Zamerstary Posted November 12, 2015 Share Posted November 12, 2015 Witam, mam pytanie odnoście drożdży suchych. Dajmy przykład US-05, ile muszę dać tych drożdży do piwa (ok. 40 litrów) 18blg aby nie martwić się o nic, a ile do piwa 14blg Proszę o odpowiedzi, jedni mówią, że jedna paczka wystarczy, inni, że mało, niektórzy zalecają nawet 3-4 paczki do osiemnastki, jak to w końcu jest z tymi suchymi drożdzami? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
QQRQ Posted November 12, 2015 Share Posted November 12, 2015 Na 40L 14-stki dałbym 2 paczki sucharów, a do 18-stki 3 paczki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ThoriN Posted November 12, 2015 Share Posted November 12, 2015 (edited) http://www.mrmalty.com/calc/calc.html 30g = 2.6 paczki po 11g Natomiast przy US-05, z tego, co pamiętam, to producent deklaruje ok. 220 czy 250 milionów komórek drożdżowych w paczce, więc 2 paczki powinny dać radę. A tak w ogóle to najrozsądniej zrobić słabsze piwo a potem użyć gęstwy. Edited November 12, 2015 by ThoriN Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ASadam Posted November 12, 2015 Share Posted November 12, 2015 Podobnie jak przedmówcy, do 14-tki dałbym 2 paczki a do 18 dałbym gęstwę po 14-tce a nie suchary... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
danielson83 Posted November 13, 2015 Share Posted November 13, 2015 Ile byś nie dał koniecznie je uwodnij w przegotowanej i ostudzonej wodzie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eresz Posted November 13, 2015 Share Posted November 13, 2015 A i tak lepiej jest zrobic jakies ale 11blg z jednej paczki, a potem wykorzystac gestwe do 14 czy 18 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted November 13, 2015 Share Posted November 13, 2015 przy US-05, z tego, co pamiętam, to producent deklaruje ok. 220 czy 250 milionów komórek drożdżowych w paczce 6 miliardów na gram (6*10^9/g) http://www.fermentis.com/wp-content/uploads/2012/02/SFA_US05.pdf Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
QQRQ Posted November 13, 2015 Share Posted November 13, 2015 Tak ciągle słyszę: GĘSTWA GĘSTWA uber alles! A jedno mnie ciekawi: czy browary warzące na sucharach jak np. DR BREW zadają gęstwę czy sypią proszek? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted November 13, 2015 Share Posted November 13, 2015 czy browary warzące na sucharach jak np. DR BREW zadają gęstwę czy sypią proszek? Myślę, że gdyby mogli to choćby ze względów ekonomicznych używaliby gęstwy, a tak to z przyczyn technologicznych/organizacyjnych/itd. używają sucharów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ThoriN Posted November 14, 2015 Share Posted November 14, 2015 przy US-05, z tego, co pamiętam, to producent deklaruje ok. 220 czy 250 milionów komórek drożdżowych w paczce 6 miliardów na gram (6*10^9/g) http://www.fermentis.com/wp-content/uploads/2012/02/SFA_US05.pdf Fakt, źle przetłumaczyłem angielski "billion". Nie zmienia to jednak faktu, że w rzeczywistości tych komórek jest dużo więcej, niż deklaruje producent - wskazują na to chociażby doświadczenia wielu piwowarów (w tym tych "największych zza wielkiej wody"). Nie mogę odnaleźć dyskusji, gdzie Jamil z innymi osobami doszli do takich wniosków, ale polecam zgłębić chociażby: http://www.homebrewtalk.com/showthread.php?t=274340 I've read Jamil and others here on HBT referring to Safale US-05 packets containing 220+ billion cells (~20B/g). However, the datasheet for US-05 from Safale states: "Viable cells at packaging: > 6 x 10^9 / gramme". If I've done my math correctly, that's only 6B cells/gram, which gives only 6B x 11.5g = 69B cells per packet. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted November 14, 2015 Share Posted November 14, 2015 (edited) Oczywiście, to jest dolna granica przy założeniu najgorszych dopuszczonych przez producenta warunków przechowywania. Chodziło mi o to że to są miliardy a nie miliony. Swoją drogą, przypomina mi to naszą niedawną rozmowę o overpitchingu - jak widać w paczce może być 66mld komórek, ale równie dobrze może być 3x więcej. Którą wartość przyjąć? Edited November 14, 2015 by dirk gently Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ThoriN Posted November 14, 2015 Share Posted November 14, 2015 Swoją drogą, przypomina mi to naszą niedawną rozmowę o overpitchingu - jak widać w paczce może być 66mld komórek, ale równie dobrze może być 3x więcej. Którą wartość przyjąć? Dobre pytanie. Wypadałoby zapytać kol. czeburaszka710m, który ewidentnie ma w swoim browarze laboratorium Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.