Skocz do zawartości

Dunkelweizen, Wiezenbock - Straszliwy smród i smak alkoholu


Lerche

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni!

 

Uwarzyłem czas jakiś temu DUNKELWEIZENA, a wkrótce potem WEIZENBOCKA, oba na Safbrew WB-06. Niestety, oba piwa w stopniu nieznośnym smakowały i śmierdziały alkoholem. Musiałem obie warki wylać. Wcześniej nigdy mi się to nie zdarzyło - przy późniejszych warkach także nie. Są to jednak jedyne dwa piwa, które robiłem z zasypem pszenicznym oraz na WB-06. 

 

Skąd mógł wziąć się ten smak i smród? Wątpię w zakażenie, bo sprzętu specjalnie po nich nie myłem, a kolejne dwie warki wyszły zupełnie normalne. Z góry dzięki za poradę!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Szanowni!

 

Uwarzyłem czas jakiś temu DUNKELWEIZENA, a wkrótce potem WEIZENBOCKA, oba na Safbrew WB-06. Niestety, oba piwa w stopniu nieznośnym smakowały i śmierdziały alkoholem. Musiałem obie warki wylać. Wcześniej nigdy mi się to nie zdarzyło - przy późniejszych warkach także nie. Są to jednak jedyne dwa piwa, które robiłem z zasypem pszenicznym oraz na WB-06. 

 

Skąd mógł wziąć się ten smak i smród? Wątpię w zakażenie, bo sprzętu specjalnie po nich nie myłem, a kolejne dwie warki wyszły zupełnie normalne. Z góry dzięki za poradę!

Doprecyzuj ten alkohol - w zapachu bimber a po przełknięciu grzało przełyk?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Rzeczywiście, nie napisałem o temperaturze. W pomieszczeniu było 21 stopni. Jednak inne piwa nie śmierdziały ani nie smakowały tak alkoholem.

 

Możliwe jest jednak, by piwa miały infekcje, chociaż te robione pomiędzy nimi oraz po nich, niepszeniczne, nie miały?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Możliwe jest jednak, by piwa miały infekcje, chociaż te robione pomiędzy nimi oraz po nich, niepszeniczne, nie miały?

Możliwe.

 

 

 

Rzeczywiście, nie napisałem o temperaturze. W pomieszczeniu było 21 stopni. Jednak inne piwa nie śmierdziały ani nie smakowały tak alkoholem.

To o jakieś 4-5 stopni za dużo (w pomieszczeniu). W wiadrze miałeś zapewne do 24-25C - to stanowczo za dużo i niewiele szczepów drożdży daje dobre efekty w takich temperaturach. Pszenicę z reguły fermentuje się w okolicach 18-19C (w wiadrze, a nie otoczenia!).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.