Jump to content
Undeath

XI Konkurs Piw Domowych we Wrocławiu 10-12 czerwca 2016

Recommended Posts

Tak dla upewnienia, rozumiem że jeśli ktoś będzie chciał zrobić BW z dodatkiem np. owoców, to powinniśmy uwzględnić ten dodatek, tak aby ekstrakt pozostał w widełkach 7.1-8Blg?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak dla upewnienia, rozumiem że jeśli ktoś będzie chciał zrobić BW z dodatkiem np. owoców, to powinniśmy uwzględnić ten dodatek, tak aby ekstrakt pozostał w widełkach 7.1-8Blg?

 

Z tego co ustaliliśmy to dodatek owoców, który podniesie o 1-2 blg ekstrakt jest dopuszczalny, a wręcz nie mają sędziowie możliwości sprawdzić tego. Rozumiemy, że 5 blg z owocami to będą totalne siuśki więc z tego powodu podbicie delikatne ekstraktu nie będzie uznawane za niezgodne z stylem. Generalnie to jest wariacja więc ciężko zachować idealne widełki stylu BW. Dopóki oczywiście piwo zachowuje swój profil lekki i orzeźwiający, mocniejsze alkoholowe wersje raczej się łatwo zauważy, w przypadku tej kategorii prosimy też o szczegółowe receptury. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jaka ilość piwa potrzeban do zgłoszenia? Standardowo 4 x 0.5l?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jaka ilość piwa potrzeban do zgłoszenia? Standardowo 4 x 0.5l?

 

Tak, ale do opublikowania regulaminu jeszcze daleko, więc radziłbym wstrzemięźliwość w dysponowaniu piwem ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Janek

Czy dopuszczalne jest dodawanie kwasu mlekowego do BW zamiast fermentacji mlekowej?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli będzie się mieściło w stylu i kwas mlekowy nie będzie wyczuwalny w smaku to jak najbardziej ;) Jednak klasyczne BW to tylko lacto.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy jest ustalone ile butelek określonej pojemności należy dostarczyć?

 

Jeszcze nie, do konkursu prawie pół roku. Prawdopodobnie tyle samo co w zeszłym roku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

a jak będziecie ustalać to weźmiecie pod uwagę pojemność 0,4l?

 

Może od razu rozpisać na 0,1, 0,2 i 0,33 litra? No ludzie proszę was 4*0,5l daje 2 litry zawsze trzeba dostarczyć ekwiwalent tej objętości może to być nawet w 10 butelkach  (ale to problem i dla was i dla organizatora w kodowaniu)

 

W tym roku podejmujemy działania żeby piwa na podium były poddane badaniom laboratoryjnym na zawartość ekstraktu, alkoholu itp. Więc być może będzie potrzebna jedna butelka więcej, ale to kwestia ustaleń na które mamy jeszcze parę miesięcy.

Edited by Undeath

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Może od razu rozpisać na 0,1, 0,2 i 0,33 litra

nie przesadzaj

wystarczy jak bedzie zapis o odpowiedniej ilości w innych opakowaniach bądź informacja, że będą przyjmowane tylko jednego typu butelki żeby było łatwiej, w końcu nikt ni ezbiera butelek, każdy się w hurtowni zaopatruje paletami

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Może od razu rozpisać na 0,1, 0,2 i 0,33 litra

nie przesadzaj

wystarczy jak bedzie zapis o odpowiedniej ilości w innych opakowaniach bądź informacja, że będą przyjmowane tylko jednego typu butelki żeby było łatwiej, w końcu nikt ni ezbiera butelek, każdy się w hurtowni zaopatruje paletami

 

 

Jak znajdą się takie zapisy to zaczną nam przesyłać w butelkach 0,66 litra albo w plastikowych petach po wodzie :D Więc może lepiej nie ryzykować... Dopuszczalne są nominalne wielkości typowe w konkursach czyli 0,33 i 0,5 l - 0,4l po grodziszu i paulanerze chyba tylko, też będą dopuszczane jak będzie ich odpowiednia ilość.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do RISa dopuszcza się w zasypie żyto? Czy ma to być czysty klasyczny RIS według standardów BJCP?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do RISa dopuszcza się w zasypie żyto? Czy ma to być czysty klasyczny RIS według standardów BJCP?

Wszystkie piwa, które nie są wariacją, powinny raczej trzymać się standardów BJCP.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W zwiazku z tym, że narodziła mi się jeszcze jedna koncepcja na piwo "wariacje na temat berliner weisse", chciałem się zapytać czy dopuszczacie zastosowanie oprócz dodatków jakiegoś charakterystycznego szczepu drożdży (np. belgijskie czy weizenowe)?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak nie ograniczanie wyobraźni piwowara tyczy się też doboru szczepu drożdży oczywiście o ile zostanie profil bazowego piwa ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czyli wystarczy wziac weizena i zakwasic kwasem mlekowym? Myslalem, ze wariacja nt. Berliner weisse to piwo, ktorego baza jest berliner weisse wzbogacone o jakies dodatki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czyli wystarczy wziac weizena i zakwasic kwasem mlekowym? Myslalem, ze wariacja nt. Berliner weisse to piwo, ktorego baza jest berliner weisse wzbogacone o jakies dodatki.

Jest określony rys profilu, ekstrakt... jeśli przefermentujesz berlinera drożdżami weizenowymi tylko to pewnie złapiesz się w łapki stylu, a czy będzie to najlepsze piwo konkursu to zalezy od sędziów i innych piw.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wyciągnięte z regulaminu:

 

3. Konkurs przeprowadzony zostanie zgodnie z zasadami dobrej praktyki.

...

7. W przypadku zgłoszenia do jednej kategorii powyżej 15 piw Organizatorzy zastrzegają sobie prawo do wykonania wstępnej eliminacji.

 

Widzę pewną sprzeczność. A wydawałoby się, że po zeszłorocznych ekscesach organizatorzy będą bardziej uważni.

Proponuję od razu usunąć punkt 3 i się nie stresować.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wyciągnięte z regulaminu:

 

3. Konkurs przeprowadzony zostanie zgodnie z zasadami dobrej praktyki.

...

7. W przypadku zgłoszenia do jednej kategorii powyżej 15 piw Organizatorzy zastrzegają sobie prawo do wykonania wstępnej eliminacji.

 

Widzę pewną sprzeczność. A wydawałoby się, że po zeszłorocznych ekscesach organizatorzy będą bardziej uważni.

Proponuję od razu usunąć punkt 3 i się nie stresować.

Gdzie ten regulamin?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mógłbyś wyjaśnić gdzie ją widzisz?

Praktyki zmieniły się pół roku temu i precyzują maksymalną liczbę piw w finale zależnie od stylu. Nie zawsze jest to 15.

Wrzucą 15 RIS-ów do finału i będzie ten sam problem co ostatnio.

 

P.S.

Organizatorzy Jurajskiego chyba też nie potrafią czytać ;)

Edited by Maryh

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Praktyki zmieniły się pół roku temu i precyzują maksymalną liczbę piw w finale zależnie od stylu. Nie zawsze jest to 15.

W sumie to nie widzę, żeby była ustalona dokładna liczba. Zasady mówią o '12-15 (w zależności od wagi kategorii)' i z pewnością to będzie brane pod uwagę.

http://www.pspd.org.pl/uploads/zasady-dobrej-praktyki-konkursow-piwa.pdf

 

 

 

Wrzucą 15 RIS-ów do finału i będzie ten sam problem co ostatnio.

Raczej tego samego problemu by nie było, bo konkurs nie jest w Pucharze PSPD ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.