Jump to content
Browarnik Sebol

Browar KrotoMłyński

Recommended Posts

Burzliwa

#75 Polska Desitka

 

 

Cicha #67 Oud Bruin

W butelkach:

#1Dark American Lager

#2 Dry Stout

#3 Premium American Lager 

#4 Kölsch   

#5 Grodzisz 

#6 Bohemian Pilsner 

#7 Premium American Lager   

#8 Marcowe

#9 Doppelbock 

#10 California Common  

#11 Bohemian Pilsner  

#12 Bohemian Pilsner

#13 California Common  

#14 Grodziskie  

#15 Grodziskie

#16 Kölsch 

#17 Grodziskie 

#18 Kölsch

#19 Kölsch

#20 Dry Stout 

#21 Dry Stout

#22 English BarleyWine

#23 Cienkusz sosnowy 

#24 Double IPA,

#25 Cienkusz po #24

#26 Standard Bitter

#27 APA

#28 Standart Bitter

#29 Świąteczne

#30 Norther English Brown Ale 

#31 Norther English Brown Ale

#32 CARLSBERG CLONE

#33 BIERE DE GARDE

#34 Heineken clone

#35 Biere de Garde 

#36 Biere de Garde

#37 Grolsh Clone

#38 FAH 

#39 Dortmunder Export

#40 Dortmunder Export

#41 EarlAle   

#42 DandelionAle  

#43 PineAle 

#44 Flower of elderberry Ale

#45 Citragrass and yeba mate ale

#46 FruitBier  

#47 Kölsch

#48 American Rye Beer  

#49 AltBie

#50 International Amber Lager 

#51 Grodzisz

#52 WheatWine 

#53 American Wheat

#54 FAH Saaz

#55 Vienna Lager

#56 Marcowe

#57 Doppelbock

#58 California Common

#59 Resztkowe

#60 Resztkowe II

#61 British Golden Ale

#62 Norther English Brown Ale

#71 American MultiMalt German Lager
#72 American Pale Lager

#73 Porter Bałtycki

#74 Coffe Robust Porter

#75 Polska Desitka

Warka #1

Data 01.10.2015

 

 

Coopers lager 2 kg

Dark malt ekstract liquit 2 kg

 

Drożdże Brewkit

 

 

Temp. zadania drożdży 24 ℃

 

Gęstość początkowa [bLG] 10 1/2

 

Objętość brzeczki 23 L

 

Temp. Fermentacji

 

2 dni 23 ℃

2 dni 19 ℃

6 dni 17 ℃

3 dni 21 ℃

cicha

14 dni 15 ℃

 

Rozlew

Data 01.11.2015

Gęstość końcowa BLG 2 1/2

Surowce do refermentacji -Dropsy coopersa

 

Objętość brzeczki 20L

 

7.11.2015 Pierwsza degustacja,smak,kolor,aromat ok. brak nagazowania, niska krótka piana.

post-13929-0-29461300-1446982301_thumb.jpgpost-13929-0-41882900-1446982309_thumb.png

 

.


 

 

Edited by Browarnik Sebol

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #2

25.10.2015

Dry stout
 
Surowce
 
Rodzaj Ilość                   kg
Pale Ale                           3
Pilznenski                      1,5
Karmelowy 300             0,6
Płatki Jęczmienne         0,4
Jeczmień Prażony         0,2
 
Drożdże Danstar Nottingham 1op
 
Rozpoczęcie 10.20
11.10 zacieranie 
63℃ 45'
73℃ 15’
78   5’
 
12.40 zakończenie zacierania 
13.20 start filtrowania
1h10’  16 L
14.30 koniec wysładzania 
14.40 postawione do gotowania
SG 1.053 brzeczka przednia
15.35 zagotowanie brzeczki
 
chmielenie
Challenger 30g 60’
Fuggles 30g 30’
Fuggels 20g 0’
 
16 45 do chłodzenia
17.20 schłodzona do 35 
17.55 przelałem do fermentora 30
Po godzinie było 27  i na balkon 
Uwodnione drożdże 18.00 30
Brzeczka nastawna 22L OG 1.061
20.30 zadane drożdże 24
 
 
 
 
 
 
 
Fermentacja
 
Gęstość początkowa [bLG] 15
 
Objętość brzeczki 22
 
Temp. Fermentacji
26-27.10.2015 14℃
28-31.10.2015 18℃
01.11-nadal 16℃
 
 
EDIT: Właśnie sprawdziłem BLG, po dwóch tygodnia,zeszło z 15 do 3 !!!! Następny pomiar w środę i pewnie na cichą!!! a smak z próbówki...REWELACJA!!!
Edited by pingwin71

Share this post


Link to post
Share on other sites

Druga warka, Dry Stout, przelana wczoraj 13.11.2015 na cichą, przez tydzień BLG się nie zmieniło tzn, z początkowych 15 zeszło do 3.Za jakieś 2 tyg w butelki!!! Oczywiście próbka z próbówki wypita w trakcie meczyku (niezłego skądinąd), Rewelacja!!! Miała być popełniana jutro trzecia warka ,American Premium Lager ,ale niestety przyplątało się jakieś choróbsko ,a niestety z katarem lecącym z nosa jak przy dobrej filtracji z kadzi, to żadna przyjemność,i trzeba przesunąć na za tydzień.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #3

 

American Premium Lager ( z grubsza :D )

Start 10.00

 

10.45 słody 

 

Pilzneński

 

3,5 kg

wiedeński

 

1,5 kg

Płatki ryżowe błyskawiczne

 

0,4 kg

Kasza Kukurydziana

 

0,4 kg

 

warzenie

 

20' 63 ℃

40' 73 ℃ 

 

12.00 koniec warzenia 

 

12,25 filrowanie 

 

14.00 koniec wysładzania 

 

 

 na koniec wysładzania leci 4,5 blg 

 

14,45 rozpoczęcie gotowania 

Chmielenie

Brewers Gold  60’ 20g

Brewers Gold 30” 15g

Saaz 5’ 20G

 

15.45 zakończenie gotowania rozpoczęcie chłodzenia

16.25 schłodzone do 50' i na balkon 

 

Drożdże zadanie 22.30 w 22'

Danstar Nottingham 11g

 

Wyszło brzeczka nastawnej 24,5L 15blg . 

Edited by pingwin71

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

American Premium Lager

Drożdże zadanie 22.30 w 22'

Co to za drożdże i lager, że zadajesz w 22°C?

 

Dlatego ten emotikon ! to taki trochę oszukany Lager! A rzeczywiście już poprawiłem, zapomniałem dodać że drożdże to Danstar Nottingham.Zadane w 22' ale teraz zeszło do 17' i na razie nie ruszają...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co ciekawe, wg. BT powinno wyjść 23L 13,5 blg wyszło 24,5L 15blg !?!?!?

Czyli wydajność wg.BT 97%?!?!?! a wg. wzoru na wiki, 67%. to całkiem nie żle, ale jak to liczyć przy kolejnych warkach?!?! Bo w poprzedniej warce wyszło 82%,Ilość słodów zbliżona tylko inne rodzaje.

Chyba wiem skąd rozbieżności, na koniec wysładzania  "wycisnąłem" (z czystej ciekawości) tzn. docisnąłem talerzyk na powierzchni młóta, stąd mogło wyjść więcej brzeczki niż wyliczły BT, ale czy stąd mogą być również takie różnice w blg?  

"spławik" sprawdzony,ok.

Edited by pingwin71

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #4 Kölsch

 

15.00 Start 18L wody do 71℃ 

15.40 słody do wody :-)

 

Weyermann - orkiszowy 500 g  

Weyermann - zakwaszający 200 g      

Bruntal- pilzneński klepiskowy 3 kg     

Bruntal-Pale Ale  500 g      

Weyermann - Pszeniczny 500 g 

 

60" od 67℃ do 60℃

74℃ 20min 

78℃ 10 min

 

18.00-19.10 Filtrowanie i wysładzanie 13L 

  

19.15-20.20 Warzenie i chmielenie 

Hallertau 4,5% 30 g 60'        

Spalt 5,5% 20 g 0'          

Spalt 5,5% 10 g na zimno

 

20.20-20.45  schłodzone z 100℃ do 25℃ i na balkon

 

21.00 koniec 

 

Wyszło 23 L 12 BLG 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #4 Kölsch, po 10 danich  burzliwej w ok.17℃,na gęstwie z Danstar Nottingham zeszło z 12 blg do 3 blg. Ze względu na święta i brak czasu, jeszcze tydzień na burzliwej i na cichą, a gęstwa prawdopodobnie do przemycia i do grodzisza. Ale nie sądzę żeby jeszcze coś odfermentowało.

Share this post


Link to post
Share on other sites

29.12.2015 

 

Warka #5

 

grodzisz - Grodziskie

================================================================================
Wielkość warki: 25,000 L (wyszło 19,5L)
Objętość gotowania: 27,503 L
Czas gotowania: 60,000 min
Wydajność: 80% (wyszło 70%)
Gęstość początkowa: 1,029 (wyszło 1,032)
Gęstość końcowa: 1,006 (????)
Zawartość alkoholu: 3,0%
Goryczka: 29,4 IBU (Tinseth)
Barwa: 3 SRM (Morey)
 
Składniki fermentacji
 
Weyermann - Wędzony Pszeniczny grodziski Słód 3,000 kg   
 
 
Chmiele
 
 Lomik 3,6% 50,000 g Gotowanie 60,000 min Granulat 20,1
 Lomik 3,6% 30,000 g Gotowanie 30,000 min Granulat  9,3
 Lomik 3,6% 20,000 g Gotowanie 0,000 s Granulat  0,0
 
 
A warzenie przebiegało tak :
 
14.00 rozpoczęcie

14.15 woda 71℃ wsypany słód 

zacieranie

67℃- 59℃ 40 min

74℃- 62℃ 40min 

16.00 przelane do filtracji 

16.25 początek filtrowania 

17.40 koniec wysładzania( znów długo i co chwilę stopowanie, ale to 100% pszenica więc pewnie dlatego) 

17.50 warzenie- chmielenie

60’ Lomik 50g

30’ Lomik 30g

0’   Lomik 20g

18.55 koniec gotowania

Początek chłodzenia - ze 100℃ do 25℃ w 25" .

20 koniec z myciem 

19,5L 8blg 1,032

wydajność wg.BT 70%

Share this post


Link to post
Share on other sites

06.01.2016

Warka #4 Kölsch w butelkach! Wyszło 21L, po cichej już nic nie zeszło i zostało z 12 blg do 3 blg. Wygląda na to że po odleżeniu i nagazowaniu będzie fajne, lekkie nie nachalne piwko, delikatniejsze sporo od APL. 

 Przy okazji Warka #5 Grodzisz poszedł na przerwę diacetylową,  zaraz zmierzymy odfermentowanie, ale takie pytanko do doświadczonych, czy ten zapach "oscypka" czy jak go na zwać, z czasem  zejdzie? czy tak już po prostu musi być?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Warka # 6 09.01.2016 Bohemian Pilsner

 

Składniki fermentacji

 

Bruntal - Pilzneński klepiskowy 5,000 kg  

Weyermann - zakwaszający 200 g

 

Chmiele

 

Saaz 70,000 g Gotowanie 60,000 min Granulat 

Saaz 20,000 g Gotowanie 30,000 min Granulat  

Saaz 10,000 g Gotowanie 0,000 s Granulat 

 

zacieranie


63℃- 30 min


72℃- 30min 


 


Drożdze Saflager W 34/70 1op. zadane w 12 


 


wyszło


25 L 12,5 blg  FG 1,050


wydajność wg.BT 77%


Edited by pingwin71

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #7- Premium American Lager

================================================================================
 
Wydajność: 91%
Gęstość początkowa: 1,050
Gęstość końcowa: ?
 
 
Składniki fermentacji
================================================================================
                        
 Strzegom - pilzneński                          1  kg       
 Bruntal - pilzneński klepiskowy           2  kg 
 Carapils® Słód                                    500  g       
 Weyermann -Zakwaszający                250,000 g    
 Płatki ryżowe błyskawiczne                500,000 g    
 Kaszka kukurydziana                          400,000 g  
 

Zacieranie
================================================================================
              63 ℃ 15 min
              73 ℃ 45 min
              78 ℃   5 min
 
Chmiele
================================================================================
                 
 Brewers Gold              15,000 g  60,000 min 
 Hallertauer Mittelfrüh  30,000 g  30,000 min 
 Hallertauer Mittelfrüh  20,000 g    0,000 min
 
Drożdże
================================================================================
            
 saflager w-34/70 Lager Gęstwa 200,000 L zadane w 10
 
Poszła na burzliwą w temp otoczenia 10 ℃.
Edited by pingwin71

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #8- Marcowe

================================================================================
 
Wydajność: 83 % 
Gęstość początkowa: 1,051
Gęstość końcowa: ?
Objętość 26 L
 
Składniki fermentacji
================================================================================
  
 Strzegom - Wiedeński         4  kg   
 Strzegom - Monachijski II  1,5 kg
 

Zacieranie
================================================================================
66-63 ℃ 30 min
74-69 ℃ 40 min
78 ℃   5 min
 
Chmiele
================================================================================
 
 Hallertauer Tradition 40,000 g  60,000 min 
 Tettnanger               20,000 g  30,000 min 
 
 
Drożdże
================================================================================
  
 Saflager W 34/70 1 op. zadane w 20℃ (wiem,wiem) i od razu przeniesione w otoczenie o temperaturze 7℃ (do rana brzeczka miała 10℃)
Edited by pingwin71

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #9- (Eis)Doppelbock

================================================================================
 
Wydajność: 83 % 
Gęstość początkowa: 1,074
Gęstość końcowa: ?
Objętość 25 L
 
Składniki fermentacji
================================================================================
  
 Strzegom - Wiedeński       2,5  kg   
 Strzegom - Monachijski II  2,5 kg
 Strzegom - Pilzneński       2,5  kg   
 Strzegom - Barwiący         0,2 kg
 
Zacieranie
================================================================================
63 ℃ 15 min
73 ℃ 45 min
78 ℃   5 min
 
Chmiele
================================================================================
 
Northern Brewer       25,000 g  60,000 min 
Northern Brewer       25,000 g  30,000 min 
Hallertauer Tradition 10,000 g  0,000 min 
  
 
 
Drożdże
================================================================================
  
 Saflager W 34/70 gęstwa ok.200ml  zadane w 17℃  i od razu przeniesione w otoczenie o temperaturze 15℃ (do rana do pomieszczenia 8℃)
Edited by pingwin71

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #10- California Common

================================================================================
 
Wydajność: 84 % 
Gęstość początkowa: 1,054
Gęstość końcowa: ?
Objętość 26,5 L
 
Składniki fermentacji
================================================================================
  
 Strzegom - Pale Ale 5,5  kg   
 Strzegom - Karmelowy 600  0,2 kg
 Weyermann - Carapils 0,2  kg   
 
Zacieranie
================================================================================
63 ℃ 30 min
73 ℃ 30 min
78 ℃   5 min
 
Chmiele
================================================================================
 
Northern Brewer 40,000 g  60,000 min 
Northern Brewer 30,000 g  15,000 min 
Northern Brewer 30,000 g  0,000 min 
  
 
 
Drożdże
================================================================================
  
 Saflager W 34/70 gęstwa ok.200ml  zadane w 19℃  temp. fermentacji 16

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka # 11 13.03.2016 Bohemian Pilsner

 
Składniki fermentacji
 
Strzegom - Pilzneński  5,000 kg  
Weyermann - zakwaszający 200 g
 
Chmiele
 
Saaz 70,000 g Gotowanie 60,000 min Granulat 
Saaz 20,000 g Gotowanie 30,000 min Granulat  
Saaz 10,000 g Gotowanie 0,000 s Granulat 
 

zacieranie

63℃- 30 min

72℃- 30 min 

 

gęstwa 300ml Saflager W 34/70  zadane w 14 

 

wyszło

26 L 12,5 blg  FG 1,049

wydajność wg.BT 80%

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #8 Marcowe zabutelkowana  21x0.5L 21x0,66L 1x0,33L refermentacja 140g cukru

Warka #10 California Common na cichą

 

Warka # 12 24.03.2016 Bohemian Pilsner

 
Składniki fermentacji
 
Strzegom - Pilzneński  5,000 kg  
Weyermann - zakwaszający 200 g
 
Chmiele
 
Saaz 70,000 g Gotowanie 60,000 min Granulat 
Saaz 20,000 g Gotowanie 30,000 min Granulat  
Saaz 10,000 g Gotowanie 0,000 s Granulat 
 

zacieranie

63℃- 30 min

72℃- 30 min 

 

gęstwa III pasaż 300ml Saflager W 34/70  zadane w 16 

 

wyszło

27 L 12,5 blg  FG 1,050

wydajność wg.BT 87%

Share this post


Link to post
Share on other sites

Żeby nie schodzić z głównego tematu w "wędzonce w piwie" wydaje mi się, że mętność może być związana np. z problemami z wysładzaniem. U mnie filtracja przebiegła bezproblemowo, też robiłem 100% pszenicy bez jakichkolwiek wspomagaczy filtracji, filtrat zawracałem tak długo, aż leciał praktycznie idealnie klarowny.

Filtracja szła bezproblemowo, celowo ześrutowałem część słodu odrobinę grubiej, aby nie zrobiło mi się całkowite ciasto i nie zatkało przypadkiem, ale poszło tak jak każde inne piwo na słodzie jęczmiennym.

Piwo po dwóch tygodniach było już klarowne, może delikatnie zamglone, drożdże S-33, ale dla lepszego efektu wstawiłem do chłodnego pomieszczenia i dodałem żelatyny, teraz to jest praktycznie kryształ.

post-7269-0-09371900-1459339943_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Żeby nie schodzić z głównego tematu w "wędzonce w piwie" wydaje mi się, że mętność może być związana np. z problemami z wysładzaniem. U mnie filtracja przebiegła bezproblemowo, też robiłem 100% pszenicy bez jakichkolwiek wspomagaczy filtracji, filtrat zawracałem tak długo, aż leciał praktycznie idealnie klarowny.

Filtracja szła bezproblemowo, celowo ześrutowałem część słodu odrobinę grubiej, aby nie zrobiło mi się całkowite ciasto i nie zatkało przypadkiem, ale poszło tak jak każde inne piwo na słodzie jęczmiennym.

Piwo po dwóch tygodniach było już klarowne, może delikatnie zamglone, drożdże S-33, ale dla lepszego efektu wstawiłem do chłodnego pomieszczenia i dodałem żelatyny, teraz to jest praktycznie kryształ.

 

Wielkie dzięki za zainteresowanie ! no piwko bajka! u mnie nawet nie będę wstawiał zdjęcia ,po prostu całkowicie "błotko". Ale smak ok. (jak dla mnie tylko,niestety  :D ) Ale pewnie masz rację ,następnym razem będę bardziej uważał z filtracją, bo właśnie z tym był problem. No i fermentacja FM Dębowe Grodzie. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak masz problemy, to o ile sam śrutujesz słód to możesz podobnie zrobić jak ja, ale wtedy z tego co pamiętam wydajność mi spadła. Nie pamiętam też na czym filtrowałem - rurkowy czy sraczwężyk, ale wszystko poszło normalnie, w razie problemów możesz się wspomóc jakimiś gadżetami w stylu łuski ryżowej lub gryczanej, ale widać że można się i bez tego obejść.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #13- California Common

================================================================================
 
Wydajność: 80 % 
Gęstość początkowa: 1,049
Gęstość końcowa: ?
Objętość 25,5 L
 
Składniki fermentacji
================================================================================
  
 Strzegom - Pale Ale 5  kg   
 Strzegom - Karmelowy 600  0,2 kg
 Weyermann - Carapils 0,2  kg   
 
Zacieranie
================================================================================
63 ℃ 40 min
73 ℃ 40 min
78 ℃   5 min
 
Chmiele
================================================================================
 
Northern Brewer 40,000 g  60,000 min 
Northern Brewer 30,000 g  15,000 min 
Northern Brewer 30,000 g  0,000 min 
  
 
 
Drożdże
================================================================================
  
 Saflager W 34/70 gęstwa IV ok.300ml  zadane w 9℃  temp. fermentacji 15

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #10 California Common  zabutelkowana  wyszło 49x0,5L z dodatkiem 170g cukru. Jutro warka #12 Bohemian Pils idzie na cichą, a w niedzielę kolejna warka #14 Grodzisz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.