Jump to content
Qba W

Dodatki do porteru

Recommended Posts

Ostatnimi czasy zacząłem przymiarki do uwarzenia kolejnego imperialnego porteru bałtyckiego i fajnie było by go czymś wzbogacić. Myślałem o podzieleniu warki po burzliwej i dodaniu takich rzeczy jak:

- śliwki wędzone
- laski wanilii oraz płatki dębowe francuskie mocno opiekane

- syrop klonowym

 

Co o tym myślicie? Czym jeszcze wzbogacaliście swoje piwa i jakie były tego efekty?

Share this post


Link to post
Share on other sites

śliwki ok,wanilia (zależy ile ,z tego co ja robiłem że by było fajnie czuć 4-5 szt na 10L) syrop klonowy zostanie zeżarty przez drożdże i wiele go nie zostanie w porterze 

propozycja chill,habanero może kawa albo kakao ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Myślałem o kakao tylk oboje się że tłuszcze w nim zawarte mogą słabo wpłynąć na pienistość. Dr2 mógłbyś coś więcej napisać o tych łuskach? Dodawał już ktoś do piwa te łuski? jakie efekty?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ostatnimi czasy zacząłem przymiarki do uwarzenia kolejnego imperialnego porteru bałtyckiego i fajnie było by go czymś wzbogacić. Myślałem o podzieleniu warki po burzliwej i dodaniu takich rzeczy jak:

 

- śliwki wędzone

- laski wanilii oraz płatki dębowe francuskie mocno opiekane

- syrop klonowym

 

Co o tym myślicie? Czym jeszcze wzbogacaliście swoje piwa i jakie były tego efekty?

 

Daj śliwki albo płatki dębowe dają najlepsze efekty. 

 

Co do syropu klonowego powiem ciekawostkę, miałem oryginalny syrop przywieziony z stanów dla mnie nie było to nic ekstra ani w smaku ani zapachu i zalegał długo na półce w kuchni, stwierdziłem raz że nagazuje nim parę butelek piwa podczas rozlewu - padło na jakiegoś lagera. Efekt piwo nagazowane, ani smaku ani zapachu syropu nic nie zostało wszystko przefermentowało i piwo delikatnie przegazowane miałem. Więc ten dodatek jest totalnie bez sensu mi go wychodziło jakiś 2 ml na pół litra (przeliczona słodkość - rozwodniłem 1 ml syropu w 9 ml wody i na refraktometr dałem nie pamiętam już brix a nie chce mi się szukać notatek), podejrzewam że jakbyś go wrzucił z 3-4 litry to może było by coś czuć.

Edited by Undeath

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Dr2 mógłbyś coś więcej napisać o tych łuskach?

ja nie dodawałem ich do piwa, ale inni znajomi dodawali.

Efekt bardzo ciekawy i mocny, aczkolwiek trzeba lubić "kakałszale" bo to nie to samo co kakao.

Najłatwiej zaparzyć sobie taką łuskę i samemu spróbować jaki ma aromat i smak.

W piwie wychodzi to dość podobnie. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Myślałem o kakao tylk oboje się że tłuszcze w nim zawarte mogą słabo wpłynąć na pienistość. Dr2 mógłbyś coś więcej napisać o tych łuskach? Dodawał już ktoś do piwa te łuski? jakie efekty?

Stosowałem już łuskę i jest wyczuwalna. Teraz w swoim ostatnim stoucie również dałem dosyć dużą porcję i po zlaniu na cichą jest wyczuwalny mocny aromat czekoladowy, do tego stopnia że obawiam się iż przykryje mi chmiele które też chciałem żeby były wyczuwalne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Duża porcja to znaczy ile? 50g na 25l? Bo temat bardzo mnie zaciekawił i pewnie niedługo popchnę porter. Takie samo pytanie o śliwki wędzone 50g na 25 l czy może więcej? Próbował ktoś te rzeczy łączyć z wywarem z lukrecji?

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

pytanie o śliwki wędzone 50g na 25 l czy może więcej? Próbował ktoś te rzeczy łączyć z wywarem z lukrecji?

wg mnie to tak raczej między 500 a 1000g ;)

 

kakałszale to tak może raczej między 200 a 500g

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Takie samo pytanie o śliwki wędzone 50g na 25 l czy może więcej?

Dwie śliwki chcesz wrzucić? :P 500 g będzie ok. Korzeń lukrecji dodawałem - 20 g na 20 l jest wyczuwalne w piwie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Duża porcja to znaczy ile? 50g na 25l? Bo temat bardzo mnie zaciekawił i pewnie niedługo popchnę porter.

 

To wszystko zależy od preferencji. U mnie na lekki stout poszło 25 dag i jest wyczuwalne jak dla mnie, a ktoś inny może uważać za nikły aromat. Musisz poeksperymentować. Zrób lżejsze piwo z łuską i widząc efekt, zastosuj późnej korekty przy RISie czy porterze.

Edited by Serpiente

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.