Jump to content
BeerZone

Fermentacja na balkonie

Recommended Posts

Mam pytanie co do Fermentacji Kolscha ?

Nie mam miejsca w domu żeby go zostawić na burzliwą w pomieszczeniach mam do 20 stopni.

Chciałbym wystawić fermentor na balkonie tylko temperatury teraz wahają się od 0 do 15 około.

Czy Jest to dobry pomysł?

Edited by BeerZone

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przy odpowiednio grubym styropianowym pudle powinno dać radę utrzymać tam uzyskać dość stabilną temperaturę, ale nie wiem jak gruby ten styropian musiałby być.

Nie ryzykowałbym z takim kombinowaniem.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Chciałbym wystawić fermentor na balkonie tylko...

 

Odezwij się do krzysiek9999, ma ten temat opanowany.

 

... a piwa wychodzą zacne :okey:

Edited by rubezahl

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cóż będę w takim razie robił skrzynię fermentacyjną to chyba najlepsze wyjście. W końcu ucieknę z kuchni i nie będzie problemów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrób sobie tą skrzynię odpowiednio większą jeśli wielkość balkonu na to pozwala- może jako ławę do siedzenia. Możesz wlożyć jakiś grzejnik (pamiętaj o przep. BHP i PPoż) i fermentować nawet w zimie. Ja mam w lodówce farelkę z wentylatorem z kompa żeby był równomierny rozkład temperatury i ustawiona temperatura skacze max o 1-2 stopnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja mam w lodówce farelkę z wentylatorem z kompa żeby był równomierny rozkład temperatury i ustawiona temperatura skacze max o 1-2 stopnie

masz jakieś zdjęcia? jakie zabezpieczenia p-poż?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fermentor w fermentor. W tym zewnętrznym na dno woda (tyle, żeby po włożeniu fermentora właściwego podniosła się też na ścianki) i grzałka akwariowa sterowana termostatem, którego czujnik umieszczamy najlepiej w piwie, a przynajmniej na zewnętrznej ściance fermentora z piwem. Nie ma mowy o jakimkolwiek zagrożeniu pożarowym. U mnie działa skutecznie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Ja mam w lodówce farelkę z wentylatorem z kompa żeby był równomierny rozkład temperatury i ustawiona temperatura skacze max o 1-2 stopnie

masz jakieś zdjęcia? jakie zabezpieczenia p-poż?

 

Chodzi mi żeby np goły steropian nie stał bezpośrednio przy farelce. Zabezpieczeniem jest fermentor w lodowce- jakby się zaczęło jarać, topi się, piwo się wylewa i gasi pożar.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No i poszło !

Trochę styropianu 100x50x8 trochę sylikonu termometr z sądą i mam.
Teraz mrożą się jeszcze butelki pet i zaraz będę dochodził co i jak.

I kilka zdjęć z wykonania .

Na dwa fermentory.

Choć mam już kilka pytań np. jak doszczelniacie wieko?

Na razie mam obciążniki ale chciałbym to dopracować.

Koszt około 100 pln

post-12733-0-61465900-1447771638_thumb.jpg

post-12733-0-69477400-1447771644_thumb.jpg

post-12733-0-17244000-1447771650_thumb.jpg

post-12733-0-38129500-1447771653_thumb.jpg

post-12733-0-44987600-1447771656_thumb.jpg

post-12733-0-73816700-1447771659_thumb.jpg

post-12733-0-45399100-1447771663_thumb.jpg

Edited by BeerZone

Share this post


Link to post
Share on other sites

Masz plusa za estetykę. Doszczelnić możesz przyklejając do wieka paski styropianu z resztek. Niby możnaby przykleić płaski kawałek na wewn wymiar ale wtety stracisz na wysokości. Tak naprawdę pewnie wtedy też będziesz musial dociążyć żeby ściśle przylegało. Korzystając z okazji. Może jakiś zdolny kolega opracuje budżetowy projekt dogrzewania czegoś takiego żeby było bezpieczne. Wystarczylby jakiś stary wentylatorek, trochę drutu oporowego, jakiś termostat i oczywiście metalowa obudowa. Zamiast użerać się w domu z lodowymi wkładami mogłoby sobie dolniaczki fermentować na balkonie nawet w największe mrozy.

No i poszło !

Trochę styropianu 100x50x8 trochę sylikonu termometr z sądą i mam.

Teraz mrożą się jeszcze butelki pet i zaraz będę dochodził co i jak.

I kilka zdjęć z wykonania .

Na dwa fermentory.

Choć mam już kilka pytań np. jak doszczelniacie wieko?

Na razie mam obciążniki ale chciałbym to dopracować.

Koszt około 100 pln

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kabel grzewczy z terrarium !

Idealnie dogrzeje ile potrzebujesz a jest z termostatem.

Ja do terrarium zrobiłem wylewkę betonową i tu na pewno zda to egzamin. Na razie potrzebuje schładzania i dlatego o tym nie myślę.

Do wyższych temperatur mam możność fermentacji w domu.

A wydaje mi się że jak doczepisz kabel dookoła takiej skrzyni - wiadomo w środku to będzie ok.

Co najwyżej na ekranie to zrobić i nic się nie powinno dziać.

(dzięki)

Edited by BeerZone

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kabel grzewczy z terrarium !

Idealnie dogrzeje ile potrzebujesz a jest z termostatem.

Ja do terrarium zrobiłem wylewkę betonową i tu na pewno zda to egzamin. Na razie potrzebuje schładzania i dlatego o tym nie myślę.

Do wyższych temperatur mam możność fermentacji w domu.

(dzięki)

OK. Ale w zimie są chyba największe wachnięcia temp. W ub tygodniu u mnie było od -2 do +13 (a bywają jeszcze większe)i raczej ciężko nawet w szczelnej skrzyni utrzymać w miarę stałą temperaturę a takie codzienne amplitudy dobrze na pracę drożdży nie wpłyną. Rozeznam temat z tym kablem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pierw kroiłem wkładem do nożyka do tapet a reszte docinałem nożem i nie było problemów. Raczej proste cięcia wechodziły

Edited by BeerZone

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.