Pancho 3 Posted November 14, 2015 Witam Nastawiłem porter bałtycki 22blg i po 30 dniach fermentacji burzliwej w średniej temperaturze 9,5°C przelałem go na cichą. Po zmierzeniu blg zeszło do 9. Czy nie powinienem jeszcze zostawić go na burzliwej? Brewtarget wyliczył mi, że piwo powinno zejść do 6 blg. Raczej nie ma opcji, żeby zeszło 3 blg w ciągu 3 tygodni? I generalnie teraz mam pytanie odnoście cichej. Czy w zaistniałym przypadku trzymać jeszcze piwo na cichej w temp. fermentacji 9,5°C, czy obniżyć do 4°C jak planowałem? A może w ogóle w jakiejś innej temperaturze trzymać na cichej? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Oskaliber 543 1 Items Posted November 14, 2015 Fermentuje to zostawiasz. Nie fermentuje to przelewasz na cichą. Proste jak budowa cepa. Quote Share this post Link to post Share on other sites
ThoriN 91 Posted November 14, 2015 Myślę, że warto jednak zrobić wpierw przerwę diacetylową, czyli podnieść temperaturę na 1-2 dni (najlepiej zrobić to w momencie, kiedy drożdże wyraźnie spowalniają i kończą fermentację). Dopiero potem zlać znad drożdży i do chłodnego. Ale ja się nie znam - zrobiłem raptem ze 4 lagery, choć właśnie taka strategia pozwoliła mi się pozbyć przede wszystkim większości aldehydu z każdej kolejnej warki (w pierwszym piwie trochę go było, w ostatnim, Porterze Bałtyckim, był już niewyczuwalny). Quote Share this post Link to post Share on other sites
krzysiek9999 109 Posted November 14, 2015 Brewtarget wyliczył mi, że piwo powinno zejść do 6 blg Ręka do góry kto wierzy we wskazania odfermentowania wg BT... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Pancho 3 Posted November 14, 2015 Ja pierwszy raz lagera robiłem i rozpoznaję temat. Do 6 blg wskazuje BT, ale i opis stylu BJCP, dlatego zależy mi na tym. Aczkolwiek jak będzie 8 to płakać nie będę Póki co żadnych niepokojących nut w aromacie nie ma - ani w 10°C, ani w 20°C Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dr2 546 Posted November 14, 2015 Po zmierzeniu blg zeszło do 9 ale mierzone spławikiem? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Pancho 3 Posted November 14, 2015 ale mierzone spławikiem? tak Quote Share this post Link to post Share on other sites
tibek 91 Posted November 15, 2015 Brewtarget wyliczył mi, że piwo powinno zejść do 6 blg Ręka do góry kto wierzy we wskazania odfermentowania wg BT... Jak nie robisz FFT to nie wiesz do ilu powinno zejść, możesz co najwyżej szacować (bardzo niedokładnie). Quote Share this post Link to post Share on other sites
Pancho 3 Posted November 17, 2015 Po trzech dniach od zlania na cichą porter jeszcze pracuje. Pewnie lekkie napowietrzenie podczas zlewania nieco pomogło pozostałym w piwie drożdżom. Konkluzja jest taka, że poniosło mnie i spokojnie jeszcze na tydzień co najmniej mogłem piwo zostawić na burzliwej. Obniżę temperaturę żeby piwo się sklarowało, kiedy piwo przestanie już całkowicie pracować. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dr2 546 Posted November 17, 2015 poniosło mnie i spokojnie jeszcze na tydzień co najmniej mogłem piwo zostawić na burzliwej wg, mnie nic Cię nie poniosło. Fermentacja burzliwa się kończy gdy piana opadnie, a nie gdy przelejemy piwo z nad drożdży, co jednak nie znaczy, że fermentacja się zakończyła już całkowicie. Piwo dalej dofermentowuje i to właśnie nazywa się fermentacją cichą, a to, że przy okazji piwo się klaruje to inna bajka. Bądź cierpliwy bo to dolniak i to dość mocny więc cała fermentacja trwa długo. 1 Pancho reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Pancho 3 Posted December 11, 2015 Koniec końców po 7 dniach w 8-10°C i 18 dniach cichej w średniej temperaturze 6,5°C piwo z 9 zeszło do 7blg i super się wyklarowało. Teraz stoi już parę dni zabutelkowane i na dnie pojawia się osad, więc z nagazowaniem bez dodawania świeżych drożdży problemu raczej nie będzie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
511201 8 Posted December 16, 2015 Witam mam pytanie jak długo należy trzymać lagery na cichej. Mam obecnie dwie warki koźlak sądecki i marcowe na cichej od 24.11 w temp. 5-7 stopni ile jeszcze trzymac na cichej. Quote Share this post Link to post Share on other sites
WiHuRa 573 1 Items Posted December 17, 2015 Jeśli cicha w szklanym naczyniu to w zasadzie jeszcze możesz trzymać, z 1-2 tygodnie. Jak plastikowe to już butelkuj. Quote Share this post Link to post Share on other sites
511201 8 Posted December 17, 2015 W plastiku mam czyli juz moge butelkować i dalej trzymać w podobnej temperaturze. Quote Share this post Link to post Share on other sites
WiHuRa 573 1 Items Posted December 17, 2015 Trzeba zrobić refermentację w butelce więc zastosuj trochę wyższą temperaturę żeby drożdże były aktywne i przejadły cukier. Quote Share this post Link to post Share on other sites
511201 8 Posted December 17, 2015 Kilka dni w 15stopniach czy moze wyższej i później niższa na leżakowanie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
WiHuRa 573 1 Items Posted December 17, 2015 2-4 tygodnie w 10-15°C lub do nagazowania, później możesz nawet lagerować. Quote Share this post Link to post Share on other sites
511201 8 Posted December 17, 2015 Jeszcze jedno pytanie czy do marcowego na refermentacje 22L 141g cukru bedzie ok.? I ile dodać do tego koźlaka bo w calculatorze nie widzę? Quote Share this post Link to post Share on other sites
WiHuRa 573 1 Items Posted December 17, 2015 To zależy czy lubisz mocno gazowane czy mniej, sam musisz zdecydować. Quote Share this post Link to post Share on other sites
511201 8 Posted December 17, 2015 Własnie zabutelkowałem marcowe które robiłem z gotowego zestawu i podczas degustacji okazało sie że jest bardzo goryczkowe . Zastanawiam się czy ilość chmielub czy długość gotowania ma wpływ na goryczkę. Quote Share this post Link to post Share on other sites
krzysiek9999 109 Posted December 17, 2015 Zastanawiam się czy ilość chmielu... ma wpływ na goryczkę. ??????WTF???? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jejski 323 1 Items Posted December 17, 2015 Koniec końców po 7 dniach w 8-10°C i 18 dniach cichej w średniej temperaturze 6,5°C piwo z 9 zeszło do 7blg i super się wyklarowało. Teraz stoi już parę dni zabutelkowane i na dnie pojawia się osad, więc z nagazowaniem bez dodawania świeżych drożdży problemu raczej nie będzie. Oto przepis na zakazaną bombę kasetową! Poczytaj o lagerach proszę! Quote Share this post Link to post Share on other sites
ASadam 129 Posted December 17, 2015 511201, dnia 17 grudzień 2015 - 19:57, napisał: Zastanawiam się czy ilość chmielu... ma wpływ na goryczkę. ??????WTF???? Dobre! Quote Share this post Link to post Share on other sites
Pancho 3 Posted December 17, 2015 Koniec końców po 7 dniach w 8-10°C i 18 dniach cichej w średniej temperaturze 6,5°C piwo z 9 zeszło do 7blg i super się wyklarowało. Teraz stoi już parę dni zabutelkowane i na dnie pojawia się osad, więc z nagazowaniem bez dodawania świeżych drożdży problemu raczej nie będzie.Oto przepis na zakazaną bombę kasetową! Poczytaj o lagerach proszę!Ale o co konkretnie chodzi? Tutaj o cichą fermentacje chodzi. Burzliwa trwała około miesiąca, a cicha 25 dni z czego 7 dni w 8-10°C i 18 dni w 6,5°C. Warto cały temat przejrzeć. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jejski 323 1 Items Posted December 17, 2015 (edited) Burzliwa trwała około miesiąca, a cicha 25 dni Tego nie doczytałem, a myślałem że B: 7 dni, sory, ale co to za burzliwa z 9 do 7. Warto cały temat przejrzeć. Nie zdecydowanie odradzam czytania od początku wątku w którym się pisze, a już absolutnie nie polecam wyszukiwarki i czytania tam uzyskanych informacji!!! PS Przepraszam podszedłem od dupy strony i naprawdę nie wiem dlaczego umknął mi początek wątku. Nie wiedziałem o początkowym balingu. Przepraszam. Edited December 17, 2015 by Jejski Quote Share this post Link to post Share on other sites