Marian1990 0 Posted November 4, 2015 Witamokoło 3 tygodnie temu (16 października) uwarzyłem piwo 18 Blg Stoutdrożdże suche safale S-04 zrehydratyzowane .po tygodniu drożdże opadły całkowicie na górze był sam tylko płyn, więc zlałem je na cichą fermentację dodając przy tym chmiel na zimno.Po zlaniu chyba fermentacja ruszyła ponownie, na górze powstała około 1 cm drożdży.minęło 19 dni od początku fermentacji , a 12 od zlania na cichą , na górze piw nadal utrzymuje się cieniutka warstewka chyba drożdży powiedzmy z 1 mm na dnie widać , że zebrał się osad drożdżowy. Zlewając piwo na zimną było 8 Blg teraz jest coś koło 6,5 , od kilku dni nic się nie zmienia Blg , albo zmienia się nieznacznie, jednak gdy zaglądam do piwnicy do pokrywka od fermentora jest zawsze wypukła , nieznacznie rozszczelniam je by pokrywka była wklęsła ( na cichą założyłem pokrywę szczelną).trochę nie wiem co teraz dalej robić, bo z jednej strony nie widać jakiś zmian w Blg z drugiej jednak skoro pokrywka się robi wypukła więc jakiś gaz tam się musi zbierać , więc drożdże pracują chyba pracują , piwo też nie chce się sklarować tak jak to było bo fermentacji burzliwej przed zlaniem na cichą.Byłbym wdzięczny za jakieś porady co dalej robić. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Oskaliber 543 1 Items Posted November 4, 2015 z jednej strony nie widać jakiś zmian w Blg I tyle w temacie. Skoro nie widać zmian to butelkuj, nad czym się tu rozwodzić? Jak chcesz mieć pewność to sobie jeszcze kilka dni zaczekaj, piwu na pewno to nie zaszkodzi. A na przyszłość nie zlewaj piwa na cichą przed skończeniem fermentacji. Przecież 7 dni na 18stkę to jest śmiesznie mało. Quote Share this post Link to post Share on other sites
lgorek 16 Posted November 4, 2015 Blg mierzone spławikiem czy refraktometrem ? Możesz jeszcze zostawić na jeden tydzień i zobaczyć co z tego wyjdzie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Marian1990 0 Posted November 4, 2015 Blg mierzone spławikiem czy refraktometrem ? Możesz jeszcze zostawić na jeden tydzień i zobaczyć co z tego wyjdzie. spławikiem Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jacenty 221 Posted November 4, 2015 Stoutów wcale na cichą się nie leje, to nie ma sensu. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Stefek 0 Posted November 4, 2015 Miałem to samo kiedyś i też nie wiedziałem co zrobić. Wydaje mi się że czasem tak piwo reaguje na chmielenie na zimno. Jak Blg nie spada to lej do butelek. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Pun kOmora 32 Posted November 4, 2015 Stoutów wcale na cichą się nie leje, to nie ma sensu Przeta napisał, że chmielił na zimno :-) Quote Share this post Link to post Share on other sites
Marian1990 0 Posted November 4, 2015 Miałem to samo kiedyś i też nie wiedziałem co zrobić. Wydaje mi się że czasem tak piwo reaguje na chmielenie na zimno. Jak Blg nie spada to lej do butelek. dzięki za radę. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gawon 147 Posted November 4, 2015 Stoutów wcale na cichą się nie leje, to nie ma sensu Przeta napisał, że chmielił na zimno :-) Można chmielić na zimno bez zlewani,ale chmielenie stouta na zimno hmm.... kto co lubi, a później że te "sklepowe" to gówniane bo chmielu nie czuć Quote Share this post Link to post Share on other sites
nie ten koziol 1 Posted November 5, 2015 Wstaw do domu w ciepło... Quote Share this post Link to post Share on other sites