Jump to content
Sign in to follow this  
Lerche

Dunkelweizen, Wiezenbock - Straszliwy smród i smak alkoholu

Recommended Posts

Szanowni!

 

Uwarzyłem czas jakiś temu DUNKELWEIZENA, a wkrótce potem WEIZENBOCKA, oba na Safbrew WB-06. Niestety, oba piwa w stopniu nieznośnym smakowały i śmierdziały alkoholem. Musiałem obie warki wylać. Wcześniej nigdy mi się to nie zdarzyło - przy późniejszych warkach także nie. Są to jednak jedyne dwa piwa, które robiłem z zasypem pszenicznym oraz na WB-06. 

 

Skąd mógł wziąć się ten smak i smród? Wątpię w zakażenie, bo sprzętu specjalnie po nich nie myłem, a kolejne dwie warki wyszły zupełnie normalne. Z góry dzięki za poradę!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Szanowni!

 

Uwarzyłem czas jakiś temu DUNKELWEIZENA, a wkrótce potem WEIZENBOCKA, oba na Safbrew WB-06. Niestety, oba piwa w stopniu nieznośnym smakowały i śmierdziały alkoholem. Musiałem obie warki wylać. Wcześniej nigdy mi się to nie zdarzyło - przy późniejszych warkach także nie. Są to jednak jedyne dwa piwa, które robiłem z zasypem pszenicznym oraz na WB-06. 

 

Skąd mógł wziąć się ten smak i smród? Wątpię w zakażenie, bo sprzętu specjalnie po nich nie myłem, a kolejne dwie warki wyszły zupełnie normalne. Z góry dzięki za poradę!

Doprecyzuj ten alkohol - w zapachu bimber a po przełknięciu grzało przełyk?

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

bo sprzętu specjalnie po nich nie myłem

ja wlasnie z tego powodu obstawiałbym infekcje. Pszenica łatwo ją łapie ;) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jaka temperatura fermentacji? Obstawiam, że zbyt wysoka :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

+1

U mnie takie właśnie rezultaty dała zbyt wysoka temperatura fermentacji. Jeśli czujesz alkohol o lekko owocowym (jabłko) posmaku/aromacie to masz odpowiedź.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rzeczywiście, nie napisałem o temperaturze. W pomieszczeniu było 21 stopni. Jednak inne piwa nie śmierdziały ani nie smakowały tak alkoholem.

 

Możliwe jest jednak, by piwa miały infekcje, chociaż te robione pomiędzy nimi oraz po nich, niepszeniczne, nie miały?

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Możliwe jest jednak, by piwa miały infekcje, chociaż te robione pomiędzy nimi oraz po nich, niepszeniczne, nie miały?

Możliwe.

 

 

 

Rzeczywiście, nie napisałem o temperaturze. W pomieszczeniu było 21 stopni. Jednak inne piwa nie śmierdziały ani nie smakowały tak alkoholem.

To o jakieś 4-5 stopni za dużo (w pomieszczeniu). W wiadrze miałeś zapewne do 24-25C - to stanowczo za dużo i niewiele szczepów drożdży daje dobre efekty w takich temperaturach. Pszenicę z reguły fermentuje się w okolicach 18-19C (w wiadrze, a nie otoczenia!).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.