Popular Post Undeath Posted November 2, 2015 Popular Post Share Posted November 2, 2015 (edited) W imieniu Wrocławskiej Inicjatywy Piwowarskiej mam zaszczyt zaprosić wszystkich piwowarów domowych, na wzięcie udziału w XI Konkursie Piw Domowych. W tej edycji po burzliwej dyskusji ustaliliśmy 4 kategorie: 1. Pils bohemski – styl znany i powszechnie lubiany. Bogata, złożona słodowość połączona z wyraźnie zaznaczoną goryczką oraz korzennym smakiem chmielu. Charakteryzuje się czystym smakiem oraz brakiem estrów owocowych. Pils powinien być rześki, złożony i dobrze zbalansowany. W BJCP znajduje się na pozycji 2B. 2. Wariacja Berliner Weisse – kolejna luźna interpretacja stylu. Bazą jest Berliner Weisse, którego główne cechy powinny być wyraźnie zaznaczone w piwie. Dominuje ostro kwaskowaty, kwaśny charakter, może być obecny delikatny aromat Brettanomyces. Dominuje czysta mleczna kwaskowatość i może być ona bardzo mocna, aczkolwiek nie tak kwaśna jak lambic. Trochę przyjemnych chlebowych albo zbożowych smaków pszenicy jest zasadniczo zauważalne. Dodatki powinny być wyraźnie wyczuwalne oraz stanowią uzupełnienie cech piwa, tworząc dobry balans. Oceniana będzie pijalność oraz spójność piwa jak i pomysłowość piwowara. Jak co roku nie ograniczamy dodatków i wyobraźni piwowara, mogą to być słody wędzone, przyprawy, owoce oraz nietypowe nachmielenie. 3.English Brown Ale – obok Milda i Bittera, jedna z bardziej znanych odmian Ale. Posiada profil lekki, słodki, słodowy aromat z nutkami toffi, orzechowymi, i/albo nutami karmelowymi z wytrawnym finiszem. W aromacie i smaku występują aromaty chmielowe odmian brytyjskich. Równomierny balans słodowo chmielowy, wraz z niskim do braku smaku chmielowego pozwala wyczuć bardziej orzechowe, niż karmelowe cechy. W BJCP znajduje się na pozycji 11C. 4. RIS – najmocniejsze i najbardziej złożone piwo z rodziny Stoutów. Posiada intensywny w smak i zapach. Jest palone, owocowe i gorzko-słodkie, wraz z zauważalnym wpływem alkoholu. Posmaki ciemnych owoców idealnie łączą się z prażonymi, palonymi i smołowymi posmakami. W BJCP znajduje się na pozycji 13F. REGULAMIN : http://www.wrowar.pl/2016/04/regulamin-xi-konkursu-piw-domowych/ Serdecznie zapraszamy! formularz_XI-WKPD_20163.pdf Edited May 12, 2016 by Undeath GB..., ElGreco, Cichus and 2 others 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kordas Posted November 3, 2015 Share Posted November 3, 2015 Tak dla upewnienia, rozumiem że jeśli ktoś będzie chciał zrobić BW z dodatkiem np. owoców, to powinniśmy uwzględnić ten dodatek, tak aby ekstrakt pozostał w widełkach 7.1-8Blg? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted November 3, 2015 Author Share Posted November 3, 2015 Tak dla upewnienia, rozumiem że jeśli ktoś będzie chciał zrobić BW z dodatkiem np. owoców, to powinniśmy uwzględnić ten dodatek, tak aby ekstrakt pozostał w widełkach 7.1-8Blg? Z tego co ustaliliśmy to dodatek owoców, który podniesie o 1-2 blg ekstrakt jest dopuszczalny, a wręcz nie mają sędziowie możliwości sprawdzić tego. Rozumiemy, że 5 blg z owocami to będą totalne siuśki więc z tego powodu podbicie delikatne ekstraktu nie będzie uznawane za niezgodne z stylem. Generalnie to jest wariacja więc ciężko zachować idealne widełki stylu BW. Dopóki oczywiście piwo zachowuje swój profil lekki i orzeźwiający, mocniejsze alkoholowe wersje raczej się łatwo zauważy, w przypadku tej kategorii prosimy też o szczegółowe receptury. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GB... Posted November 3, 2015 Share Posted November 3, 2015 Kilka miesięcy wcześniej info, super Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tkodyl Posted December 30, 2015 Share Posted December 30, 2015 Jaka ilość piwa potrzeban do zgłoszenia? Standardowo 4 x 0.5l? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted December 30, 2015 Author Share Posted December 30, 2015 Jaka ilość piwa potrzeban do zgłoszenia? Standardowo 4 x 0.5l? Tak, ale do opublikowania regulaminu jeszcze daleko, więc radziłbym wstrzemięźliwość w dysponowaniu piwem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Janek Posted January 3, 2016 Share Posted January 3, 2016 Czy dopuszczalne jest dodawanie kwasu mlekowego do BW zamiast fermentacji mlekowej? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted January 3, 2016 Author Share Posted January 3, 2016 Jeżeli będzie się mieściło w stylu i kwas mlekowy nie będzie wyczuwalny w smaku to jak najbardziej Jednak klasyczne BW to tylko lacto. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fortun Posted January 20, 2016 Share Posted January 20, 2016 Czy jest ustalone ile butelek określonej pojemności należy dostarczyć? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted January 20, 2016 Author Share Posted January 20, 2016 Czy jest ustalone ile butelek określonej pojemności należy dostarczyć? Jeszcze nie, do konkursu prawie pół roku. Prawdopodobnie tyle samo co w zeszłym roku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
amap Posted January 20, 2016 Share Posted January 20, 2016 a jak będziecie ustalać to weźmiecie pod uwagę pojemność 0,4l? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted January 20, 2016 Author Share Posted January 20, 2016 (edited) a jak będziecie ustalać to weźmiecie pod uwagę pojemność 0,4l? Może od razu rozpisać na 0,1, 0,2 i 0,33 litra? No ludzie proszę was 4*0,5l daje 2 litry zawsze trzeba dostarczyć ekwiwalent tej objętości może to być nawet w 10 butelkach (ale to problem i dla was i dla organizatora w kodowaniu) W tym roku podejmujemy działania żeby piwa na podium były poddane badaniom laboratoryjnym na zawartość ekstraktu, alkoholu itp. Więc być może będzie potrzebna jedna butelka więcej, ale to kwestia ustaleń na które mamy jeszcze parę miesięcy. Edited January 20, 2016 by Undeath Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
amap Posted January 20, 2016 Share Posted January 20, 2016 Może od razu rozpisać na 0,1, 0,2 i 0,33 litra nie przesadzaj wystarczy jak bedzie zapis o odpowiedniej ilości w innych opakowaniach bądź informacja, że będą przyjmowane tylko jednego typu butelki żeby było łatwiej, w końcu nikt ni ezbiera butelek, każdy się w hurtowni zaopatruje paletami Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted January 20, 2016 Author Share Posted January 20, 2016 Może od razu rozpisać na 0,1, 0,2 i 0,33 litra nie przesadzaj wystarczy jak bedzie zapis o odpowiedniej ilości w innych opakowaniach bądź informacja, że będą przyjmowane tylko jednego typu butelki żeby było łatwiej, w końcu nikt ni ezbiera butelek, każdy się w hurtowni zaopatruje paletami Jak znajdą się takie zapisy to zaczną nam przesyłać w butelkach 0,66 litra albo w plastikowych petach po wodzie Więc może lepiej nie ryzykować... Dopuszczalne są nominalne wielkości typowe w konkursach czyli 0,33 i 0,5 l - 0,4l po grodziszu i paulanerze chyba tylko, też będą dopuszczane jak będzie ich odpowiednia ilość. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiktor_Gzub Posted January 21, 2016 Share Posted January 21, 2016 Do RISa dopuszcza się w zasypie żyto? Czy ma to być czysty klasyczny RIS według standardów BJCP? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
syja77 Posted January 23, 2016 Share Posted January 23, 2016 Do RISa dopuszcza się w zasypie żyto? Czy ma to być czysty klasyczny RIS według standardów BJCP? Wszystkie piwa, które nie są wariacją, powinny raczej trzymać się standardów BJCP. leszcz007 and bart3q 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kordas Posted February 12, 2016 Share Posted February 12, 2016 W zwiazku z tym, że narodziła mi się jeszcze jedna koncepcja na piwo "wariacje na temat berliner weisse", chciałem się zapytać czy dopuszczacie zastosowanie oprócz dodatków jakiegoś charakterystycznego szczepu drożdży (np. belgijskie czy weizenowe)? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted February 12, 2016 Author Share Posted February 12, 2016 Tak nie ograniczanie wyobraźni piwowara tyczy się też doboru szczepu drożdży oczywiście o ile zostanie profil bazowego piwa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pan_czarny Posted February 12, 2016 Share Posted February 12, 2016 Czyli wystarczy wziac weizena i zakwasic kwasem mlekowym? Myslalem, ze wariacja nt. Berliner weisse to piwo, ktorego baza jest berliner weisse wzbogacone o jakies dodatki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kordas Posted February 12, 2016 Share Posted February 12, 2016 Czyli wystarczy wziac weizena i zakwasic kwasem mlekowym? Myslalem, ze wariacja nt. Berliner weisse to piwo, ktorego baza jest berliner weisse wzbogacone o jakies dodatki. Jest określony rys profilu, ekstrakt... jeśli przefermentujesz berlinera drożdżami weizenowymi tylko to pewnie złapiesz się w łapki stylu, a czy będzie to najlepsze piwo konkursu to zalezy od sędziów i innych piw. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maryh Posted April 15, 2016 Share Posted April 15, 2016 Wyciągnięte z regulaminu: 3. Konkurs przeprowadzony zostanie zgodnie z zasadami dobrej praktyki. ... 7. W przypadku zgłoszenia do jednej kategorii powyżej 15 piw Organizatorzy zastrzegają sobie prawo do wykonania wstępnej eliminacji. Widzę pewną sprzeczność. A wydawałoby się, że po zeszłorocznych ekscesach organizatorzy będą bardziej uważni. Proponuję od razu usunąć punkt 3 i się nie stresować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zlukrem Posted April 17, 2016 Share Posted April 17, 2016 Wyciągnięte z regulaminu: 3. Konkurs przeprowadzony zostanie zgodnie z zasadami dobrej praktyki. ... 7. W przypadku zgłoszenia do jednej kategorii powyżej 15 piw Organizatorzy zastrzegają sobie prawo do wykonania wstępnej eliminacji. Widzę pewną sprzeczność. A wydawałoby się, że po zeszłorocznych ekscesach organizatorzy będą bardziej uważni. Proponuję od razu usunąć punkt 3 i się nie stresować. Gdzie ten regulamin? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BeerGrill Posted April 17, 2016 Share Posted April 17, 2016 Widzę pewną sprzeczność. Mógłbyś wyjaśnić gdzie ją widzisz? Gdzie ten regulamin? http://www.wrowar.pl/2016/04/regulamin-xi-konkursu-piw-domowych/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maryh Posted April 17, 2016 Share Posted April 17, 2016 (edited) Mógłbyś wyjaśnić gdzie ją widzisz? Praktyki zmieniły się pół roku temu i precyzują maksymalną liczbę piw w finale zależnie od stylu. Nie zawsze jest to 15. Wrzucą 15 RIS-ów do finału i będzie ten sam problem co ostatnio. P.S. Organizatorzy Jurajskiego chyba też nie potrafią czytać Edited April 17, 2016 by Maryh Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BeerGrill Posted April 17, 2016 Share Posted April 17, 2016 Praktyki zmieniły się pół roku temu i precyzują maksymalną liczbę piw w finale zależnie od stylu. Nie zawsze jest to 15. W sumie to nie widzę, żeby była ustalona dokładna liczba. Zasady mówią o '12-15 (w zależności od wagi kategorii)' i z pewnością to będzie brane pod uwagę. http://www.pspd.org.pl/uploads/zasady-dobrej-praktyki-konkursow-piwa.pdf Wrzucą 15 RIS-ów do finału i będzie ten sam problem co ostatnio. Raczej tego samego problemu by nie było, bo konkurs nie jest w Pucharze PSPD Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.