Jump to content
demonik83

Jasne Ale

Recommended Posts

Zgadza się na razie jeszcze debiutancka warka dofermentowywuje zeszlo z 15 na 4 blg i zastanawiam się czy zlać na cichą czy zostawić jeszcze i od razu butelkować

post-13567-0-47245200-1446397461_thumb.jpg

post-13567-0-44659000-1446397510_thumb.jpg

Edited by demonik83

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Jakie słody i w jakich proporcjach użyć aby otrzymać treściwego jasnego Ale bo chmiel to już wg mojego uznania

Słody też, byle jasne
Anteks, ależ Ty jesteś fachowiec! :smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mętne będzie od tego. Jako eksperyment możesz dać np 1,2kg płatków jęczmiennych, ale wyjdzie mocne ziarno. Mniejszej ilości nie poczujesz. Może być jeszcze owies albo żyto, ale to bardzo charakterystyczne zboża.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Upierasz się na tego single hopa? Ja bym nachmielił czym innym na goryczkę i resztę innego. Na przykład zestaw Marynka + Lubelski.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wezme to pod uwage

 

A z której słodowni lepiej Weyermann czy Strzegom ma to znaczenie dlatego ,że obecnie nie ma słodu z Weyermanna na centrum piwowarstwa jest Strzegom , albo Castle , aha i jakie polecacie drożdże Safale czy Mangrove Jacks?

Edited by demonik83

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziwne pytania zadajesz, oczekując jednocześnie jeszcze dziwniejszych odpowiedzi... to nie do końca tak, że jeden producent jest we wszystkim lepszy od drugiego. Jeden szczep drożdży jest lepszy, drugi gorszy, ale przede wszystkim chodzi o odpowiedni dobór do stylu. Pisałeś na początku, że chcesz fajne, treściwe piwo - poleciłbym Ci w tym wypadku Fermentis S-04, które są jednocześnie bardzo przyjemne w "obyciu" - szybko ofermentowują i ładnie osiadają na dnie, klarując elegancko piwo, dają piwu pełny smak i przyjemny, ciepły finisz.

 

Weyermann jest dobry jakościowo, ale też droższy. Strzegom też ma kilka fajnych słodów i często nie warto przepłacać. Jeżeli zaczynasz, to tym bardziej nie przejmuj się zbytnio takimi niuansami, jak producent słodów - skup się lepiej na ważniejszych aspektach jak np. fermentacja.

 

Zrób prosty zasyp 95% pilzneńskiego i 5% jasnego karmelu, dobierz sobie chmiele i ogień - nie ma co tu się rozwodzić, trzeba warzyć :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

No dlatego pytam czy jest aż taka różnica bo w jednym sklepie jest Weyermann w innym nie ,ale skoro twierdzisz ze wielkiej roznicy nie ma to dobrze:D już mam recepture chce popróbować z innymi drożdżami i chmielami w tym przypadku z Nowozelandzkimi bo ostatnio pilem z nimi piwo i mi smakowało :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wiesz, różnica jakaś jest (chociażby w wydajności), ale jeśli chodzi o smak to czy jest ona do wyłapania w gotowym piwie? Wydaje mi się, że nie, ale nie podejmę się stwierdzenia, że tak na pewno jest :)

 

Jeżeli chcesz iść w takie chmiele, to zmierzasz w stronę klasycznego American Pale Ale, a jak przywalisz z "grubej rury", to i pod American India Pale Ale podejdzie. Możliwe, że lepiej byłoby użyć drożdży US-05. Określ dokładnie czego oczekujesz po piwie, ile Blg, jaka goryczka itp. - coś uradzimy :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Demonik. Z tego co piszesz to zupełnie nie wiadomo czego oczekujesz po tym piwie - co chcesz uwarzyć.

Jeśli piłeś piwo na NZ hops które Ci smakowało i chcesz je skopiować to podaj co piłeś - pomożemy Ci w recepturze. Poza tym skoro masz już jakąś wstępną recepturę to ją podaj do wglądu - spróbujemy nakierować. Słód weź Pale Ale obojętnie którego producenta. 

Mówisz, że chcesz treściwe piwo - czy to znaczy że ma to być East Coast IPA ?

 

Tak na prawdę to jakie otrzymasz piwo będzie w znacznej mierze zależało od zacierania i fermentacji.

 

Na początku więc polecam szczegółowe opisanie pożądanego przez Ciebie produktu końcowego. Może być z podaniem przykładowego piwa dostępnego na rynku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

15 Blg i 60 IBU na nowozelandzkich chmielach to po prostu AIPA, a nawet NZIPA.

Zerknij na gotowe zestawy - najłatwiej warzyć z nich, ale można się na nich po prostu wzorować, aby sklecić swoją recepturkę. Tak na szybko:

http://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/zestawy_surowcow/redakcyjne_z_zacieraniem/new_zealand_india_pale_ale_nzipa_17_blg

http://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/zestawy_surowcow/redakcyjne_z_zacieraniem/new_zealand_black_ipa_16_blg

 

Poczytaj o NZ chmielach, aby dobrać odpowiednie odmiany według tego, co Ci pasuje albo powiedz na jakich nutach smakowych/zapachowych zależy Ci najbardziej.

Blg i IBU już jest :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

No zależy mi na treściwym piwie, bardziej goryczkowym niż słodowym posmaku cytrusów coś jak np Browar Brodacz "Primavera"

 

 

 

http://pijepiwo.pl/2015/05/premiera-piwa-primavera-z-browaru-brodacz.html

 

Tu np masz skład tego piwa oraz jego parametry. Prosty zasyp - nie przesadź z monachijskim. 

Pobaw się z BrewTarget i masz swoją Primavere :) Drożdże możesz wziąć suche US-05.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.