Jump to content
Mateusz Furman

Stopień od fermentowania. Pytanie.

Recommended Posts

Cześć wszystkim :)

 

Jutro mam zamiar robić (pierwszy raz) rozlew i mam pewien problem a raczej brakuje mi wiedzy.

 

Moja IPA po tygodniu burzliwej i dwóch tygodniach cichej zjechała tylko do 7,5 Blg. Mierzone refraktometrem optycznym. Czy to nie za mało??

 

Ale od początku. Zacierałem bardziej na słodko w temp. 66-67 C. Użyłem safale us-05 dwóch saszetek. Temperatura fermentacji wahała się od 18 - 22 C. Początkowo brzeczka miała 15 Blg. Po tygodniu fermentacji od fermentowało do około 8,2 Blg. A dziś sprawdzałem i wychodzi mi 7,5 Blg. Czy taki stopień od fermentowani jest ok??

Nie chcę mieć granatów. Pomoże ktoś??

 

Z góry Dziękuję :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak się bawisz zabawkami to ogarnij jak działają ;) . Alkohol w piwie zmienia wskazania refraktometru. Beersmith dla powyższych danych pokazuje rzeczywiste 3 °Blg (OG 1,011)

Edited by MichalW

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uczyć się będziesz jeszcze długo po pierwszej warce. Akurat w piaskownicy jest miejsce na takie pytania ;) .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Beersmith dla powyższych danych pokazuje rzeczywiste 3 °Blg (OG 1,011)

 

Gdzie dokładnie jest tool do korekcji w beersmithie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Gdzie dokładnie jest tool do korekcji w beersmithie?

Tools=>Refractometer. Pole Calculation "Fermenting Wort Gravity"

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy naprawdę już każdy, kto zaczyna, ma na stanie refraktometr i nie umie z niego korzystać? :D Parafrazując znany utwór: "Gdzie się podziały... tamte spławiki?" :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam jeszcze pytanie o pomiar fermentującej brzeczki. Jak wielki wpływ na pomiar przefermentowanego piwa ma pobranie próbki pipetą z wierzchu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Panowie nie chcę zaczynać nowego tematu więc się podepnę.

 

Tydzień burzliwej, drożdże WY American Ale II. Start 12.5P teraz jest 2.60 P. Próba FFT wskazuje, że zejdzie do 1.9P. Chciałem przelewać na cichą, ale na wierzchu jest tak potężna czapa drożdży, że aż trudno się strzykawką przebić. Stąd moje pytanie. Mam zebrać łychą drożdże i na cichą, czy czekać aż same opadną. Fermentuję w komorze cały czas w 20C. Muszę zlewać na cichą bo potrzebuję gęstwy, a będę chmielić na zimno.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Panowie nie chcę zaczynać nowego tematu więc się podepnę.

 

Tydzień burzliwej, drożdże WY American Ale II. Start 12.5P teraz jest 2.60 P. Próba FFT wskazuje, że zejdzie do 1.9P. Chciałem przelewać na cichą, ale na wierzchu jest tak potężna czapa drożdży, że aż trudno się strzykawką przebić. Stąd moje pytanie. Mam zebrać łychą drożdże i na cichą, czy czekać aż same opadną. Fermentuję w komorze cały czas w 20C. Muszę zlewać na cichą bo potrzebuję gęstwy, a będę chmielić na zimno.

 

Na cichą przelewa się jak przestanie Ci fermentować piwo. Poczekaj do 2P. A apropo drożdży znajdź sobie wątek apropo konkretnej odmiany na forum.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.