Skocz do zawartości

2015.11.7 [Szczecin] Czas na Kwas + Degustacja


bimbelt

Rekomendowane odpowiedzi

Czas na Kwas

 

Cesky Film 

07.11.2015, sobota, g.17:00

Szczecin, ul. Jana Pawła II 3

 

Wstęp wolny!

 

Zapraszamy na wykład Michała Kordka pt. "Kwaśne klimaty - zastosowanie bakterii kwasu mlekowego w piwowarstwie domowym". Głównym tematem wykładu będzie grupa bakterii z rodzaju lactobacillus, ich wpływ na piwo, różne strategie prowadzenia fermentacji piw kwaśnych, a także problemy wynikające z ich używania w browarze domowym. Ponieważ w Polsce dostęp do czystych szczepów piwowarskich jest dość ograniczony, część wykładu zostanie poświęcona alternatywnym źródłom bakterii. Oprócz lactobacillusów, w produkcji piw kwaśnych częstymi gośćmi są także bakterie z rodzaju pediococcus oraz drożdże brettanomyces, dlatego im także zostanie poświęcona chwila.

Po wykładzie zapraszamy na degustację kwaśnych piw w różnych stylach.

 

Dla fejsbukowiczów:

https://www.facebook.com/events/1654780771450704/

Edytowane przez bimbelt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zgoda jest ;)

 

Jak sama prezentacja wyjdzie spoko, to na pewno materiał się pojawi, jeśli będę miał wolną chwilę na poprawienie skrótów myślowych to może i samą prezentację uda się gdzieś wrzucić.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.