Skocz do zawartości

Hoppy Panda Brew


Rekomendowane odpowiedzi

21 minut temu, Bachi napisał:

Odezwę się kiedyś do Ciebie :) 

Wiesz, ale to tak nie dziala. Nigdy chyba deficytowego towaru nie kupowales. 

Musisz miec referencje od dwoch wczesniejszych moich odbiorcow. 

Zebym wiedzial zes pewny czlowiek i nie zostane z jakimis dziwnymi drozdzami w lodowce :P 

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3 minuty temu, Lasek napisał:

Wiesz, ale to tak nie dziala. Nigdy chyba deficytowego towaru nie kupowales. 

Musisz miec referencje od dwoch wczesniejszych moich odbiorcow. 

Zebym wiedzial zes pewny czlowiek i nie zostane z jakimis dziwnymi drozdzami w lodowce :P 

 

 

Czyli jak jeden potwierdzi, to za mało? Panie, co za ekskluzywny klub stworzyłeś ;) 
A tak całkiem serio, nie wiem kto od Ciebie kupuje grzybki, więc nie mam pojęcia na kogo się powoływać. Jest wśród Twoich znajomych ktoś z zarządu PSPD?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 minutę temu, Bachi napisał:

Czyli jak jeden potwierdzi, to za mało? Panie, co za ekskluzywny klub stworzyłeś ;) 
A tak całkiem serio, nie wiem kto od Ciebie kupuje grzybki, więc nie mam pojęcia na kogo się powoływać. Jest wśród Twoich znajomych ktoś z zarządu PSPD?

@Bachi i tak ulgowo zostałeś potraktowany. Ja musiałem dodatkowo pokazać paszport Polsatu i zaświadczenie od cioci ;) A tak serio to chodzi o logistykę i trochę o regulaminy lotnisk.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

23 godziny temu, Bachi napisał:

Czyli jak jeden potwierdzi, to za mało? Panie, co za ekskluzywny klub stworzyłeś ;) 
A tak całkiem serio, nie wiem kto od Ciebie kupuje grzybki, więc nie mam pojęcia na kogo się powoływać. Jest wśród Twoich znajomych ktoś z zarządu PSPD?

Wiesz jeden to moze byc zbieg okolicznosci albo jakas lokalna korupcja :D

Dwoch odbiorcow juz sie ujawnilo, a mrozonki drozdzy ode mnie to hulaja po calej Polsce dzieki dobrooci @Daniel()'a.

Klub ogranicza sie do stalych bywalcow czatu.  Ja ich nie sprzedaje tylko posrednicze w zakupie. 

Jak jestes zainteresowany to system wyglada tak:

Zazwyczaj jak ide do sklepu to informuje wczesniej na czacie ze ide, latem raz w tygodniu zima rzadziej raz na dwa lub trzy tygodnie. Wszystko zalezy od mojej sklerozy i planow warzenia. 

Nastepnie informuje jakie drozdze moge kupic, jakie sa w promocji a jakie moga mi zamowic na zyczenie. Nastepnie zainteresowani wiarygodni forumowicze mowia co chca, ja kupuje a pozniej kombinuje jak to dostarczyc do Warszawy.

Paczki do 100ml zazwyczaj raz w miesiacu lub raz na dwa miesiace spokojnie docieraja do Wawy. 

Imperial Yeast lub Wyeast ze wzgledu na duze paczki musi czekac az bede lecial z bagazem rejestrowym.

 

PS: Z zarzadem PSPD nie mam nic wspolnego, karierowiczami brzydze sie z natury.

 

 

Edytowane przez Lasek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 minuty temu, Lasek napisał:

 

Klub ogranicza sie do stalych bywalcow czatu.  Ja ich nie sprzedaje tylko posrednicze w zakupie. 

 

Będę o tym pamiętał i na pewno zajrzę na nasz lokalny czat. Obecnie mam kilka warek w planach i surowce na nie już posiadam. Nie ukrywam, że jest jednak kilka ciekawych odmian grzybków, które nie są u nas dostępne :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 9 miesięcy temu...

#91 Munich Dunkel 13,5°, 24 IBU

 

 

Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 36,22 L
Post Boil Volume: 31,72 L
Batch Size (fermenter): 29,50 L   
Bottling Volume: 29,00 L
Estimated OG: 13,564 Plato
Estimated Color: 37,6 EBC
Estimated IBU: 23,9 IBUs
Brewhouse Efficiency: 80,00 %
Est Mash Efficiency: 82,7 %
Boil Time: 90 Minutes

Ingredients:
------------
Amt              Name                                             Type          #          %/IBU         Volume        
2,71 kg          MEP Pilsner (4,1 EBC)                            Grain         1          40,0 %        1,77 L        
2,58 kg          Monachijski typ II (16,0 EBC)                    Grain         2          38,0 %        1,68 L        
0,67 kg          Munich Dark (BestMälz) (25,0 EBC)                Grain         3          9,9 %         0,44 L        
0,39 kg          Caramunich II (Weyermann) (124,1 EBC)            Grain         4          5,8 %         0,25 L        
0,22 kg          Carafa Special II (Weyermann) (817,5 EBC)        Grain         5          3,2 %         0,14 L        
0,22 kg          Caramel Pils (BestMälz) (5,0 EBC)                Grain         6          3,2 %         0,14 L        
10,00 g          Hallertau Taurus [15,80 %] - Boil 60,0 min       Hop           7          13,5 IBUs     -             
25,00 g          Perle [8,00 %] - Boil 20,0 min                   Hop           8          10,4 IBUs     -             
0,40 tsp         Irish Moss (Boil 10,0 mins)                      Fining        9          -             -             
1,0 pkg          Augustiner Lager (Omega #OYL-114)                Yeast         10         -             -             


Mash Schedule: Single Infusion, Light Body, No Mash Out
Total Grain Weight: 6,79 kg
----------------------------
Name              Description                             Step Temperat Step Time     
Mash In           Add 23,72 L of water at 74,7 C          67,0 C        40 min        
72                Add 0,32 L of water at 72,0 C           72,0 C        15 min        
Dekokcja          Decoct 4,50 L of mash and boil it       72,0 C        30 min        
Mash Out          Add 0,09 L of water and heat to 76,0 C  76,0 C        1 min         

Sparge: Fly sparge with 18,90 L water at 75,6 C
Edytowane przez Pan Łyżwa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#92 Vienna Lager 13,2°, 25 IBU

 

 

Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 37,83 L
Post Boil Volume: 33,33 L
Batch Size (fermenter): 31,00 L   
Bottling Volume: 30,50 L
Estimated OG: 13,252 Plato
Estimated Color: 21,8 EBC
Estimated IBU: 25,6 IBUs
Brewhouse Efficiency: 82,00 %
Est Mash Efficiency: 84,6 %
Boil Time: 90 Minutes

Ingredients:
------------
Amt              Name                                             Type          #          %/IBU         Volume        
2,87 kg          Vienna (BestMälz) (8,0 EBC)                      Grain         1          42,3 %        1,87 L        
1,92 kg          MEP Pilsner (4,1 EBC)                            Grain         2          28,3 %        1,25 L        
1,92 kg          Munich Dark (BestMälz) (25,0 EBC)                Grain         3          28,3 %        1,25 L        
0,07 kg          Carafa Special II (Weyermann) (817,5 EBC)        Grain         4          1,1 %         0,05 L        
65,00 g          Styrian Goldings [4,00 %] - Boil 60,0 min        Hop           5          21,4 IBUs     -             
35,00 g          Styrian Goldings [4,00 %] - Boil 10,0 min        Hop           6          4,2 IBUs      -             
1,0 pkg          Munich Lager (Wyeast Labs #2308) [124,21 ml]     Yeast         7          -             -             


Mash Schedule: Single Infusion, Light Body, No Mash Out
Total Grain Weight: 6,79 kg
----------------------------
Name              Description                             Step Temperat Step Time     
Białkowa          Add 23,73 L of water at 57,1 C          52,0 C        20 min        
62                Add 0,05 L of water and heat to 66,0 C  66,0 C        40 min        
72                Add 0,05 L of water and heat to 72,0 C  72,0 C        15 min        
Mash Out          Add -0,16 L of water and heat to 76,0 C 76,0 C        1 min         

Sparge: Fly sparge with 20,95 L water at 75,6 C

 

Edytowane przez Pan Łyżwa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#93 American Porter 13,7°, 45 IBU

 

 

Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 30,04 L
Post Boil Volume: 27,04 L
Batch Size (fermenter): 25,00 L   
Bottling Volume: 24,50 L
Estimated OG: 13,763 Plato
Estimated Color: 52,1 EBC
Estimated IBU: 45,3 IBUs
Brewhouse Efficiency: 76,00 %
Est Mash Efficiency: 79,0 %
Boil Time: 60 Minutes

Ingredients:
------------
Amt              Name                                             Type          #          %/IBU         Volume        
5,00 kg          MEP@ALE (5,5 EBC)                                Grain         1          78,7 %        3,26 L        
0,70 kg          Munich Dark (BestMälz) (25,0 EBC)                Grain         2          11,0 %        0,46 L        
0,25 kg          BEST Melanoidin (BESTMALZ) (70,0 EBC)            Grain         3          3,9 %         0,16 L        
0,25 kg          Carafa Special II (Weyermann) (817,5 EBC)        Grain         4          3,9 %         0,16 L        
0,15 kg          Carafa Special III (Weyermann) (925,9 EBC)       Grain         5          2,4 %         0,10 L        
35,00 g          Simcoe [13,10 %] - Boil 60,0 min                 Hop           6          45,3 IBUs     -             
50,00 g          Simcoe [13,10 %] - Boil 0,0 min                  Hop           7          0,0 IBUs      -             
40,00 g          Mosaic [12,00 %] - Steep/Whirlpool  0,0 min, 90, Hop           8          0,0 IBUs      -             
1,0 pkg          Irish Ale (Omega #OYL-005)                       Yeast         9          -             -             


Mash Schedule: Single Infusion, Light Body, No Mash Out
Total Grain Weight: 6,35 kg
----------------------------
Name              Description                             Step Temperat Step Time     
Mash In           Add 22,22 L of water at 73,5 C          66,0 C        45 min        
72                Add 0,16 L of water and heat to 72,0 C  72,0 C        15 min        
Mash out          Error: Infusion temperature above boili 76,0 C        1 min         

Sparge: Fly sparge with 13,84 L water at 75,6 C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#94 Pre Prohibition Lager 12,8°, 37 IBU

 

Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 37,83 L
Post Boil Volume: 33,33 L
Batch Size (fermenter): 31,00 L   
Bottling Volume: 30,50 L
Estimated OG: 12,827 Plato
Estimated Color: 7,2 EBC
Estimated IBU: 36,8 IBUs
Brewhouse Efficiency: 77,00 %
Est Mash Efficiency: 79,5 %
Boil Time: 90 Minutes

Ingredients:
------------
Amt              Name                                             Type          #          %/IBU         Volume        
5,40 kg          MEP Pilsner (4,1 EBC)                            Grain         1          80,2 %        3,52 L        
1,00 kg          Barley, Flaked (Thomas Fawcett) (3,9 EBC)        Grain         2          14,9 %        0,65 L        
0,33 kg          Caramel Pils (BestMälz) (5,0 EBC)                Grain         3          4,9 %         0,22 L        
25,00 g          Cluster [8,60 %] - Boil 60,0 min                 Hop           4          18,0 IBUs     -             
20,00 g          Cluster [8,60 %] - Boil 30,0 min                 Hop           5          11,0 IBUs     -             
30,00 g          Cluster [8,60 %] - Boil 10,0 min                 Hop           6          7,8 IBUs      -             
25,00 g          Cluster [8,60 %] - Boil 0,0 min                  Hop           7          0,0 IBUs      -             
1,0 pkg          Old Bavarian Lager (White Labs #WLP920) [35,49 m Yeast         8          -             -             


Mash Schedule: Single Infusion, Light Body, No Mash Out
Total Grain Weight: 6,73 kg
----------------------------
Name              Description                             Step Temperat Step Time     
Mash In           Add 17,59 L of water at 74,7 C          65,6 C        75 min        
72                Add -0,20 L of water and heat to 72,0 C 72,0 C        15 min        
MashOut           Add -0,20 L of water at 76,0 C          76,0 C        1 min         

Sparge: Fly sparge with 27,38 L water at 75,6 C
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#95 Eisbock 21°, 32 IBU

 

 

Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 35,17 L
Post Boil Volume: 29,17 L
Batch Size (fermenter): 27,00 L   
Bottling Volume: 26,50 L
Estimated OG: 21,035 Plato
Estimated Color: 42,6 EBC
Estimated IBU: 32,3 IBUs
Brewhouse Efficiency: 69,00 %
Est Mash Efficiency: 71,6 %
Boil Time: 120 Minutes

Ingredients:
------------
Amt              Name                                             Type          #          %/IBU         Volume        
5,02 kg          MEP Pilsner (4,1 EBC)                            Grain         1          44,2 %        3,27 L        
4,28 kg          Munich Dark (BestMälz) (25,0 EBC)                Grain         2          37,7 %        2,79 L        
1,25 kg          MEP@ALE (5,5 EBC)                                Grain         3          11,0 %        0,81 L        
0,42 kg          Caramunich II (Weyermann) (124,1 EBC)            Grain         4          3,7 %         0,27 L        
0,20 kg          Caraaroma (256,1 EBC)                            Grain         5          1,8 %         0,13 L        
0,10 kg          Caramunich III (Weyermann) (139,9 EBC)           Grain         6          0,9 %         0,07 L        
0,08 kg          Carafa Special III (Weyermann) (925,9 EBC)       Grain         7          0,7 %         0,05 L        
27,00 g          Hallertau Taurus [15,80 %] - Boil 60,0 min       Hop           8          32,3 IBUs     -             
1,0 pkg          Bawarska dolina (Fermentum Mobile #FM31)         Yeast         9          -             -             


Mash Schedule: Single Infusion, Light Body, No Mash Out
Total Grain Weight: 11,35 kg
----------------------------
Name              Description                             Step Temperat Step Time     
Mash In           Add 32,86 L of water at 76,9 C          68,0 C        65 min        
MashOut           Add 1,10 L of water and heat to 76,0 C  76,0 C        1 min         

Sparge: Fly sparge with 12,57 L water at 75,6 C
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#96 Schwarzbier 13,5°, 26 IBU

 

 

Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 35,23 L
Post Boil Volume: 30,73 L
Batch Size (fermenter): 28,50 L   
Bottling Volume: 28,00 L
Estimated OG: 13,536 Plato
Estimated Color: 44,4 EBC
Estimated IBU: 25,9 IBUs
Brewhouse Efficiency: 83,00 %
Est Mash Efficiency: 85,9 %
Boil Time: 90 Minutes

Ingredients:
------------
Amt              Name                                             Type          #          %/IBU         Volume        
3,52 kg          MEP Lager (3,5 EBC)                              Grain         1          57,1 %        2,30 L        
2,00 kg          Munich Dark (BestMälz) (25,0 EBC)                Grain         2          32,4 %        1,30 L        
0,31 kg          Caramunich II (Weyermann) (124,1 EBC)            Grain         3          5,0 %         0,20 L        
0,15 kg          Carafa Special II (Weyermann) (817,5 EBC)        Grain         4          2,4 %         0,10 L        
0,15 kg          Carafa Special III (Weyermann) (925,9 EBC)       Grain         5          2,4 %         0,10 L        
0,04 kg          Melanoidin (BestMälz) (70,0 EBC)                 Grain         6          0,6 %         0,03 L        
12,00 g          Hallertau Taurus [15,80 %] - Boil 60,0 min       Hop           7          16,9 IBUs     -             
35,00 g          Perle [8,00 %] - Boil 10,0 min                   Hop           8          9,0 IBUs      -             
35,00 g          Perle [8,00 %] - Boil 0,0 min                    Hop           9          0,0 IBUs      -             
1,2 pkg          Augustiner Lager (Omega #OYL-114)                Yeast         10         -             -             


Mash Schedule: Single Infusion, Light Body, No Mash Out
Total Grain Weight: 6,17 kg
----------------------------
Name              Description                             Step Temperat Step Time     
Mash In           Add 21,53 L of water at 72,3 C          65,0 C        45 min        
72                Add -0,18 L of water and heat to 72,0 C 72,0 C        15 min        
Mash Out          Add -0,18 L of water and heat to 76,0 C 76,0 C        1 min         

Sparge: Fly sparge with 20,24 L water at 75,6 C
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#97 Irish Extra Stout 14,8°,39 IBU

 

Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 31,12 L
Post Boil Volume: 28,12 L
Batch Size (fermenter): 26,00 L   
Bottling Volume: 25,50 L
Estimated OG: 14,842 Plato
Estimated Color: 77,1 EBC
Estimated IBU: 39,2 IBUs
Brewhouse Efficiency: 85,00 %
Est Mash Efficiency: 88,3 %
Boil Time: 60 Minutes

Ingredients:
------------
Amt              Name                                             Type          #          %/IBU         Volume        
5,00 kg          MEP@ALE (5,5 EBC)                                Grain         1          77,4 %        3,26 L        
0,40 kg          Barley, Flaked (Thomas Fawcett) (3,9 EBC)        Grain         2          6,2 %         0,26 L        
0,35 kg          Carafa III (1034,3 EBC)                          Grain         3          5,4 %         0,23 L        
0,26 kg          Carafa II (811,6 EBC)                            Grain         4          4,0 %         0,17 L        
0,20 kg          Biscuit Malt (45,3 EBC)                          Grain         5          3,1 %         0,13 L        
0,15 kg          Special B Malt (354,6 EBC)                       Grain         6          2,3 %         0,10 L        
0,10 kg          Carafa Special II (Weyermann) (817,5 EBC)        Grain         7          1,5 %         0,07 L        
45,00 g          Iunga [9,50 %] - Boil 60,0 min                   Hop           8          39,2 IBUs     -             
1,0 pkg          Irish Ale (Omega #OYL-005)                       Yeast         9          -             -             


Mash Schedule: Single Infusion, Light Body, No Mash Out
Total Grain Weight: 6,46 kg
----------------------------
Name              Description                             Step Temperat Step Time     
Mash In           Add 23,26 L of water at 71,0 C          64,0 C        45 min        
72                Add -0,26 L of water and heat to 72,0 C 72,0 C        20 min        
Mash Out          Add -0,26 L of water at 76,0 C          76,0 C        1 min         

Sparge: Fly sparge with 14,85 L water at 75,6 C
Edytowane przez Pan Łyżwa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#98 Pale Kellerbier 11,3°,31 IBU

Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 38,82 L
Post Boil Volume: 34,32 L
Batch Size (fermenter): 32,00 L   
Bottling Volume: 31,50 L
Estimated OG: 11,333 Plato
Estimated Color: 6,6 EBC
Estimated IBU: 31,5 IBUs
Brewhouse Efficiency: 80,00 %
Est Mash Efficiency: 82,5 %
Boil Time: 90 Minutes

Ingredients:
------------
Amt              Name                                             Type          #          %/IBU         Volume        
5,13 kg          MEP Lager (3,5 EBC)                              Grain         1          88,0 %        3,34 L        
0,58 kg          Vienna (BestMälz) (8,0 EBC)                      Grain         2          10,0 %        0,38 L        
0,12 kg          Carahell (Weyermann) (25,6 EBC)                  Grain         3          2,0 %         0,08 L        
15,00 g          Hallertau Taurus [15,80 %] - Boil 60,0 min       Hop           4          20,1 IBUs     -             
10,00 g          Hallertauer Mittelfrueh [4,90 %] - Boil 60,0 min Hop           5          4,2 IBUs      -             
35,00 g          Hallertauer Mittelfrueh [4,90 %] - Boil 15,0 min Hop           6          7,2 IBUs      -             
1,0 pkg          Munich Lager (Wyeast Labs #2308) [124,21 ml]     Yeast         7          -             -             


Mash Schedule: Single Infusion, Light Body, No Mash Out
Total Grain Weight: 5,83 kg
----------------------------
Name              Description                             Step Temperat Step Time     
Mash In           Add 20,39 L of water at 73,5 C          66,0 C        45 min        
72                Add 0,01 L of water and heat to 72,0 C  72,0 C        20 min        
Mash Out          Add 0,14 L of water and heat to 76,0 C  76,0 C        1 min         

Sparge: Fly sparge with 24,12 L water at 75,6 C
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#99 Amber Kellerbier 12,4°,41 IBU

Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 37,24 L
Post Boil Volume: 32,24 L
Batch Size (fermenter): 30,00 L   
Bottling Volume: 29,50 L
Estimated OG: 12,393 Plato
Estimated Color: 21,3 EBC
Estimated IBU: 41,6 IBUs
Brewhouse Efficiency: 79,00 %
Est Mash Efficiency: 81,6 %
Boil Time: 100 Minutes

Ingredients:
------------
Amt              Name                                             Type          #          %/IBU         Volume        
4,00 kg          Vienna (BestMälz) (8,0 EBC)                      Grain         1          63,1 %        2,61 L        
2,10 kg          MEP Lager (3,5 EBC)                              Grain         2          33,1 %        1,37 L        
0,14 kg          Melanoidin (BestMälz) (70,0 EBC)                 Grain         3          2,2 %         0,09 L        
0,10 kg          Carafa Special II (Weyermann) (817,5 EBC)        Grain         4          1,6 %         0,07 L        
12,00 g          Hallertau Taurus [15,80 %] - Boil 70,0 min       Hop           5          17,2 IBUs     -             
10,00 g          Hallertauer Mittelfrueh [4,90 %] - Boil 70,0 min Hop           6          4,4 IBUs      -             
45,00 g          Hallertauer Mittelfrueh [4,90 %] - Boil 15,0 min Hop           7          9,6 IBUs      -             
45,00 g          Hallertauer Mittelfrueh [4,90 %] - Boil 5,0 min  Hop           8          3,9 IBUs      -             
30,00 g          Hallertauer Mittelfrueh [4,90 %] - Steep/Whirlpo Hop           9          6,5 IBUs      -             
1,0 pkg          Old Bavarian Lager (White Labs #WLP920) [35,49 m Yeast         10         -             -             


Mash Schedule: Single Infusion, Light Body, No Mash Out
Total Grain Weight: 6,34 kg
----------------------------
Name              Description                             Step Temperat Step Time     
Mash In           Add 25,36 L of water at 72,8 C          66,0 C        45 min        
72                Heat to 72,0 C over 4 min               72,0 C        15 min        
Mash Out          Add 0,09 L of water and heat to 76,0 C  76,0 C        1 min         

Sparge: Fly sparge with 18,14 L water at 75,6 C
Edytowane przez Pan Łyżwa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#100 New Zeland Pilsner 12,8°,61 IBU

 

Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 35,75 L
Post Boil Volume: 31,25 L
Batch Size (fermenter): 29,00 L   
Bottling Volume: 28,50 L
Estimated OG: 12,796 Plato
Estimated Color: 6,9 EBC
Estimated IBU: 61,0 IBUs
Brewhouse Efficiency: 80,00 %
Est Mash Efficiency: 82,8 %
Boil Time: 90 Minutes

Ingredients:
------------
Amt              Name                                             Type          #          %/IBU         Volume        
5,44 kg          MEP Pilsner (4,1 EBC)                            Grain         1          90,0 %        3,55 L        
0,30 kg          Caramel Pils (BestMälz) (5,0 EBC)                Grain         2          5,0 %         0,20 L        
0,30 kg          Pszeniczny (3,0 EBC)                             Grain         3          5,0 %         0,20 L        
30,00 g          Nelson Sauvin [11,20 %] - Boil 60,0 min          Hop           4          30,0 IBUs     -             
3,00 g           Irish Moss (Boil 10,0 mins)                      Fining        5          -             -             
30,00 g          Nelson Sauvin [11,20 %] - Boil 10,0 min          Hop           6          10,9 IBUs     -             
40,00 g          Nelson Sauvin [11,20 %] - Steep/Whirlpool  60,0  Hop           7          20,0 IBUs     -             
1,0 pkg          Augustiner Lager (Omega #OYL-114)                Yeast         8          -             -             
50,00 g          Nelson Sauvin [11,20 %] - Dry Hop 0,0 Days       Hop           9          0,0 IBUs      -             


Mash Schedule: Single Infusion, Light Body, No Mash Out
Total Grain Weight: 6,04 kg
----------------------------
Name              Description                             Step Temperat Step Time     
Mash In           Add 21,20 L of water at 71,1 C          64,0 C        40 min        
72                Add -0,02 L of water and heat to 72,0 C 72,0 C        25 min        
MashOut           Add 0,13 L of water and heat to 76,0 C  76,0 C        1 min         

Sparge: Fly sparge with 20,49 L water at 75,6 C
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#101 Forgerin Extra Stout 17,1°,56 IBU

 

Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 30,06 L
Post Boil Volume: 27,06 L
Batch Size (fermenter): 24,98 L   
Bottling Volume: 24,48 L
Estimated OG: 17,130 Plato
Estimated Color: 72,3 EBC
Estimated IBU: 56,3 IBUs
Brewhouse Efficiency: 82,00 %
Est Mash Efficiency: 85,3 %
Boil Time: 60 Minutes

Ingredients:
------------
Amt              Name                                             Type          #          %/IBU         Volume        
6,30 kg          MEP@ALE (5,5 EBC)                                Grain         1          84,5 %        4,11 L        
0,35 kg          Carafa III (1034,3 EBC)                          Grain         2          4,7 %         0,23 L        
0,29 kg          Crystal Malt (Thomas Fawcett) (150,0 EBC)        Grain         3          3,9 %         0,19 L        
0,29 kg          Crystal Malt - 45L (Thomas Fawcett) (90,0 EBC)   Grain         4          3,9 %         0,19 L        
0,23 kg          Carafa Special II (Weyermann) (817,5 EBC)        Grain         5          3,1 %         0,15 L        
75,00 g          Iunga [8,50 %] - Boil 60,0 min                   Hop           6          56,3 IBUs     -             
1,0 pkg          Irish Ale (Omega #OYL-005)                       Yeast         7          -             -             


Mash Schedule: Single Infusion, Light Body, No Mash Out
Total Grain Weight: 7,46 kg
----------------------------
Name              Description                             Step Temperat Step Time     
Mash In           Add 19,45 L of water at 74,7 C          65,6 C        75 min        

Sparge: Fly sparge with 18,09 L water at 75,6 C
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#102 Rauchbier 14,6°,25 IBU

 

Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 33,67 L
Post Boil Volume: 29,17 L
Batch Size (fermenter): 27,00 L   
Bottling Volume: 26,50 L
Estimated OG: 14,591 Plato
Estimated Color: 29,3 EBC
Estimated IBU: 25,2 IBUs
Brewhouse Efficiency: 80,00 %
Est Mash Efficiency: 83,0 %
Boil Time: 90 Minutes

Ingredients:
------------
Amt              Name                                             Type          #          %/IBU         Volume        
2,67 kg          MEP Lager (3,5 EBC)                              Grain         1          40,5 %        1,74 L        
2,50 kg          Smoked Steinbach Malzerei (8,0 EBC)              Grain         2          37,9 %        1,63 L        
0,83 kg          Munich Dark (BestMälz) (25,0 EBC)                Grain         3          12,6 %        0,54 L        
0,40 kg          Caramunich III (Weyermann) (139,9 EBC)           Grain         4          6,1 %         0,26 L        
0,12 kg          Melanoidin (BestMälz) (70,0 EBC)                 Grain         5          1,8 %         0,08 L        
0,08 kg          Carafa Special III (Weyermann) (925,9 EBC)       Grain         6          1,2 %         0,05 L        
13,00 g          Hallertau Taurus [15,80 %] - Boil 60,0 min       Hop           7          18,7 IBUs     -             
25,00 g          Perle [8,00 %] - Boil 10,0 min                   Hop           8          6,6 IBUs      -             
1,0 pkg          Munich Lager (Wyeast Labs #2308) [124,21 ml]     Yeast         9          -             -             


Mash Schedule: Single Infusion, Light Body, No Mash Out
Total Grain Weight: 6,60 kg
----------------------------
Name              Description                             Step Temperat Step Time     
Białkowa          Add 23,10 L of water at 57,1 C          52,0 C        20 min        
Mash In           Add 0,00 L of water at 68,0 C           68,0 C        40 min        
72                Heat to 72,0 C over 4 min               72,0 C        20 min        
Mash Out          Add 0,16 L of water and heat to 76,0 C  76,0 C        1 min         

Sparge: Fly sparge with 17,02 L water at 75,6 C
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#103 Dortmunder 13,2°,34 IBU

 

Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 35,29 L
Post Boil Volume: 32,29 L
Batch Size (fermenter): 30,00 L   
Bottling Volume: 29,50 L
Estimated OG: 13,238 Plato
Estimated Color: 13,5 EBC
Estimated IBU: 33,9 IBUs
Brewhouse Efficiency: 84,00 %
Est Mash Efficiency: 86,8 %
Boil Time: 60 Minutes

Ingredients:
------------
Amt              Name                                             Type          #          %/IBU         Volume        
12,00 g          Chalk (Mash)                                     Water Agent   1          -             -             
8,00 g           Epsom Salt (MgSO4) (Mash)                        Water Agent   2          -             -             
4,23 kg          MEP Lager (3,5 EBC)                              Grain         3          68,0 %        2,76 L        
1,92 kg          Munich Dark (BestMälz) (25,0 EBC)                Grain         4          30,8 %        1,25 L        
0,07 kg          Melanoidin (BestMälz) (70,0 EBC)                 Grain         5          1,1 %         0,05 L        
20,00 g          Perle [8,00 %] - Boil 60,0 min                   Hop           6          13,4 IBUs     -             
10,00 g          Hallertau Taurus [15,80 %] - Boil 60,0 min       Hop           7          13,2 IBUs     -             
30,00 g          Perle [8,00 %] - Boil 10,0 min                   Hop           8          7,3 IBUs      -             
22,00 g          Perle [8,00 %] - Boil 0,0 min                    Hop           9          0,0 IBUs      -             
8,00 g           Hallertauer Mittelfrueh [5,40 %] - Boil 0,0 min  Hop           10         0,0 IBUs      -             
1,0 pkg          Augustiner Lager (Omega #OYL-114)                Yeast         11         -             -             


Mash Schedule: Single Infusion, Light Body, No Mash Out
Total Grain Weight: 6,22 kg
----------------------------
Name              Description                             Step Temperat Step Time     
Mash In           Add 21,80 L of water at 71,1 C          64,0 C        40 min        

Sparge: Fly sparge with 19,72 L water at 75,6 C

 

Edytowane przez Pan Łyżwa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#104 RIS 29,3°,102 IBU

 

Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 26,96 L
Post Boil Volume: 23,96 L
Batch Size (fermenter): 22,00 L   
Bottling Volume: 21,50 L
Estimated OG: 29,315 Plato
Estimated Color: 126,9 EBC
Estimated IBU: 101,7 IBUs
Brewhouse Efficiency: 55,00 %
Est Mash Efficiency: 57,5 %
Boil Time: 60 Minutes

Ingredients:
------------
Amt              Name                                             Type          #          %/IBU         Volume        
10,19 kg         MEP@ALE (5,5 EBC)                                Grain         1          66,7 %        6,64 L        
0,99 kg          Munich Dark (BestMälz) (25,0 EBC)                Grain         2          6,5 %         0,65 L        
0,71 kg          Biscuit Malt (45,3 EBC)                          Grain         3          4,6 %         0,46 L        
0,71 kg          Special B Malt (354,6 EBC)                       Grain         4          4,6 %         0,46 L        
0,60 kg          Carafa III (1034,3 EBC)                          Grain         5          3,9 %         0,39 L        
0,38 kg          Carafa Special II (Weyermann) (817,5 EBC)        Grain         6          2,5 %         0,25 L        
1,10 kg          Light Dry Extract [Boil] (15,8 EBC)              Dry Extract   7          7,2 %         0,71 L        
0,60 kg          Sugar, Table (Sucrose) [Boil] (2,0 EBC)          Sugar         8          3,9 %         0,38 L        
100,00 g         Iunga [9,50 %] - Boil 60,0 min                   Hop           9          62,3 IBUs     -             
60,00 g          Magnum [10,00 %] - Boil 60,0 min                 Hop           10         39,4 IBUs     -             
1,0 pkg          Irish Ale (Omega #OYL-005)                       Yeast         11         -             -             


Mash Schedule: Single Infusion, Light Body, No Mash Out
Total Grain Weight: 15,28 kg
----------------------------
Name              Description                             Step Temperat Step Time     
Mash In           Add 31,25 L of water at 73,7 C          64,0 C        75 min        

Sparge: Fly sparge with 9,31 L water at 75,6 C

 

Edytowane przez Pan Łyżwa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#105 RIS wysłodki 12°,34 IBU

 

Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 25,92 L
Post Boil Volume: 22,92 L
Batch Size (fermenter): 21,00 L   
Bottling Volume: 20,50 L
Estimated OG: 12,008 Plato
Estimated Color: 126,5 EBC
Estimated IBU: 34,2 IBUs
Brewhouse Efficiency: 26,00 %
Est Mash Efficiency: 27,2 %
Boil Time: 60 Minutes

Ingredients:
------------
Amt              Name                                             Type          #          %/IBU         Volume        
10,19 kg         MEP@ALE (5,5 EBC)                                Grain         1          75,1 %        6,64 L        
0,99 kg          Monachijski typ II (16,0 EBC)                    Grain         2          7,3 %         0,65 L        
0,71 kg          CHÂTEAU BISCUIT® (50,0 EBC)                      Grain         3          5,2 %         0,46 L        
0,71 kg          CHÂTEAU SPECIAL B® (300,2 EBC)                   Grain         4          5,2 %         0,46 L        
0,60 kg          Carafa III (1034,3 EBC)                          Grain         5          4,4 %         0,39 L        
0,38 kg          Carafa Special II (Weyermann) (817,5 EBC)        Grain         6          2,8 %         0,25 L        
25,00 g          Iunga [11,00 %] - Boil 60,0 min                  Hop           7          34,2 IBUs     -             
1,0 pkg          Old Ale (White Labs #WLP9097)                    Yeast         8          -             -             


Mash Schedule: Single Infusion, Light Body, No Mash Out
Total Grain Weight: 13,57 kg
----------------------------
Name              Description                             Step Temperat Step Time     
Mash In           Add 34,00 L of water at 72,9 C          64,0 C        75 min        

Sparge: Fly sparge with 5,51 L water at 75,6 C
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#106 Helles Bock 15,6°,34 IBU

 

Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 34,71 L
Post Boil Volume: 30,21 L
Batch Size (fermenter): 28,00 L   
Bottling Volume: 27,50 L
Estimated OG: 15,614 Plato
Estimated Color: 13,1 EBC
Estimated IBU: 33,6 IBUs
Brewhouse Efficiency: 72,00 %
Est Mash Efficiency: 74,6 %
Boil Time: 90 Minutes

Ingredients:
------------
Amt              Name                                             Type          #          %/IBU         Volume        
15,00 L          Distilled Water                                  Water         1          -             -             
4,45 kg          MEP Pilsner (4,1 EBC)                            Grain         2          55,3 %        2,90 L        
2,60 kg          Munich (BestMälz) (15,0 EBC)                     Grain         3          32,3 %        1,70 L        
1,00 kg          Soufflet Pils (3,5 EBC)                          Grain         4          12,4 %        0,65 L        
22,00 g          Hallertau Taurus [15,80 %] - Boil 60,0 min       Hop           5          29,4 IBUs     -             
28,00 g          Hallertauer Mittelfrueh [4,90 %] - Boil 10,0 min Hop           6          4,2 IBUs      -             
1,0 pkg          Old Bavarian Lager (White Labs #WLP920) [35,49 m Yeast         7          -             -             


Mash Schedule: Single Infusion, Light Body, No Mash Out
Total Grain Weight: 8,05 kg
----------------------------
Name              Description                             Step Temperat Step Time     
Bialkowa          Add 24,95 L of water at 57,5 C          52,0 C        15 min        
Mash In           Heat to 66,0 C over 4 min               66,0 C        45 min        
72                Add -0,09 L of water and heat to 72,0 C 72,0 C        15 min        
Mash Out          Add -0,09 L of water and heat to 76,0 C 76,0 C        1 min         

Sparge: Fly sparge with 17,99 L water at 75,6 C
Edytowane przez Pan Łyżwa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#107 Wędzony Kwaśny Porter Bałtycki 20,4°,49 IBU

 

 

Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 28,00 L
Post Boil Volume: 25,00 L
Batch Size (fermenter): 23,00 L   
Bottling Volume: 22,50 L
Estimated OG: 20,404 Plato
Estimated Color: 91,4 EBC
Estimated IBU: 49,3 IBUs
Brewhouse Efficiency: 60,00 %
Est Mash Efficiency: 62,6 %
Boil Time: 60 Minutes

Ingredients:
------------
Amt              Name                                             Type          #          %/IBU         Volume        
3,50 kg          Smoked Steinbach Malzerei (8,0 EBC)              Grain         1          31,2 %        2,28 L        
3,00 kg          MEP@ALE (5,5 EBC)                                Grain         2          26,8 %        1,96 L        
1,15 kg          Munich (BestMälz) (15,0 EBC)                     Grain         3          10,2 %        0,75 L        
0,74 kg          Crystal Malt (Thomas Fawcett) (150,0 EBC)        Grain         4          6,6 %         0,48 L        
0,71 kg          Crystal Malt(pale) - 45L (Thomas Fawcett) (90,0  Grain         5          6,3 %         0,46 L        
0,60 kg          Munich Dark (BestMälz) (25,0 EBC)                Grain         6          5,3 %         0,39 L        
0,46 kg          Special B Malt (354,6 EBC)                       Grain         7          4,1 %         0,30 L        
0,45 kg          Caramunich III (Weyermann) (139,9 EBC)           Grain         8          4,0 %         0,29 L        
0,25 kg          Carafa Special II (Weyermann) (817,5 EBC)        Grain         9          2,2 %         0,16 L        
0,15 kg          Carafa III (1034,3 EBC)                          Grain         10         1,3 %         0,10 L        
0,10 kg          Barley, Flaked (Thomas Fawcett) (3,9 EBC)        Grain         11         0,9 %         0,07 L        
0,10 kg          Caramunich III (Weyermann) (139,9 EBC)           Grain         12         0,9 %         0,07 L        
40,00 g          Iunga [11,00 %] - Boil 60,0 min                  Hop           13         37,8 IBUs     -             
40,00 g          Hellatauer Tradition [5,50 %] - Boil 20,0 min    Hop           14         11,4 IBUs     -             
1,0 pkg          Augustiner Lager (Omega #OYL-114)                Yeast         15         -             -             
1,0 pkg          SafAle English Ale (DCL/Fermentis #S-04) [23,66  Yeast         16         -             -             


Mash Schedule: Single Infusion, Light Body, No Mash Out
Total Grain Weight: 11,20 kg
----------------------------
Name              Description                             Step Temperat Step Time     
Mash In           Add 33,63 L of water at 76,7 C          68,0 C        40 min        
Nazwa kroku Zacie Add 0,40 L of water and heat to 72,0 C  72,0 C        15 min        
Nazwa kroku Zacie Add 0,40 L of water and heat to 76,0 C  76,0 C        1 min         

Sparge: Fly sparge with 4,79 L water at 75,6 C
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#108 Wooden Ale 13,1°,32 IBU

 

Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 34,12 L
Post Boil Volume: 28,12 L
Batch Size (fermenter): 26,00 L   
Bottling Volume: 25,50 L
Estimated OG: 13,158 Plato
Estimated Color: 40,0 EBC
Estimated IBU: 32,2 IBUs
Brewhouse Efficiency: 75,00 %
Est Mash Efficiency: 77,9 %
Boil Time: 120 Minutes

Ingredients:
------------
Amt              Name                                             Type          #          %/IBU         Volume        
5,25 kg          MEP@ALE (5,5 EBC)                                Grain         1          81,9 %        3,42 L        
0,50 kg          Crystal Rye Malt (Thomas Fawcett) (157,6 EBC)    Grain         2          7,8 %         0,33 L        
0,30 kg          Munich Dark (BestMälz) (25,0 EBC)                Grain         3          4,7 %         0,20 L        
0,20 kg          Crystal Malt (Thomas Fawcett) (150,0 EBC)        Grain         4          3,1 %         0,13 L        
0,10 kg          Carafa Special III (Weyermann) (925,9 EBC)       Grain         5          1,6 %         0,07 L        
0,06 kg          Carafa Special II (Weyermann) (817,5 EBC)        Grain         6          0,9 %         0,04 L        
40,00 g          Target [8,00 %] - Boil 60,0 min                  Hop           7          32,2 IBUs     -             
1,0 pkg          Old Ale (White Labs #WLP007) [35,49 ml]          Yeast         8          -             -             
40,00 g          Oak Chips A.Medium (Secondary 7,0 days)          Flavor        9          -             -             
30,00 g          Oak Chips A.Heavy (Secondary 7,0 days)           Flavor        10         -             -             
30,00 g          Oak Chips F.Medium (Secondary 7,0 days)          Flavor        11         -             -             


Mash Schedule: Single Infusion, Light Body, No Mash Out
Total Grain Weight: 6,41 kg
----------------------------
Name              Description                             Step Temperat Step Time     
Mash In           Add 19,23 L of water at 76,7 C          68,0 C        45 min        
72                Add -0,00 L of water and heat to 72,0 C 72,0 C        15 min        
Mash Out          Add -0,00 L of water and heat to 76,0 C 76,0 C        1 min         

Sparge: Fly sparge with 21,32 L water at 75,6 C
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#109 APA Sabro 11,5°,51 IBU

 

Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 32,62 L
Post Boil Volume: 28,12 L
Batch Size (fermenter): 26,00 L   
Bottling Volume: 25,50 L
Estimated OG: 11,576 Plato
Estimated Color: 9,4 EBC
Estimated IBU: 51,0 IBUs
Brewhouse Efficiency: 73,50 %
Est Mash Efficiency: 76,3 %
Boil Time: 90 Minutes

Ingredients:
------------
Amt              Name                                             Type          #          %/IBU         Volume        
4,85 kg          Soufflet Pils (3,5 EBC)                          Grain         1          92,5 %        3,16 L        
0,39 kg          Biscuit Malt (45,3 EBC)                          Grain         2          7,5 %         0,26 L        
5,00 g           Citra [13,50 %] - Boil 60,0 min                  Hop           3          7,0 IBUs      -             
15,00 g          Citra [13,50 %] - Boil 10,0 min                  Hop           4          7,6 IBUs      -             
15,00 g          Mosaic [12,00 %] - Boil 10,0 min                 Hop           5          6,8 IBUs      -             
15,00 g          Sabro [15,00 %] - Boil 10,0 min                  Hop           6          8,5 IBUs      -             
15,00 g          Citra [13,50 %] - Boil 5,0 min                   Hop           7          4,2 IBUs      -             
15,00 g          Mosaic [12,00 %] - Boil 5,0 min                  Hop           8          3,7 IBUs      -             
15,00 g          Sabro [15,00 %] - Boil 5,0 min                   Hop           9          4,7 IBUs      -             
20,00 g          Citra [13,50 %] - Steep/Whirlpool  60,0 min, 70, Hop           10         2,9 IBUs      -             
20,00 g          Mosaic [12,00 %] - Steep/Whirlpool  60,0 min, 70 Hop           11         2,5 IBUs      -             
20,00 g          Sabro [15,00 %] - Steep/Whirlpool  60,0 min, 70, Hop           12         3,2 IBUs      -             
1,0 pkg          San Diego Super Yeast (White Labs #WLP090)       Yeast         13         -             -             
20,00 g          Citra [13,50 %] - Dry Hop 0,0 Days               Hop           14         0,0 IBUs      -             
20,00 g          Mosaic [12,00 %] - Dry Hop 0,0 Days              Hop           15         0,0 IBUs      -             
20,00 g          Sabro [15,00 %] - Dry Hop 0,0 Days               Hop           16         0,0 IBUs      -             


Mash Schedule: Single Infusion, Light Body, No Mash Out
Total Grain Weight: 5,24 kg
----------------------------
Name              Description                             Step Temperat Step Time     
Mash In           Add 15,68 L of water at 75,5 C          67,0 C        75 min        
72                Add -0,22 L of water at 72,0 C          72,0 C        30 min        
MashOut           Add -0,22 L of water at 76,0 C          76,0 C        1 min         

Sparge: Fly sparge with 22,63 L water at 75,6 C
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

#110 Old Ale 21°,51 IBU

 

Mash or Steep Grains

 
Mash Ingredients
Amt Name Type # %/IBU Volume
8,50 kg MEP@ALE (5,5 EBC) Grain 1 73,0 % 5,54 L
1,20 kg Pszeniczny (3,0 EBC) Grain 2 10,3 % 0,78 L
0,80 kg Crystal Malt (Thomas Fawcett) (150,0 EBC) Grain 3 6,9 % 0,52 L
0,34 kg Munich Dark (BestMälz) (25,0 EBC) Grain 4 2,9 % 0,22 L
0,16 kg Vienna (BestMälz) (8,0 EBC) Grain 5 1,4 % 0,10 L
0,15 kg Carafa Special II (Weyermann) (817,5 EBC) Grain 6 1,3 % 0,10 L
 
Mash Steps
Name Description Step Temperature Step Time
Mash In Add 33,45 L of water at 77,0 C 69,0 C 60 min
MashOut Error: Infusion temperature above boiling. Add more water! 76,0 C 1 min
  Sparge Water Acid Treatment: None
  Fly sparge with 7,66 L water at 75,6 C

Boil Wort

  Add water to achieve boil volume of 30,08 L
  Estimated pre-boil gravity is 18,333 Plato
 
Boil Ingredients
Amt Name Type # %/IBU Volume
0,50 kg Cukier kokosowy [Boil] (98,5 EBC) Sugar 7 4,3 % 0,32 L
53,00 g Target [8,00 %] - Boil 60,0 min Hop 8 32,8 IBUs -
25,00 g Iunga [9,50 %] - Boil 60,0 min Hop 9 18,4 IBUs -
   
  Estimated Post Boil Vol: 27,08 L and Est Post Boil Gravity: 21,005 Plato

Cool and Prepare Fermentation

  Cool wort to fermentation temperature
  Transfer wort to fermenter
  Add water to achieve final volume of 25,00 L
 
Fermentation Ingredients
Amt Name Type # %/IBU Volume
1,0 pkg Old Ale (White Labs #WLP007) [35,49 ml] Yeast 10 - -
  Measure Actual Original Gravity _______     (Target: 21,005 Plato)
  Measure Actual Batch Volume _______     (Target: 25,00 L)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.