Jump to content
Sign in to follow this  
Szymon Walczak

Mały ekstrakt pomimo dobrego zacierania

Recommended Posts

Cześć, dziś uwarzyłem swoją drugą warkę z zestawu Dry Stout 12BLG na słodach z Browamatora. Zacieranie nazwał bym idealnym, temperatura przez 45min spadła z 67 do 65 stopni, po tym czasie próba jodowa wyszła negatywnie. Wrzuciłem zatem słody ciemne i zacierałem jeszcze 10 min w 72 stopniach. Po tym czasie zrobiłem mash-out do 77 stopni i przelałem wszystko do wiadra z wężykiem z oplotu. W brzeczce przedniej było 10BLG ale po przefiltrowaniu wszystkiego brzeczka ma już tylko 6BLG. Zauważyłem jednak że wyszło mi mało wody bo zaledwie 10L (robiłem z połowy składników a zestaw jest na 20). Ostatnim razem miałem 12 żeby były 2L na odparowanie. Wydaje mi się że nalałem odpowiednią ilość wody do zacierania i wysładzania. Lecz mogłem nalać nieco za mało do zacierania. Czy to może być powodem słabego ekstraktu? Co o tym myślicie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czyli zacieranie nie przebiegło zgodnie z planem. Wg mnie po 45min temperatura powinna spaść więcej niż 2°C (chyba że masz idealnie izolowany garnek, bo w lodówce turystycznej chyba nie zacierałeś) albo termometr coś przekłamuje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

może jak zasypu było za mało to się odpowiednie złożę nie ułożyło i woda zbyt bezproblemowo schodziła do węża.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czyli zacieranie nie przebiegło zgodnie z planem. Wg mnie po 45min temperatura powinna spaść więcej niż 2°C (chyba że masz idealnie izolowany garnek, bo w lodówce turystycznej chyba nie zacierałeś) albo termometr coś przekłamuje.

Mi spada maksymalnie 2 stopnie w ciągu 60 minut. Gar tylko przykrywam kocem. Ile trwało wysładzanie? Jaki ogólnie zasyp? Potrzeba więcej informacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To nie z wysładzaniem problem tylko z zacieraniem. Brzeczka przednia 10 blg? U mnie standardowo w zasypach na 12-13blg końcowego brzeczka przednia ma ok 19-20blg. Obstawiam że termometr przekłamuje albo standardowo pomiar gorącej brzeczki bez wystudzenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Okazało się balingometr pękł a na dodatek prawdopodobnie od samego początku pokazywał zakłamane wartości (ok 7BLG w roztworze 10g cukru na 90ml wody). Z powodu braku doświadczenia myślałem że w piwie będzie się zgadzać. Niestety teraz jestem pozbawiony danych na temat mojego piwa, mam nadzieję że ekstrakt będzie wyższy niż pokazywał balingometr ;D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Możesz spróbować dokładnie zważyć (tzn. na wadze :) ) konkretną ilość, np. 200ml brzeczki. Przy 200ml i 12 blg powinna wyjść masa o 10g większa niż wody (dokładnie 4,8g na 100ml).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.