Jump to content
Zamerstary

Ile drożdży suchych na 40l piwa

Recommended Posts

Witam, mam pytanie odnoście drożdży suchych. Dajmy przykład US-05, ile muszę dać tych drożdży do piwa (ok. 40 litrów) 18blg aby nie martwić się o nic, a ile do piwa 14blg

 

Proszę o odpowiedzi, jedni mówią, że jedna paczka wystarczy, inni, że mało, niektórzy zalecają nawet 3-4 paczki do osiemnastki, jak to w końcu jest z tymi suchymi drożdzami?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na 40L 14-stki dałbym 2 paczki sucharów, a do 18-stki 3 paczki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

http://www.mrmalty.com/calc/calc.html

 

30g = 2.6 paczki po 11g

 

Natomiast przy US-05, z tego, co pamiętam, to producent deklaruje ok. 220 czy 250 milionów komórek drożdżowych w paczce, więc 2 paczki powinny dać radę.

 

A tak w ogóle to najrozsądniej zrobić słabsze piwo a potem użyć gęstwy.

Edited by ThoriN

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podobnie jak przedmówcy, do 14-tki dałbym 2 paczki a do 18 dałbym gęstwę po 14-tce a nie suchary...

Share this post


Link to post
Share on other sites

A i tak lepiej jest zrobic jakies ale 11blg z jednej paczki, a potem wykorzystac gestwe do 14 czy 18

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak ciągle słyszę: GĘSTWA GĘSTWA uber alles! A jedno mnie ciekawi: czy browary warzące na sucharach jak np. DR BREW zadają gęstwę czy sypią proszek?

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

czy browary warzące na sucharach jak np. DR BREW zadają gęstwę czy sypią proszek?

Myślę, że gdyby mogli to choćby ze względów ekonomicznych używaliby gęstwy, a tak to z przyczyn technologicznych/organizacyjnych/itd. używają sucharów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

przy US-05, z tego, co pamiętam, to producent deklaruje ok. 220 czy 250 milionów komórek drożdżowych w paczce

6 miliardów na gram (6*10^9/g)

http://www.fermentis.com/wp-content/uploads/2012/02/SFA_US05.pdf

 

Fakt, źle przetłumaczyłem angielski "billion".

Nie zmienia to jednak faktu, że w rzeczywistości tych komórek jest dużo więcej, niż deklaruje producent - wskazują na to chociażby doświadczenia wielu piwowarów (w tym tych "największych zza wielkiej wody"). Nie mogę odnaleźć dyskusji, gdzie Jamil z innymi osobami doszli do takich wniosków, ale polecam zgłębić chociażby:

http://www.homebrewtalk.com/showthread.php?t=274340

 

 

I've read Jamil and others here on HBT referring to Safale US-05 packets containing 220+ billion cells (~20B/g). However, the datasheet for US-05 from Safale states: "Viable cells at packaging: > 6 x 10^9 / gramme". If I've done my math correctly, that's only 6B cells/gram, which gives only 6B x 11.5g = 69B cells per packet.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oczywiście, to jest dolna granica przy założeniu najgorszych dopuszczonych przez producenta warunków przechowywania. Chodziło mi o to że to są miliardy a nie miliony.

 

Swoją drogą, przypomina mi to naszą niedawną rozmowę o overpitchingu - jak widać w paczce może być 66mld komórek, ale równie dobrze może być 3x więcej. Którą wartość przyjąć?

Edited by dirk gently

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Swoją drogą, przypomina mi to naszą niedawną rozmowę o overpitchingu - jak widać w paczce może być 66mld komórek, ale równie dobrze może być 3x więcej. Którą wartość przyjąć?

Dobre pytanie. Wypadałoby zapytać kol. czeburaszka710m, który ewidentnie ma w swoim browarze laboratorium :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.