mkielczynski 0 Posted November 7, 2015 (edited) Jako, że jest to mój pierwszy post: Witam wszystkich serdecznie. Może najpierw krótko: dopiero zaczynam swoją przygodę z piwkiem (w sensie robienia oczywiście), mam nastawione piwo z brewkita gozdawy pszeniczne (jeszcze bulka). Trochę juz poczytałem i może za jakieś 2 brewkity spróbuje zacierania. I tu pojawia się moje pytanie (myśle że często bedą się tu pojawiały moje pytania ) U w piwnicy znalazłem garnek taki na oko około 30l. Nie jest to amelinium, nie jest to emalia. Wydaje mi się że to zwykły metalowy, blaszany garnek, używany był do gotowania bielizny. Czy coś takiego może być używane do zacierania, oczywiście po oczyszczeniu:)? Trochę obawiam się jednego, że ten gar jest wykonany z trochę za cienkiej blachy. Później jak przyniosę go do domu to wstawię jego fotki abyście mogli zerknąć co to za garnek. Edited May 7, 2016 by mkielczynski Quote Share this post Link to post Share on other sites
Szakal75 43 1 Items Posted November 7, 2015 daruj sobie Quote Share this post Link to post Share on other sites
Undeath 1197 1 Items Posted November 7, 2015 Pewnie to jest gar cynkowany, taki do pasteryzowania też słoików. Raczej takie gary się nie nadają, ale wrzuć zdjęcie to Ci powiemy. Powiem tak nowy garnek emaliowy -30 litrów to bardzo mały koszt około 100zł. Używkę wyrwiesz taniej popoluj trochę na OLX pojawiają się co jakiś czas. Quote Share this post Link to post Share on other sites
mkielczynski 0 Posted November 7, 2015 A cos sie moze dziać z piwem z takiego garnka cynkowanego? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Undeath 1197 1 Items Posted November 7, 2015 A cos sie moze dziać z piwem z takiego garnka cynkowanego? Z piwem nie koniecznie, gorzej z twoim zdrowiem. Quote Share this post Link to post Share on other sites
mkielczynski 0 Posted November 7, 2015 To sa zdjecia tego garnka. Quote Share this post Link to post Share on other sites
GB... 161 1 Items Posted November 7, 2015 ImageUploadedByTapatalk1446887265.493101.jpg ImageUploadedByTapatalk1446887278.559870.jpg To sa zdjecia tego garnka. Na forum było już kilkset zapytań o gar do krochmalenia, niektóre mają fd Quote Share this post Link to post Share on other sites
Undeath 1197 1 Items Posted November 7, 2015 (edited) ImageUploadedByTapatalk1446887265.493101.jpgImageUploadedByTapatalk1446887278.559870.jpg To sa zdjecia tego garnka. No to się nie nadaje, to typowy gar do pasteryzowania słoików i gotowania ciuchów . Niestety jest on reaktywny z brzeczką i drugie ale nie można go traktować chemią. Więc lepiej poszukaj gdzieś indziej gar. Edited November 7, 2015 by Undeath Quote Share this post Link to post Share on other sites
mkielczynski 0 Posted November 7, 2015 No ok dzieki za odpowiedzi. Ehh myślałem że odejdzie mi koszt garczka No mówi sie trudno Quote Share this post Link to post Share on other sites
profik 102 1 Items Posted November 7, 2015 No ok dzieki za odpowiedzi. Ehh myślałem że odejdzie mi koszt garczka No mówi sie trudno Kto mówił że garnek potrzebny? Quote Share this post Link to post Share on other sites
mkielczynski 0 Posted November 7, 2015 Kto mówił że garnek potrzebny? Mozesz rozwinąć myśl? Quote Share this post Link to post Share on other sites
przemek18 1 Posted November 7, 2015 Kto mówił że garnek potrzebny? Mozesz rozwinąć myśl? Pewnie miał na myśli KEG'a albo lodówkę turystyczną W tym też idzie z powodzeniem zacierać z tym, że wiadomo lodówki na palnik nie położysz ale na lenia zacierać jak najbardziej możesz Quote Share this post Link to post Share on other sites
profik 102 1 Items Posted November 7, 2015 (edited) Mozesz rozwinąć myśl? Zacierasz tam, gdzie prowadzisz filtrację. U mnie jest to wiadro z oplotem. Wlewam do niego wodę, wrzucam słody, mieszam, mierze temp (ewentualnie dolewam wrzątku by podnieść), zamykam dekiel i zawijam kocem, a po godzinie dolewam kilka litrów wrzątku no i filtruje. Oszczędzasz tak 30-40 min, no i odpada ci mycie gara - czyli najważniejsze! Edited November 7, 2015 by profik Quote Share this post Link to post Share on other sites
mkielczynski 0 Posted November 7, 2015 Zaciekawiłeś mnie tym wiadrem z oplotem. Mógłbyś wstawić fotkę jak to wyglada? Quote Share this post Link to post Share on other sites
profik 102 1 Items Posted November 7, 2015 Standardowe wiadro z oplotem jak to: Ja dodatkowo mam włożony w środek oplotu drut grubości 1,5mm by usztywnić oplot i ułożenie w spirale nie było problemu. Ja mam długość oplotu chyba 150cm. Quote Share this post Link to post Share on other sites
mkielczynski 0 Posted November 7, 2015 A o taki filtr ci chodziło to wiem o co chodzi. myslalem ze jakieś wiadro z oplotem, które wkładasz do pojemnika wymyśliłeś Quote Share this post Link to post Share on other sites
GB... 161 1 Items Posted November 7, 2015 Mozesz rozwinąć myśl? Zacierasz tam, gdzie prowadzisz filtrację. U mnie jest to wiadro z oplotem. Wlewam do niego wodę, wrzucam słody, mieszam, mierze temp (ewentualnie dolewam wrzątku by podnieść), zamykam dekiel i zawijam kocem, a po godzinie dolewam kilka litrów wrzątku no i filtruje. Oszczędzasz tak 30-40 min, no i odpada ci mycie gara - czyli najważniejsze! Sorki, że się czepiam : w czym gotujesz brzeczkę? Quote Share this post Link to post Share on other sites
bart3q 469 1 Items Posted November 7, 2015 (edited) Można w fermentorze z zamontowana grzałka z czajnika widziałem takie patenty http://www.jimsbeerkit.co.uk/forum/viewtopic.php?p=117455#117455 Edited November 7, 2015 by bart3q Quote Share this post Link to post Share on other sites
profik 102 1 Items Posted November 7, 2015 Sorki, że się czepiam : w czym gotujesz brzeczkę? W garze, ale gotować można jw. Quote Share this post Link to post Share on other sites