Jump to content
Sign in to follow this  
pluton

Jaki słód (ekstrakt) do zatarcia żyta ?

Recommended Posts

Witam,

 

Pytanie trochę 'w bok' od tematyki piwowarskiej, ale na pewno ktos sie zna. Jakiego użyć słodu lub ekstraktu, żeby prawidłowo i efektywnie scukrzyć skrobię żytnią ?

 

pozdrawiam

pluton

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ale jak to przefiltrować? :beer:

Kolega pluton, chyba nie myśli tego filtrować ;)

Wystarczy 2 kg pilzneńskiego na 8 kg żytka. Swego czasu zrobiłem próbę 1 kg słodu na 9 kg żytka i też po dwóch godzinach próba jodowa była negatywna.

Edited by zbynekkk

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ale jak to przefiltrować? :beer:

Kolega pluton' date=' chyba nie myśli tego filtrować :)[/quote']

Wykonam oczyszczanie metodą "beer strip run" :beer:

Co do enzymow - wole troche bardziej czaso i pracochłonne, ale bardziej tradycyjne metody (co nie znaczy, ze czasem nie pójde na skróty).

 

Co do słodu żytniego - to sam go nie zrobię, a kupny za drogi.

 

dzięki wszystkim za podpowiedzi.

 

pozdrawiam

pluton

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.