Jump to content
Saladyn

Bank drożdży

Recommended Posts

Witam chciałbym założyć taki bank w związku z tym mam kilka pytań:

  1. Czy do zaszczepienia mogę użyć np. gęstwy po 3 miesięcznym altbiterze za jakiś czas będę chciał; uwarzyć kolscha czy taka przeczepiona gęstwa będzie się nadawała?

  2. Na czym polega przeszczepianie drożdży czy np. jeżeli będę chciał uwarzyć kolscha za jakieś pół roku ( z tego co wyczytałem drożdże na skosach wytrzymują ok 3 miesiące) to co wtedy namnażam drożdże z takiego skosu a następnie znowu nanoszę je na skos i trzymam kolejne 3 miesiące czy muszę uwarzyć piwo by pozyskać je z gęstwy ?

     

    Sorry jeżeli napisałem post laickim językiem ale zależny mi na jak najdłuższym przechowywaniu danego szczepu z góry dziękuje za ewentualne podpowiedzi pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ad. 1) Moim zdaniem - nie. 3 tygodnie jeszcze jako tako rozumiem, ale 3 miesiące... Co oczywiście nie oznacza jednoznacznie, że piwo nie wyjdzie, tylko ryzyko jest większe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skosy najlepiej robić ze swieżej fiolki (saszetki), a nie z gęstwy która cholera wie w jakiej jest kondycji, co do przechowywania to poł roku spokojnie dadza radę, nie muszisz robic piwa zeby przeszepić drozdze, lepsze od fiolek są  sterylne pojemniki na mocz, gddzieś na forum opisałęm jak to robię.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale czy przeszcepianie drożdzy tak  własnie wygląda jak napisałem wcześniej :

namnażam drożdże z takiego skosu a następnie znowu nanoszę je na skos ?(dzięki dziedzicpruski za podpowiedż) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zależy jak to robisz ,klasycznie, czyli pobierasz drucikiem,przenosisz do innej probówki z brzeczką i potem z tej mikrowarki pobierasz drucikiem i przenosisz na nowy skos.

Moja wersja to zapodanie strzykawką brzeczki do pojemika na mocz w kórej są  drożdże na agarze  i tak zrobienie miniwarki (drożdze muszą wystartować), potem pobranie strzykawką paru kropel i zakroplenie  na następny pojemnik na mocz z agarem.

Całą operację przeprowadzasz za pomocą strzykawek przez wypaloną dziurkę w zakrętce, potem tą dzurę zaspawujesz kawałkiem zakretki i rozgrzanym drutem, gwożdziem, czy czym tam wygodniej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dokładne opracowanie o banku drożdży znajdziesz tutaj. http://www.browar.biz/artykuly.php?id=110 Fakt można obecnie parę uproszczeń zastosować, ale technologia zostaje bez zmian. Ja bym się na twoim miejscu zastanowił czy jest generalnie sens tego... Jak warzysz co pół roku to lepiej kupić nowe drożdże i nie oszczędzać na tym. Drożdże do skosu zawsze muszą być z saszetki albo fiolki nigdy nie z gęstwy, która już czysta mikrobiologicznie nie jest i oprócz czystych drożdży w skosie zamrozisz sobie też bakterie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie no piwo robię częściej ale akurat kolscha  ewentualnie altbitera (drożdże wyeast kolsch) zamierzam ważyć za jakiś czas teraz z racji na pogodę będę robił lagery. Dlatego zależy mi na tym by jak najdłużej przetrzymywać drożdże na skosach i dowiedzieć się jak wygląda przeszczepianie ze skosu na skos  bo akurat w artykule naczelnika nie jest to opisane. Pozdr  

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie no piwo robię częściej ale akurat kolscha  ewentualnie altbitera (drożdże wyeast kolsch) zamierzam ważyć za jakiś czas teraz z racji na pogodę będę robił lagery. Dlatego zależy mi na tym by jak najdłużej przetrzymywać drożdże na skosach i dowiedzieć się jak wygląda przeszczepianie ze skosu na skos  bo akurat w artykule naczelnika nie jest to opisane. Pozdr  

 

Na wykładzie we Wrocku, jak nam prezentował bank drożdży wykładowca, to mówił, że przeszczepia się z skosu do skosu normalnie elzą. On jeszcze robił taki trick że jedne drożdże dawał do 2-3 skosów miał pewność że nawet jak jeden mu się zakazi skos albo obumrze to ma dwa w zapasie. Spoko rozumiem o co chodzi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrobiłem bank drożdży dla zabawy: szalka Petriego na brzeczce z żelatyną. Drożdże US04 przetrzymały pół roku w lodówce na tej pożywce i ruszyły z kopyta. Warzę już 3 warkę na nich i piwa wyglądają mega dobrze. Skosy szlag trafił, polecam szalki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrobiłem bank drożdży dla zabawy: szalka Petriego na brzeczce z żelatyną. Drożdże US04 przetrzymały pół roku w lodówce na tej pożywce i ruszyły z kopyta. Warzę już 3 warkę na nich i piwa wyglądają mega dobrze. Skosy szlag trafił, polecam szalki.

Możesz bardziej szczegółowo opisać proces chomikowania a potem przygotowywania drożdży do ponownego użytku?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrobiłem bank drożdży dla zabawy: szalka Petriego na brzeczce z żelatyną. Drożdże US04 przetrzymały pół roku w lodówce na tej pożywce i ruszyły z kopyta. Warzę już 3 warkę na nich i piwa wyglądają mega dobrze. Skosy szlag trafił, polecam szalki.

Szalka nie jest odpowiednim miejscem do przechowywania , jedynie do analizy i selekcji kolonij drożdżaków , ale skoro ciebie odpowiada to oki . Druga sprawa to żelatyna , średnio to pasuję do hodowli drożdżaków , używa się  przecież agaru , czyli to co stosowane w labach przez zawodowców .

Share this post


Link to post
Share on other sites

A wracając do próbówek jakich używacie korków? czytałem ze najlepsze są z celulozy ale można je zastąpić watą celulozową (ligniną )próbował ktoś i z jakim skutkiem?, i jak można zrobić takie korki ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja używam biologicznych probówek z zakręcanymi korkami , jak nie masz takich to zwykły bandaż z watą zwinięty i ciasno wsadzony do probówki też daje rady , byle sterylnie to wszystko mieć . Na wierch dajesz folię aluminiową i jest dobrze ( folia przykrywa całą górę probówki )

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.