Jump to content

Prośba o recenzje RIS-a


guciothebest
 Share

Recommended Posts

Witam , chciałbym się podzielić z Wami moim przepisem na RIS-a , jest to mój pierwszy samodzielnie tworzony przepis także proszę o wyrozumiałość . Zależy mi na gęstym , czarnym piwie z wyczuwalną kawą z czekoladą a także toffi , karmel i wanilie .

Plan jest taki :

Słody : 

- 5 kg. Pale Ale ze Strzegomia 

- 0.5 kg 1 kg Czekoladowy 400EBC

- 0.5 kg Caramel Vienne Briess

- 0.5 kg. pszeniczny ze Strzegomia

- 0.5 kg płatki owsiane błyskawiczne

- 0.1 kg. Extra Black Bestmalz

Zacieranie :

- 67 °C - 60 min.

- 72 °C - 10 min.

- 76 °C - wygrzew

Gotowanie :

- 60 min. - 50 g Flyer UK (granulat)

- 15 min. - 100 g Bramling Cross (granulat)

- 10 min. - 1 kg laktozy

- 10 min. - 25 ml ekstraktu z wanilii (jak tutaj https://www.aledobre.pl/3009,Ekstrakt_waniliowy_naturalny_100_ml_Deka.html )

Drożdże :

- Wyeast XL 1450 Denny's Favorite

Fermentacja :

- burzliwa 2 tygodnie w temp. 18 °C 

- cicha tydzień w temp. 21 °C 

Mam pytanie o drożdże , czy będą one dobre ( do tej pory używałem suchych ) o ten ekstrakt z wanilii czy ktoś dodawał go na koniec gotowania i czy reszta jest ok.?

Planuje warkę na jakieś 20 l i ponad 20 blg.

Pozdrawiam

Edited by guciothebest
Link to comment
Share on other sites

recenzję to Ci ktoś napisze jak go spróbuje ;)

 

 

Fermentacja : - burzliwa 2 tygodnie w temp. 18 °C  - cicha tydzień w temp. 21 °C 

to z instrukcji Gozdawy ? widzę że drożdżom zaplanowałeś już czas i zajęcia ,szczep ok,pamiętaj o solidnym starterze albo jeszcze lepiej że by to gęstwa była ,ekstrakt waniliowy dał bym później ,nawet chyba po chłodzeniu sporo w nim % więc jest raczej sterylny (na pewno) a przy gotowaniu odparuje 

Link to comment
Share on other sites

Dokładnie, nie wiem jakim cudem osiągniesz te 25l 20blg... Chyba że planujesz jakąś rekordową wydajność warzelni ;)

Procentowo udział zasypu ok. Laktozę bym albo wyrzucił w ogóle albo znacznie zredukował, bo będzie stanowczo zbyt słodko.

Co do ekstraktu to się nie wypowiem bo nie stosowałem, prędzej użyłbym lasek wanilii na cichą.

Link to comment
Share on other sites

Z taką ilością słodów palonych to będzie max imperial brown ale, a nie ris ;)

Edited by kantor
Link to comment
Share on other sites

Z taką ilością słodów palonych to będzie max imperial brown ale, a nie ris ;)

Panowie macie absolutna rację , właśnie edytowałem na 20 l warkę dziękuję za czujność , coś mi się pomieszało w beersmithie :)

Link to comment
Share on other sites

- Pamiętaj że wydajność przy piwach mocnych jest na ogół mniejsza niż przy piwach lekkich.

- Pamiętaj o ilości i kondycji drożdży. Dobrze by było uwarzyć wcześniej jakieś lekkie piwo i użyć gęstwy, bo starter musiałby mieć kilka litrów żeby dostać optymalną ilość drożdży do takiego piwa.

- Nie wiem czy dobrym pomysłem jest tak mała ilość słodów karmelowych - jak chcesz mieć toffi i karmel, to można sypnąć tego trochę więcej.

- Wiem, że na początku człowieka nosi żeby przekombinować, ale trochę bym się wyluzował z tymi dodatkami. Laktozę bym wywalił zupełnie. Zamiast ekstraktów waniliowych płatki dębowe.

 

No i najważniejsze na koniec: zanim się zabierzesz za RISa to złap trochę wiedzy. Pomysł żeby z góry narzucić drożdżom 3 tygodnie fermentacji przy piwie ponad 20 blg świadczy o tym, że masz bardzo poważne braki w teorii. :)

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Witam , ostatecznie w garze wylądowało to :

Słody : 

- 6 kg. Wiedeńskiego z Weyermana 

- 1 kg Czekoladowy 400EBC

- 0.5 kg Caramel Vienne Briess

- 0.5 kg. pszeniczny ze Strzegomia

- 0.5 kg płatki owsiane błyskawiczne

- 0.2 kg. Extra Black Bestmalz

- 60g Marynki i Lubelskiego

co dało ok 22 litrów brzeczki  21 blg , zadane drożdżami S-04 . Po tygodniu fermentacji podzieliłem warkę na fermentory to jednego dałem płatki dębowe mocno palone ( nie było akurat w sklepie średnio palonych) i ok.70 g. kawy średnio palonej ,

a do drugiego fermentora ekstrakt z wanilii i migdałów . Blg mierzone po burzliwej spadło do 8 stopni 

Edited by guciothebest
Link to comment
Share on other sites

Po tygodniu fermentacji podzieliłem warkę na fermentory to jednego dałem płatki dębowe mocno palone ( nie było akurat w sklepie średnio palonych) i ok.70 g. kawy średnio palonej , a do drugiego fermentora ekstrakt z wanilii i migdałów . Blg mierzone po burzliwej spadło do 8 stopni

Popraw mnie jeśli się mylę, ale z tego wnioskuję, że już po tygodniu zrobiłeś totalną głupotę i zlałeś RIS'a znad drożdży? :roll: Z całym szacunkiem, ale postradałeś zmysły, że tak zapytam?

Edited by ThoriN
Link to comment
Share on other sites

ThoriN, klient kupuje towar(słód,chmiel itd) w sklepie i potem robi co chce, nie kumam czemu się unosisz :P ? .

 

Mój RIS stoi grzecznie w pojemnikach i go na razie nie dotykam (w sobotę 14dni).

Link to comment
Share on other sites

 

 

ThoriN, klient kupuje towar(słód,chmiel itd) w sklepie i potem robi co chce, nie kumam czemu się unosisz :P ? .

Chyba jeszcze ciągle mam nadzieję na to, że dotrze do jednego i drugiego, że takich rzeczy robić po prostu nie wolno, jeżeli liczy się na dobre piwo :)

Link to comment
Share on other sites

 

 

Mój RIS stoi grzecznie w pojemnikach i go na razie nie dotykam (w sobotę 14dni).

 

Hej Ty! Na to wychodzi, że warzyłeś RIS-a wtedy, kiedy ja też warzyłem RIS-a :P

 

 

Jak coś z nich wyjdzie to za kilka miesięcy się wymienimy online :P

Link to comment
Share on other sites

 

 

Popraw mnie jeśli się mylę, ale z tego wnioskuję, że już po tygodniu zrobiłeś totalną głupotę i zlałeś RIS'a znad drożdży? Z całym szacunkiem, ale postradałeś zmysły, że tak zapytam?

No przecież Kopyr mówił, że tydzień burzliwej i tydzień cichej :)

Link to comment
Share on other sites

Nie rozumiem po co się tak wczuwacie - pytał, dostał odpowiedzi oraz wskazówki, a i tak zrobił po swojemu. Ci, którzy są na forum dłużej wiedzą, że do takich i tak nic nie dotrze. Jego piwo - jego sprawa. Efekty mogą być różne ... też jego sprawa (jeżeli będą granaty to już może być nie tylko jego sprawa).

 

Nie róbcie OT - szkoda czasu.

Link to comment
Share on other sites

 

Popraw mnie jeśli się mylę, ale z tego wnioskuję, że już po tygodniu zrobiłeś totalną głupotę i zlałeś RIS'a znad drożdży? Z całym szacunkiem, ale postradałeś zmysły, że tak zapytam?

No przecież Kopyr mówił, że tydzień burzliwej i tydzień cichej :)

 

Dla piw do 13 Blg.

Link to comment
Share on other sites

Sam prosiłem żeby nie marnować czasu, ale nie mogę jak czytam coś takiego, bo później jest to powielane przez innych:

 

 

 

Popraw mnie jeśli się mylę, ale z tego wnioskuję, że już po tygodniu zrobiłeś totalną głupotę i zlałeś RIS'a znad drożdży? Z całym szacunkiem, ale postradałeś zmysły, że tak zapytam?

No przecież Kopyr mówił, że tydzień burzliwej i tydzień cichej :)

 

Dla piw do 13 Blg.

 

 

Rozumiem, że są jakieś przedziały czasowe dla drożdży, tak? Na przykład coś takiego?

 

1. do 13 BLG - tydzień burzliwej i tydzień cichej

2. do 16 BLG - 1,5 tygodnia burzliwej i 1,5 tygodnia cichej

3. do 19 BLG - 2 tygodnie burzliwej i 2 tygodnie cichej

4. do 22 BLG - 2,5 tygodnia burzliwej i 2,5 tygodnia cichej

5. do 25 BLG - 3 tygodnie burzliwej i 3 tygodnie cichej

6. powyżej 25 BLG - 4 tygodnie burzliwej i 4 tygodnie cichej

 

???

 

Jeżeli tak to Kopyr to ma jednak moc - nawet drożdże są mu posłuszne i robią to, co im rozkaże Pan Tomasz.

Link to comment
Share on other sites

Mam mniejsze doświadczenie niż przedmówcy, ale swoje pierwsze piwo powyżej 22 blg po niecałych 3 tygodniach zlewałem na cichą. Trzymałem z płatkami dębowymi koło 6 tygodni żeby drożdżaki zeżarły wszystko co tylko mogą. Czytając posty wszyscy jak jeden mąż mówili że wszelki pośpiech może wyrządzić więcej szkody niż pożytku. Szkoda marnować kasy żeby wysadzić w powietrze piwo o takim ekstrakcie i czas poświęcony na warzenie przez niecierpliwość. Do 26l piwa o ekstrakcie 27 blg zapodałem 2 saszetki drożdży S 23 i dały radę. Przed butelkowaniem dodałem jeszcze jedną saszetkę świeżych. Piwo jest fajnie nasycone i nic nie wyskakuje z butelki. Z od siebie mogę dodać to, że do takiego ekstraktu 2 saszetki drożdży są niezbędne :)

PS.
Dajcie spokój Kopyrowi. Chłopak zrobił dużo dobrego dla polskiego piwowarstwa. Zapewne wielu z nas (w tym ja) zaczęło przygodę z piwowarstwem słuchając jego wypowiedzi. Zachęca do warzenia piwa i nikomu nie wciska na siłę swoich pomysłów. Każdy warzy to co chce, jak chce i kiedy chce. Fajnie jest jednak zapytać o zdanie bardziej doświadczonych piwowarów niż uczyć się na swoich błędach wylewając dziesiątki litrów piwa w odmęty porcelanowego tronu. A czy ktoś z tych rad będzie korzystać to już inna bajka

Edited by Qba W
Link to comment
Share on other sites

Wszystko spoko, ale jak ktoś pisze po raz 50 to samo i po raz 49 ktoś ma to w poważaniu to ja się nie dziwię, że są takie a nie inne odpowiedzi. Zresztą ten wątek jest tego najlepszym przykładem.

Link to comment
Share on other sites

Wszystko spoko, ale jak ktoś pisze po raz 50 to samo i po raz 49 ktoś ma to w poważaniu to ja się nie dziwię, że są takie a nie inne odpowiedzi. Zresztą ten wątek jest tego najlepszym przykładem.

to po co się produkujesz? posty nabijasz czy jak? ktoś pyta a ktoś opowiada w temacie jeśli ma chęć pomóc, to właśnie takie mądrości jak twoje są zbędne

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.