Skocz do zawartości

Hoppy Panda Brew


Rekomendowane odpowiedzi

#70 Scottish Light 8,5°, 19 IBU

 

Chmiele

 

Użyty Chmiel
Ilość Nazwa Typ Lp. %/IBU
20,00 g Hallertauer Hersbrucker [3,40 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 8 9,5 IBUs
25,00 g Fuggles [4,00 %] - Gotowanie 25,0 min Chmiel 9 9,8 IBUs
 

Słody

 

Składniki receptury
Ilość Nazwa Typ Lp. %/IBU
2,20 kg MEP@ALE (5,5 EBC) Słód 1 70,1 %
0,35 kg Maris Otter Malt (Muntons) (5,9 EBC) Słód 2 11,1 %
0,30 kg Crystal Malt - 45L (Thomas Fawcett) (90,0 EBC) Słód 3 9,6 %
0,13 kg Monachijski typ II (16,0 EBC) Słód 4 4,1 %
0,09 kg CHÂTEAU ABBEY® (44,1 EBC) Słód 5 2,9 %
0,04 kg Caraaroma (256,1 EBC) Słód 6 1,3 %
0,03 kg Carafa II (811,6 EBC) Słód 7 1,0 %
 

Pozostałe dodatki

 

 

Drożdże

 

Użyte drożdże
Ilość Nazwa Typ Lp. %/IBU
1,4l starter zadane same drożdze Scottish Ale (Wyeast Labs #1728) [124,21 ml] Drożdże 10 -

 

 

szkot light.jpg

Edytowane przez Pan Łyżwa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 minutę temu, Maciejeq napisał:

No Panie, teraz to te receptury wyglądają. Tylko zacieranie zatajasz :P

Taki tajemniczy już jestem :D Gotowa formatkę mam taką, a zacieranie jak ktoś ciekawy to może zapytać :P

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#71 Flanders Red Ale 14°, 11 IBU

 

Chmiele

 

Użyty Chmiel
Ilość Nazwa Typ Lp. %/IBU
40,00 g Lubelski [3,30 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 7 11,7 IBUs
 

Słody

 

Składniki receptury
Ilość Nazwa Typ Lp. %/IBU
3,20 kg MEP Pilsner (4,1 EBC) Słód 1 52,1 %
1,22 kg Vienna (BestMälz) (8,0 EBC) Słód 2 19,8 %
0,73 kg Maize, Flaked (Thomas Fawcett) (3,9 EBC) Słód 3 11,9 %
0,49 kg Pszeniczny (3,0 EBC) Słód 4 7,9 %
0,46 kg Special B Malt (354,6 EBC) Słód 5 7,4 %
0,05 kg Carafa III (1034,3 EBC) Słód 6 0,8 %
 

Pozostałe dodatki

 

 

Drożdże

 

Użyte drożdże
Ilość Nazwa Typ Lp. %/IBU
1,0 pkg Belgian Sour Mix 1 (White Labs #WLP655) [50,28 ml] [Dodaj do Cichej] Drożdże 8 -

 

 

Początek fermentacji w około 25°C

Edytowane przez Pan Łyżwa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#72 Scothish Export 11°, 19 IBU

 

 

Chmiele

 

Użyty Chmiel
Ilość Nazwa Typ Lp. %/IBU
25,00 g Hallertauer Hersbrucker [2,00 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 9 6,2 IBUs
35,00 g Fuggles [4,00 %] - Gotowanie 30,0 min Chmiel 10 13,4 IBUs
 

Słody

 

Składniki receptury
Ilość Nazwa Typ Lp. %/IBU
3,47 kg MEP@ALE (5,5 EBC) Słód 2 80,3 %
0,25 kg Crystal Malt - 45L (Thomas Fawcett) (90,0 EBC) Słód 3 5,8 %
0,24 kg Monachijski typ II (16,0 EBC) Słód 4 5,6 %
0,15 kg Brown malt, Fawcett (180,0 EBC) Słód 5 3,5 %
0,10 kg CHÂTEAU ABBEY® (44,1 EBC) Słód 6 2,3 %
0,07 kg Caraaroma (Weyermann) (350,7 EBC) Słód 7 1,6 %
0,04 kg Carafa II (811,6 EBC) Słód 8 0,9 %
 

Pozostałe dodatki

 

Dodatki
Ilość Nazwa Typ Lp. %/IBU
10,00 ml Phosphoric Acid 85% (Zacieraniu 60,0 mins) Składnik wody 1 -
 

Drożdże

 

Użyte drożdże
Ilość Nazwa Typ Lp. %/IBU
1,0 pkg Scottish Ale (Wyeast Labs #1728) [124,21 ml] Drożdże 11 -

 

 

2 tygodnie fermentacji w 11°C po czym wystawiona w około 24°C

Edytowane przez Pan Łyżwa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#73 Lambic 11,6°, 3 IBU

 

 

Chmiele

 

Użyty Chmiel
Ilość Nazwa Typ Lp. %/IBU
20,00 g East Kent Goldings (EKG) [1,00 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 3 1,9 IBUs
5,00 g Magnum [3,00 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 4 1,4 IBUs
 

Słody

 

Składniki receptury
Ilość Nazwa Typ Lp. %/IBU
3,64 kg MEP Pilsner (4,1 EBC) Słód 1 60,0 %
2,43 kg Wheat, Niesłodowana (4,0 EBC) Słód 2 40,0 %
 

Pozostałe dodatki

 

 

Drożdże

 

Użyte drożdże
Ilość Nazwa Typ Lp. %/IBU
1,0 pkg Belgian Lambic Blend (Wyeast Labs #3278) [124,21 ml] Drożdże 5 -

 

 

Początek fermentacji około 25 narastało do 27, po czym opadło i utrzymywało sie w okolicach 25.

Edytowane przez Pan Łyżwa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#74 Black Bret IPA 16°, 85 IBU

Chmielenie na zimno jeszcze do rozważenia.

 

Chmiele

 

Użyty Chmiel
Ilość Nazwa Typ Lp. %/IBU
85,00 g Chinook PL [9,00 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 5 75,8 IBUs
50,00 g Cascade [5,00 %] - Gotowanie 10,0 min Chmiel 6 9,0 IBUs
40,00 g Chinook PL [8,60 %] - Aromatyczny (whirpool) Moczenie 45,0 min Chmiel 8 0,0 IBUs
40,00 g Cascade [5,50 %] - Aromatyczny (whirpool) Moczenie 45,0 min Chmiel 7 0,0 IBUs
30,00 g Galaxy [14,50 %] - Aromatyczny (whirpool) Moczenie 45,0 min Chmiel 9 0,0 IBUs
25,00 g Amarillo [9,20 %] - Aromatyczny (whirpool) Moczenie 45,0 min Chmiel 10 0,0 IBUs
 

Słody

 

Składniki receptury
Ilość Nazwa Typ Lp. %/IBU
5,68 kg MEP@ALE (5,5 EBC) Słód 1 82,0 %
0,62 kg Caramel Pils (BestMälz) (5,0 EBC) Słód 2 9,0 %
0,35 kg Special B Malt (354,6 EBC) Słód 3 5,0 %
0,28 kg Carafa Special III (Weyermann) (925,9 EBC) Słód 4 4,0 %
 

Pozostałe dodatki

 

 

Drożdże

 

Użyte drożdże
Ilość Nazwa Typ Lp. %/IBU
1,0 pkg Where Da Funk? (Omega #OYL-210) Drożdże 11

-

 

 

Pierwsze 3 dni fermentacji w 20°C, następnie na 3 dni skok na 24°C potem pozostawiona bez kontroli w 25°C

Edytowane przez Pan Łyżwa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#75 Wee Heavy 28,5°, 35 IBU

 

 

Chmiele

 

Użyty Chmiel
Ilość Nazwa Typ Lp. %/IBU
40,00 g Hallertauer Hersbrucker [2,10 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 6 8,1 IBUs
30,00 g Challenger [4,20 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 7 12,2 IBUs
21,00 g Spalter Select [3,90 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 8 7,9 IBUs
35,00 g Challenger [4,20 %] - Gotowanie 15,0 min Chmiel 9 7,1 IBUs
 

Słody

 

Składniki receptury
Ilość Nazwa Typ Lp. %/IBU
10,22 kg MEP@ALE (5,5 EBC) Słód 1 89,5 %
0,50 kg Monachijski typ II (16,0 EBC) Słód 2 4,4 %
0,45 kg Crystal Malt - 45L (Thomas Fawcett) (90,0 EBC) Słód 3 3,9 %
0,20 kg Caraaroma (Weyermann) (350,7 EBC) Słód 4 1,8 %
0,05 kg Carafa II (811,6 EBC) Słód 5 0,4 %
 

Pozostałe dodatki

 

 

Drożdże

 

Użyte drożdże
Ilość Nazwa Typ Lp. %/IBU
1,0 pkg Scottish Ale (Wyeast Labs #1728) [124,21 ml] Drożdże 10 -
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

#76 Oud Bruin 17°, 22 IBU

Ilość                 Nazwa                                    Typ           Lp.      %/IBU         
4,32 kg               MEP Pilsner (4,1 EBC)                    Słód          2        55,7 %        
0,83 kg               Caramunich III (Weyermann) (139,9 EBC)   Słód          3        10,7 %        
0,75 kg               Wheat, Niesłodowana (3,2 EBC)            Słód          4        9,7 %         
0,72 kg               CHATEAU VIENNA (5,5 EBC)                 Słód          5        9,3 %         
0,40 kg               Monachijski typ II (16,0 EBC)            Słód          6        5,2 %         
0,23 kg               Maize, Flaked (Thomas Fawcett) (3,9 EBC) Słód          7        3,0 %         
0,23 kg               Special B Malt (354,6 EBC)               Slod          8        3,0 %         
0,08 kg               Carafa Special III (Weyermann) (925,9 EB Słód          9        1,0 %         

 

Nazwa                  Opis                                       Temperatura  Czas kroku    
Mash In                Dodaj 14,99 l wody w 69,6 C                60,0 C       1 min         
Nazwa kroku Zacierania Podgrzej aby uzyskać; 100,0 C przez 15 min  100,0 C      30 min        
Nazwa kroku Zacierania Dodaj 8,28 l wody i ciepła do 70,0 C przez 70,0 C       60 min        
Nazwa kroku Zacierania Podgrzej aby uzyskać 76,0 C przez 4 min    76,0 C       1 min   
---GOTOWANIE-----------------------------
Szacunkowa gestosc przed gotowaniem: 13,163 Plato	Szacunkowa gestosc OG: 17,047 Plato
Ilość;                 Nazwa                                    Typ           Lp.      %/IBU         
0,20 kg               Sugar, Table (Sucrose) (2,0 EBC)         Cukier        10       2,6 %         
55,00 g               Lubelski [3,30 %] - Gotowanie 60,0 min   Chmiel        11       15,3 IBUs     
20,00 g               Spalter Select [4,00 %] - Gotowanie 60,0 Chmiel        12       6,8 IBUs      

Składniki na początku fermentacji
Ilość Nazwa Typ Lp. %/IBU
1,0 pkg Belgian Strong Ale (Wyeast Labs #1388) [124,21 ml] Drożdże 13 -
1,0 pkg Pediococcus Damnosus (White Labs #WLP661) Drożdże 16 -
1,0 pkg Lactobacillus Brevis (White Labs #WLP672) Drożdże 14 -
1,0 pkg Lochristi Brettanomyces Blend (Yeast Bay #-) Drożdże 15 -
   
Edytowane przez Pan Łyżwa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#77 Table Brett 9,6°, 29 IBU

 

Składniki zacierania
Ilość Nazwa Typ Lp. %/IBU
112,00 g Iunga [9,00 %] - Zacieranie 60,0 min Chmiel 1 23,1 IBUs
2,00 kg Żytni (9,3 EBC) Słód 2 48,4 %
1,00 kg CHÂTEAU PILSEN 2RS (3,0 EBC) Słód 3 24,2 %
0,70 kg Pilsner (Weyermann) (3,3 EBC) Słód 4 16,9 %
0,26 kg Caramel Pils (BestMälz) (5,0 EBC) Słód 5 6,3 %
0,15 kg CHÂTEAU ABBEY® (44,1 EBC) Słód 6 3,6 %
0,02 kg Carafa Special III (Weyermann) (925,9 EBC) Słód 7 0,5 %
Kroki zacierania
Nazwa Opis Temperatura kroku Czas kroku
Mash In Dodaj 14,87 l wody w 75,7 C 68,0 C 60 min
Składniki gotowania
Ilość Nazwa Typ Lp. %/IBU
10,00 g Cascade [5,00 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 8 5,7 IBUs
Dodanie chmielu
Ilość Nazwa Typ Lp. %/IBU
70,00 g Cascade [5,50 %] - Aromatyczny (whirpool) Moczenie 60,0 min Chmiel 9 0,0 IBUs
70,00 g Chinook PL [8,60 %] - Aromatyczny (whirpool) Moczenie 60,0 min Chmiel 10 0,0 IBUs
Składniki na początku fermentacji
Ilość Nazwa Typ Lp. %/IBU
1,0 pkg Where Da Funk? (Omega #OYL-210) Drożdże 11 -
Edytowane przez Pan Łyżwa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#78 Munich Helles 12,4°, 21 IBU

 

Składniki zacierania
Ilość Nazwa Typ Lp. %/IBU
5,30 kg Pilsner (Weyermann) (3,3 EBC) Słód 1 91,4 %
0,38 kg Munich I (Weyermann) (14,0 EBC) Słód 2 6,6 %
0,12 kg BEST Melanoidin (BESTMALZ) (70,0 EBC) Słód 3 2,1 %
Kroki zacierania
Nazwa Opis Temperatura kroku Czas kroku
Mash In Dodaj 20,88 l wody w 71,0 C 64,0 C 40 min
Składniki gotowania
Ilość Nazwa Typ Lp. %/IBU
45,00 g Hellatauer Tradition [5,60 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 4 21,4 IBUs
1,00 tsp Irish Moss (Gotowaniu 10,0 mins) Klarowanie 5 -
Składniki na początku fermentacji
Ilość Nazwa Typ Lp. %/IBU
1,0 pkg Munich Lager (Wyeast Labs #2308) [124,21 ml] Drożdże 6 -

 

 

helles.jpg

Edytowane przez Pan Łyżwa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#79 Brett APA 10,5°, 38 IBU

 

Składniki zacierania
Ilość Nazwa Typ Lp. %/IBU
4,23 kg CHÂTEAU PILSEN 2RS (3,0 EBC) Słód 1 77,9 %
0,45 kg Pszeniczny (3,0 EBC) Słód 2 8,3 %
0,31 kg Carabelge (32,0 EBC) Słód 3 5,7 %
0,26 kg Rye, Flaked (3,9 EBC) Słód 4 4,8 %
0,18 kg Acidulated (BestMälz) (3,0 EBC) Słód 5 3,3 %
Kroki zacierania
Nazwa Opis Temperatura kroku Czas kroku
Mash In Dodaj 19,00 l wody w 74,1 C 68,0 C 40 min
72 Dodaj -0,04 l wody w 72,0 C 72,0 C 20 min
MashOut Dodaj -0,04 l wody w 76,0 C 76,0 C 0 min
Składniki gotowania
Ilość Nazwa Typ Lp. %/IBU
28,00 g Magnum [11,00 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 6 30,6 IBUs
60,00 g Cascade [5,50 %] - Gotowanie 5,0 min Chmiel 7 6,5 IBUs
Dodanie chmielu
Ilość Nazwa Typ Lp. %/IBU
95,00 g Cascade [5,50 %] - Aromatyczny (whirpool) Moczenie 45,0 min Chmiel 8 0,0 IBUs
50,00 g Chinook PL [8,60 %] - Aromatyczny (whirpool) Moczenie 45,0 min Chmiel 9 0,0 IBUs
30,00 g Galaxy [14,50 %] - Aromatyczny (whirpool) Moczenie 45,0 min Chmiel 10 0,0 IBUs
Składniki na początku fermentacji
Ilość Nazwa Typ Lp. %/IBU
1,0 pkg Where Da Funk? (Omega #OYL-210) Drożdże 11 -

bret apa.jpg

Edytowane przez Pan Łyżwa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#80 Marcowe 13,2°, 25 IBU

 

Składniki zacierania
Ilość Nazwa Typ Lp. %/IBU
2,80 kg CHÂTEAU PILSEN 2RS (3,0 EBC) Słód 1 44,9 %
1,80 kg Munich (BestMälz) (15,0 EBC) Słód 2 28,8 %
0,54 kg Munich Dark (BestMälz) (25,0 EBC) Słód 3 8,7 %
0,50 kg Caramunich II (Weyermann) (124,1 EBC) Słód 4 8,0 %
0,44 kg Vienna (BestMälz) (8,0 EBC) Słód 5 7,1 %
0,16 kg Acidulated (BestMälz) (3,0 EBC) Słód 6 2,6 %
Kroki zacierania
Nazwa Opis Temperatura kroku Czas kroku
Zacieranie Dodaj 21,84 l wody w 68,5 C 64,0 C 40 min
Zacieranie2 Podgrzej aby uzyskać 72,0 C przez 12 min 72,0 C 20 min
Mash Out Podgrzej aby uzyskać 75,6 C przez 10 min 75,6 C 10 min
Składniki gotowania
Ilość Nazwa Typ Lp. %/IBU
30,00 g Hellatauer Tradition [5,30 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 7 15,8 IBUs
30,00 g Hellatauer Tradition [5,30 %] - Gotowanie 20,0 min Chmiel 8 9,5 IBUs
Składniki na początku fermentacji
Ilość Nazwa Typ Lp. %/IBU
1,0 pkg Munich Lager (Wyeast Labs #2308) [124,21 ml] Drożdże 9 -

marcowe.jpg

Edytowane przez Pan Łyżwa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#81 German Pils 12°, 36 IBU

 

Składniki zacierania
Ilość Nazwa Typ Lp. %/IBU
6,50 kg BEST Heidelberg (BESTMALZ) (2,9 EBC) Słód 2 100,0 %
Kroki zacierania
Nazwa Opis Temperatura kroku Czas kroku
Mash In Dodaj 22,75 l wody w 71,1 C 64,0 C 45 min
Nazwa kroku Zacierania Dodaj 0,05 l wody i ciepła do 72,0 C przez 4 min 72,0 C 15 min
Nazwa kroku Zacierania Dodaj 0,05 l wody i ciepła do 76,0 C przez 4 min 76,0 C 1 min
Składniki gotowania
Ilość Nazwa Typ Lp. %/IBU
65,00 g Hellatauer Tradition [5,60 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 3 29,2 IBUs
30,00 g Hellatauer Tradition [5,60 %] - Gotowanie 15,0 min Chmiel 4 6,7 IBUs
4,00 g Irish Moss (Gotowaniu 10,0 mins) Klarowanie 5 -
30,00 g Hellatauer Tradition [5,60 %] - Gotowanie 1,0 min Chmiel 6 0,6 IBUs
Składniki na początku fermentacji
Ilość Nazwa Typ Lp. %/IBU
1,0 pkg Munich Lager (Wyeast Labs #2308) [124,21 ml] Drożdże 7 -
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#82 Dunkles Bock 16,5°, 29 IBU

 

Składniki zacierania
Ilość Nazwa Typ Lp. %/IBU
5,45 kg Monachijski typ II (16,0 EBC) Słód 1 60,9 %
2,30 kg BEST Pilsen Malt (BESTMALZ) (3,5 EBC) Słód 2 25,7 %
0,50 kg Caramunich II (Weyermann) (124,1 EBC) Słód 3 5,6 %
0,20 kg Caraaroma (Weyermann) (350,7 EBC) Słód 4 2,2 %
0,20 kg Munich (BestMälz) (15,0 EBC) Słód 5 2,2 %
0,17 kg Caramunich III (Weyermann) (139,9 EBC) Słód 6 1,9 %
0,13 kg BEST Melanoidin (BESTMALZ) (70,0 EBC) Słód 7 1,5 %
Kroki zacierania
Nazwa Opis Temperatura kroku Czas kroku
Mash In Dodaj 26,86 l wody w 73,9 C 65,6 C 75 min
Składniki gotowania
Ilość Nazwa Typ Lp. %/IBU
65,00 g Hellatauer Tradition [5,60 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 8 28,7 IBUs
Składniki na początku fermentacji
Ilość Nazwa Typ Lp. %/IBU
1,0 pkg Munich Lager (Wyeast Labs #2308) [124,21 ml] Drożdże 9 -
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#83 Altbier 12,9°, 38 IBU

 

Składniki zacierania
Ilość Nazwa Typ Lp. %/IBU
3,56 kg BEST Heidelberg (BESTMALZ) (2,9 EBC) Słód 1 70,4 %
0,75 kg Monachijski typ II (16,0 EBC) Słód 2 14,8 %
0,37 kg Caramunich II (Weyermann) (124,1 EBC) Słód 3 7,3 %
0,28 kg Melanoidin (BestMälz) (70,0 EBC) Słód 4 5,5 %
0,10 kg Carafa Special II (Weyermann) (817,5 EBC) Słód 5 2,0 %
Kroki zacierania
Nazwa Opis Temperatura kroku Czas kroku
Mash In Dodaj 16,29 l wody w 71,6 C 64,0 C 45 min
72 Dodaj 0,09 l wody i ciepła do 72,0 C przez 10 min 72,0 C 15 min
Mash out Dodaj 0,09 l wody i ciepła do 76,0 C przez 4 min 76,0 C 1 min
Składniki gotowania
Ilość Nazwa Typ Lp. %/IBU
45,00 g Hellatauer Tradition [5,60 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 6 26,3 IBUs
40,00 g Hellatauer Tradition [5,60 %] - Gotowanie 15,0 min Chmiel 7 11,6 IBUs
Składniki na początku fermentacji
Ilość Nazwa Typ Lp. %/IBU
1,0 pkg Dusseldorf Alt Yeast (White Labs #WLP036) [35,49 ml] Drożdże 8 -
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#84 Simcoe Rice Lager 12°, 47 IBU

 

Składniki zacierania
Ilość Nazwa Typ Lp. %/IBU
5,40 kg BEST Heidelberg (BESTMALZ) (2,9 EBC) Słód 1 87,1 %
0,80 kg Rice, Flaked (2,0 EBC) Słód 2 12,9 %
Kroki zacierania
Nazwa Opis Temperatura kroku Czas kroku
Mash In Dodaj 21,70 l wody w 75,8 C 68,0 C 60 min
MashOut Błąd: temperatura infuzji powyżej temperatury wrzenia. Dodaj więcej wody! 76,0 C 1 min
Składniki gotowania
Ilość Nazwa Typ Lp. %/IBU
30,00 g Simcoe [13,70 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 3 36,3 IBUs
25,00 g Simcoe [13,70 %] - Gotowanie 10,0 min Chmiel 4 11,0 IBUs
Dodanie chmielu
Ilość Nazwa Typ Lp. %/IBU
50,00 g Simcoe [13,70 %] - Aromatyczny (whirpool) Moczenie 60,0 min Chmiel 5 0,0 IBUs
Składniki na początku fermentacji
Ilość Nazwa Typ Lp. %/IBU
1,0 pkg Bawarska dolina (Fermentum Mobile #FM31) Drożdże 6 -
Składniki chmielenia na zimno/butelkowania
Ilość Nazwa Typ Lp. %/IBU
60,00 g Simcoe [13,10 %] - Chmielenie na zimno 0,0 Dni Chmiel 7 0,0 IBUs
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#85 APA 12,3°, 42 IBU

 

Składniki zacierania
Ilość Nazwa Typ Lp. %/IBU
5,00 kg BEST Heidelberg (BESTMALZ) (2,9 EBC) Słód 1 92,6 %
0,40 kg Biscuit Malt (45,3 EBC) Słód 2 7,4 %
Kroki zacierania
Nazwa Opis Temperatura kroku Czas kroku
Mash In Dodaj 18,90 l wody w 71,1 C 64,0 C 40 min
72 Podgrzej aby uzyskać 72,0 C przez 4 min 72,0 C 20 min
Mah Out Podgrzej aby uzyskać 76,0 C przez 10 min 76,0 C 1 min
Składniki gotowania
Ilość Nazwa Typ Lp. %/IBU
8,00 g Citra [13,50 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 3 11,4 IBUs
20,00 g Citra [13,50 %] - Gotowanie 10,0 min Chmiel 4 10,3 IBUs
20,00 g Mosaic [12,40 %] - Gotowanie 10,0 min Chmiel 5 9,5 IBUs
20,00 g Mosaic [12,40 %] - Gotowanie 5,0 min Chmiel 7 5,2 IBUs
20,00 g Citra [13,50 %] - Gotowanie 5,0 min Chmiel 6 5,7 IBUs
Dodanie chmielu
Ilość Nazwa Typ Lp. %/IBU
30,00 g Mosaic [12,40 %] - Aromatyczny (whirpool) Moczenie 60,0 min Chmiel 9 0,0 IBUs
30,00 g Citra [13,50 %] - Aromatyczny (whirpool) Moczenie 60,0 min Chmiel 8 0,0 IBUs
Składniki na początku fermentacji
Ilość Nazwa Typ Lp. %/IBU
1,0 pkg Dusseldorf Alt Yeast (White Labs #WLP036) [35,49 ml] Drożdże 10 -
Składniki chmielenia na zimno/butelkowania
Ilość Nazwa Typ Lp. %/IBU
30,00 g Citra [13,50 %] - Chmielenie na zimno 0,0 Dni Chmiel 11 0,0 IBUs
30,00 g Mosaic [12,00 %] - Chmielenie na zimno 0,0 Dni Chmiel 12 0,0 IBUs

Apa dusel.png

Edytowane przez Pan Łyżwa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#86 Dubbel go wild 16°, 20 IBU

 

Składniki zacierania
Ilość Nazwa Typ Lp. %/IBU
4,58 kg Monachijski typ II (16,0 EBC) Słód 1 59,7 %
2,35 kg BEST Heidelberg (BESTMALZ) (2,9 EBC) Słód 2 30,6 %
0,37 kg Biscuit Malt (45,3 EBC) Słód 3 4,8 %
0,30 kg Caraaroma (Weyermann) (350,7 EBC) Słód 4 3,9 %
0,07 kg Carafa Special III (Weyermann) (925,9 EBC) Słód 5 0,9 %
Kroki zacierania
Nazwa Opis Temperatura kroku Czas kroku
Mash In Dodaj 23,16 l wody w 71,6 C 64,0 C 40 min
Nazwa kroku Zacierania Dodaj -0,34 l wody w 72,0 C 72,0 C 20 min
MashOut Dodaj -0,34 l wody w 76,0 C 76,0 C 1 min
Składniki gotowania
Ilość Nazwa Typ Lp. %/IBU
20,00 g Iunga [11,00 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 6 19,8 IBUs
Składniki na początku fermentacji
Ilość Nazwa Typ Lp. %/IBU
1,0 pkg All The Bretts (Omega #OYL-218) Drożdże 7 -
1,0 pkg Belgian Ardennes (Wyeast Labs #3522) [124,21 ml] Drożdże 8 -
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#87 Kolsch 12,9°, 25 IBU

 

Składniki zacierania
Ilość Nazwa Typ Lp. %/IBU
5,55 kg MEP Pilsner (4,1 EBC) Słód 1 87,3 %
0,68 kg Pszeniczny (3,0 EBC) Słód 2 10,7 %
0,13 kg Vienna (BestMälz) (8,0 EBC) Słód 3 2,0 %
Kroki zacierania
Nazwa Opis Temperatura kroku Czas kroku
Białkowa Dodaj 22,26 l wody w 56,2 C 52,0 C 20 min
Scukrzajaca Podgrzej aby uzyskać 64,0 C przez 25 min 64,0 C 45 min
72 Dodaj 0,00 l wody w 71,0 C 71,0 C 15 min
Mash Out Podgrzej aby uzyskać 76,0 C przez 6 min 76,0 C 2 min
Składniki gotowania
Ilość Nazwa Typ Lp. %/IBU
10,00 g Hallertau Taurus [15,80 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 4 14,3 IBUs
40,00 g Perle [8,00 %] - Gotowanie 10,0 min Chmiel 5 10,5 IBUs
3,00 g Irish Moss (Gotowaniu 10,0 mins) Klarowanie 6 -
Składniki na początku fermentacji
Ilość Nazwa Typ Lp. %/IBU
1,0 pkg Dusseldorf Alt Yeast (White Labs #WLP036) [35,49 ml] Drożdże 7 -

Kolsch.png

Edytowane przez Pan Łyżwa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#88 Festbier 14,2°, 34 IBU

 

Przygotowanie wody
Ilość Nazwa Typ Lp. %/IBU
15,00 l Distilled Water Woda 1 -
Składniki zacierania
Ilość Nazwa Typ Lp. %/IBU
5,45 kg MEP Pilsner (4,1 EBC) Słód 2 67,7 %
2,60 kg Monachijski typ II (16,0 EBC) Słód 3 32,3 %
Kroki zacierania
Nazwa Opis Temperatura kroku Czas kroku
Bialkowa Dodaj 28,18 l wody w 57,1 C 52,0 C 15 min
Mash In Podgrzej aby uzyskać 66,0 C przez 4 min 66,0 C 45 min
72 Dodaj -0,09 l wody i ciepła do 72,0 C przez 4 min 72,0 C 15 min
Mash Out Dodaj -0,09 l wody i ciepła do 76,0 C przez 4 min 76,0 C 1 min
Składniki gotowania
Ilość Nazwa Typ Lp. %/IBU
20,00 g Hallertau Taurus [15,80 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 4 27,9 IBUs
25,00 g Perle [8,00 %] - Gotowanie 10,0 min Chmiel 5 6,4 IBUs
Składniki na początku fermentacji
Ilość Nazwa Typ Lp. %/IBU
1,0 pkg Bawarska dolina (Fermentum Mobile #FM31) Drożdże 6 -
Edytowane przez Pan Łyżwa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#89 Leichtbier 8,5°, 25 IBU

 

Składniki zacierania
Ilość Nazwa Typ Lp. %/IBU
3,84 kg MEP Pilsner (4,1 EBC) Słód 1 94,1 %
0,24 kg Biscuit Malt (45,3 EBC) Słód 2 5,9 %
Kroki zacierania
Nazwa Opis Temperatura kroku Czas kroku
Białkowa Dodaj 14,28 l wody w 57,1 C 52,0 C 15 min
Nazwa kroku Zacierania Dodaj 0,18 l wody i ciepła do 68,0 C przez 4 min 68,0 C 45 min
Nazwa kroku Zacierania Dodaj 0,18 l wody i ciepła do 72,0 C przez 4 min 72,0 C 15 min
Mash out Błąd: temperatura infuzji powyżej temperatury wrzenia. Dodaj więcej wody! 76,0 C 1 min
Składniki gotowania
Ilość Nazwa Typ Lp. %/IBU
20,00 g Perle [8,00 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 3 16,9 IBUs
25,00 g Perle [8,00 %] - Gotowanie 10,0 min Chmiel 4 7,7 IBUs
3,00 g Irish Moss (Gotowaniu 10,0 mins) Klarowanie 5 -
Składniki na początku fermentacji
Ilość Nazwa Typ Lp. %/IBU
1,0 pkg Munich Lager (Wyeast Labs #2308) [124,21 ml] Drożdże 6 -
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#90 Berliner Wiesse 7,2°, 4 IBU

 

Przygotowanie wody
Ilość Nazwa Typ Lp. %/IBU
20,00 ml Phosphoric Acid 75% (Zacieraniu 60,0 mins) Składnik wody 1 -
Składniki zacierania
Ilość Nazwa Typ Lp. %/IBU
1,95 kg MEP Pilsner (4,1 EBC) Słód 2 60,0 %
1,30 kg Pszeniczny (3,0 EBC) Słód 3 40,0 %
Kroki zacierania
Nazwa Opis Temperatura kroku Czas kroku
Mash In Dodaj 11,37 l wody w 71,1 C 64,0 C 45 min
Nazwa kroku Zacierania Dodaj 0,05 l wody i ciepła do 72,0 C przez 4 min 72,0 C 25 min
Nazwa kroku Zacierania Dodaj 0,05 l wody i ciepła do 76,0 C przez 4 min 76,0 C 1 min
Składniki gotowania
Ilość Nazwa Typ Lp. %/IBU
20,00 g Hellatauer Tradition [5,60 %] - Gotowanie 10,0 min Chmiel 4 4,3 IBUs
Składniki na początku fermentacji
Ilość Nazwa Typ Lp. %/IBU
1,0 pkg Dusseldorf Alt Yeast (White Labs #WLP036) [35,49 ml] Drożdże 5 -
0,3 pkg L.Plantarum (Lallemand/Danstar #-) Drożdże 6 -
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 5.01.2019 o 00:59, Pan Łyżwa napisał:

 

    Typ Lp. %/IBU
1,0 pkg Where Da Funk? (Omega #OYL-210) Drożdże 11 -

Skąd bierzesz drożdże ze stajni Omega Yeast? Nigdzie nie mogłem znaleźć polskiej dystrybucji tych grzybów.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.