tib 1 Posted November 8, 2015 (edited) Znalazłem trzy ciekawe artykuły na temat słodów, dodatków niesłodowanych i błędów w piwowarskie domowym. Miłej lektury. Najczęstsze problemy przy warzeniu piwa i jak sobie z nimi radzić - http://goodbrew.pl/Blog/1 Wszystko co powinieneś wiedzieć o ciemnych słodach - http://goodbrew.pl/Blog/3 Dodatki niesłodowane w piwowarstwie – czym są i jak wpływają na piwo - http://goodbrew.pl/Blog/2 Edited November 8, 2015 by tib 1 amorph reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
kordas 106 Posted November 8, 2015 Wpis powinieneś raczej umieścić w dziale z blogami. Dla rozpoczynających zabawę piwowarską może być to całkiem ciekawe, jednak popracuj nad literówkami - zwłaszcza we wpisie o słodach ciemnych. Przyczepiłbym się też do kilku spraw merytorycznych. Tekst o słodach palonych bym inaczej zredagował, po tytule wydaje się, że ma być o słodach palonych, art zaczyna się od słodów karmelowych. Albo bym go rozbudował i zrobił przegląd słodów karmelowych i palonych, albo skoncentrował tylko na jednych. Dodałbym też info na temat samych palonych ziaren, poprawił literówki bo w tym tekście jest ich akurat sporo. W dodatkach niesłodowanych miałem kilka uwag, ale w musiałem na chwilę wyjść, więc nie wszystko pamiętam. Jeśli chodzi o żyto, to wypadałoby wspomnieć o betaglukanach, samo żyto nie zwiększa gęstości zacieru (to też, ale jak każdy inny dodatek), ale jego lepkość. Ryż oprócz uczynienia piwa lżejszym, ma piwo rozjaśnić. Ryż kleikujemy. Wątpię, aby dodatek syropu klonowego do refermentacji zmienił profil piwa. Quote Share this post Link to post Share on other sites
tib 1 Posted January 5, 2016 (edited) Pojawiły się dwa nowe artykuły. Tym razem coś dla początkujących piwowarów. Miłej lektury! Jak wybrać sprzęt do warzenia piwa w domu i nie wydać fortuny - http://goodbrew.pl/Blog/5/jak-wybrac-sprzet-do-warzenia-piwa-w-domu-i-nie-wydac-fortuny Jak zacząć warzyć piwo w domu? - http://goodbrew.pl/Blog/4/jak-zaczac-warzyc-piwo-w-domu Edited January 5, 2016 by tib Quote Share this post Link to post Share on other sites
tib 1 Posted February 5, 2016 (edited) Jest już kolejny artukuł, zachęcam do lektury i komentowania. Jak zminimalizować ryzyko infekcji Edited February 5, 2016 by tib Quote Share this post Link to post Share on other sites
tib 1 Posted February 29, 2016 Tym razem trochę z innej beczki. Na GoodBrew.pl rozgrywa się konkurs na najlepsze pytanie związane z piwowarstwem, do wygrania zestaw surowców ze sklepu Browamator. Szczególy na www.facebook.com/goodbrew/ Quote Share this post Link to post Share on other sites