Jump to content
Neem

zamiana płynnych ekstraktów na słód

Recommended Posts

Witam serdecznie!

po uwarzeniu pierwszej warki z prezentu teściowej :) z brewkita (IPA + ekstrakt słodowy suchy) wyszło pyszne piwko, ale dla mnie, zona ani tesciowa nie ruszą - za duża goryczka, postanowiłem 2 uważyć z ekstraktów słodowych płynnych i zainteresował mnie ten zestaw surowcowy

http://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/zestawy_surowcow/redakcyjne_z_ekstraktow/ciemne_pelne_12_blg_-_gorna_fermentacja

Chciałem zwiekszyć blg poczatkowe dodajac po 0,5kg odpowiednich słodów, i wychodzi to w cholere drogo. Kalkulując w głowie wychodzi mi że lepiej samemu zrobić filtrator, i kupić drugą kadz, garnek to sobie załatwie, ale nie wiem jak te ekstrakty słodowe przełożyć na słód do zacierania.

Przejżałem wiki, posty, itd, ale nie wiem do jakiego stylu dopasować to piwo żeby z wiki sie zgadzało.

drożdze chciałem użyć MauriBrew ALE - Y514, z racji braku lodowki, temepratura  fermentacji brzeczki 22 stopnie C (przy pierwszej warce), na cichej było 21. 

chmiel też lubelski.

da się to jakoś zamienić?

 

z góry dzieki za pomoc:)

Edited by Neem

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale po jaką cholerę chcesz dodać słodu do ekstraktu. Jak chcesz podbić ekstrakt to kup więcej syropu. Nie wiem czy WES też tak ma że te 1,7kg odpowiada 1kg cukru czy może jakoś inaczej. Wtedy dodasz sobie 0,5kg wiecej i będzie git. Co do drożdży wszystko zależy od Ciebie. Nie patrz tak ściśle na temperature ponieważ możesz mieć w pomieszczeniu 20°C natomiast w fermentorze 25°C. Bo fermentacja to reakcja egzotermiczna.

 

 

PS.

W browamatorze masz dość spory wybór różnego typu brewkitów 

http://www.browamator.pl/katalog.php?grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164395%2F183095&grupa_rek[6]=&ngrp=&sortuj=#183095

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kantor dzięki za odpowiedz o to chodziło:)

Igorek złe sie wyraziłem, ja chciałem zwiekszyc blg brzeczki dodając po 0,5 kg puchy wesa jasnego i ciemnego, ale to drogo wychodzi, stad decyzja o rozpoczęciu zacierania

Czas zakupić składniki i do boju bo kadź warzelna stoi pusta :)

Dzięki za pomoc

Edited by Neem

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kantor dzięki za odpowiedz o to chodziło:)

Igorek złe sie wyraziłem, ja chciałem zwiekszyc blg brzeczki dodając po 0,5 kg puchy wesa jasnego i ciemnego, ale to drogo wychodzi, stad decyzja o rozpoczęciu zacierania

Czas zakupić składniki i do boju bo kadź warzelna stoi pusta :)

Dzięki za pomoc

Możesz też spróbować z ekstraktu niechmielonego i nachmielić samemu, tzn. piwo uwarzyć. Masz wtedy pełną kontrolę nad goryczką.

Share this post


Link to post
Share on other sites
W browamatorze masz gotowe zestawy surowców

co by było sprawiedliwie, to prawie w każdym sklepie piwowarskim są takie zestawy, a nie tylko w tym ;)

Edited by Dr2

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Prezent od teściowej i wyszło pyszne piwko toż to cud hahaha 

 

 

 

 zona ani tesciowa nie ruszą 

 To już drugi cud      :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

ipa nachmielone na cichej, przebijajacy sie slod delikatnie, pyszne, dopiero 5 dzien po zabutelkowaniu klarowne, ino lekko ciemne, ale co najlepsze, zona sprobowala, i mowi: gożkie, nic to, bede piła z sokiem..." o.O także 2 cud to nie całkiem:)

 

przy okazji zadam wam pytanie:

wiem ze to brown porter lub brown ale, decyzja podjeta zewstaw surowcowy od browamatora, a w nim słody

łód pale ale Weyermann® 3, 4 kg, słód karmelowy Carahell® 0, 4 kg, słód palony Carafa® Special Typ II 0, 2 kg,

w instrukcji stoi zeby zacierac wszystkie słody od razu

biorac pod uwage ze to piwo bedzie próbą dogodzenia moim kobitom, to moze powinienem słód palony na ostatnie 20 min w wygrzewaniu w 72deg C. zby było mniej palone w smaku? Jak powinno sie z palonymi robic.

doradzcie

Edited by Neem

Share this post


Link to post
Share on other sites

Akurat ten typ słodu palonego, który masz w zestawie (Carafa® Special Typ II) nie wnosi aż tak dużej ilości nut palonych i popiołowych jak typowe słody palone, ze względu na to, że jest pozbawiony łuski. Mimo wszystko, jeżeli obawiasz się paloności - faktycznie możesz go dodać na koniec.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.