Jump to content
mkielczynski

Naczynie do zacierania

Recommended Posts

Jako, że jest to mój pierwszy post:

Witam wszystkich serdecznie.

Może najpierw krótko: dopiero zaczynam swoją przygodę z piwkiem (w sensie robienia oczywiście), mam nastawione piwo z brewkita gozdawy pszeniczne (jeszcze bulka).

Trochę juz poczytałem i może za jakieś 2 brewkity spróbuje zacierania.

I tu pojawia się moje pytanie (myśle że często bedą się tu pojawiały moje pytania :) )

U w piwnicy znalazłem garnek taki na oko około 30l. Nie jest to amelinium, nie jest to emalia. Wydaje mi się że to zwykły metalowy, blaszany garnek, używany był do gotowania bielizny. Czy coś takiego może być używane do zacierania, oczywiście po oczyszczeniu:)?

Trochę obawiam się jednego, że ten gar jest wykonany z trochę za cienkiej blachy.

Później jak przyniosę go do domu to wstawię jego fotki abyście mogli zerknąć co to za garnek.

Edited by mkielczynski

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pewnie to jest gar cynkowany, taki do pasteryzowania też słoików. Raczej takie gary się nie nadają, ale wrzuć zdjęcie to Ci powiemy. 

 

Powiem tak nowy garnek emaliowy -30 litrów to bardzo mały koszt około 100zł. Używkę wyrwiesz taniej popoluj trochę na OLX pojawiają się co jakiś czas.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A cos sie moze dziać z piwem z takiego garnka cynkowanego?

 

Z piwem nie koniecznie, gorzej z twoim zdrowiem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

No to się nie nadaje, to typowy gar do pasteryzowania słoików i gotowania ciuchów . Niestety jest on reaktywny z brzeczką i drugie ale nie można go traktować chemią. Więc lepiej poszukaj gdzieś indziej gar.

Edited by Undeath

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kto mówił że garnek potrzebny? :)

 

Mozesz rozwinąć myśl?

Pewnie miał na myśli KEG'a albo lodówkę turystyczną  ;) W tym też idzie z powodzeniem zacierać z tym, że wiadomo lodówki na palnik nie położysz ale na lenia zacierać jak najbardziej możesz :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mozesz rozwinąć myśl?

 

Zacierasz tam, gdzie prowadzisz filtrację. U mnie jest to wiadro z oplotem. Wlewam do niego wodę, wrzucam słody, mieszam, mierze temp (ewentualnie dolewam wrzątku by podnieść), zamykam dekiel i zawijam kocem, a po godzinie dolewam kilka litrów wrzątku no i filtruje.  :)

 

Oszczędzasz tak 30-40 min, no i odpada ci mycie gara - czyli najważniejsze! :D

Edited by profik

Share this post


Link to post
Share on other sites

Standardowe wiadro z oplotem jak to:

 

500px-Podlaczenie.JPG

 

Ja dodatkowo mam włożony w środek oplotu drut grubości 1,5mm by usztywnić oplot i ułożenie w spirale nie było problemu. Ja mam długość oplotu chyba 150cm.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Mozesz rozwinąć myśl?

Zacierasz tam, gdzie prowadzisz filtrację. U mnie jest to wiadro z oplotem. Wlewam do niego wodę, wrzucam słody, mieszam, mierze temp (ewentualnie dolewam wrzątku by podnieść), zamykam dekiel i zawijam kocem, a po godzinie dolewam kilka litrów wrzątku no i filtruje. :)

 

Oszczędzasz tak 30-40 min, no i odpada ci mycie gara - czyli najważniejsze! :D

Sorki, że się czepiam : w czym gotujesz brzeczkę?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.