Jump to content
Tytus

Refermentacja cukrem muscavado

Recommended Posts

Cześć, mam pytanie za niedługo będę rozlewał xmas ale i do refermentacji chcę użyć cukru muscavado (do tej pory używałem tylko glukozy). I nie wiem czy powinienem przyjmować przy wyliczeniu surowca wartości jak dla normalnego cukru stołowego? czy inaczej?

Jakieś uwagi co do tego cukru? Zależy mi na posmakach rumowych/ciastkowych (cukier był dodawany również na 10 min przed końcem gotowania).

 

pozdrawiam

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć, mam pytanie za niedługo będę rozlewał xmas ale i do refermentacji chcę użyć cukru muscavado (do tej pory używałem tylko glukozy). I nie wiem czy powinienem przyjmować przy wyliczeniu surowca wartości jak dla normalnego cukru stołowego? czy inaczej?

Jakieś uwagi co do tego cukru? Zależy mi na posmakach rumowych/ciastkowych (cukier był dodawany również na 10 min przed końcem gotowania).

 

pozdrawiam

 

http://www.piwo.org/topic/11756-blog-dori-troche-slodyczy-czyli-czy-cukier-to-samo-zlo/

 

Normalnie jak biały cukier.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Cześć, mam pytanie za niedługo będę rozlewał xmas ale i do refermentacji chcę użyć cukru muscavado (do tej pory używałem tylko glukozy). I nie wiem czy powinienem przyjmować przy wyliczeniu surowca wartości jak dla normalnego cukru stołowego? czy inaczej?

Jakieś uwagi co do tego cukru? Zależy mi na posmakach rumowych/ciastkowych (cukier był dodawany również na 10 min przed końcem gotowania).

 

pozdrawiam

 

http://www.piwo.org/topic/11756-blog-dori-troche-slodyczy-czyli-czy-cukier-to-samo-zlo/

 

Normalnie jak biały cukier.

 

Dzięki za odpowiedź, szukałem w wątkach refermentacji, a nie surowcach :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Muscovado nie fermentuje w całości! Dla takiego samego nagazowania trzeba by go dać więcej niż cukru białego, ale nie wiem o ile. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli to jest nazywane po prostu brązowym cukrem, to wg "How to Brew" cukier ten fermentuje (jest fermentowalny) w 97%.

ps. jak ładnie przetłumaczyć 'fermentability'?? ;-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za info dam go trochę więcej niż białego :) zamiast 2,2 VOl będzie 2,3 wg kalkulatora i będzie git (przewiduje nagazownie jakieś 2-2,1)

Wiem że to już inny wątek powinien być ale... Przymierzam się do użycia pierwszy raz Karuku.  I dwa pytania mam (odpowiedzi na forum są różne i czasem przeczące sobie)

1) czy można go dodać bezpośrednio do piwa? czy należy rozpuszczać/ zagotowywać jakoś wyjaławiać? i ma to się odbyć na ok 3 dni przed butelkowaniem?

2) czy faktycznie trzeba dodać później ponownie drożdże ? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja wlewałem 3 dni przed butelkowaniem do fermentatora i odstawiałem w chłodne miejsce.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja zadałem bezpośrednio do fermemtatora dwa dni przed rozlewem, i chlodne miejsce. Zobaczymy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli na opakowaniu Muscovado jest napisane, że zawiera 94,5% węglowodanów, to trzeba przyjąć, że jest tyle cukru w cukrze?

 

Edited by buber

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.