Jump to content
Pancho

fermentacja porteru bałtyckiego

Recommended Posts

Witam

 

Nastawiłem porter bałtycki 22blg i po 30 dniach fermentacji burzliwej w średniej temperaturze 9,5°C przelałem go na cichą. Po zmierzeniu blg zeszło do 9. Czy nie powinienem jeszcze zostawić go na burzliwej? Brewtarget wyliczył mi, że piwo powinno zejść do 6 blg. Raczej nie ma opcji, żeby zeszło 3 blg w ciągu 3 tygodni? I generalnie teraz mam pytanie odnoście cichej. Czy w zaistniałym przypadku trzymać jeszcze piwo na cichej w temp. fermentacji 9,5°C, czy obniżyć do 4°C jak planowałem? A może w ogóle w jakiejś innej temperaturze trzymać na cichej?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Myślę, że warto jednak zrobić wpierw przerwę diacetylową, czyli podnieść temperaturę na 1-2 dni (najlepiej zrobić to w momencie, kiedy drożdże wyraźnie spowalniają i kończą fermentację). Dopiero potem zlać znad drożdży i do chłodnego.

 

Ale ja się nie znam - zrobiłem raptem ze 4 lagery, choć właśnie taka strategia pozwoliła mi się pozbyć przede wszystkim większości aldehydu z każdej kolejnej warki (w pierwszym piwie trochę go było, w ostatnim, Porterze Bałtyckim, był już niewyczuwalny).

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Brewtarget wyliczył mi, że piwo powinno zejść do 6 blg

Ręka do góry kto wierzy we wskazania odfermentowania wg BT...  

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja pierwszy raz lagera robiłem i rozpoznaję temat. Do 6 blg wskazuje BT, ale i opis stylu BJCP, dlatego zależy mi na tym. Aczkolwiek jak będzie 8 to płakać nie będę :) Póki co żadnych niepokojących nut w aromacie nie ma - ani w 10°C, ani w 20°C

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Brewtarget wyliczył mi, że piwo powinno zejść do 6 blg

Ręka do góry kto wierzy we wskazania odfermentowania wg BT...  

 

Jak nie robisz FFT to nie wiesz do ilu powinno zejść, możesz co najwyżej szacować (bardzo niedokładnie).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po trzech dniach od zlania na cichą porter jeszcze pracuje. Pewnie lekkie napowietrzenie podczas zlewania nieco pomogło pozostałym w piwie drożdżom. Konkluzja jest taka, że poniosło mnie i spokojnie jeszcze na tydzień co najmniej mogłem piwo zostawić na burzliwej. Obniżę temperaturę żeby piwo się sklarowało, kiedy piwo przestanie już całkowicie pracować.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

poniosło mnie i spokojnie jeszcze na tydzień co najmniej mogłem piwo zostawić na burzliwej

wg, mnie nic Cię nie poniosło.

Fermentacja burzliwa się kończy gdy piana opadnie, a nie gdy przelejemy piwo z nad drożdży, co jednak nie znaczy, że fermentacja się zakończyła już całkowicie.

Piwo dalej dofermentowuje i to właśnie nazywa się fermentacją cichą, a to, że przy okazji piwo się klaruje to inna bajka.

 

Bądź cierpliwy bo to dolniak i to dość mocny więc cała fermentacja trwa długo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Koniec końców po 7 dniach w 8-10°C i 18 dniach cichej w średniej temperaturze 6,5°C piwo z 9 zeszło do 7blg i super się wyklarowało. Teraz stoi już parę dni zabutelkowane i na dnie pojawia się osad, więc z nagazowaniem bez dodawania świeżych drożdży problemu raczej nie będzie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam mam pytanie jak długo należy trzymać lagery na cichej. Mam obecnie dwie warki koźlak sądecki i marcowe na cichej od 24.11 w temp. 5-7 stopni ile jeszcze trzymac na cichej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W plastiku mam czyli juz moge butelkować i dalej trzymać w podobnej temperaturze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trzeba zrobić refermentację w butelce więc zastosuj trochę wyższą temperaturę żeby drożdże były aktywne i przejadły cukier. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kilka dni w 15stopniach czy moze wyższej i później niższa na leżakowanie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeszcze jedno pytanie czy do marcowego na refermentacje 22L 141g cukru bedzie ok.? I ile dodać do tego koźlaka bo w calculatorze nie widzę?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Własnie zabutelkowałem marcowe które robiłem z gotowego zestawu i podczas degustacji okazało sie że jest bardzo goryczkowe . Zastanawiam się czy ilość chmielub czy długość gotowania ma wpływ na goryczkę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Koniec końców po 7 dniach w 8-10°C i 18 dniach cichej w średniej temperaturze 6,5°C piwo z 9 zeszło do 7blg i super się wyklarowało. Teraz stoi już parę dni zabutelkowane i na dnie pojawia się osad, więc z nagazowaniem bez dodawania świeżych drożdży problemu raczej nie będzie.

Oto przepis na zakazaną bombę kasetową! Poczytaj o lagerach proszę!

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

511201, dnia 17 grudzień 2015 - 19:57, napisał: Zastanawiam się czy ilość chmielu... ma wpływ na goryczkę. ??????WTF????
 

Dobre!   :lol:   :lol:   :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Koniec końców po 7 dniach w 8-10°C i 18 dniach cichej w średniej temperaturze 6,5°C piwo z 9 zeszło do 7blg i super się wyklarowało. Teraz stoi już parę dni zabutelkowane i na dnie pojawia się osad, więc z nagazowaniem bez dodawania świeżych drożdży problemu raczej nie będzie.

Oto przepis na zakazaną bombę kasetową! Poczytaj o lagerach proszę!
Ale o co konkretnie chodzi? Tutaj o cichą fermentacje chodzi. Burzliwa trwała około miesiąca, a cicha 25 dni z czego 7 dni w 8-10°C i 18 dni w 6,5°C. Warto cały temat przejrzeć.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Burzliwa trwała około miesiąca, a cicha 25 dni

Tego nie doczytałem, a myślałem że B: 7 dni, sory, ale co to za burzliwa z 9 do 7.

 

Warto cały temat przejrzeć.

Nie zdecydowanie odradzam czytania od początku wątku w którym się pisze, a już absolutnie nie polecam wyszukiwarki i czytania tam uzyskanych informacji!!! :lol:

PS

Przepraszam podszedłem od dupy strony i naprawdę nie wiem dlaczego umknął mi początek wątku. Nie wiedziałem o początkowym balingu. Przepraszam.

Edited by Jejski

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.