Skocz do zawartości

Refermentacja cukrem muscavado


Tytus

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, mam pytanie za niedługo będę rozlewał xmas ale i do refermentacji chcę użyć cukru muscavado (do tej pory używałem tylko glukozy). I nie wiem czy powinienem przyjmować przy wyliczeniu surowca wartości jak dla normalnego cukru stołowego? czy inaczej?

Jakieś uwagi co do tego cukru? Zależy mi na posmakach rumowych/ciastkowych (cukier był dodawany również na 10 min przed końcem gotowania).

 

pozdrawiam

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć, mam pytanie za niedługo będę rozlewał xmas ale i do refermentacji chcę użyć cukru muscavado (do tej pory używałem tylko glukozy). I nie wiem czy powinienem przyjmować przy wyliczeniu surowca wartości jak dla normalnego cukru stołowego? czy inaczej?

Jakieś uwagi co do tego cukru? Zależy mi na posmakach rumowych/ciastkowych (cukier był dodawany również na 10 min przed końcem gotowania).

 

pozdrawiam

 

http://www.piwo.org/topic/11756-blog-dori-troche-slodyczy-czyli-czy-cukier-to-samo-zlo/

 

Normalnie jak biały cukier.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Cześć, mam pytanie za niedługo będę rozlewał xmas ale i do refermentacji chcę użyć cukru muscavado (do tej pory używałem tylko glukozy). I nie wiem czy powinienem przyjmować przy wyliczeniu surowca wartości jak dla normalnego cukru stołowego? czy inaczej?

Jakieś uwagi co do tego cukru? Zależy mi na posmakach rumowych/ciastkowych (cukier był dodawany również na 10 min przed końcem gotowania).

 

pozdrawiam

 

http://www.piwo.org/topic/11756-blog-dori-troche-slodyczy-czyli-czy-cukier-to-samo-zlo/

 

Normalnie jak biały cukier.

 

Dzięki za odpowiedź, szukałem w wątkach refermentacji, a nie surowcach :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za info dam go trochę więcej niż białego :) zamiast 2,2 VOl będzie 2,3 wg kalkulatora i będzie git (przewiduje nagazownie jakieś 2-2,1)

Wiem że to już inny wątek powinien być ale... Przymierzam się do użycia pierwszy raz Karuku.  I dwa pytania mam (odpowiedzi na forum są różne i czasem przeczące sobie)

1) czy można go dodać bezpośrednio do piwa? czy należy rozpuszczać/ zagotowywać jakoś wyjaławiać? i ma to się odbyć na ok 3 dni przed butelkowaniem?

2) czy faktycznie trzeba dodać później ponownie drożdże ? 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.