Jump to content

Mały ekstrakt pomimo dobrego zacierania


Szymon Walczak
 Share

Recommended Posts

Cześć, dziś uwarzyłem swoją drugą warkę z zestawu Dry Stout 12BLG na słodach z Browamatora. Zacieranie nazwał bym idealnym, temperatura przez 45min spadła z 67 do 65 stopni, po tym czasie próba jodowa wyszła negatywnie. Wrzuciłem zatem słody ciemne i zacierałem jeszcze 10 min w 72 stopniach. Po tym czasie zrobiłem mash-out do 77 stopni i przelałem wszystko do wiadra z wężykiem z oplotu. W brzeczce przedniej było 10BLG ale po przefiltrowaniu wszystkiego brzeczka ma już tylko 6BLG. Zauważyłem jednak że wyszło mi mało wody bo zaledwie 10L (robiłem z połowy składników a zestaw jest na 20). Ostatnim razem miałem 12 żeby były 2L na odparowanie. Wydaje mi się że nalałem odpowiednią ilość wody do zacierania i wysładzania. Lecz mogłem nalać nieco za mało do zacierania. Czy to może być powodem słabego ekstraktu? Co o tym myślicie?

Link to comment
Share on other sites

Czyli zacieranie nie przebiegło zgodnie z planem. Wg mnie po 45min temperatura powinna spaść więcej niż 2°C (chyba że masz idealnie izolowany garnek, bo w lodówce turystycznej chyba nie zacierałeś) albo termometr coś przekłamuje.

Link to comment
Share on other sites

Czyli zacieranie nie przebiegło zgodnie z planem. Wg mnie po 45min temperatura powinna spaść więcej niż 2°C (chyba że masz idealnie izolowany garnek, bo w lodówce turystycznej chyba nie zacierałeś) albo termometr coś przekłamuje.

Mi spada maksymalnie 2 stopnie w ciągu 60 minut. Gar tylko przykrywam kocem. Ile trwało wysładzanie? Jaki ogólnie zasyp? Potrzeba więcej informacji.

Link to comment
Share on other sites

To nie z wysładzaniem problem tylko z zacieraniem. Brzeczka przednia 10 blg? U mnie standardowo w zasypach na 12-13blg końcowego brzeczka przednia ma ok 19-20blg. Obstawiam że termometr przekłamuje albo standardowo pomiar gorącej brzeczki bez wystudzenia.

Link to comment
Share on other sites

Okazało się balingometr pękł a na dodatek prawdopodobnie od samego początku pokazywał zakłamane wartości (ok 7BLG w roztworze 10g cukru na 90ml wody). Z powodu braku doświadczenia myślałem że w piwie będzie się zgadzać. Niestety teraz jestem pozbawiony danych na temat mojego piwa, mam nadzieję że ekstrakt będzie wyższy niż pokazywał balingometr ;D

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.