Skocz do zawartości

Hoppy Panda Brew


Rekomendowane odpowiedzi

Trochę dziwne to zacieranie lambika :D

Gratki 50 warki!

 

Wyczytany z książki, podobno wyeast zaleca taki schemat połączony z kleikowaniem. Jeszcze inny schemat zacierania mnie interesuje, ale to przy następnym warzeniu lambika :)

 

I dziękuje za gratulacje, teraz czym prędzej do 100 :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#51 Tropical Stout 15°, 42 IBU

 

Składniki:

------------
Ilość;                 Nazwa                                    Typ           Lp.      %/IBU         
5,21 kg               MEP@ALE (5,5 EBC)                        Słód          1        72,0 %        
0,35 kg               Caraaroma (Weyermann) (350,7 EBC)        Słód          3        4,9 %         
0,21 kg               Special B Malt (354,6 EBC)               Słód          4        2,9 %         
0,71 kg               Caramunich III (Weyermann) (139,9 EBC)   Słód          2        9,8 %         
1,1 pkg               Pilsner Lager (White Labs #WLP800)       Drożdże       9        -             
0,20 kg               Carafa Special III (Weyermann) (925,9 EB Słód          6        2,7 %         
0,21 kg               Carafa II (811,6 EBC)                    Słód          5        2,9 %         
55,00 g               Iunga [9,00 %] - Gotowanie 60,0 min      Chmiel        8        42,2 IBUs     
0,35 kg               Brown Sugar, Dark (98,5 EBC)             Cukier        7        4,8 %         

Profil zacierania: Single Infusion, Light Body, No Mash Out
Waga slodow: 7,24 kg

----------------------------
Nazwa                  Opis                                       Temperatura  Czas kroku    
Mash In                Dodaj 20,70 l wody w 76,4 C                68,0 C       40 min        
Mah Out                Dodaj -0,04 l wody w 76,0 C                76,0 C       1 min  

 

Edytowane przez Pan Łyżwa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

#52 Doppelbock 22°, 25 IBU

Skladniki:

------------
Ilość;                 Nazwa                                    Typ           Lp.      %/IBU         
0,64 kg               Pszeniczny (3,0 EBC)                     Słód          4        5,7 %         
5,30 kg               MEP Pilsner (4,1 EBC)                    Słód          1        47,8 %        
0,02 kg               Carafa I (Weyermann) (630,4 EBC)         Słód          8        0,2 %         
20,00 g               German Tradition [6,00 %] - Gotowanie 60 Chmiel        10       9,1 IBUs      
30,00 g               German Tradition [6,00 %] - Gotowanie 20 Chmiel        12       8,2 IBUs      
10,00 g               Iunga [11,00 %] - Gotowanie 60,0 min     Chmiel        11       8,3 IBUs      
0,35 kg               Caramunich I (Weyermann) (100,5 EBC)     Słód          5        3,2 %         
2,00 kg               Munich (BestMalz) (15,0 EBC)             Słód          3        18,0 %        
1,0 pkg               Pilsner Lager (White Labs #WLP800) [35,4 Drożdże       13       -             
0,12 kg               Munich II (Weyermann) (16,7 EBC)         Słód          6        1,1 %         
0,05 kg               Carafa II (811,6 EBC)                    Słód          7        0,5 %         
2,12 kg               Vienna (BestMalz) (8,0 EBC)              Słód          2        19,1 %        
0,50 kg               Pilsner Liquid Extract (6,9 EBC)         Ekstrakt      9        4,5 %         

Profil zacierania: Single Infusion, Light Body, No Mash Out
Waga slodow: 11,10 kg
----------------------------
Nazwa                  Opis                                       Temperatura  Czas kroku    
Mash In                Dodaj 28,63 l wody w 73,3 C                65,0 C       60 min        

 

Edytowane przez Pan Łyżwa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#53 Weissbier 12,1°, 17 IBU

 

Skladniki:

 

------------
Ilość;                 Nazwa                                    Typ           Lp.      %/IBU         
2,70 kg               Wheat (BestMalz) (4,0 EBC)               Słód          1        55,0 %        
0,15 kg               Munich Dark (BestMalz) (25,0 EBC)        Słód          4        3,0 %         
0,10 kg               Acidulated (Weyermann) (3,5 EBC)         Słód          5        2,0 %         
1,0 pkg               Bavarian Weizen Yeast (White Labs #WLP35 Drożdże       7        -             
0,96 kg               MEP Pilsner (4,1 EBC)                    Słód          3        19,6 %        
1,00 kg               BEST Pilsen Malt (BESTMALZ) (3,5 EBC)    Słód          2        20,4 %        
40,00 g               Lublin (Lubelski) [4,00 %] - Gotowanie 6 Chmiel        6        17,8 IBUs     

Profil zacierania: Single Infusion, Light Body, No Mash Out

Waga slodow: 4,90 kg
----------------------------
Nazwa                  Opis                                       Temperatura  Czas kroku    
Mash In                Dodaj 19,88 l wody w 48,4 C                45,0 C       20 min        
Nazwa kroku Zacierania Dodaj -10,32 l wody w 70,0 C               70,0 C       25 min        
Nazwa kroku Zacierania Dodaj -0 l wody i ciepła do 100,0 C        100,0 C      15 min        
Nazwa kroku Zacierania Dodaj 10,32 l wody w 9,6 C                 60,0 C       63 min        
Mash Out               Podniesienie temperatury na Mash Out       76,0 C       1 min   

 

Edytowane przez Pan Łyżwa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#54 Weissbier 12,1°, 17 IBU

 

Skladniki:
------------
Ilość;                 Nazwa                                    Typ           Lp.      %/IBU         
2,70 kg               Wheat (BestMalz) (4,0 EBC)               Słód          1        55,0 %        
0,15 kg               Munich Dark (BestMalz) (25,0 EBC)        Słód          3        3,0 %         
0,05 kg               Acidulated (Weyermann) (3,5 EBC)         Słód          5        1,0 %         
1,0 pkg               Hefeweizen Ale (White Labs #WLP300) [35, Drożdże       7        -             
1,96 kg               MEP Pilsner (4,1 EBC)                    Słód          2        40,0 %        
40,00 g               Lublin (Lubelski) [4,00 %] - Gotowanie 6 Chmiel        6        17,0 IBUs     
0,05 kg               Acidulated (BestMalz) (3,0 EBC)          Słód          4        1,0 %         

Profil zacierania: Single Infusion, Light Body, No Mash Out

Waga slodow: 4,90 kg

----------------------------

Nazwa                  Opis                                     Temperatura   Czas kroku
Mash In                Dodaj 19,88 l wody w 48,4 C              45,0 C        20 min
Nazwa kroku Zacierania Dodaj -10,32 l wody w 70,0 C             70,0 C        25 min
Nazwa kroku Zacierania Dodaj -0 l wody i ciepła do 100,0 C      100,0 C       15 min
Nazwa kroku Zacierania Dodaj 10,32 l wody w 9,6 C               60,0 C        63 min
Mash Out               Podniesienie temperatury na Mash Out     76,0 C        1 min
 
 

 

Edytowane przez Pan Łyżwa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#55 Grisette 9,8°, 19 IBU

Skladniki:
------------
Ilość                 Nazwa                                    Typ           Lp.      %/IBU         
0,88 kg               Pszeniczny (3,0 EBC)                     Słód          2        22,2 %        
0,08 kg               Special B Malt (354,6 EBC)               Słód          3        1,9 %         
25,00 g               Experimental P10-9 [6,90 %] - Gotowanie  Chmiel        5        19,2 IBUs     
10,00 g               Experimental P10-9 [6,90 %] - Aromatyczn Chmiel        6        0,0 IBUs      
1,0 pkg               Abbey IV Ale Yeast (White Labs #WLP540)  Drożdże       7        -             
0,15 kg               Dememera Sugar (3,9 EBC)                 Cukier        4        3,8 %         
2,85 kg               MEP Pilsner (4,1 EBC)                    Słód          1        72,1 %        


Profil zacierania: Single Infusion, Light Body, No Mash Out
Waga slodow: 3,95 kg
----------------------------
Nazwa                  Opis                                       Temperatura  Czas kroku    
Mash In                Dodaj 9,81 l wody w 73,8 C                 65,0 C       45 min        
72                     Dodaj 0,00 l wody i ciepła do 72,0 C przez 72,0 C       15 min        
Mash out               Dodaj 0,00 l wody i ciepła do 76,0 C przez 76,0 C       1 min         

 

Końcowe blg: 1,5

 

55 Grisette

Piwo zlane następnie na cichą i wstawione w 27 stopni.
Edytowane przez Pan Łyżwa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#56 Bier de Garde 17,4°, 24 IBU

Skladniki:
------------
Ilość;                 Nazwa                                    Typ           Lp.      %/IBU         
5,48 kg               MEP Pilsner (4,1 EBC)                    Słód          1        76,0 %        
1,08 kg               Monachijski typ II (16,0 EBC)            Słód          2        14,9 %        
0,37 kg               CHĂTEAU ABBEY® (44,1 EBC)                Słód          3        5,1 %         
0,22 kg               Caraaroma (Weyermann) (350,7 EBC)        Słód          4        3,0 %         
0,07 kg               Carafa Special III (Weyermann) (925,9 EB Słód          5        1,0 %         
1,0 pkg               Abbey IV Ale Yeast (White Labs #WLP540)  Drożdże       8        -             
30,00 g               Styrian Goldings [5,30 %] - Gotowanie 20 Chmiel        7        8,3 IBUs      
20,00 g               Iunga [9,00 %] - Gotowanie 60,0 min      Chmiel        6        15,4 IBUs     


Profil zacierania: Single Infusion, Light Body, No Mash Out
Waga slodow: 7,21 kg
----------------------------
Nazwa                  Opis                                       Temperatura  Czas kroku    
Mash In                Dodaj 21,77 l wody w 71,6 C                64,0 C       40 min        
Nazwa kroku Zacierania Dodaj -0,34 l wody w 72,0 C                72,0 C       20 min        
MashOut                Dodaj -0,34 l wody w 76,0 C                76,0 C       1 min         

56 Bier De Garde
Piwo zlane następnie na cichą i wstawione w 27 stopni.

 

Edytowane przez Pan Łyżwa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#57 Belgian Tripel 19,4°, 33 IBU

 

Skladniki:
------------
Ilość;                 Nazwa                                    Typ           Lp.      %/IBU         
0,41 kg               Carabelge (32,0 EBC)                     Słód          2        5,1 %         
0,25 kg               Munich II (Weyermann) (16,7 EBC)         Słód          3        3,1 %         
0,10 kg               Caramunich II (Weyermann) (124,1 EBC)    Słód          4        1,2 %         
25,00 g               Iunga [9,00 %] - Gotowanie 60,0 min      Chmiel        6        17,4 IBUs     
40,00 g               Styrian Goldings [5,30 %] - Gotowanie 20 Chmiel        7        9,9 IBUs      
37,00 g               Styrian Goldings [5,30 %] - Gotowanie 10 Chmiel        8        5,5 IBUs      
6,60 kg               MEP Pilsner (4,1 EBC)                    Słód          1        80,5 %        
0,83 kg               Sugar, Table (Sucrose) (2,0 EBC)         Cukier        5        10,1 %        
2,50 g                Irish Moss (Gotowaniu 10,0 mins)         Klarowanie    9        -             
1,0 pkg               Abbey IV Ale Yeast (White Labs #WLP540)  Drożdże       10       -             


Profil zacierania: Single Infusion, Light Body, No Mash Out
Waga slodow: 8,19 kg
----------------------------
Nazwa                  Opis                                       Temperatura  Czas kroku    
Mash In                Dodaj 22,27 l wody w 49,2 C                45,0 C       10 min        
Zacier                 Dodaj -0,15 l wody w 64,0 C                64,0 C       50 min        
Nazwa kroku Zacierania Dodaj -0,26 l wody i ciepła do 72,0 C prze 72,0 C       20 min        
Masshout               Dodaj -0,26 l wody i ciepła do 75,0 C prze 75,0 C       1 min       
Cukier inwertowany robiony w domu, w około 130°C. 

 

Strart fermentacji był w 17, po pierwszej dobie do 21. Niestety ucieło początek wykresu

 

tripel.thumb.jpg.648d0eaa1fda1828a9fd553256450b5b.jpg

Edytowane przez Pan Łyżwa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#58 Strong Bitter 14°, 40 IBU

Drożdze użyte tutaj to hybryda conanów i 644. Zobaczymy jakie będą efekty :)

Skladniki:
------------
Ilość                 Nazwa                                    Typ           Lp.      %/IBU         
0,33 kg               Caramunich III (Weyermann) (139,9 EBC)   Słód         3        5,6 %         
0,19 kg               Caraaroma (Weyermann) (350,7 EBC)        Słód          4        3,2 %         
4,93 kg               MEP@ALE (5,5 EBC)                        Słód          1        83,8 %        
35,00 g               Challenger [5,80 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel        5        17,7 IBUs     
30,00 g               Fuggles [4,50 %] - Gotowanie 30,0 min    Chmiel        7        9,0 IBUs      
15,00 g               Fuggles [4,50 %] - Aromatyczny (whirpool Chmiel        9        0,0 IBUs      
17,00 g               Iunga [9,00 %] - Gotowanie 60,0 min      Chmiel        6        13,3 IBUs     
1,0 pkg               F1 (FInland #-)                          Drożdże       10       -             
0,43 kg               Wheat (BestMĂlz) (4,0 EBC)               Słód          2        7,3 %         
2,00 g                Irish Moss (Gotowaniu 10,0 mins)         Klarowanie    8        -             


Profil zacierania: Single Infusion, Light Body, No Mash Out
Waga slodow: 5,88 kg
----------------------------
Nazwa                  Opis                                       Temperatura  Czas kroku    
Mash In                Dodaj 20,58 l wody w 75,8 C                68,0 C       40 min        
72                     Dodaj -0,02 l wody w 72,0 C                72,0 C       20 min        
Nazwa kroku Zacierania Dodaj -0,02 l wody w 76,0 C                76,0 C       1 min         

Wysladzanie: Wysładzanie  18,51 l  wody o temp 75,6 C 
Notes:
------
Odfermentowało do: 5,2

Strong Bitter.jpg

Edytowane przez Pan Łyżwa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#59 New England APA 13,4°, 40 IBU

 

Skladniki:
------------
Ilość;                 Nazwa                                    Typ           Lp.      %/IBU         
1,74 kg               Oats, Flaked (2,0 EBC)                   Słód          2        29,8 %        
0,49 kg               CHATEAU ABBEY® (44,1 EBC)                Słó          3        8,4 %         
45,00 g               Iunga [9,00 %] - Gotowanie 60,0 min      Chmiel        4        40,6 IBUs     
60,00 g               Cascade [5,50 %] - Chmielenie na zimno 0 Chmiel        9        0,0 IBUs      
50,00 g               Galaxy [14,50 %] - Chmielenie na zimno 0 Chmiel        11       0,0 IBUs      
52,00 g               Centennial [10,00 %] - Chmielenie na zim Chmiel        10       0,0 IBUs      
50,00 g               Galaxy [14,50 %] - Aromatyczny (whirpool Chmiel        6        0,0 IBUs      
30,00 g               Cascade [5,50 %] - Aromatyczny (whirpool Chmiel        7        0,0 IBUs      
100,00 g              Centennial [10,00 %] - Aromatyczny (whir Chmiel        5        0,0 IBUs      
3,60 kg               MEP Pilsner (4,1 EBC)                    Słód          1        61,7 %        
1,0 pkg               F1 (FInland #-)                          Drożdże       8        -             


Profil zacierania: Single Infusion, Light Body, No Mash Out
Waga slodow: 5,83 kg
----------------------------
Nazwa                  Opis                                       Temperatura  Czas kroku    
Mash In                Dodaj 21,91 l wody w 76,3 C                69,0 C       40 min        
72                     Dodaj 0,02 l wody i ciepła do 72,0 C przez 72,0 C       20 min        
Mash out               Dodaj 0,02 l wody i ciepła do 76,0 C przez 76,0 C       1 min         

Wysladzanie: Wysładzanie  18,46 l  wody o temp 75,6 C 
Notes:
------
Po 11 dniach 7 brix, zeszło do 2,9plato
Chmielenie na zimno po 12 dniach na 3 dni, temperatura 20°C

Użyta była łuska, ale nic nie dała. Następnym razem trzeba spróbować ją namoczyć dzień wcześniej żeby nie pływała


 
Edytowane przez Pan Łyżwa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#60 Brett APA 12,5°, 38 IBU

 

Skladniki:
------------
Ilość;                 Nazwa                                    Typ           Lp.      %/IBU         
4,92 kg               MEP@ALE (5,5 EBC)                        Słód          1        88,0 %        
0,39 kg               CHATEAU ABBEYA® (44,1 EBC)               Słód          2        7,0 %         
1,0 pkg               Lochristi Brettanomyces Blend (Yeast Bay Drożdże       8        -             
0,28 kg               Rye, Flaked (3,9 EBC)                    Słód          3        5,0 %         
45,00 g               Iunga [9,00 %] - Gotowanie 60,0 min      Chmiel        4        38,5 IBUs     
50,00 g               Simcoe [13,10 %] - Aromatyczny (whirpool Chmiel        7        0,0 IBUs      
50,00 g               Centennial [9,40 %] - Aromatyczny (whirp Chmiel        5        0,0 IBUs      
50,00 g               Mosaic [12,00 %] - Aromatyczny (whirpool Chmiel        6        0,0 IBUs      
50,00 g               Simcoe [13,10 %] - Chmielenie na zimno 0 Chmiel        11       0,0 IBUs      
50,00 g               Mosaic [12,00 %] - Chmielenie na zimno 0 Chmiel        10       0,0 IBUs      
  


Profil zacierania: Single Infusion, Light Body, No Mash Out
Waga slodow: 5,59 kg
----------------------------
Nazwa                  Opis                                       Temperatura  Czas kroku    
Mash In                Dodaj 21,73 l wody w 70,2 C                65,0 C       40 min        

Wysladzanie: Wysładzanie  15,98 l  wody o temp 75,6 C 
Notes:
------
Zadane w 26°C, potem swobodny odpad temp. Starter 1,5 litra kręcony 5 dni. Drożdże były przeterminowane ponad rok.
Fermentacja w około 20-21*
Edytowane przez Pan Łyżwa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#61 Lambic 11,5°, 8 IBU

Skladniki:
------------
Ilość;                 Nazwa                                    Typ           Lp.      %/IBU         
2,43 kg               Wheat, Niesłodowana (4,0 EBC)            Słód          2        40,0 %        
3,64 kg               MEP Pilsner (4,1 EBC)                    Słód          1        60,0 %        
10,00 g               Magnum [5,00 %] - Gotowanie 60,0 min     Chmiel        5        4,8 IBUs      
20,00 g               Saaz [1,00 %] - Gotowanie 60,0 min       Chmiel        4        1,9 IBUs      
20,00 g               East Kent Goldings (EKG) [1,00 %] - Goto Chmiel        3        1,9 IBUs      
1,0 pkg               Belgian Lambic Blend (Wyeast Labs #3278) Drożdże       6        -             


Profil zacierania: Single Infusion, Light Body, No Mash Out
Waga slodow: 6,07 kg
----------------------------
Nazwa                  Opis                                       Temperatura  Czas kroku    
60                     Dodaj 0,00 l wody w 60,0 C                 60,0 C       0 min         
Pszenica plus 10% pils Dodaj 15,13 l wody i ciepła do 100,0 C prz 100,0 C      30 min        
70                     Dodaj 4,24 l wody i ciepła do 70,0 C przez 70,0 C       120 min       
mash out               Dodaj 0,02 l wody i ciepła do 76,0 C przez 76,0 C       1 min         

Wysladzanie: Wysładzanie  21,34 l  wody o temp 75,6 C 
Notes:

Drożdże przeterminowane 2 miesiące.

Fermentacja w około 20°C

 

 

Na 10l 2,2kg malin

Edytowane przez Pan Łyżwa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#62 English Barley Wine 24,3°, 70 IBU

Skladniki:
------------
Ilość;                 Nazwa                                    Typ           Lp.      %/IBU         
0,50 kg               Carahell (Weyermann) (25,6 EBC)          Słód          3        3,5 %         
50,00 g               Fuggles [4,50 %] - Gotowanie 20,0 min    Chmiel        5        9,5 IBUs      
50,00 g               Admiral [13,00 %] - Gotowanie 60,0 min   Chmiel        4        45,5 IBUs     
0,65 kg               Caramunich II (Weyermann) (124,1 EBC)    Słód          2        4,6 %         
1,0 pkg               F1 (FInland #-)                          Drożdże       6        -             
13,23 kg              MEP@ALE (5,5 EBC)                        Słód          1        92,0 %        


Profil zacierania: Single Infusion, Light Body, No Mash Out
Waga slodow: 14,38 kg
----------------------------
Nazwa                  Opis                                       Temperatura  Czas kroku    
Mash In                Dodaj 37,46 l wody w 75,6 C                67,0 C       75 min        
72                     Dodaj -0,06 l wody i ciepła do 72,0 C prze 72,0 C       20 min        
Mash Out               Dodaj 0,33 l wody i ciepła do 76,0 C przez 76,0 C       1 min         

       

Wysladzanie: Wysładzanie  18,09 l  wody o temp 75,6 C 
Notes:

 

ebw.jpg

Piwo dalej przestawione do 20-21°C

Edytowane przez Pan Łyżwa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#63 Belgian Blond Ale 14,7°, 22 IBU

 

Szczegoly receptury
--------------------------
Objetosc przed gotowaniem: 35,12 l
Objetosc po gotowaniu: 29,12 l
Wielkosc warki: 27,00 l   
Objetosc butelkowania/kegowania: 26,50 l
Szacunkowa Gestosc Poczatkowa OG: 14,773 Plato
Szacunkowy KOlor: 8,9 EBC
Szacunkowe IBU: 22,6 IBUs
Zakladana wydajnosc calkowita: 81,00 %
Szacunkowa wydajnosc zacierania: 84,5 %
Czas gotowania: 120 Minutes

Skladniki:
------------
Ilość                 Nazwa                                    Typ           Lp.      %/IBU         
0,62 kg               Pszeniczny (3,0 EBC)                     Słód          2        10,0 %        
0,31 kg               Carabelge (32,0 EBC)                     Słód          4        5,0 %         
15,00 g               Iunga [9,00 %] - Gotowanie 60,0 min      Chmiel        6        12,4 IBUs     
1,0 pkg               Belgian Strong Ale (Wyeast Labs #1388) [ Drożdże       9        -             
4,33 kg               MEP Pilsner (4,1 EBC)                    Słód          1        70,0 %        
0,31 kg               Caramel Pils (BestMalz) (5,0 EBC)        Słód          3        5,0 %         
15,00 g               Styrian Cardinal [9,20 %] - Gotowanie 20 Chmiel        7        7,7 IBUs      
15,00 g               Styrian Cardinal [9,20 %] - Gotowanie 5, Chmiel        8        2,5 IBUs      
0,62 kg               Dememera Sugar (3,9 EBC)                 Cukier        5        10,0 %        


Profil zacierania: Temperature Mash, 2 Step, Light Body
Waga slodow: 6,19 kg
----------------------------
Nazwa                  Opis                                       Temperatura  Czas kroku    
Zacier                 Dodaj 19,31 l wody w 70,8 C                66,0 C       60 min        
Saccharification       Dodaj -0,04 l wody i ciepła do 72,0 C prze 72,0 C       15 min        
Mash Out               Dodaj 0,04 l wody i ciepła do 75,6 C przez 75,6 C       1 min         

Wysladzanie: Wysładzanie  21,39 l  wody o temp 75,6 C 

 

large.5a3162ce4c888_belgianblond.jpg.26f4d407cc81a9ece407dcde80625d55.jpg

Edytowane przez Pan Łyżwa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#64 Belgian Dubbel 18,1°, 23 IBU

Skladniki:
------------
Ilość;                 Nazwa                                    Typ           Lp.      %/IBU         
1,18 kg               Pszeniczny (3,0 EBC)                     Słód          4        14,3 %        
0,49 kg               Special B Malt (354,6 EBC)               Słód          5        5,9 %         
0,47 kg               CHATEAU ABBEY® (44,1 EBC)                Słód          6        5,7 %         
22,00 g               Styrian Cardinal [8,00 %] - Gotowanie 60 Chmiel        8        14,1 IBUs     
10,00 g               Iunga [9,00 %] - Gotowanie 60,0 min      Chmiel        9        7,2 IBUs      
2,46 kg               MEP@ALE (5,5 EBC)                        Słód          3        29,8 %        
2,83 kg               MEP Pilsner (4,1 EBC)                    Słód          2        34,3 %        
20,00 g               Lublin (Lubelski) [4,00 %] - Gotowanie 1 Chmiel        10       2,3 IBUs      
1,0 pkg               Belgian Strong Ale (Wyeast Labs #1388) [ Drożdże       11       -             
10,00 ml              Phosphoric Acid 85% (Zacieraniu 60,0 min Składnik wody 1        -             
0,83 kg               Amber Liquid Extract (24,6 EBC)          Ekstrakt      7        10,0 %        


Profil zacierania: Single Infusion, Light Body, No Mash Out
Waga slodow: 8,26 kg
----------------------------
Nazwa                  Opis                                       Temperatura  Czas kroku    
Mash In                Dodaj 26,17 l wody w 48,7 C                45,0 C       10 min        
zacieranie             Dodaj 0,01 l wody i ciepła do 67,0 C przez 67,0 C       60 min        
Dekstrynująca          Podgrzej aby uzyskać 72,0 C przez 4 min    72,0 C       15 min        
Mash Out               Dodaj 0,36 l wody i ciepła do 76,0 C przez 76,0 C       1 min         

 

large.Dubbel.jpg.11e62c772adb2e2f777b2f3bd2cc6ea4.jpg

Potem piwo wstawione do 22-24°C na kilka dni na cichej. Przy zlewaniu zeszło do 2,5 i nadal pracowało.

Edytowane przez Pan Łyżwa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#65 Czech Pale Lager 10,4°, 36 IBU

Chmiel użyty w tej recepturze to szyszka. Dodatkowo w celu zmiękczenia wody do wyfiltrowanej wody z brity dodałem 10l wody destylowanej. Starter był dwu stopniowy z kilku ml drożdży na pierwszym stopniu. Drugi stopień około 2,1l.

Szczegoly receptury
--------------------------
Objetosc przed gotowaniem: 34,66 l
Objetosc po gotowaniu: 30,16 l
Wielkosc warki: 28,00 l   
Objetosc butelkowania/kegowania: 27,50 l
Szacunkowa Gestosc Poczatkowa OG: 10,434 Plato
Szacunkowy KOlor: 5,0 EBC
Szacunkowe IBU: 35,9 IBUs
Zakladana wydajnosc calkowita: 80,00 %
Szacunkowa wydajnosc zacierania: 82,9 %
Czas gotowania: 90 Minutes

Skladniki:
------------
Ilość;                 Nazwa                                    Typ           Lp.      %/IBU         
4,89 kg               Heildelberski (BestMalz) (3,0 EBC)       Słód          2        100,0 %       
33,00 g               Lubelski [4,70 %] - Gotowanie 60,0 min   Chmiel        3        14,1 IBUs     
31,00 g               Lubelski [4,70 %] - Gotowanie 45,0 min   Chmiel        4        12,1 IBUs     
33,00 g               Lubelski [4,70 %] - Gotowanie 5,0 min    Chmiel        7        2,8 IBUs      
65,00 g               Lubelski [4,70 %] - Gotowanie 0,0 min    Chmiel        8        0,0 IBUs      
1,0 pkg               Czech Pilsner Lager (Wyeast Labs #2278)  Drożdże       9        -             
33,00 g               Lubelski [4,70 %] - Gotowanie 15,0 min   Chmiel        5        7,0 IBUs      
10,00 l               Distilled Water                          Woda          1        -             
5,00 g                Irish Moss (Gotowaniu 10,0 mins)         Klarowanie    6        -         
1 pkg                 Czech Pilsner Lager (Wyeast Labs #2278)  Drożdże       12 
    


Profil zacierania: Single Infusion, Light Body, No Mash Out
Waga slodow: 4,89 kg
----------------------------
Nazwa                  Opis                                       Temperatura  Czas kroku    
Mash In                Dodaj 17,12 l wody w 71,1 C                64,0 C       40 min        
Dekokcja               Dodaj -5,38 l wody i ciepła do 100,0 C prz 100,0 C      30 min        
Nazwa kroku Zacierania Dodaj 5,38 l wody i ciepła do 72,0 C przez 72,0 C       15 min        
Mash Out               Dodaj -0,12 l wody w 76,0 C                76,0 C       1 min         

Wysladzanie: Wysładzanie  22,56 l  wody o temp 75,6 C 

 

czech pale lager.jpg

Edytowane przez Pan Łyżwa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#66 Czech Pale Lager 11,1°, 23 IBU

 

---DODATKI CHEMICZNE DO WODY----------------

Ilość                 Nazwa                                    Typ           Lp.      %/IBU         
10,00 l               Distilled Water                          Woda          1        -             

Waga slodow: 5,94 kg	Waga chmieli: 120,00 g oz.
Ilość                 Nazwa                                    Typ           Lp.      %/IBU         
3,15 kg               Heildelberski (BestMalz) (3,0 EBC)       Słód          2        53,0 %        
1,55 kg               MEP Pilsner (4,1 EBC)                    Słód          3        26,1 %        
0,36 kg               Caramunich II (Weyermann) (124,1 EBC)    Słód          4        6,1 %         
0,35 kg               CHATEAU ABBEA® (44,1 EBC)                Słód          5        5,9 %         
0,25 kg               Munich Dark (BestMalz) (25,0 EBC)        Słód          7        4,2 %         
0,25 kg               Caraaroma (Weyermann) (350,7 EBC)        Słód          6        4,2 %         
0,03 kg               Carafa Special III (Weyermann) (925,9 EB Słód          8        0,5 %        
1 pkg                 Czech Pilsner Lager (Wyeast Labs #2278)  Drożdże       12 
 


Nazwa                  Opis                                       Temperatura  Czas kroku    
Mash In                Dodaj 19,05 l wody w 75,1 C                67,0 C       40 min        
Dekokt                 Dodaj -3,57 l wody i ciepła do 100,0 C prz 100,0 C      30 min        
72                     Dodaj 3,56 l wody w -76,9 C                72,0 C       15 min        
Mash Out               Dodaj -0,01 l wody i ciepła do 76,0 C prze 76,0 C       1 min         

---WYSLADZANIE---
Wysładzanie  25,73 l  wody o temp 75,6 C 

---GOTOWANIE-----------------------------
Szacunkowa gestosc przed gotowaniem: 9,532 Plato	Szacunkowa gestosc OG: 11,141 Plato
Ilość                 Nazwa                                    Typ           Lp.      %/IBU         
50,00 g               Lubelski [4,70 %] - Gotowanie 60,0 min   Chmiel        9        18,2 IBUs     
4,00 g                Irish Moss (Gotowaniu 10,0 mins)         Klarowanie    10       -             
70,00 g               Lubelski [4,70 %] - Gotowanie 5,0 min    Chmiel        11       5,1 IBUs    

 

Amber czech lager.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#67 Czech Dark Lager 10,7°, 25 IBU

 

Waga slodow: 6,46 kg	Waga chmieli: 98,00 g oz.

Ilość                 Nazwa                                    Typ           Lp.      %/IBU         
2,67 kg               MEP Pilsner (4,1 EBC)                    Słód          1        41,3 %        
2,65 kg               Heildelberski (BestMalz) (3,0 EBC)       Słód          2        41,0 %        
0,32 kg               Munich Dark (BestMalz) (25,0 EBC)        Słód          3        4,9 %         
0,25 kg               Vienna (BestMalz) (8,0 EBC)              Słód          4        3,9 %         
0,25 kg               Carafa Special III (Weyermann) (925,9 EB Słód          5        3,9 %         
0,21 kg               Caraaroma (Weyermann) (350,7 EBC)        Słód          6        3,3 %         
0,11 kg               Carafa II (811,6 EBC)                    Słód          7        1,7 %         
1 pkg                 Czech Pilsner Lager (Wyeast Labs #2278)  Drożdże       12 


Nazwa                  Opis                                       Temperatura  Czas kroku    
Protein Rest           Dodaj 22,62 l wody w 73,0 C                68,0 C       40 min        
Dekokt                 Dodaj -3,90 l wody i ciepła do 100,0 C prz 100,0 C      30 min        
72                     Dodaj 3,86 l wody i ciepła do 72,0 C przez 72,0 C       15 min        
Mash Out               Podgrzej aby uzyskać 76,0 C przez 10 min   76,0 C       1 min         

Wysładzanie  22,71 l  wody o temp 75,6 C 

---GOTOWANIE-----------------------------
Szacunkowa gestosc przed gotowaniem: 9,136 Plato	Szacunkowa gestosc OG: 10,681 Plato
Ilość                 Nazwa                                    Typ           Lp.      %/IBU         
20,00 g               Lubelski [4,70 %] - Gotowanie 60,0 min   Chmiel        8        7,4 IBUs      
18,00 g               Iunga [9,00 %] - Gotowanie 60,0 min      Chmiel        9        14,0 IBUs     
60,00 g               Lubelski [4,70 %] - Gotowanie 5,0 min    Chmiel        10       4,4 IBUs  

 

czech dark.jpg

Edytowane przez Pan Łyżwa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#68 New England IPA 13,6°, 23 IBU

 

Chmiele

 

Użyty Chmiel
Ilość Nazwa Typ Lp. %/IBU
10,00 g Cascade [5,50 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 4 5,0 IBUs
10,00 g Zeus [11,50 %] - Gotowanie 30,0 min Chmiel 5 8,1 IBUs
50,00 g Cascade [5,50 %] - Gotowanie 10,0 min Chmiel 6 9,1 IBUs
70,00 g Centennial [10,00 %] - Aromatyczny (whirpool) Moczenie 60,0 min Chmiel 7 0,0 IBUs
50,00 g Galaxy [14,50 %] - Aromatyczny (whirpool) Moczenie 60,0 min Chmiel 8 0,0 IBUs
40,00 g Cascade [5,50 %] - Aromatyczny (whirpool) Moczenie 60,0 min Chmiel 9 0,0 IBUs
30,00 g Cascade [5,50 %] - Aromatyczny (whirpool) Moczenie 60,0 min Chmiel 10 0,0 IBUs
60,00 g Cascade [5,50 %] - Chmielenie na zimno 0,0 Dni Chmiel 12 0,0 IBUs
50,00 g Galaxy [14,50 %] - Chmielenie na zimno 0,0 Dni Chmiel 14 0,0 IBUs
50,00 g Centennial [10,00 %] - Chmielenie na zimno 0,0 Dni Chmiel 13 0,0 IBUs
40,00 g Amarillo [9,20 %] - Chmielenie na zimno 0,0 Dni Chmiel 15 0,0 IBUs
 

Słody

 

Składniki receptury
Ilość Nazwa Typ Lp. %/IBU
4,00 kg MEP Pilsner (4,1 EBC) Słód 1 60,0 %
2,00 kg Oats, Flaked (2,0 EBC) Słód 2 30,0 %
0,67 kg CHÂTEAU ABBEY® (44,1 EBC) Słód 3 10,0 %
 

Pozostałe dodatki

 

 

Drożdże

 

Użyte drożdże
Ilość Nazwa Typ Lp. %/IBU
1,0 pkg F1C1 (FInland #-) Drożdże 11 -
  
 

Neipa.jpg

Edytowane przez Pan Łyżwa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#69 Imperial IPA 18,3°, 113 IBU

 

Chmiele

 

Użyty Chmiel
Ilość Nazwa Typ Lp. %/IBU
94,00 g Zeus [15,70 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 6 106,2 IBUs
50,00 g Cascade [5,50 %] - Gotowanie 10,0 min Chmiel 8 7,2 IBUs
100,00 g Galaxy [14,00 %] - Aromatyczny (whirpool) Moczenie 0,0 min Chmiel 9 0,0 IBUs
50,00 g Centennial [10,00 %] - Aromatyczny (whirpool) Moczenie 60,0 min Chmiel 10 0,0 IBUs
30,00 g Cascade [5,50 %] - Aromatyczny (whirpool) Moczenie 60,0 min Chmiel 12 0,0 IBUs
30,00 g Cascade [5,50 %] - Aromatyczny (whirpool) Moczenie 60,0 min Chmiel 11 0,0 IBUs
10,00 g Amarillo [9,20 %] - Aromatyczny (whirpool) Moczenie 60,0 min Chmiel 13 0,0 IBUs
100,00 g Galaxy [14,00 %] - Chmielenie na zimno 5,0 Dni Chmiel 15 0,0 IBUs
80,00 g Cascade [5,50 %] - Chmielenie na zimno 0,0 Dni Chmiel 16 0,0 IBUs
80,00 g Centennial [10,00 %] - Chmielenie na zimno 0,0 Dni Chmiel 17 0,0 IBUs
40,00 g Amarillo [9,20 %] - Chmielenie na zimno 0,0 Dni Chmiel 18 0,0 IBUs
 

Słody

 

Składniki receptury
Ilość Nazwa Typ Lp. %/IBU
7,50 kg MEP Pilsner (4,1 EBC) Słód 1 70,7 %
1,29 kg Rice, Flaked (2,0 EBC) Słód 2 12,2 %
0,92 kg Oats, Flaked (2,0 EBC) Słód 3 8,7 %
0,77 kg Caramel Pils (BestMälz) (5,0 EBC) Słód 4 7,3 %
0,13 kg Acidulated (BestMälz) (3,0 EBC) Słód 5 1,2 %
 

Pozostałe dodatki

 

Dodatki
Ilość Nazwa Typ Lp. %/IBU
5,58 g Irish Moss (Gotowaniu 15,0 mins) Klarowanie 7 -
 

Drożdże

 

Użyte drożdże
Ilość Nazwa Typ Lp. %/IBU
200ml F1 (FInland #-) Drożdże 14

-

 

IIPA.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.