Jump to content
Pan Łyżwa

Hoppy Panda Brew

Recommended Posts

HPB

 


Warki 2015:

 

Warki 2016:

Warki 2017:

Warki 2018:

Warki 2019:

Warki 2020:

 

 

 

Sukcesy:

 

  • Wszyscy którzy próbowali mojego piwa nadal żyją :cool:
  • Warka 54- IV miejsce na konkursie "Piwo roku witnickich piwowarów 2017" w stylu Weissbier

Internety:

Edited by Pan Łyżwa

Share this post


Link to post
Share on other sites

#10 Imperial IPA 21°, 120 IBU- Cztery i spokój

 

5,00 kg Pale Malt (Weyermann) (6,5 EBC)
1,10 kg Pale Ale (5,5 EBC)
1,00 kg Rice, Flaked (2,0 EBC)
0,60 kg Cara-Pils/Dextrine (3,9 EBC)
0,20 kg Oats, Flaked (2,0 EBC)
0,10 kg Acidulated (Weyermann) (3,5 EBC)
41,00 g Topaz [17,00 %] - Gotowanie 77,0 min
26,00 g Iunga [11,00 %] - Gotowanie 60,0 min
5,00 g Irish Moss (Gotowaniu 15,0 mins)
20,00 g Galaxy [14,00 %] - Gotowanie 10,0 min
20,00 g Topaz [17,00 %] - Gotowanie 10,0 min
39,00 g Galaxy [14,00 %] - Gotowanie 0,0 min
2,0 pkg Safale American (DCL/Fermentis #US-05) 
60,00 g Galaxy [14,00 %] - Chmielenie na zimno 4,0 Dni
30,00 g Equinox [13,90 %] - Chmielenie na zimno 3,0 Dni

 

Zacieranie:

60'- 67°C-66°C

Mash Out 76°C

Edited by Pan Łyżwa

Share this post


Link to post
Share on other sites

#10 Imperial IPA 21°, 120 IBU- Cztery i spokój

 

5,00 kg Pale Malt (Weyermann) (6,5 EBC)

1,10 kg Pale Ale (5,5 EBC)

1,00 kg Rice, Flaked (2,0 EBC)

0,60 kg Cara-Pils/Dextrine (3,9 EBC)

0,20 kg Oats, Flaked (2,0 EBC)

0,10 kg Acidulated (Weyermann) (3,5 EBC)

41,00 g Topaz [17,00 %] - Gotowanie 77,0 min

26,00 g Iunga [11,00 %] - Gotowanie 60,0 min

5,00 g Irish Moss (Gotowaniu 15,0 mins)

20,00 g Galaxy [14,00 %] - Gotowanie 10,0 min

20,00 g Topaz [17,00 %] - Gotowanie 10,0 min

39,00 g Galaxy [14,00 %] - Gotowanie 0,0 min

2,0 pkg Safale American (DCL/Fermentis #US-05) 

60,00 g Galaxy [14,00 %] - Chmielenie na zimno 4,0 Dni

30,00 g Equinox [13,90 %] - Chmielenie na zimno 3,0 Dni

 

Zacieranie:

60'- 67°C-66°C

Mash Out 76°C

 

I o to chodziło Panie Łyżwa! Dzięki za przepisik. Pewnie nieco łagodniejszą wersję wykonam ale na pewno będę się sugerował!

Share this post


Link to post
Share on other sites

#11 Kolsch 12,5°, 22 IBU- Niemiecki Agent

 

Ilość Nazwa
3,70 kg Pilsner (Weyermann) (3,3 EBC)
1,00 kg Pilzneński (3,2 EBC)
0,40 kg Wheat Malt, Pale (Weyermann) (3,9 EBC)
0,10 kg Pszeniczny (3,0 EBC)
30,00 g Select Spalt [4,75 %] - Gotowanie 60,0 min
30,00 g Select Spalt [4,75 %] - Gotowanie 10,0 min
0,00 g Tradition [6,00 %] - Gotowanie 10,0 min
0,00 g Irish Moss (Gotowaniu 10,0 mins)
1,0 pkg SafBrew Ale S-33

 

Zacieranie:

15,60 l wody 45,0 C 1 min 
66,0 C  30 min
71,0 C 71,0 C 15 min
Mash Out 76,0 C

Edited by Pan Łyżwa

Share this post


Link to post
Share on other sites

#13 Irish Red Ale 12,5°, 25 IBU- Czerwononosy skrzat

 

2,70 kg Pale Malt (Weyermann) (6,5 EBC)
0,80 kg Munich I (Weyermann) (14,0 EBC)
0,50 kg Carared (Weyermann) (47,3 EBC)
0,05 kg Roasted Barley (591,0 EBC)
13,30 g Challenger [6,50 %] - Gotowanie 60,0 min
39,10 g Lubelski [3,70 %] - Gotowanie 30,0 min
5,00 g Fuggles [4,30 %] - Gotowanie 10,0 min
5,00 g Irish Moss (Gotowaniu 10,0 mins)
10,00 g Fuggles [4,30 %] - Gotowanie 3,0 min
1,0 pkg Safale American (DCL/Fermentis #US-05)

 

Zac3ieranie:

67,0 C 75 min

76 C 1 min

Edited by Pan Łyżwa

Share this post


Link to post
Share on other sites

#14 Brown Ale 12,5°, 27 IBU- It's 7 o'clock!

 

3,40 kg Pale Malt (Weyermann) (6,5 EBC)

0,40 kg Carahell (Weyermann) (25,6 EBC)
0,40 kg Pale Ale (5,5 EBC)
0,20 kg Carafa Special II (Weyermann) (817,5 EBC)
10,00 g Goldings, East Kent [5,70 %] - Gotowanie 60,0 min
6,00 g Challenger [8,30 %] - Gotowanie 60,0 min
4,00 g Iunga [11,00 %] - Gotowanie 60,0 min
30,00 g Fuggles [4,30 %] - Gotowanie 15,0 min
2,50 g Irish Moss (Gotowaniu 15,0 mins)
10,00 g Flyer [9,80 %] - Gotowanie 5,0 min
Gęstwa po #13

 

Zacieranie:

62,0 C 60 min


72,0 C 10 min
76,0 C 1 min

Edited by Pan Łyżwa

Share this post


Link to post
Share on other sites

#15 Imperialny Porter Bałtycki 27,5°, 56 IBU- Wyciek

 

6,60 kg Pale Ale (5,5 EBC)
1,15 kg Caramunich II (Weyermann) (124,1 EBC)
1,15 kg Munich I (Weyermann) (14,0 EBC)
0,60 kg Barley, Flaked (3,3 EBC)
0,60 kg Caraamber (Weyermann) (70,9 EBC)
0,60 kg Munich II (Weyermann) (16,7 EBC)
0,40 kg Rye, Flaked (3,9 EBC)
0,36 kg Special B Malt (354,6 EBC)
0,25 kg Carafa II (811,6 EBC)
0,16 kg Carafa III (1034,3 EBC)
54,00 g Iunga [11,00 %] - Gotowanie 60,0 min
70,00 g Lubelski [3,50 %] - Gotowanie 30,0 min
5,00 tsp Irish Moss (Gotowaniu 10,0 mins)
2,0 pkg Saflager Lager W-34/70 kręcone przez 2 doby na starterze 1,75l

 

Zacieranie:

68,0 C 30 min

70,0 C 30 min
 

Do połowy dodano 30g mocno opiekanych płatków dębowych amerykańskich namoczonych w Jim Beam.

 

Recenzje:

#1 

Piana: Jest beżowa niska ale ładna jak na to alko.

Barwa: Czarny nie przezroczysty, ale raczej klarowny.

Aromat: Z początku kwaskowaty lakto, potem wychodzi bogaty aromat drewniany, beczkowy, lekko waniliowy, dalej miły alkohol lekko utleniony, palonka i sporo miłych owocowych estrów.

Smak: Tak samo bogaty, tutaj na początek drewno wychodzi ale przyjemne, gęste mocne kawowe. Lekka słodycz zastąpiona idealną wytrawnością, piwo jest gładkie w odbiorze przjemnie spływa. Alkohol bardzo dobrze ukryty.

Ogólnie:  Nieno świetne piwo, pierwsze z takim woltażem nad którym mogę powiedzieć WOW. Piwo jest bardzo bogate, ma wiele smaczków jestem zachwycony, powinneś być dumny w sumie żałuj że nie wysałałeś na cieszyn. Jakby za tą kwaskowatość lakto nie odsiali to by był finał.

gallery_12880_644_149312.jpg

Edited by Pan Łyżwa

Share this post


Link to post
Share on other sites

#16 Porter Angielski 12,8°, 25 IBU- It's 9 o'clock!

 

3,60 kg Pale Malt (Weyermann) (6,5 EBC)

0,30 kg Caraaroma (Weyermann) (350,7 EBC)
0,10 kg Carafa I (Weyermann) (630,4 EBC)
15,00 g Challenger [8,30 %] - Gotowanie 60,0 min
20,00 g Goldings, East Kent [5,70 %] - Gotowanie 15,0 min
5,00 g Irish Moss (Gotowaniu 10,0 mins)
10,00 g Flyer [9,80 %] - Gotowanie 5,0 min
Drożdże po #14

 

Zacieranie:

64,0 C 60 min
72,0 C 10 min
76,0 C 2 min

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

#17 Sweet Stout 14°, 26 IBU- Hey Sweety

 

3,00 kg Pale Ale (5,5 EBC)

0,50 kg Carafa Special II (Weyermann) (817,5 EBC)
0,50 kg Carahell (Weyermann) (25,6 EBC)
0,20 kg Cara-Pils/Dextrine (3,9 EBC)
0,15 kg Carafa Special III (Weyermann) (925,9 EBC)
0,50 kg Milk Sugar (Lactose) (0,0 EBC)
0,25 kg Ksylolit (2,0 EBC)
14,30 g Iunga [11,00 %] - Gotowanie 60,0 min
30,00 g Fuggles [4,50 %] - Gotowanie 30,0 min

Drożdże po #16

 

Zaciernie:

69,0 C 90 min
72,0 C 10 min
76,0 C 1 min

Edited by Pan Łyżwa

Share this post


Link to post
Share on other sites

#18 Black IPA 16°, 54 IBU- Black Panda

Skladniki:
------------
Ilość:                Nazwa                                    Typ           Lp.      %/IBU         
4,20 kg               Pale Ale (5,5 EBC)                       Słód          2        76,9 %        
0,50 kg               Cara-Pils/Dextrine (3,9 EBC)             Słód          3        9,2 %         
0,40 kg               Caraamber (Weyermann) (70,9 EBC)         Słód          4        7,3 %         
0,36 kg               Carafa Special III (Weyermann) (925,9 EB Słód          5        6,6 %         
30,00 g               Simcoe [11,40 %] - Gotowanie 20,0 min    Chmiel        7        23,5 IBUs     
30,00 g               Citra [13,50 %] - Aromatyczny (whirpool) Chmiel        11       0,0 IBUs      
20,00 g               Green Bullet [12,90 %] - Gotowanie 15,0  Chmiel        8        14,5 IBUs     
30,00 g               Amarillo Gold [8,90 %] - Gotowanie 10,0  Chmiel        9        11,0 IBUs     
30,00 g               Citra [13,50 %] - Chmielenie na zimno 0, Chmiel        14       0,0 IBUs      
20,00 g               Amarillo Gold [8,90 %] - Aromatyczny (wh Chmiel        12       0,0 IBUs      
10,00 g               Magnum [13,00 %] - Gotowanie 60,0 min    Chmiel        6        14,8 IBUs     
5,00 g                Gypsum (Calcium Sulfate) (Zacieraniu 60, Składnik wody 1        -             
20,00 g               Simcoe [11,40 %] - Chmielenie na zimno 0 Chmiel        15       0,0 IBUs      
10,00 g               Amarillo Gold [8,90 %] - Chmielenie na z Chmiel        16       0,0 IBUs      
10,00 g               Simcoe [11,40 %] - Gotowanie 5,0 min     Chmiel        10       2,6 IBUs      
1,0 pkg               Nottingham (Danstar #-)        Drożdże       13       -             

Profil zacierania: 
Single Infusion, Light Body, No Mash Out
Waga slodow: 5,46 kg
----------------------------
Nazwa                  Opis                                       Temperatura  Czas kroku    
Mash In                Dodaj 16,38 l wody w 74,0 C                66,0 C       75 min        
Nazwa kroku Zacierania Dodaj 0,00 l wody w 72,0 C                 72,0 C       10 min        
Nazwa kroku Zacierania Dodaj 0,00 l wody w 76,0 C                 76,0 C       1 min         
Edited by Pan Łyżwa

Share this post


Link to post
Share on other sites

#19 American Barley Wine 28°, 112 IBU- American Dream

 

Skladniki:

------------
Ilość;                 Nazwa                                    Typ           Lp.      %/IBU         
11,00 kg              Pale Ale (5,5 EBC)                       Słód          1        91,7 %        
0,50 kg               Carahell (Weyermann) (25,6 EBC)          Słód          2        4,2 %    
0,50 kg               Caramunich III (Weyermann) (139,9 EBC)   Słód          3        4,2 %        
2,0 pkg               Nottingham (Danstar #-) [23,66 ml]       Drożdże       10       -             
30,00 g               Green Bullet [12,90 %] - Gotowanie 10,0  Chmiel        6        12,7 IBUs     
24,00 g               Simcoe [11,40 %] - Gotowanie 10,0 min    Chmiel        7        9,0 IBUs      
20,00 g               Simcoe [11,40 %] - Gotowanie 20,0 min    Chmiel        5        12,5 IBUs           
70,00 g               Magnum [13,00 %] - Gotowanie 60,0 min    Chmiel        4        82,3 IBUs     
54,00 g               Green Bullet [12,90 %] - Gotowanie 0,0 m Chmiel        8        0,0 IBUs      
46,00 g               Mosaic [12,00 %] - Gotowanie 0,0 min     Chmiel        9        0,0 IBUs      
 
 
Waga slodow: 12,00 kg
----------------------------
Nazwa                  Opis                                       Temperatura  Czas kroku    
Mash In                Dodaj 27,60 l wody w 75,2 C                66,0 C       75 min        
 
Do połowy dodano 20g mocno opiekanych płatków dębowych francuskich.
Edited by Pan Łyżwa

Share this post


Link to post
Share on other sites

#20 Cream Ale 12°, 15 IBU- American Crap

Skladniki:
------------
Ilość                Nazwa                                   
1,50 kg               Pale Ale (5,5 EBC)                      
1,70 kg               Pilzneński (3,2 EBC)              
0,20 kg               Pszeniczny (3,0 EBC)                     
0,80 kg               Rice, Flaked (2,0 EBC)                   
1,0 pkg               Kłosy Kansas (Fermentum Mobile #FM50)           
30,00 g               Cascade [5,50 %] - Gotowanie 20,0 min    Chmiel        7        11,6 IBUs     
5,00 g                Cascade [5,50 %] - Gotowanie 60,0 min    Chmiel        6        3,2 IBUs            

Waga slodow: 4,20 kg
----------------------------
Nazwa                  Opis                                       Temperatura  Czas kroku    
gluty                  Dodaj 14,70 l wody w 51,1 C                47,0 C       20 min        
Mash In                Podgrzej aby uzyskać 64,0 C przez 10 min   64,0 C       30 min        
Nazwa kroku Zacierania Podgrzej aby uzyskać 72,0 C przez 4 min    72,0 C       20 min        
Nazwa kroku Zacierania Podgrzej aby uzyskać 76,0 C przez 4 min    76,0 C       2 min         

Do polowy dodano 0,5kg kiwi

Edited by Pan Łyżwa

Share this post


Link to post
Share on other sites

#21 Lichtenheiner 9,7°, 15 IBU- Achtung: Rauch!

Skladniki:
------------
Ilość                 Nazwa                       
1,75 kg               Smoked Malt (Weyermann) (3,9 EBC)           
1,20 kg               Pilzneński (3,2 EBC)                           
28,00 g               Lubelski [3,70 %] - Brzeczka przednia 60 Chmiel        4        14,5 IBUs     
1,0 pkg               Kłosy Kansas (Fermentum Mobile #FM50)   gęstwa po #20          
0,65 kg               Acidulated (Weyermann) (3,5 EBC)               

Waga slodow: 3,60 kg
----------------------------
Nazwa                  Opis                                       Temperatura  Czas kroku    
Mash In                Dodaj 9,72 l wody w 75,9 C                 67,0 C       60 min        
Nazwa kroku Zacierania Podgrzej aby uzyskać 68,0 C przez 4 min    68,0 C       60 min        
Nazwa kroku Zacierania Podgrzej aby uzyskać 72,0 C przez 4 min    72,0 C       15 min        
mash out               Podgrzej aby uzyskać 76,0 C prze 76,0 C       1 min         

Dodane 21 ml kwasu mlekowego 80% na 21 litry piwa.Do połowy piwa dodane 600 g mrożonej borówki amerykańskiej.
Edited by Pan Łyżwa

Share this post


Link to post
Share on other sites

#22 American Wheat 12,5°, 23 IBU- Trochę słońca

Skladniki:
------------
Ilość;                 Nazwa                                    Typ           Lp.      %/IBU         
2,00 kg               Pszeniczny (3,0 EBC)                     Słód             2        39,2 %        
1,90 kg               Pilzneński (3,2 EBC)                     Słód             3        37,3 %        
0,10 kg               Acidulated (Weyermann) (3,5 EBC)         Słód             6        2,0 %         
0,60 kg               Pale Ale (5,5 EBC)                       Słód             4        11,8 %        
10,00 g               Iunga [11,00 %] - Gotowanie 60,0 min     Chmiel           7        10,8 IBUs     
30,00 g               Mandarina Bavaria [8,50 %] - Gotowanie 1 Chmiel           8        9,1 IBUs      
10,00 g               Amarillo Gold [8,90 %] - Gotowanie 3,0 m Chmiel           9        1,1 IBUs      
10,00 g               Citra [13,50 %] - Gotowanie 3,0 min      Chmiel           10       1,7 IBUs      
20,00 g               Citra [13,50 %] - Chmielenie na zimno 3, Chmiel           15       0,0 IBUs      
20,00 g               Amarillo Gold [8,90 %] - Chmielenie na z Chmiel           14       0,0 IBUs      
10,00 g               Citra [13,50 %] - Gotowanie 0,0 min      Chmiel           12       0,0 IBUs      
10,00 g               Amarillo Gold [8,90 %] - Gotowanie 0,0 m Chmiel           11       0,0 IBUs      
1,0 pkg               Safale American  (DCL/Fermentis #US-05)  Drożdze          13       -             
0,50 kg               Wheat, Niesłodowana (3,2 EBC)            Słód             5        9,8 %         
5,00 g                Gypsum (Calcium Sulfate) (Zacieraniu 60, Składnik wody    1    
1,0 pkg               Kłosy Kansas (Fermentum Mobile #FM50) gęstwa po #21       -             

Profil zacierania: Single Infusion, Light Body, No Mash Out
Waga slodow: 5,10 kg
----------------------------
Nazwa                  Opis                                       Temperatura  Czas kroku    
Mash In                Dodaj 18,87 l wody w 68,8 C                63,0 C       50 min        
dekstrynująca (piana)  Dodaj 0,00 l wody w 72,0 C                 72,0 C       40 min        
Mash Out               Dodaj 0,00 l wody w 76,0 C                 76,0 C       1 min        
Edited by Pan Łyżwa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podziwiam, że potem to ogarniasz... ja niestety nie daję rady dojść do końca receptury SłĂłd  Drożdże  

Problemy z kodowaniem? Do tego tabelki strasznie się rozjeżdżają ;-)

Kopjuję receptury z programu, czasem nie wszystko poprawię, a same tabelki chyba nie są, aż tak nieczytelne

Edited by Pan Łyżwa

Share this post


Link to post
Share on other sites

#23 White IPA 15,5°, 55 IBU- Chmielarz Witold

---DODATKI CHEMICZNE DO WODY
----------------
Ilość;                 Nazwa                                    Typ           Lp.      %/IBU         
5,00 g                Gypsum (Calcium Sulfate) (Zacieraniu 60, Składnik wody 1        -             
3,00 ml               Lactic Acid (Zacieraniu 60,0 mins)       Składnik wody 2        -             
Waga slodow: 6,18 kg	

Waga chmieli: 207,00 g oz.
---PROCES ZACIERANIA------PH ZACIERANIA:5,40 ------>>>>>>>>>>-DODAJ DODATKI CHEMICZNE PRZED SLODAMI!!<<<<<<<
Ilość;                 Nazwa                                    Typ           Lp.      %/IBU         
2,85 kg               Pilzneński (3,2 EBC)                     Słód          3        46,1 %        
2,40 kg               Pszeniczny (3,0 EBC)                     Słód          4        38,8 %        
0,60 kg               Oats, Flaked (2,0 EBC)                   Słód          5        9,7 %         
0,27 kg               Carahell (Weyermann) (25,6 EBC)          Słód          6        4,4 %         
0,06 kg               Special B Malt (354,6 EBC)               Słód          7        1,0 %  
1,0 pkg               Kłosy Kansas (Fermentum Mobile #FM50) gęstwa po #22       

Nazwa                  Opis                                       Temperatura  Czas kroku    
Gluty                  Dodaj 20,39 l wody w 54,8 C                50,0 C       30 min        
Mash In                Podgrzej aby uzyskać 65,0 C przez 2 min    65,0 C       60 min        
Dekstrynująca          Podgrzej aby uzyskać 72,0 C przez 4 min    72,0 C       15 min        
Mash Out               Dodaj 0,17 l wody i ciepła do 76,0 C przez 76,0 C       1 min         

---WYSLADZANIE--->>>>>>>>>>-ZWERYFIKUJ WSZYSTKO: 22,2 C/22,2 C>>>>>>>>>>-DODAJ DODATKI CHEMICZNE PRZED FWH
Wysładzanie  17,16 l  wody o temp 75,6 C 

---GOTOWANIE-----------------------------Szacunkowa gestosc przed gotowaniem: 12,095 Plato	
Szacunkowa gestosc OG: 14,528 Plato
Ilość;                 Nazwa                                    Typ           Lp.      %/IBU         
18,00 g               Magnum [13,00 %] - Gotowanie 60,0 min    Chmiel        8        15,3 IBUs     
20,00 g               Pacific Jade [14,80 %] - Gotowanie 15,0  Chmiel        9        14,4 IBUs     
20,00 g               Halletaur Blanc [7,60 %] - Gotowanie 10, Chmiel        10       5,4 IBUs      
20,00 g               Orange Peel, Sweet (Gotowaniu 10,0 mins) Przyprawa     11       -             
10,00 g               Orange Peel, Bitter (Gotowaniu 10,0 mins Przyprawa     13       -             
10,00 g               Coriander Seed (Gotowaniu 10,0 mins)     Przyprawa     12       -             
50,00 g               Cascade [5,50 %] - Gotowanie 5,0 min     Chmiel        14       5,4 IBUs      
40,00 g               Pacific Jade [14,80 %] - Gotowanie 3,0 m Chmiel        15       7,2 IBUs      
15,00 g               Equinox [13,90 %] - Gotowanie 3,0 min    Chmiel        16       2,5 IBUs      
20,00 g               Orange Peel, Sweet (Gotowaniu 3,0 mins)  Przyprawa     17       -             
10,00 g               Coriander Seed (Gotowaniu 3,0 mins)      Przyprawa     18       -             
10,00 oz              Orange Peel, Bitter (Gotowaniu 3,0 mins) Przyprawa     19       -       
      
Ilość;                 Nazwa                                    Typ           Lp.      %/IBU        
76,00 g               Halletaur Blanc [7,60 %] - Aromatyczny ( Chmiel        20       0,0 IBUs      
Edited by Pan Łyżwa

Share this post


Link to post
Share on other sites

#24 Trappist Single 12°, 28 IBU

Skladniki:
------------
Ilość;                 Nazwa                                    Typ           Lp.      %/IBU         
3,83 kg               Pilzneński (3,2 EBC)                     Słód          1        79,6 %        
0,24 kg               Biscuit Malt (45,3 EBC)                  Słód          3        5,0 %         
0,24 kg               Munich II (Weyermann) (16,7 EBC)         Słód          2        5,0 %         
25,00 g               Saaz [3,75 %] - Gotowanie 30,0 min       Chmiel        6        7,6 IBUs      
25,00 g               Saaz [3,75 %] - Gotowanie 10,0 min       Chmiel        7        3,6 IBUs      
15,00 g               Iunga [11,00 %] - Gotowanie 60,0 min     Chmiel        5        17,5 IBUs     
0,50 kg               Dememera Sugar (3,9 EBC)                 Cukier        4        10,4 %        
1,0 pkg               Klasztorna medytacja (Fermentum Mobile # Drożdże       8        -             

Profil zacierania: Single Infusion, Light Body, No Mash Out
Waga slodow: 4,81 kg
----------------------------
Nazwa                  Opis                                       Temperatura  Czas kroku    
Mash In                Dodaj 11,26 l wody w 76,1 C                67,0 C       60 min        
dektry                 Dodaj -0,04 l wody i ciepła do 72,0 C prze 72,0 C       20 min        
Out                    Dodaj 0,08 l wody i ciepła do 76,0 C przez 76,0 C       1 min     
Edited by Pan Łyżwa

Share this post


Link to post
Share on other sites

#25 Belgian Golden Strong Ale 19,5°, 31 IBU

Waga slodow: 8,07 kg	
Waga chmieli: 100,00 g oz.
---PROCES ZACIERANIA------PH ZACIERANIA:5,40 ------>>>>>>>>>>-DODAJ DODATKI CHEMICZNE PRZED SLODAMI!!<<<<<<<

Ilość;                 Nazwa                                    Typ           Lp.      %/IBU         
5,84 kg               Pilzneński (3,2 EBC)                     Słód          1        72,3 %        
0,74 kg               Cara-Pils/Dextrine (3,9 EBC)             Słód          2        9,2 %         
0,62 kg               Carabelge (32,0 EBC)                     Słód          3        7,7 %    
1,0 pkg               Kłosy Kansas (Fermentum Mobile #FM50) gęstwa po #23      

Nazwa                  Opis                                       Temperatura  Czas kroku    
Mash In                Dodaj 20,18 l wody w 73,3 C                65,0 C       75 min        
Dekstry                Dodaj -0,00 l wody i ciepła do 72,0 C prze 72,0 C       20 min        
Mash Out               Dodaj 0,32 l wody i ciepła do 76,0 C przez 76,0 C       1 min         

---WYSLADZANIE--->>>>>>>>>>-ZWERYFIKUJ WSZYSTKO: 22,2 C/22,2 C>>>>>>>>>>-DODAJ DODATKI CHEMICZNE PRZED FWH
Wysładzanie  21 l  wody o temp 75,6 C 
---GOTOWANIE-----------------------------
Szacunkowa gestosc przed gotowaniem: 16,153 Plato	
Szacunkowa gestosc OG: 19,440 PlatoIlość;                 

Nazwa                                    Typ           Lp.      %/IBU         
0,87 kg               Sugar, Table (Sucrose) (2,0 EBC)         Cukier        4        10,8 %        
20,00 g               Iunga [11,00 %] - Gotowanie 60,0 min     Chmiel        5        19,2 IBUs     
30,00 g               Lubelski [3,70 %] - Gotowanie 20,0 min   Chmiel        6        5,9 IBUs      
25,00 g               Styrian Goldings [5,30 %] - Gotowanie 10 Chmiel        7        4,2 IBUs      
25,00 g               Styrian Goldings [5,30 %] - Gotowanie 5, Chmiel        8        2,3 IBUs   

Recenzje:

#1

Piana: Gęsta, nalewa się wysoka, opada do kożuszka i do samego końca w takiej formie jest. Biała.

Barwa: Bursztynowy, opalizujące.

Aromat: Typowo belgijski, estry morela, kapronian do tego rodzynki słodkie, dalej fenole ładne pieprzne oraz delikatna słodowość. Bardzo bogaty aromat. Po ogrzaniu wychodzi też delikatny alkohol taki perfumowy z lekką kwiatkowością. Bardzo stylowo.

Smak: Nie zapowiadało się ale piwo ewidentnie słodkie, goryczka jest tam jakaś ale bardzo delikatna jak dla mnie. Trochę szczypie w język od wysycenia, ale brakuje mi typowej wytrawności, przez co piwo jest męczące i delikatnie mdłe. Po wypiciu 0,5l miałem długą pauzę bo czułem się jak po sporym posiłku  ;) Retronosowo jak zwykle przy belgach głównie fenole i alkohol.

Ogólnie: Piwo nawet dobre, ale za pełne. Sprawdziłem aż Twoje notatki, ale widzę że nie wypisujesz szczepu drożdży ani odfermentowania  ;) A to dość przydatne informacje. Jak aromat świetny tak ta słodycz trochę zabiła to piwo, gdyby udało się uzyskać wytrawny finisz byłoby dla mnie świetne. No i druga sprawa goryczka jest niska jak na ten styl, albo przykrywa ją słodycz. Dzięki za piwko  ;) za godzinkę może EIPA spróbuje.

Edited by Pan Łyżwa

Share this post


Link to post
Share on other sites

#26 Kveik 20,5°, 10 IBU

Waga slodow: 8,10 kg	
Waga chmieli: 80,00 g oz.
---PROCES ZACIERANIA------PH ZACIERANIA:5,40 ------>>>>>>>>>>-DODAJ DODATKI CHEMICZNE PRZED SLODAMI!!<<<<<<<
Ilość;                 Nazwa                                    Typ           Lp.      %/IBU         
50,00 g               Styrian Goldings [5,30 %] - Zacieranie 6 Chmiel        1        5,1 IBUs      
8,10 kg               Pilzneński (3,2 EBC)                     Słód          2        100,0 %       

Nazwa                  Opis                                       Temperatura  Czas kroku    
Mash In                Dodaj 24,30 l wody w 77,6 C                69,0 C       210 min       

---WYSLADZANIE--->>>>>>>>>>-ZWERYFIKUJ WSZYSTKO: 22,2 C/22,2 C>>>>>>>>>>-DODAJ DODATKI CHEMICZNE PRZED FWH
Wysładzanie  21,81 l  wody o temp 75,6 C 

---GOTOWANIE-----------------------------
Szacunkowa gestosc przed gotowaniem: 13,845 Plato	
Szacunkowa gestosc OG: 20,476 PlatoIlość;                 
Nazwa                                    Typ           Lp.      %/IBU         
40,00 g               Juniper Berries (Gotowaniu 60,0 mins)    Zapach        3        -             
30,00 g               Saaz [2,90 %] - Gotowanie 15,0 min       Chmiel        4        4,1 IBUs      
Edited by Pan Łyżwa

Share this post


Link to post
Share on other sites

#27 English IPA 16,5°, 52 IBU

Waga slodow: 6,51 kg	
Waga chmieli: 120,00 g oz.

---PROCES ZACIERANIA------PH ZACIERANIA:5,40 ------>>>>>>>>>>-DODAJ DODATKI CHEMICZNE PRZED SLODAMI!!<<<<<<<
Ilość;                 Nazwa                                    Typ           Lp.      %/IBU         
4,65 kg               Maris Otter Malt (Muntons) (5,9 EBC)     Słód          1        71,5 %        
0,50 kg               Munich II (Weyermann) (16,7 EBC)         Słód          2        7,7 %         
0,50 kg               Caramunich II (Weyermann) (124,1 EBC)    Słód          3        7,7 %         
0,50 kg               Pszeniczny (3,0 EBC)                     Słód          4        7,7 %         
0,36 kg               Caramunich III (Weyermann) (139,9 EBC)   Słód          5        5,5 %         

Nazwa                  Opis                                       Temperatura  Czas kroku    
Mash In                Dodaj 16,99 l wody w 74,4 C                65,6 C       75 min        

---WYSLADZANIE--->>>>>>>>>>-ZWERYFIKUJ WSZYSTKO: 22,2 C/22,2 C>>>>>>>>>>-DODAJ DODATKI CHEMICZNE PRZED FWH
Wysładzanie  19,57 l  wody o temp 75,6 C 
---GOTOWANIE-----------------------------
Szacunkowa gestosc przed gotowaniem: 14,424 Plato	
Szacunkowa gestosc OG: 16,522 PlatoIlość;                 

Nazwa                                    Typ           Lp.      %/IBU         
40,00 g               Iunga [11,00 %] - Gotowanie 60,0 min     Chmiel        6        39,5 IBUs     
30,00 g               Fuggles [4,50 %] - Gotowanie 10,0 min    Chmiel        7        4,4 IBUs      
10,00 g               Challenger [8,30 %] - Gotowanie 10,0 min Chmiel        8        2,7 IBUs      
30,00 g               Challenger [7,50 %] - Gotowanie 5,0 min  Chmiel        9        4,0 IBUs      
10,00 g               Flyer [8,30 %] - Gotowanie 5,0 min       Chmiel        10       1,5 IBUs

Recenzje:

#1

Piana: Gęsta, dropęcheżykowa, biała.

Barwa: Jasny brąz, delikatnie mętne.

Aromat: Z butelki aromat delikatnie octowy, przelane do szkła i ewidentnie mocne bretty - jak dla mnie owocowość typowa dzika oraz lekka stajnia. Lekko octowe jest, ale w tle. Tu też są jakieś chmiele delikatnie.

Smak: Wytrawne i delikatnie kwaskowate, ale też słodowe do tego goryczka nie nachalna i na średnim poziomie. Retronosowo znowu dzikus brettki z owockami i delikatnym koniem. Średnio wycycone nie pełne, dość mocno pijalne.

Ogólnie:  Hehe to co pisałem nie jeden kraft nie umie zrobić takiego delikatnego dzikusa. Jedynie trochę ocet przeszkadza, ale piwko całkiem niezłe z tymi brettami, pijalne i powiem że smakuje mi  :D Co tu dodać goryczka w sam raz piwo zostawia ciekawy efekt lekko kwaskowaty w ustach. Ciekawie jest teraz nie wiem czy trzymałbym to piwo dłużej bo może czegoś nieciekawego narobić się w nim. Zawsze z takich dzikusów może wyjść apteka.

Edited by Pan Łyżwa

Share this post


Link to post
Share on other sites

#28 Dunkles Weissbier 13°, 16 IBU

---PROCES ZACIERANIA------PH ZACIERANIA:5,40 ------>>>>>>>>>>-DODAJ DODATKI CHEMICZNE PRZED SLODAMI!!<<<<<<<
Ilość;                 Nazwa                                    Typ           Lp.      %/IBU         
1,90 kg               Wheat Malt, Pale (Weyermann) (3,9 EBC)   Słód          1        38,8 %        
1,30 kg               Pilsner (Weyermann) (3,3 EBC)            Słód          2        26,5 %        
0,60 kg               Pszeniczny (3,0 EBC)                     Słód          4        12,2 %        
0,60 kg               Munich II (Weyermann) (16,7 EBC)         Słód          3        12,2 %        
0,20 kg               Special B Malt (354,6 EBC)               Słód          6        4,1 %         
0,20 kg               Carawheat (Weyermann) (98,5 EBC)         Słód          5        4,1 %         
0,05 kg               Carafa Special III (Weyermann) (925,9 EB Słód          7        1,0 %         
0,05 kg               Chocolate Wheat (Weyermann) (817,5 EBC)  Słód          8        1,0 %         

Nazwa                  Opis                                       Temperatura  Czas kroku    
Mash In                Dodaj 17,15 l wody w 57,4 C                53,0 C       15 min        
Maltozowa              Podgrzej aby uzyskć; 63,0 C przez 10 min   63,0 C       60 min        
Nazwa kroku Zacierania Dodaj 0,00 l wody w 72,0 C                 72,0 C       15 min        
Nazwa kroku Zacierania Dodaj 0,13 l wody i ciepła do 78,0 C przez 78,0 C       2 min         

---WYSLADZANIE--->>>>>>>>>>-ZWERYFIKUJ WSZYSTKO: 22,2 C/22,2 C>>>>>>>>>>-DODAJ DODATKI CHEMICZNE PRZED FWH
Wysładzanie  16,33 l  wody o temp 75,6 C 

---GOTOWANIE-----------------------------
Szacunkowa gestosc przed gotowaniem: 10,923 Plato	
Szacunkowa gestosc OG: 13,084 PlatoIlość;                 
Nazwa                                    Typ           Lp.      %/IBU         8,00 g                
Iunga [11,00 %] - Gotowanie 60,0 min     Chmiel        9        9,9 IBUs      20,00 g               
Tradition [6,00 %] - Gotowanie 15,0 min  Chmiel        10       6,7 IBUs      
Edited by Pan Łyżwa

Share this post


Link to post
Share on other sites

#29 Blond Ale 11°, 26 IBU

 

Waga slodow: 3,81 kg Waga chmieli: 60,00 g oz.

---PROCES ZACIERANIA------PH ZACIERANIA:5,40 ------>>>>>>>>>>-DODAJ DODATKI CHEMICZNE PRZED SLODAMI!!<<<<<<<
Ilość;                 Nazwa                                    Typ           Lp.      %/IBU         
3,00 kg               MEP Pilsner (4,1 EBC)                    Słód          1        78,7 %        
0,62 kg               Pszeniczny (3,0 EBC)                     Słód          2        16,4 %        
0,19 kg               Carahell (Weyermann) (25,6 EBC)          Słód          3        4,9 %         

Nazwa                  Opis                                       Temperatura  Czas kroku    
Mash In                Dodaj 11,50 l wody w 75,2 C                67,0 C       60 min        
Nazwa kroku Zacierania Dodaj 0,01 l wody i ciepła do 72,0 C przez 72,0 C       50 min        
Nazwa kroku Zacierania Dodaj 0,13 l wody i ciepła do 76,0 C przez 76,0 C       1 min         

---WYSLADZANIE--->>>>>>>>>>-ZWERYFIKUJ WSZYSTKO: 22,2 C/22,2 C>>>>>>>>>>-DODAJ DODATKI CHEMICZNE PRZED FWH
Wysładzanie  22,55 l  wody o temp 75,6 C 

---GOTOWANIE-----------------------------
Szacunkowa gestosc przed gotowaniem: 8,993 Plato	
Szacunkowa gestosc OG: 10,904 PlatoIlość;                 
Nazwa                                    Typ           Lp.      %/IBU         30,00 g               
Cascade [5,50 %] - Gotowanie 60,0 min    Chmiel        4        19,1 IBUs     3,00 g                
Irish Moss (Gotowaniu 15,0 mins)         Klarowanie    5        -             30,00 g               
Cascade [5,50 %] - Gotowanie 10,0 min    Chmiel        6        6,9 IBUs      
Edited by Pan Łyżwa

Share this post


Link to post
Share on other sites

#30 American Amber Ale 12°, 40 IBU



Skladniki:
------------
Ilość;                 Nazwa                                    Typ           Lp.      %/IBU         
4,09 kg               Pale Ale (5,5 EBC)                       Słód          1        73,8 %        
0,44 kg               Caramunich III (Weyermann) (139,9 EBC)   Słód          3        7,9 %         
0,25 kg               Caraaroma (Weyermann) (350,7 EBC)        Słód          4        4,5 %         
0,54 kg               Pszeniczny (3,0 EBC)                     Słód          2        9,8 %         
0,16 kg               Cara-Pils/Dextrine (3,9 EBC)             Słód          5        3,0 %         
0,05 kg               Crystal Malt - 60L (Thomas Fawcett) (118 Słód          6        1,0 %         
20,00 g               Cascade [5,50 %] - Gotowanie 20,0 min    Chmiel        8        6,7 IBUs      
25,00 g               Iunga [11,00 %] - Gotowanie 60,0 min     Chmiel        7        27,6 IBUs     
25,00 g               Cascade [5,50 %] - Gotowanie 0,0 min     Chmiel        10       0,0 IBUs      
20,00 g               Jaryllo [15,00 %] - Gotowanie 5,0 min    Chmiel        9        6,0 IBUs      
1,0 pkg               HotHead (Omega #OYL-057)                 Drożdże       11       -             
 
 
Profil zacierania: Single Infusion, Light Body, No Mash Out
Waga slodow: 5,54 kg
----------------------------
Nazwa                  Opis                                       Temperatura  Czas kroku    
Mash In                Dodaj 16,55 l wody w 72,9 C                65,0 C       60 min        
dekstr                 Dodaj -0,11 l wody i ciepła do 72,0 C prze 72,0 C       15 min        
Mash Out               Dodaj -0,11 l wody w 76,0 C                76,0 C       1 min   
Edited by Pan Łyżwa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.