Jump to content
Sign in to follow this  
Luk Tous

Smoked Porter

Recommended Posts

Witam!

W najbliższym czasie zamierzam uwarzyć smoked porter. Po przejrzeniu różnych receptur złożyłem w BS2 coś takiego:

 

warka 13,5l

OG: 18 blg

FG: 4,3 blg

IBU: 33

SRM: 31

ABV: 7,7%

 

Zasyp:

3,50 kg - Pale Ale Weyermann

0,50 kg - Słód wędzony (bukiem) Weyermann

0,30 kg - Special B

0.15 kg - Carafa Special II Weyermann

0,10 kg - Caramunich I Weyermann

 

Zacieranie:

66°C - 40 min

72°C - 20 min

76°C - 5 min

 

Chmielenie:

60 min - East Kent Goldings - 15g + Cascade 10g

20 min - East Kent Goldings - 10g + Cascade 10g

 

Fermentacja:

drożdże S-04

 

start w ~15°C

pod koniec burzliwej ~19°C

cicha ~19°C

 

 

Co sądzicie o takiej recepturze? Wyjdzie coś z tego sensownego mieszczącego się w ramach smoked porter? :)

Edited by Luk Tous

Share this post


Link to post
Share on other sites

3,10 kg - Pale Ale Weyermann

0,90 kg - Słód wędzony (bukiem) Weyermann (~20%)

0,30 kg - Special B

0.15 kg - Carafa Special II Weyermann

0,10 kg - Caramunich I Weyermann

 

Tak już by było ok?

Chciałbym otrzymać zbalansowaną wędzonkę. Dość wyraźną, ale nie przykrywającą wszystkiego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ach to tak, czyli całkowicie za mało bym dał.

A jest dostępny na rynku jakiś słód wędzony, który wyróżnia się wysokim poziomem wędzoności? Nie biorąc pod uwagę słodów peated.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja ostatnio robiłem smoked stout ze słodem wędzonym weyermana. Dałem go 2kg na 4,5 kg zasypu i praktycznie nic się nie przebija przez słody palone. Następnym razem to bym chyba w całości zrezygnował z podstawowego

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ostatnio robiłem Smoked Stouta. Zgodnie z zaleceniem pewnego piwowara dałem słód wędzony zamiast podstawowego czyli prawie 80%. Zasyp wyglądał tak:
 

3,000 kg Smoked Malt (Weyermann) (4,5 EBC) 2 49,2 % 
1,800 kg Smoked Malt (Steinbach) (5,3 EBC)  3 29,5 % 
0,700 kg Fawcett Crystal (160,0 EBC) 4 11,5 % 
0,350 kg Castle Malting Roasted Barley (1150,0 EBC) Słód 5 5,7 % 
0,250 kg Fawcett Pale Chocolate (630,0 EBC) 6 4,1 % 
 
Wędzonka jest wg mnie na dobrym poziomie - generalnie ładnie zbalansowana z palonością i karmelowością.
 
Gdybym zrobił tak, jak planowałem to myślę, że wędzonka byłaby albo ledwo wyczuwalna albo zakryta zupełnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z tego co czytałem Stainbach jest mocniej wędzony niż Weyermann więc jeżeli miałbym się bawić w wędzone piwo to na tym słodzie. Zawsze też możesz poprosić kogoś znajomego o uwędzenie słodu. Efekty są bardzo ciekawe zwłaszcza przy wędzeniu drewnem z drzew owocowych. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z tego co czytałem Stainbach jest mocniej wędzony niż Weyermann więc jeżeli miałbym się bawić w wędzone piwo to na tym słodzie. Zawsze też możesz poprosić kogoś znajomego o uwędzenie słodu. Efekty są bardzo ciekawe zwłaszcza przy wędzeniu drewnem z drzew owocowych. 

Dokładnie tak, Steinbach jest mocno wędzony i tym się wyróżnia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja robiłem Robust Smoked Porter z takim zasypem

 

Strzegom Pale Ale - 2,5kg
Wayermann Wędzony - 2,2kg
Strzegom Monachijski II - 1,2kg
Strzegom Karmelowy 300 - 235g
Strzegom Karmelowy 600 - 235g
Strzegom Czekoladowy 1200 - 120g (dodany na mashout)

Share this post


Link to post
Share on other sites

To chyba zdecyduje się na Steinbach - tak z 50% zasypu, no... w ostateczności Weyermann zamiast pale ale. A na wędzenie słodu jeszcze się nie będę porywał. Może za kilka warek.

Wędzenie wpływa w jakimś większym stopniu na aktywność enzymatyczną słodu?

 

Ja robiłem Robust Smoked Porter z takim zasypem

 

Strzegom Pale Ale - 2,5kg
Wayermann Wędzony - 2,2kg
Strzegom Monachijski II - 1,2kg
Strzegom Karmelowy 300 - 235g
Strzegom Karmelowy 600 - 235g
Strzegom Czekoladowy 1200 - 120g (dodany na mashout)

I jak z wędzonką w tym porterze?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja wędząc u siebie nie zauważyłem negatywnego wpływu. Wędziłem zimnym dymem przez około 3-4h. Słód nieśrutowany, nienawilżany.
Robiłem piwa na 90% +/- wędzonym słodzie i wędzonka była spoko, nienachalna, wyczuwalna. 

Edited by Konus

Share this post


Link to post
Share on other sites

To chyba zdecyduje się na Steinbach - tak z 50% zasypu, no... w ostateczności Weyermann zamiast pale ale. A na wędzenie słodu jeszcze się nie będę porywał. Może za kilka warek.

Wędzenie wpływa w jakimś większym stopniu na aktywność enzymatyczną słodu?

 

Ja robiłem Robust Smoked Porter z takim zasypem

 

Strzegom Pale Ale - 2,5kg

Wayermann Wędzony - 2,2kg

Strzegom Monachijski II - 1,2kg

Strzegom Karmelowy 300 - 235g

Strzegom Karmelowy 600 - 235g

Strzegom Czekoladowy 1200 - 120g (dodany na mashout)

I jak z wędzonką w tym porterze?

 

U mnie tu jeszcze szła śliwka wędzona na koniec gotowania, ale jeszcze przed jej dodaniem wędzonka była mocno wyczuwalna. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.