Jump to content

Bank drożdży


Saladyn
 Share

Recommended Posts

Witam chciałbym założyć taki bank w związku z tym mam kilka pytań:

  1. Czy do zaszczepienia mogę użyć np. gęstwy po 3 miesięcznym altbiterze za jakiś czas będę chciał; uwarzyć kolscha czy taka przeczepiona gęstwa będzie się nadawała?

  2. Na czym polega przeszczepianie drożdży czy np. jeżeli będę chciał uwarzyć kolscha za jakieś pół roku ( z tego co wyczytałem drożdże na skosach wytrzymują ok 3 miesiące) to co wtedy namnażam drożdże z takiego skosu a następnie znowu nanoszę je na skos i trzymam kolejne 3 miesiące czy muszę uwarzyć piwo by pozyskać je z gęstwy ?

     

    Sorry jeżeli napisałem post laickim językiem ale zależny mi na jak najdłuższym przechowywaniu danego szczepu z góry dziękuje za ewentualne podpowiedzi pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Zależy jak to robisz ,klasycznie, czyli pobierasz drucikiem,przenosisz do innej probówki z brzeczką i potem z tej mikrowarki pobierasz drucikiem i przenosisz na nowy skos.

Moja wersja to zapodanie strzykawką brzeczki do pojemika na mocz w kórej są  drożdże na agarze  i tak zrobienie miniwarki (drożdze muszą wystartować), potem pobranie strzykawką paru kropel i zakroplenie  na następny pojemnik na mocz z agarem.

Całą operację przeprowadzasz za pomocą strzykawek przez wypaloną dziurkę w zakrętce, potem tą dzurę zaspawujesz kawałkiem zakretki i rozgrzanym drutem, gwożdziem, czy czym tam wygodniej.

Link to comment
Share on other sites

Dokładne opracowanie o banku drożdży znajdziesz tutaj. http://www.browar.biz/artykuly.php?id=110 Fakt można obecnie parę uproszczeń zastosować, ale technologia zostaje bez zmian. Ja bym się na twoim miejscu zastanowił czy jest generalnie sens tego... Jak warzysz co pół roku to lepiej kupić nowe drożdże i nie oszczędzać na tym. Drożdże do skosu zawsze muszą być z saszetki albo fiolki nigdy nie z gęstwy, która już czysta mikrobiologicznie nie jest i oprócz czystych drożdży w skosie zamrozisz sobie też bakterie.

Link to comment
Share on other sites

Nie no piwo robię częściej ale akurat kolscha  ewentualnie altbitera (drożdże wyeast kolsch) zamierzam ważyć za jakiś czas teraz z racji na pogodę będę robił lagery. Dlatego zależy mi na tym by jak najdłużej przetrzymywać drożdże na skosach i dowiedzieć się jak wygląda przeszczepianie ze skosu na skos  bo akurat w artykule naczelnika nie jest to opisane. Pozdr  

Link to comment
Share on other sites

Nie no piwo robię częściej ale akurat kolscha  ewentualnie altbitera (drożdże wyeast kolsch) zamierzam ważyć za jakiś czas teraz z racji na pogodę będę robił lagery. Dlatego zależy mi na tym by jak najdłużej przetrzymywać drożdże na skosach i dowiedzieć się jak wygląda przeszczepianie ze skosu na skos  bo akurat w artykule naczelnika nie jest to opisane. Pozdr  

 

Na wykładzie we Wrocku, jak nam prezentował bank drożdży wykładowca, to mówił, że przeszczepia się z skosu do skosu normalnie elzą. On jeszcze robił taki trick że jedne drożdże dawał do 2-3 skosów miał pewność że nawet jak jeden mu się zakazi skos albo obumrze to ma dwa w zapasie. Spoko rozumiem o co chodzi.

Link to comment
Share on other sites

Zrobiłem bank drożdży dla zabawy: szalka Petriego na brzeczce z żelatyną. Drożdże US04 przetrzymały pół roku w lodówce na tej pożywce i ruszyły z kopyta. Warzę już 3 warkę na nich i piwa wyglądają mega dobrze. Skosy szlag trafił, polecam szalki.

Możesz bardziej szczegółowo opisać proces chomikowania a potem przygotowywania drożdży do ponownego użytku?

Link to comment
Share on other sites

Zrobiłem bank drożdży dla zabawy: szalka Petriego na brzeczce z żelatyną. Drożdże US04 przetrzymały pół roku w lodówce na tej pożywce i ruszyły z kopyta. Warzę już 3 warkę na nich i piwa wyglądają mega dobrze. Skosy szlag trafił, polecam szalki.

Szalka nie jest odpowiednim miejscem do przechowywania , jedynie do analizy i selekcji kolonij drożdżaków , ale skoro ciebie odpowiada to oki . Druga sprawa to żelatyna , średnio to pasuję do hodowli drożdżaków , używa się  przecież agaru , czyli to co stosowane w labach przez zawodowców .

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.