Jump to content
Sign in to follow this  
Wiatrol

Za dużo GAZU

Recommended Posts

Poje właśnie swoją kolejną warke pils z gozdawy

Piwo ma jakies 6 - 8 tygodni

Jeszcze tydzień temu powiedziałbym że zrobiłem super piwo jak na początk i zabawy w piwowara.

Teraz piwo jest strasznie nagazowane da die pić ale już nie z takim smakiem jak wcześniej .

Czy nie uważacie że 4g glukozy na refermentacje na okres powyżej 8 tygodni to za dużo

Glukoza sypana do każdej butelki z użyciem tej samej miarki

Pije :-)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Czy nie uważacie że 4g glukozy na refermentacje na okres powyżej 8 tygodni to za dużo

tak uważam i czas nie ma tu znaczenia ;)

Poczytaj trochę o nagazowaniu, a szybko zauważysz, że wielu sypie może 4-5g cukru na litr piwa, a nie te mityczne 4g (cukru/glukozy) na 0,5 litra.

Swoją drogą ciekawe kto to wymyślił żeby tyle cukru/glukozy dawać do nagazowania?

Edited by Dr2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja chyba domyślam sie kto wymyślił 4g cukru NIECIERPLIWI :-)

Sam osobiście pijam bardzo dużo piwa każdego wieczora wypijam 2 oczywiście jak moge jest dużo wyjątków i osoboście w 99% przypadków zamienił bym wódke na Piwo :-)

Kolejne warki bedą dostawac 3g glukozy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja chyba domyślam się kto wymyślił 4g cukru : NIECIERPLIWI :-)

Sam osobiście pijam bardzo dużo piwa, każdego wieczora wypijam 2szt oczywiście jak mogę ale jest dużo wyjątków. Osobiście w 99% przypadków zamienił bym wódkę na Piwo :-)

Kolejne warki bedą dostawac 3g glukozy

Porównaj oryginał z korektą :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja do 0,5l odmierzam cukier miarką (Biowin) przeznaczoną na 0,33l i nagazowanie jest idealne; wcześniej przegazowywałem i przed otwarciem musiałem mocno chłodzić aby nie było fontanny... Ostatnio tylko do pszenicy dałem miarkę dedykowaną do 0,5l.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja dodaje zawsze 3 gramy cukru w syropie i nigdy nie miałem przegazowanego piwa. Pewnie problem jest z butelkowaniem niedofermentowanego piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do swoich pierwszych warek wlewałem syrop cukrowy przed rozlewem do fermentora z kranikiem. Do ostatniej warki syrop cukrowy dodałem strzykawką do każdej butelki. Może i więcej pracy ale mogę mieć piwo o różnym stopniu nagazowaniu. Zobaczymy co z tego wyjdzie. 

 

Wiatrol - wracając do twojego pytania to zazwyczaj jest 6g na 1 litr, a 4g to sporo jak na butelkę dodatkowo nie wiadomo ile trwała fermentacja. Bo możliwe że fermentacja się jeszcze nie skończyła a ty jeszcze dodałeś cukier. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Kolejne warki bedą dostawac 3g glukozy

 

Do kolejnych warek to Ty zacznij używać kalkulatora, a nie sypać "na pałę" 3g na butelkę. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Metoda z przelaniem odfermentowanej brzeczki do roztworu cukru (tak by wirowało) się w moim przypadku sprawdza, choć nie do końca jej ufałem i nadal mam wątpliwości (czy cukier równomiernie się rozpuści), ale żadne piwo nie było przegazowane albo za słabo nagazowane. Ilość cukru z kalkulatora do danego poziomu nasycenia. Roboty na pewno mniej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Metoda z przelaniem odfermentowanej brzeczki do roztworu cukru (tak by wirowało) się w moim przypadku sprawdza, choć nie do końca jej ufałem i nadal mam wątpliwości (czy cukier równomiernie się rozpuści)

To sobie zamieszaj jeszcze po zlaniu piwa - sam tak robię właśnie dla pewności :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.