Browarnik Sebol Posted November 8, 2015 Share Posted November 8, 2015 (edited) Burzliwa #75 Polska Desitka Cicha #67 Oud Bruin W butelkach: #1Dark American Lager #2 Dry Stout #3 Premium American Lager #4 Kölsch #5 Grodzisz #6 Bohemian Pilsner #7 Premium American Lager #8 Marcowe #9 Doppelbock #10 California Common #11 Bohemian Pilsner #12 Bohemian Pilsner #13 California Common #14 Grodziskie #15 Grodziskie #16 Kölsch #17 Grodziskie #18 Kölsch #19 Kölsch #20 Dry Stout #21 Dry Stout #22 English BarleyWine #23 Cienkusz sosnowy #24 Double IPA, #25 Cienkusz po #24 #26 Standard Bitter #27 APA #28 Standart Bitter #29 Świąteczne #30 Norther English Brown Ale #31 Norther English Brown Ale #32 CARLSBERG CLONE #33 BIERE DE GARDE #34 Heineken clone #35 Biere de Garde #36 Biere de Garde #37 Grolsh Clone #38 FAH #39 Dortmunder Export #40 Dortmunder Export #41 EarlAle #42 DandelionAle #43 PineAle #44 Flower of elderberry Ale #45 Citragrass and yeba mate ale #46 FruitBier #47 Kölsch #48 American Rye Beer #49 AltBier #50 International Amber Lager #51 Grodzisz #52 WheatWine #53 American Wheat #54 FAH Saaz #55 Vienna Lager #56 Marcowe #57 Doppelbock #58 California Common #59 Resztkowe #60 Resztkowe II #61 British Golden Ale #62 Norther English Brown Ale #63 Ekstra Strong Bitter #64 Flandres Red Ale #65 Irish Red Ale #66 Dry Stout #67 Oud Bruin #68 IPA #69 RIS #70 wysłodziny po RIS #71 American MultiMalt German Lager#72 American Pale Lager #73 Porter Bałtycki #74 Coffe Robust Porter #75 Polska Desitka Warka #1 Data 01.10.2015 Coopers lager 2 kg Dark malt ekstract liquit 2 kg Drożdże Brewkit Temp. zadania drożdży 24 ℃ Gęstość początkowa [bLG] 10 1/2 Objętość brzeczki 23 L Temp. Fermentacji 2 dni 23 ℃ 2 dni 19 ℃ 6 dni 17 ℃ 3 dni 21 ℃ cicha 14 dni 15 ℃ Rozlew Data 01.11.2015 Gęstość końcowa BLG 2 1/2 Surowce do refermentacji -Dropsy coopersa Objętość brzeczki 20L 7.11.2015 Pierwsza degustacja,smak,kolor,aromat ok. brak nagazowania, niska krótka piana. . Edited May 13, 2019 by Browarnik Sebol Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Browarnik Sebol Posted November 8, 2015 Author Share Posted November 8, 2015 (edited) Warka #2 25.10.2015 Dry stout Surowce Rodzaj Ilość kg Pale Ale 3 Pilznenski 1,5 Karmelowy 300 0,6 Płatki Jęczmienne 0,4 Jeczmień Prażony 0,2 Drożdże Danstar Nottingham 1op Rozpoczęcie 10.20 11.10 zacieranie 63℃ 45' 73℃ 15’ 78℃ 5’ 12.40 zakończenie zacierania 13.20 start filtrowania 1h10’ 16 L 14.30 koniec wysładzania 14.40 postawione do gotowania SG 1.053 brzeczka przednia 15.35 zagotowanie brzeczki chmielenie Challenger 30g 60’ Fuggles 30g 30’ Fuggels 20g 0’ 16 45 do chłodzenia 17.20 schłodzona do 35 ℃ 17.55 przelałem do fermentora 30℃ Po godzinie było 27 ℃ i na balkon Uwodnione drożdże 18.00 30℃ Brzeczka nastawna 22L OG 1.061 20.30 zadane drożdże 24℃ Fermentacja Gęstość początkowa [bLG] 15 Objętość brzeczki 22 Temp. Fermentacji 26-27.10.2015 14℃ 28-31.10.2015 18℃ 01.11-nadal 16℃ EDIT: Właśnie sprawdziłem BLG, po dwóch tygodnia,zeszło z 15 do 3 !!!! Następny pomiar w środę i pewnie na cichą!!! a smak z próbówki...REWELACJA!!! Edited November 8, 2015 by pingwin71 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Browarnik Sebol Posted November 14, 2015 Author Share Posted November 14, 2015 Druga warka, Dry Stout, przelana wczoraj 13.11.2015 na cichą, przez tydzień BLG się nie zmieniło tzn, z początkowych 15 zeszło do 3.Za jakieś 2 tyg w butelki!!! Oczywiście próbka z próbówki wypita w trakcie meczyku (niezłego skądinąd), Rewelacja!!! Miała być popełniana jutro trzecia warka ,American Premium Lager ,ale niestety przyplątało się jakieś choróbsko ,a niestety z katarem lecącym z nosa jak przy dobrej filtracji z kadzi, to żadna przyjemność,i trzeba przesunąć na za tydzień. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Browarnik Sebol Posted November 22, 2015 Author Share Posted November 22, 2015 (edited) Warka #3 American Premium Lager ( z grubsza ) Start 10.00 10.45 słody Pilzneński 3,5 kg wiedeński 1,5 kg Płatki ryżowe błyskawiczne 0,4 kg Kasza Kukurydziana 0,4 kg warzenie 20' 63 ℃ 40' 73 ℃ 12.00 koniec warzenia 12,25 filrowanie 14.00 koniec wysładzania na koniec wysładzania leci 4,5 blg 14,45 rozpoczęcie gotowania Chmielenie Brewers Gold 60’ 20g Brewers Gold 30” 15g Saaz 5’ 20G 15.45 zakończenie gotowania rozpoczęcie chłodzenia 16.25 schłodzone do 50' i na balkon Drożdże zadanie 22.30 w 22' Danstar Nottingham 11g Wyszło brzeczka nastawnej 24,5L 15blg . Edited November 22, 2015 by pingwin71 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PawelH Posted November 22, 2015 Share Posted November 22, 2015 American Premium Lager Drożdże zadanie 22.30 w 22' Co to za drożdże i lager, że zadajesz w 22°C? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Browarnik Sebol Posted November 22, 2015 Author Share Posted November 22, 2015 American Premium Lager Drożdże zadanie 22.30 w 22' Co to za drożdże i lager, że zadajesz w 22°C? Dlatego ten emotikon ! to taki trochę oszukany Lager! A rzeczywiście już poprawiłem, zapomniałem dodać że drożdże to Danstar Nottingham.Zadane w 22' ale teraz zeszło do 17' i na razie nie ruszają... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Browarnik Sebol Posted November 22, 2015 Author Share Posted November 22, 2015 (edited) Co ciekawe, wg. BT powinno wyjść 23L 13,5 blg wyszło 24,5L 15blg !?!?!? Czyli wydajność wg.BT 97%?!?!?! a wg. wzoru na wiki, 67%. to całkiem nie żle, ale jak to liczyć przy kolejnych warkach?!?! Bo w poprzedniej warce wyszło 82%,Ilość słodów zbliżona tylko inne rodzaje. Chyba wiem skąd rozbieżności, na koniec wysładzania "wycisnąłem" (z czystej ciekawości) tzn. docisnąłem talerzyk na powierzchni młóta, stąd mogło wyjść więcej brzeczki niż wyliczły BT, ale czy stąd mogą być również takie różnice w blg? "spławik" sprawdzony,ok. Edited November 22, 2015 by pingwin71 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Browarnik Sebol Posted December 12, 2015 Author Share Posted December 12, 2015 Warka #4 Kölsch 15.00 Start 18L wody do 71℃ 15.40 słody do wody :-) Weyermann - orkiszowy 500 g Weyermann - zakwaszający 200 g Bruntal- pilzneński klepiskowy 3 kg Bruntal-Pale Ale 500 g Weyermann - Pszeniczny 500 g 60" od 67℃ do 60℃ 74℃ 20min 78℃ 10 min 18.00-19.10 Filtrowanie i wysładzanie 13L 19.15-20.20 Warzenie i chmielenie Hallertau 4,5% 30 g 60' Spalt 5,5% 20 g 0' Spalt 5,5% 10 g na zimno 20.20-20.45 schłodzone z 100℃ do 25℃ i na balkon 21.00 koniec Wyszło 23 L 12 BLG Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Browarnik Sebol Posted December 21, 2015 Author Share Posted December 21, 2015 Warka #3, Premium American Lager,(ten oszukany :-) ) w butelkach! wyszło 45x0,5l. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Browarnik Sebol Posted December 22, 2015 Author Share Posted December 22, 2015 Warka #4 Kölsch, po 10 danich burzliwej w ok.17℃,na gęstwie z Danstar Nottingham zeszło z 12 blg do 3 blg. Ze względu na święta i brak czasu, jeszcze tydzień na burzliwej i na cichą, a gęstwa prawdopodobnie do przemycia i do grodzisza. Ale nie sądzę żeby jeszcze coś odfermentowało. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Browarnik Sebol Posted December 30, 2015 Author Share Posted December 30, 2015 29.12.2015 Warka #5 grodzisz - Grodziskie ================================================================================ Wielkość warki: 25,000 L (wyszło 19,5L) Objętość gotowania: 27,503 L Czas gotowania: 60,000 min Wydajność: 80% (wyszło 70%) Gęstość początkowa: 1,029 (wyszło 1,032) Gęstość końcowa: 1,006 (????) Zawartość alkoholu: 3,0% Goryczka: 29,4 IBU (Tinseth) Barwa: 3 SRM (Morey) Składniki fermentacji Weyermann - Wędzony Pszeniczny grodziski Słód 3,000 kg Chmiele Lomik 3,6% 50,000 g Gotowanie 60,000 min Granulat 20,1 Lomik 3,6% 30,000 g Gotowanie 30,000 min Granulat 9,3 Lomik 3,6% 20,000 g Gotowanie 0,000 s Granulat 0,0 A warzenie przebiegało tak : 14.00 rozpoczęcie 14.15 woda 71℃ wsypany słód zacieranie 67℃- 59℃ 40 min 74℃- 62℃ 40min 16.00 przelane do filtracji 16.25 początek filtrowania 17.40 koniec wysładzania( znów długo i co chwilę stopowanie, ale to 100% pszenica więc pewnie dlatego) 17.50 warzenie- chmielenie 60’ Lomik 50g 30’ Lomik 30g 0’ Lomik 20g 18.55 koniec gotowania Początek chłodzenia - ze 100℃ do 25℃ w 25" . 20 koniec z myciem 19,5L 8blg 1,032 wydajność wg.BT 70% Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Browarnik Sebol Posted January 6, 2016 Author Share Posted January 6, 2016 06.01.2016 Warka #4 Kölsch w butelkach! Wyszło 21L, po cichej już nic nie zeszło i zostało z 12 blg do 3 blg. Wygląda na to że po odleżeniu i nagazowaniu będzie fajne, lekkie nie nachalne piwko, delikatniejsze sporo od APL. Przy okazji Warka #5 Grodzisz poszedł na przerwę diacetylową, zaraz zmierzymy odfermentowanie, ale takie pytanko do doświadczonych, czy ten zapach "oscypka" czy jak go na zwać, z czasem zejdzie? czy tak już po prostu musi być? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Browarnik Sebol Posted January 11, 2016 Author Share Posted January 11, 2016 (edited) Warka # 6 09.01.2016 Bohemian Pilsner Składniki fermentacji Bruntal - Pilzneński klepiskowy 5,000 kg Weyermann - zakwaszający 200 g Chmiele Saaz 70,000 g Gotowanie 60,000 min Granulat Saaz 20,000 g Gotowanie 30,000 min Granulat Saaz 10,000 g Gotowanie 0,000 s Granulat zacieranie 63℃- 30 min 72℃- 30min Drożdze Saflager W 34/70 1op. zadane w 12 ℃ wyszło 25 L 12,5 blg FG 1,050 wydajność wg.BT 77% Edited January 11, 2016 by pingwin71 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Browarnik Sebol Posted January 30, 2016 Author Share Posted January 30, 2016 (edited) Warka #7- Premium American Lager ================================================================================ Wydajność: 91% Gęstość początkowa: 1,050 Gęstość końcowa: ? Składniki fermentacji ================================================================================ Strzegom - pilzneński 1 kg Bruntal - pilzneński klepiskowy 2 kg Carapils® Słód 500 g Weyermann -Zakwaszający 250,000 g Płatki ryżowe błyskawiczne 500,000 g Kaszka kukurydziana 400,000 g Zacieranie ================================================================================ 63 ℃ 15 min 73 ℃ 45 min 78 ℃ 5 min Chmiele ================================================================================ Brewers Gold 15,000 g 60,000 min Hallertauer Mittelfrüh 30,000 g 30,000 min Hallertauer Mittelfrüh 20,000 g 0,000 min Drożdże ================================================================================ saflager w-34/70 Lager Gęstwa 200,000 L zadane w 10℃ Poszła na burzliwą w temp otoczenia 10 ℃. Edited January 31, 2016 by pingwin71 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Browarnik Sebol Posted February 13, 2016 Author Share Posted February 13, 2016 (edited) Warka #8- Marcowe ================================================================================ Wydajność: 83 % Gęstość początkowa: 1,051 Gęstość końcowa: ? Objętość 26 L Składniki fermentacji ================================================================================ Strzegom - Wiedeński 4 kg Strzegom - Monachijski II 1,5 kg Zacieranie ================================================================================ 66-63 ℃ 30 min 74-69 ℃ 40 min 78 ℃ 5 min Chmiele ================================================================================ Hallertauer Tradition 40,000 g 60,000 min Tettnanger 20,000 g 30,000 min Drożdże ================================================================================ Saflager W 34/70 1 op. zadane w 20℃ (wiem,wiem) i od razu przeniesione w otoczenie o temperaturze 7℃ (do rana brzeczka miała 10℃) Edited February 15, 2016 by pingwin71 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Browarnik Sebol Posted February 22, 2016 Author Share Posted February 22, 2016 (edited) Warka #9- (Eis)Doppelbock ================================================================================ Wydajność: 83 % Gęstość początkowa: 1,074 Gęstość końcowa: ? Objętość 25 L Składniki fermentacji ================================================================================ Strzegom - Wiedeński 2,5 kg Strzegom - Monachijski II 2,5 kg Strzegom - Pilzneński 2,5 kg Strzegom - Barwiący 0,2 kg Zacieranie ================================================================================ 63 ℃ 15 min 73 ℃ 45 min 78 ℃ 5 min Chmiele ================================================================================ Northern Brewer 25,000 g 60,000 min Northern Brewer 25,000 g 30,000 min Hallertauer Tradition 10,000 g 0,000 min Drożdże ================================================================================ Saflager W 34/70 gęstwa ok.200ml zadane w 17℃ i od razu przeniesione w otoczenie o temperaturze 15℃ (do rana do pomieszczenia 8℃) Edited February 29, 2016 by pingwin71 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Browarnik Sebol Posted March 6, 2016 Author Share Posted March 6, 2016 Warka #10- California Common ================================================================================ Wydajność: 84 % Gęstość początkowa: 1,054 Gęstość końcowa: ? Objętość 26,5 L Składniki fermentacji ================================================================================ Strzegom - Pale Ale 5,5 kg Strzegom - Karmelowy 600 0,2 kg Weyermann - Carapils 0,2 kg Zacieranie ================================================================================ 63 ℃ 30 min 73 ℃ 30 min 78 ℃ 5 min Chmiele ================================================================================ Northern Brewer 40,000 g 60,000 min Northern Brewer 30,000 g 15,000 min Northern Brewer 30,000 g 0,000 min Drożdże ================================================================================ Saflager W 34/70 gęstwa ok.200ml zadane w 19℃ temp. fermentacji 16℃ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Browarnik Sebol Posted March 13, 2016 Author Share Posted March 13, 2016 Warka # 11 13.03.2016 Bohemian Pilsner Składniki fermentacji Strzegom - Pilzneński 5,000 kg Weyermann - zakwaszający 200 g Chmiele Saaz 70,000 g Gotowanie 60,000 min Granulat Saaz 20,000 g Gotowanie 30,000 min Granulat Saaz 10,000 g Gotowanie 0,000 s Granulat zacieranie 63℃- 30 min 72℃- 30 min gęstwa 300ml Saflager W 34/70 zadane w 14 ℃ wyszło 26 L 12,5 blg FG 1,049 wydajność wg.BT 80% Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Browarnik Sebol Posted March 25, 2016 Author Share Posted March 25, 2016 Warka #8 Marcowe zabutelkowana 21x0.5L 21x0,66L 1x0,33L refermentacja 140g cukru Warka #10 California Common na cichą Warka # 12 24.03.2016 Bohemian Pilsner Składniki fermentacji Strzegom - Pilzneński 5,000 kg Weyermann - zakwaszający 200 g Chmiele Saaz 70,000 g Gotowanie 60,000 min Granulat Saaz 20,000 g Gotowanie 30,000 min Granulat Saaz 10,000 g Gotowanie 0,000 s Granulat zacieranie 63℃- 30 min 72℃- 30 min gęstwa III pasaż 300ml Saflager W 34/70 zadane w 16 ℃ wyszło 27 L 12,5 blg FG 1,050 wydajność wg.BT 87% Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Browarnik Sebol Posted March 30, 2016 Author Share Posted March 30, 2016 #9 DoppelBock zabutelkowany z 120g cukru wyszło 26x0,5L + 3x0,66L #11 Bohemian Pilsner przelana na cichą Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kordas Posted March 30, 2016 Share Posted March 30, 2016 Żeby nie schodzić z głównego tematu w "wędzonce w piwie" wydaje mi się, że mętność może być związana np. z problemami z wysładzaniem. U mnie filtracja przebiegła bezproblemowo, też robiłem 100% pszenicy bez jakichkolwiek wspomagaczy filtracji, filtrat zawracałem tak długo, aż leciał praktycznie idealnie klarowny. Filtracja szła bezproblemowo, celowo ześrutowałem część słodu odrobinę grubiej, aby nie zrobiło mi się całkowite ciasto i nie zatkało przypadkiem, ale poszło tak jak każde inne piwo na słodzie jęczmiennym. Piwo po dwóch tygodniach było już klarowne, może delikatnie zamglone, drożdże S-33, ale dla lepszego efektu wstawiłem do chłodnego pomieszczenia i dodałem żelatyny, teraz to jest praktycznie kryształ. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Browarnik Sebol Posted March 30, 2016 Author Share Posted March 30, 2016 Żeby nie schodzić z głównego tematu w "wędzonce w piwie" wydaje mi się, że mętność może być związana np. z problemami z wysładzaniem. U mnie filtracja przebiegła bezproblemowo, też robiłem 100% pszenicy bez jakichkolwiek wspomagaczy filtracji, filtrat zawracałem tak długo, aż leciał praktycznie idealnie klarowny. Filtracja szła bezproblemowo, celowo ześrutowałem część słodu odrobinę grubiej, aby nie zrobiło mi się całkowite ciasto i nie zatkało przypadkiem, ale poszło tak jak każde inne piwo na słodzie jęczmiennym. Piwo po dwóch tygodniach było już klarowne, może delikatnie zamglone, drożdże S-33, ale dla lepszego efektu wstawiłem do chłodnego pomieszczenia i dodałem żelatyny, teraz to jest praktycznie kryształ. Wielkie dzięki za zainteresowanie ! no piwko bajka! u mnie nawet nie będę wstawiał zdjęcia ,po prostu całkowicie "błotko". Ale smak ok. (jak dla mnie tylko,niestety ) Ale pewnie masz rację ,następnym razem będę bardziej uważał z filtracją, bo właśnie z tym był problem. No i fermentacja FM Dębowe Grodzie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kordas Posted March 30, 2016 Share Posted March 30, 2016 Jak masz problemy, to o ile sam śrutujesz słód to możesz podobnie zrobić jak ja, ale wtedy z tego co pamiętam wydajność mi spadła. Nie pamiętam też na czym filtrowałem - rurkowy czy sraczwężyk, ale wszystko poszło normalnie, w razie problemów możesz się wspomóc jakimiś gadżetami w stylu łuski ryżowej lub gryczanej, ale widać że można się i bez tego obejść. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Browarnik Sebol Posted April 3, 2016 Author Share Posted April 3, 2016 Warka #13- California Common ================================================================================ Wydajność: 80 % Gęstość początkowa: 1,049 Gęstość końcowa: ? Objętość 25,5 L Składniki fermentacji ================================================================================ Strzegom - Pale Ale 5 kg Strzegom - Karmelowy 600 0,2 kg Weyermann - Carapils 0,2 kg Zacieranie ================================================================================ 63 ℃ 40 min 73 ℃ 40 min 78 ℃ 5 min Chmiele ================================================================================ Northern Brewer 40,000 g 60,000 min Northern Brewer 30,000 g 15,000 min Northern Brewer 30,000 g 0,000 min Drożdże ================================================================================ Saflager W 34/70 gęstwa IV ok.300ml zadane w 9℃ temp. fermentacji 15℃ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Browarnik Sebol Posted April 15, 2016 Author Share Posted April 15, 2016 Warka #10 California Common zabutelkowana wyszło 49x0,5L z dodatkiem 170g cukru. Jutro warka #12 Bohemian Pils idzie na cichą, a w niedzielę kolejna warka #14 Grodzisz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.