Jump to content
Browarnik Sebol

Browar KrotoMłyński

Recommended Posts

14.04.2018

Warka #58- California Common

================================================================================
 
Wydajność:  % 
Gęstość początkowa: 1,048
Gęstość końcowa: ?
Objętość 24,5 L
 
Składniki fermentacji
================================================================================
  
Pale ale 5kg
Carapils 0,2kg
Carafa special I 0,15kg
 
Zacieranie
================================================================================
63 ℃ 30 min
73 ℃ 30 min
78 ℃   5 min
 
Chmiele
================================================================================
 
Northern Brewer      40,000 g  60,000 min 
Northern Brewer      30,000 g  15,000 min 
Northern Brewer      30,000 g  0,000 min 
  
 
 
Drożdże
================================================================================
  
Wyeast 2124 bohemian lager gęstwa   zadane w 15℃ 
Edited by Browarnik Sebol

Share this post


Link to post
Share on other sites

23.06.2018

Warka #59 Resztkowe ( właściwą była by nazwa Porażka)

Poprzednia warka miała być ostatnią w sezonie, ale z uwagi na uszczuplające się zapasy i to że zostało ok 10 słodów różnego rodzaju postanowiłem to wykorzystać do jeszcze dwóch warek.

I tak warka #59 przebiegła pod znakiem samych błędów,  "lajtowego" podejścia, zgubnej rutyny.

Słody - czego tan nie ma! resztki pilzneńskiego, pale ale, żytniego, pszenicznego, Grodziskiego. Wszystko razem wymieszane, użyty pierwszy raz śrutownik, choć słody były już zakupione ześrutowane, to postanowiłem je "dośrutowac". Okazało się że mam za słabą wiertarkę, nie dała rady.... Ale na szczęście śrutowanie ręczne nie było takie tragiczne. Okazuje się że na prawie całkowicie dokręconych rolkach nie da się śrutować musiałem trochę poluzować. Ale i tak ześrutowane drobniej niż sklepowo.

Błąd pierwszy - nie ważyłem słodów, mniej więcej chciałem z tego co zostało podzielić na pół "na oko", ale okazuje się że "na oko jeden umarł"...

Już po przerzuceniu zacieru do kadzi filtracyjne wiedziałem co się stało, ale było już za późno. I wyszło jak wyszło, 10 Plato. nic ,będzie słabsze piwko.

Błąd drugi - nie chciało mi się przykręcać "sraczwężyka", filtrowałem na samym "fałszywym dnie" z IKEA,  coś nie bardzo. Nie mogę co prawda obliczyć niestety wydajności, bo nie bardzo wiem ile użyłem słodów (muszę dopiero zważyć ile zostało). Nie mogłem po prostu wyregulować przepływu filtracji, tak jak przy użyciu "sraczwężyka" idzie to bardzo płynnie , tak na samym FB ,albo leci na maksa , albo wcale. Do tego wszystko bardzo mętne. 

Na chmielenie poleciało 90g Stryrian Wolf po 30g na 60' 20' i 0'. Taka ilość była przewidziana przy większym Ballingu , ale trudno, będzie goryczka.

Filtracja po chłodzeniu przy użyciu nowego hop spidera 200mikron. Troche chmielin jednak się przedostało, i bardzo dużo osadów białkowych. Ale ogólnie jestem z zakupu zadowolony.

Druga nowość, napowietrzanie. Kamień z nierdzewki i urządzenie do inhalacji. Bez trząchania fermentorem, w trakcie przelewania  do fermerntora, chyba napowietrzyło dobrze. Drożdże us-05 leżały trochę w lodówce,  uwodnion błąd trzeci, nie mierzyłem  różnicy temperatur między brzeczką a drożdżami przed zadaniem, ale raczej nie była to duża różnica.

A zmartwienie stąd, że był bardzo długi lag, ok 36 h. Chyba że byłą brzeczka tak dobrze napowietrzona ze tak długo się namnażały!?!??!

No a teraz czekać co z tego wyjdzie!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites
30.07.2018
Warka #60 Resztkowe II albo SH Rakau
Po, jak się domyślałem, błędzie w odważaniu słodów, poprzenie piwo było zrobione na niewiele ponad 3 kg słodów. Dziś , po uwarzenie warki#60 został zabutelkowane, wyszło 22L zeszło do 2,1 P. Przy butelkowaniu w smaku bardzo dobre, jak się można było domyślić mocno goryczkowe, i co ciekawe mimo bardzo niewielkiego udziału słodu wędzonego , czuć go
Jako że na pierwsze resztkowe poszło mniej słodu, na drugie poszło ok. 7kg. Wyszło 26L 14P.
Na chmielenie poleciało 90g Rakau po 30g na 60' 30' i 0'. Taka ilość była przewidziana przy mniejszym Ballingu , ale trudno, zacierana było "na słodko" 60' 72C..
Chmielenie przy użyciu nowego hop spidera 200mikron. Rzeczywiście nic chmielin się nie przedostało po chłodzeniu do brzeczki. No to teraz czekać na efekty!!!
 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

14.10.2018 

Warka #61 British Golden Ale
Pale Ale MARIS OTTER 4,5 kg
Carapils 0,2 kg

zacieranie 67C 60'
Admirals 20g 60'
East Kent Goldings 20g 30'
East Kent Goldings 20g 0'
FM 11 Wichrowe Wzgórza starter 1L

Wyszło 26 L 12 P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Browar domowy KrotoMłyński może pochwalić się zakwalifikowaniem do testów nowego, jeszcze nie wypuszczonego na rynek, słodu słodowni Viking Malt Jest to słód Viking Red Active. Charakteryzuje się wprowadzeniem do piwa głębokiej czerwonej barwy. Dziś dotarła darmowa próbka! Planuje na nim uwarzyć dwie warki, Irish Red Ale i Vienna Lager. Oba SM, IRA też SH na Admiral, IRA na FM13 co do Vienna Lager jeszcze się zastanowię.

Share this post


Link to post
Share on other sites

27.10.2018

Warka #62 Norther English Brown Ale 
Pale ale 5kg
Karmelowy 300 50g
Carafa Special I 150g
zacierane 67C 60'
Goldings 
30g 60'
30g 30'
30g 0'
Gęstwa I pasaż 200ml Fermentum Mobile 11 Wichrowe Wzgórza
wyszło 26L 12.8 BLG

Edited by Browarnik Sebol

Share this post


Link to post
Share on other sites

10.11.2018
Warka #63 Extra Strong Bitter
Pale Ale 6 kg
Caraamber 100g
Pszeniczny czekoladowy 100g
zacierane 67C 60'
East Kent Goldings 60g 60'
Admiral 10g 60'
Norther Brewer 15g 0'
Goldings 10g 0'
Wyszło 28L 14P
Gęstwa II pasaż 300ml Fermentum Mobile 11 Wichrowe Wzgórza

 

Edited by Browarnik Sebol

Share this post


Link to post
Share on other sites
24.11.2018
Warka#64 Flandres Red Ale
5,5 kg Viking Red Activ
40' 62C 40' 72C
Warzenie 90'
25g Goldings 60'
Saszetka Wyeast 3763 Roeselare Ale Blend bez startera zadana w 18C.
Wyszło 13.2 P 24L , dlatego tak mało bo był potężny przełom, jeszcze takiego nie miałem, i sporo zostało w osadach.
Na cichą pójdą płatki dębowe pure vanilla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

15.12.2108

Warka #66 Dry Stout
Viking Malt Pale Ale 4kg
Weyermann chocolate wheat 100g
viking malt jęczmień prażony 300g dodany przy podnoszeniu temperatury
płatki jęczmienne 400g 
45' 62C
15' 72C
Challeger 50g 60'
Fuggels 25g 0''
Drożdże DENNY'S FAVORITE 50 ALE ™ 400ml gęstwa II pasaż. 
Wyszło 24L 10,7P

 

Edited by Browarnik Sebol

Share this post


Link to post
Share on other sites

16.12.2108 Warka #67 Oud Bruin
Viking Malt Pilzneński 5kg
Weyermann Special B 400g
Weyermann chocolate wheat 100g
60' 67C
Goldings 50g 60'
'Drożdże Wyeast XL 3763 Roeselare Ale Blend
200ml gęstwa II pasaż. 
Wyszło 26L 13 P

Na cichą pójdzie 50g płatków dębowych cherry

Edited by Browarnik Sebol

Share this post


Link to post
Share on other sites

20.12.2108 Warka #68 IPA
Viking Malt Pale Ale 6 kg
60' 67C
Chinook 50g 60'
'Drożdże Wyeast Denny's Favorite #1450
400ml gęstwa III pasaż. 
Wyszło 24L 13,7 P
Na cichą pójdzie po 50g Crystal i Palisade

Share this post


Link to post
Share on other sites

12.01.2019 warka # 69 RIS 
7 kg Pale Ale
0,5 kg płatki pszeniczne
0,5 kg płatki owsiane
0,5 kg płatki jęczmienne
0,5 kg pszeniczny czekoladowy
0,5 kg caramunich III
0,2 kg jęczmień prażony
0,14 kg karmelowy 300
0,1 kg special B
chmiele 
Challenger 100g 60'
Goldings 50g 20'
Goldings 50g 0'
Drożdże Wyeast Denny's Favourite #1450 gęstwa IV pasaż 300ml 
Wyszło 26L 18,6P 

Share this post


Link to post
Share on other sites

09.02.2019 Warka #71 American MultiMalt German Lager 🤣

Płatki jęczmienne 50g
Carafa special I 50g
Carapils 400g
Diastatyczny 1kg
Orkiszowy 1kg
Żytni 1kg
Gryczany 1kg
Owsiany 1kg

zacierane 
60' 62C
30' 72'

Chmielenie
Chinook 25g 60'
Glacier 50g 20'
Willamette 50g cicha 7 dni

Wyszło 26L 11,4P

Drożdże FM31 Bawarska Dolina 1L starter zadane w 8C

Share this post


Link to post
Share on other sites

02.03.2019 Warka #72 American Pale Lager. 
Pilzneński 5kg 
Caraamber 100g
płatki jęczmienne 50 g
Carapils 0.40 kg
zacierane 60' 67C
chmielenie 
Chinook 25g 60'
Tradition 50g 40'
Crystal 50g cicha 7 dni
Drożdże FM31 Bawarska Dolina gęstwa 250ml II pasaż zadane w 8C
Wyszło 24L 12.9P

Share this post


Link to post
Share on other sites

24.03.2019

Warka #73 Porter Bałtycki!
Wiedeński 2kg
Monachijski I 2kg
Monachijski II 2kg
Pale Ale 1kg
Special B 0,5kg
Caramunich I 0,5kg
Czekoladowy pszeniczny 0,1kg
Płatki pszenne 0,5kg
Płatki jęczmienne 0,5kg
Płatki owsiane 0,5kg

Zacierane 90' 67C
chmielenie 
East Kent Goldings 50g 60'
East kent Goldings 25g 20'
Drożdże FM31 Bawarska Dolina gęstwa III pasaż ok.350g

wyszło 30L 16,7P. 
Na koniec fermentacji przewidywana śliwka suszona, ale jeszcze nie wiem ile.

Share this post


Link to post
Share on other sites

24.03.2019

Warka #74 Robust Porter

Po wysłodzeniu warki #73 jeszcze 15L 7P dodałem 0,5kg laktozy i 0,9kg suchego ekstraktu i.... się zdziwiłem !!! Bo wyszło 16P!!! aż żałowałem że nie wysładzałem dalej, no ale było już za późno. Nachmieliłem East Kent Goldngs 25g 60' bo już nic innego nie miałem. Szykuje się jeszcze jedno fajne piwko, tym bardzie że planuję na koniec dać świeżo mielonej i prażone kawy, ale też jeszcze nie wiem ile.

Share this post


Link to post
Share on other sites

11.05.2019

Warka #75 `Polska Desitka

Jako że koniec sezonu, a coś lekkiego "na grilla" by się jeszcze przydało, bo w magazynie dużo piw ciemnych, przyszedł pomysł żeby pierwszy raz spróbować HGB.

Receptura:

słód Pilzneński Viking Malt 10kg

chmielenie

Iunga 50g 60'
Sybilla 50g 20'
Lubelski 50g 0'

dwa fermentory po 30L 
jeden US-o5 drugi S-04 zadane w 18C

z powodu ograniczeń sprzętowych, uzyskana brzeczka przednia ok.30L ok.18P
wysłodzone jeszcze ok.20L i dodane 10L wody mineralnej.
W sumie wyszło 60L 10P.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...