czujnik 3 Posted November 13, 2015 Witam Przerabiam swój browar. Kocioł zacierno warzelny będzie powyżej kadzi filtracyjnej. po zakończeniu zacierania całość ma być spuszczana do kadzi filtracyjnej i za pomocą pompy filtrat ma być transportowany do kotła górnego. A teraz moje pytanie Czy Waszym zdaniem 2 calowy spust zacieru wystarczy żeby się nie zapchało, oczywiście zawór z pełnym przelotem? Quote Share this post Link to post Share on other sites
zepu 2 Posted November 17, 2015 (edited) Ja mam 5/4 2-częściowy i czasem jest problem przy gęstym zacierze, przy zacieraniu do 3-3,5 leci jak z kranu myślę że 2 cale to spokojnie wystarczy aha i nie kupuj 1-częściowych sa tańsze ale mają mniejszy przelot Edited November 17, 2015 by zepu Quote Share this post Link to post Share on other sites
zepu 2 Posted November 17, 2015 A jakie wybicie? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Karol85 0 Posted November 17, 2015 Cześć. Podepnę się pod temat. Wymyśliłem sobie, że mycie kadzi zacierno-filtracyjnej i spuszczanie młóta w kanał będzie odbywać się zaworem dwuczęściowym jednocalowym, wspawanym w dno kega. A jak już trzymam w ręce rzeczony zawór to trochę wydaje się być mały... zmienić na większy?? Quote Share this post Link to post Share on other sites
zepu 2 Posted November 17, 2015 Cześć. Podepnę się pod temat. Wymyśliłem sobie, że mycie kadzi zacierno-filtracyjnej i spuszczanie młóta w kanał będzie odbywać się zaworem dwuczęściowym jednocalowym, wspawanym w dno kega. A jak już trzymam w ręce rzeczony zawór to trochę wydaje się być mały... zmienić na większy?? Chcesz odsączone młóto spuszczać zaworem? Młóto sie raczej czymś wybiera ręcznie ... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Karol85 0 Posted November 17, 2015 (edited) Eee tam ręcznie zobacz Podpatrzyłem tutaj http://www.piwo.org/topic/18763-automat-warzelniczy-40l/ Edited November 17, 2015 by Karol85 Quote Share this post Link to post Share on other sites
zepu 2 Posted November 17, 2015 No tak chcesz je po prostu wypłukać, nie wiem czy 1cal wystarczy żeby to szło sprawnie wydaje mi sie ze rzadki zacier pójdzie spokojnie na takim zaworze wiec rozwodnione młóto chyba też powinno, keg 50 litrów? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Karol85 0 Posted November 17, 2015 (edited) Tak mam 2 kegi po 50l. Na chwilę obecną składam mieszadło, ale targają mną wątpliwości czy może jednak lepiej poczekać na przypływ $$$ i HERMS zbudować Edited November 17, 2015 by Karol85 Quote Share this post Link to post Share on other sites
zepu 2 Posted November 17, 2015 Proponowałbym zrobic jeszcze trochę warek na tradycyjnym sprzecie jaki posiadasz po jakimś czasie sam wyczujesz co Ci tak naprawde potrzebne Quote Share this post Link to post Share on other sites
Karol85 0 Posted November 18, 2015 Może uda mi się upolować większy w rozsądnych pieniądzach, szkoda materiału na eksperymenty Pozdrawiam. Quote Share this post Link to post Share on other sites