisz na wysokości. Tak naprawdę pewnie wtedy też będziesz musial dociążyć żeby ściśle przylegało. Korzystając z okazji. Może jakiś zdolny kolega opracuje budżetowy projekt dogrzewania czegoś takiego żeby było bezpieczne. Wystarczylby jakiś stary wentylatorek, trochę drutu oporowego, jakiś termostat i oczywiście metalowa obudowa. Zamiast użerać się w domu z lodowymi wkładami mogłoby sobie dolniaczki fermentować na balkonie nawet w największe mrozy. No i poszło ! Trochę styropianu 100x50x8 trochę sylikonu termometr z sądą i mam. Teraz mrożą się jeszcze butelki pet i zaraz będę dochodził co i jak. I kilka zdjęć z wykonania . Na dwa fermentory. Choć mam już kilka pytań np. jak doszczelniacie wieko? Na razie mam obciążniki ale chciałbym to dopracować. Koszt około 100 pln Quote Share this post Link to post Share on other sites
BeerZone 2 1 Items Posted November 17, 2015 (edited) Kabel grzewczy z terrarium ! Idealnie dogrzeje ile potrzebujesz a jest z termostatem. Ja do terrarium zrobiłem wylewkę betonową i tu na pewno zda to egzamin. Na razie potrzebuje schładzania i dlatego o tym nie myślę. Do wyższych temperatur mam możność fermentacji w domu. A wydaje mi się że jak doczepisz kabel dookoła takiej skrzyni - wiadomo w środku to będzie ok. Co najwyżej na ekranie to zrobić i nic się nie powinno dziać. (dzięki) Edited November 17, 2015 by BeerZone Quote Share this post Link to post Share on other sites
hajclander 26 1 Items Posted November 17, 2015 Kabel grzewczy z terrarium ! Idealnie dogrzeje ile potrzebujesz a jest z termostatem. Ja do terrarium zrobiłem wylewkę betonową i tu na pewno zda to egzamin. Na razie potrzebuje schładzania i dlatego o tym nie myślę. Do wyższych temperatur mam możność fermentacji w domu. (dzięki) OK. Ale w zimie są chyba największe wachnięcia temp. W ub tygodniu u mnie było od -2 do +13 (a bywają jeszcze większe)i raczej ciężko nawet w szczelnej skrzyni utrzymać w miarę stałą temperaturę a takie codzienne amplitudy dobrze na pracę drożdży nie wpłyną. Rozeznam temat z tym kablem. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dr2 546 Posted November 17, 2015 Rozeznam temat z tym kablem. weź pod uwagę taki patent http://przewodygrzejne.pl/przewody-grzejne-samoregulujace-esr/ Wg mnie, w zastosowaniu znacznie wygodniejszy niż standardowy przewód oporowy. Quote Share this post Link to post Share on other sites
BeerZone 2 1 Items Posted November 17, 2015 Zobacz tu u nich dawno dawno temu kupiłem kabel http://allegro.pl/aquael-przewod-kabel-grzejny-grzewczy-80w-9m-silik-i5708377547.html Mój wąż nie narzeka Quote Share this post Link to post Share on other sites
nike21 79 Posted November 17, 2015 Choć mam już kilka pytań np. jak doszczelniacie wieko? zerknij u mnie, ja mam doklejony kawałek styropianu do wieka i drzwiczek tak że wchodzi na lekki wcisk. dla mnie jest szczelne wystarczająco http://www.piwo.org/katalog/browar/427-ambrosia/?tab=images Quote Share this post Link to post Share on other sites
BeerZone 2 1 Items Posted November 17, 2015 no dobre rozwiązanie kupię 2 arkusze 20 mm i podkleję na wcisk. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Nostradamus 0 Posted November 17, 2015 Kroicie styropian nożem? Da radę zrobić równy bok? Quote Share this post Link to post Share on other sites
BeerZone 2 1 Items Posted November 17, 2015 (edited) Pierw kroiłem wkładem do nożyka do tapet a reszte docinałem nożem i nie było problemów. Raczej proste cięcia wechodziły Edited November 17, 2015 by BeerZone Quote Share this post Link to post Share on other sites