Skocz do zawartości

Luk Tous

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

W najbliższym czasie zamierzam uwarzyć smoked porter. Po przejrzeniu różnych receptur złożyłem w BS2 coś takiego:

 

warka 13,5l

OG: 18 blg

FG: 4,3 blg

IBU: 33

SRM: 31

ABV: 7,7%

 

Zasyp:

3,50 kg - Pale Ale Weyermann

0,50 kg - Słód wędzony (bukiem) Weyermann

0,30 kg - Special B

0.15 kg - Carafa Special II Weyermann

0,10 kg - Caramunich I Weyermann

 

Zacieranie:

66°C - 40 min

72°C - 20 min

76°C - 5 min

 

Chmielenie:

60 min - East Kent Goldings - 15g + Cascade 10g

20 min - East Kent Goldings - 10g + Cascade 10g

 

Fermentacja:

drożdże S-04

 

start w ~15°C

pod koniec burzliwej ~19°C

cicha ~19°C

 

 

Co sądzicie o takiej recepturze? Wyjdzie coś z tego sensownego mieszczącego się w ramach smoked porter? :)

Edytowane przez Luk Tous
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3,10 kg - Pale Ale Weyermann

0,90 kg - Słód wędzony (bukiem) Weyermann (~20%)

0,30 kg - Special B

0.15 kg - Carafa Special II Weyermann

0,10 kg - Caramunich I Weyermann

 

Tak już by było ok?

Chciałbym otrzymać zbalansowaną wędzonkę. Dość wyraźną, ale nie przykrywającą wszystkiego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ostatnio robiłem Smoked Stouta. Zgodnie z zaleceniem pewnego piwowara dałem słód wędzony zamiast podstawowego czyli prawie 80%. Zasyp wyglądał tak:
 

3,000 kg Smoked Malt (Weyermann) (4,5 EBC) 2 49,2 % 
1,800 kg Smoked Malt (Steinbach) (5,3 EBC)  3 29,5 % 
0,700 kg Fawcett Crystal (160,0 EBC) 4 11,5 % 
0,350 kg Castle Malting Roasted Barley (1150,0 EBC) Słód 5 5,7 % 
0,250 kg Fawcett Pale Chocolate (630,0 EBC) 6 4,1 % 
 
Wędzonka jest wg mnie na dobrym poziomie - generalnie ładnie zbalansowana z palonością i karmelowością.
 
Gdybym zrobił tak, jak planowałem to myślę, że wędzonka byłaby albo ledwo wyczuwalna albo zakryta zupełnie.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z tego co czytałem Stainbach jest mocniej wędzony niż Weyermann więc jeżeli miałbym się bawić w wędzone piwo to na tym słodzie. Zawsze też możesz poprosić kogoś znajomego o uwędzenie słodu. Efekty są bardzo ciekawe zwłaszcza przy wędzeniu drewnem z drzew owocowych. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z tego co czytałem Stainbach jest mocniej wędzony niż Weyermann więc jeżeli miałbym się bawić w wędzone piwo to na tym słodzie. Zawsze też możesz poprosić kogoś znajomego o uwędzenie słodu. Efekty są bardzo ciekawe zwłaszcza przy wędzeniu drewnem z drzew owocowych. 

Dokładnie tak, Steinbach jest mocno wędzony i tym się wyróżnia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja robiłem Robust Smoked Porter z takim zasypem

 

Strzegom Pale Ale - 2,5kg
Wayermann Wędzony - 2,2kg
Strzegom Monachijski II - 1,2kg
Strzegom Karmelowy 300 - 235g
Strzegom Karmelowy 600 - 235g
Strzegom Czekoladowy 1200 - 120g (dodany na mashout)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To chyba zdecyduje się na Steinbach - tak z 50% zasypu, no... w ostateczności Weyermann zamiast pale ale. A na wędzenie słodu jeszcze się nie będę porywał. Może za kilka warek.

Wędzenie wpływa w jakimś większym stopniu na aktywność enzymatyczną słodu?

 

Ja robiłem Robust Smoked Porter z takim zasypem

 

Strzegom Pale Ale - 2,5kg
Wayermann Wędzony - 2,2kg
Strzegom Monachijski II - 1,2kg
Strzegom Karmelowy 300 - 235g
Strzegom Karmelowy 600 - 235g
Strzegom Czekoladowy 1200 - 120g (dodany na mashout)

I jak z wędzonką w tym porterze?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja wędząc u siebie nie zauważyłem negatywnego wpływu. Wędziłem zimnym dymem przez około 3-4h. Słód nieśrutowany, nienawilżany.
Robiłem piwa na 90% +/- wędzonym słodzie i wędzonka była spoko, nienachalna, wyczuwalna. 

Edytowane przez Konus
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To chyba zdecyduje się na Steinbach - tak z 50% zasypu, no... w ostateczności Weyermann zamiast pale ale. A na wędzenie słodu jeszcze się nie będę porywał. Może za kilka warek.

Wędzenie wpływa w jakimś większym stopniu na aktywność enzymatyczną słodu?

 

Ja robiłem Robust Smoked Porter z takim zasypem

 

Strzegom Pale Ale - 2,5kg

Wayermann Wędzony - 2,2kg

Strzegom Monachijski II - 1,2kg

Strzegom Karmelowy 300 - 235g

Strzegom Karmelowy 600 - 235g

Strzegom Czekoladowy 1200 - 120g (dodany na mashout)

I jak z wędzonką w tym porterze?

 

U mnie tu jeszcze szła śliwka wędzona na koniec gotowania, ale jeszcze przed jej dodaniem wędzonka była mocno wyczuwalna. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.