Jump to content
Sign in to follow this  
galmat7

które drożdże wybrać ?

Recommended Posts

Witam Dziś warzyłem 3 piwo które właśnie się chłodzi i mam pytanie jakie drożdże wybrać s-04 czy Danstar Nottingham i czy o tych drugich przed zadaniem wystarczy wsypac do szklanki wody i odczekać 15 min czy trzeba jakoś inaczej niż w s-04(którymi już robiłem i wszystko było ok)

zasyp:

Słód pilzneński 2,65 kg
Słód monachijski 1,45 kg
Słód karmelowy jasny 0,35 kg
chmiele sybilla i citra 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zależy jaki efekt chcesz uzyskać. S-04 powinny dać nieco pełniejsze piwo, bo nie schodzą bardzo nisko. Nottinghamy mają dość czysty profil i są nieco bardziej żarłoczne, gdybyś chciał się skupić na pokazaniu w piwie chmielu to będą pewnie lepszym wyborem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zależy jaki efekt chcesz uzyskać. S-04 powinny dać nieco pełniejsze piwo, bo nie schodzą bardzo nisko. Nottinghamy mają dość czysty profil i są nieco bardziej żarłoczne, gdybyś chciał się skupić na pokazaniu w piwie chmielu to będą pewnie lepszym wyborem.

A czy rehydratacja na wodzie też jest czymś dobrym w przypadku Nottingham i czy temperatura 17-19 będzie dla nich odpowiednia ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

  1. Mi ostatnio Nottinghamy nie rozpoczely pracy i musialem ratowac sie US-05 wiec uwazaj z tymi drozdzami. Z tego co mozna wyczytac na tym forum to ze Danstary maja duza rozpietosc jakosci. Jak Ci nie wystartuja w 24H zarzuc S-04 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak zapytam po czym poznałeś, że drożdże nie wystartowały?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziekuje za odpowiedzi 

 

Tak zapytam po czym poznałeś, że drożdże nie wystartowały?

No i Ja mam z tym problem bo zadałem Nottinghamy i brak reakcji jak na razie....

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

nie bulka-nie mam więcej pytań

 

Przeczytałeś tylko pierwsze dwa słowa z całego posta? To dobrze, że nie masz pytań. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przeczytalem caly watek o Nottinghamach i zauwazylem podobne objawy czyli brak jakiegokolwiek reakcji wewnatrz fermentora (brak piany, osady nie podniesione z dna) po ponad 48H od zadania drozdzy. Po dodaniu US-05 fermentacja ruszyla w pare godzin.

Edited by ibrahim

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

nie bulka-nie mam więcej pytań

 

Przeczytałeś tylko pierwsze dwa słowa z całego posta? To dobrze, że nie masz pytań. 

 

Bulkanie nie jest żadnym wyznacznikiem fermentacji. Jedyne co daje pewność to pomiar blg. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

O rany, Konus. Daruj sobie takie banały. Chodziło mi że kolega napisał po czym poznaje, że nie ruszyła fermentacja, tzn. żadnych oznak m.in. brak piany, nie bulka brak zmian. I jeszcze Cię pewnie zaskoczę ale jeśli rurka bulka jak szalona to jest najczęściej oznaką fermentacji (przynajmniej u mnie)    :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

to jest najczęściej oznaką fermentacji
 no właśnie, czasem może być spowodowane przeniesieniem piwa w cieplejsze miejsce i uwalnianiem się CO2 z cieczy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przeczytalem caly watek o Nottinghamach i zauwazylem podobne objawy czyli brak jakiegokolwiek reakcji wewnatrz fermentora (brak piany, osady nie podniesione z dna) po ponad 48H od zadania drozdzy. Po dodaniu US-05 fermentacja ruszyla w pare godzin.

u mnie ruszyło na szczescie, w 40 h po zadaniu 

 

O rany, Konus. Daruj sobie takie banały. Chodziło mi że kolega napisał po czym poznaje, że nie ruszyła fermentacja, tzn. żadnych oznak m.in. brak piany, nie bulka brak zmian. I jeszcze Cię pewnie zaskoczę ale jeśli rurka bulka jak szalona to jest najczęściej oznaką fermentacji (przynajmniej u mnie)    :P

 

teraz bulka i jest piana i widać że coś się dzieje  :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

to jest najczęściej oznaką fermentacji  no właśnie, czasem może być spowodowane przeniesieniem piwa w cieplejsze miejsce i uwalnianiem się CO2 z cieczy.

 

A skąd w cieczy CO2 ? Czy nie z fermentacji? To by oznaczało, że fermentacja ruszyła, więc jeśli bulka... 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.