zbyszek-12345 1 Posted November 1, 2015 (edited) Witam. Sprzedam rurki karbowane DN16 o długości do 9 metrów bieżących zakute w nakrętki mosiężne 3/4 cala. Rurki to końcówki od instalatorów solarów. Rurki można wykorzystać w różnego rodzaju chłodnicach do zacierów lub brzeczki piwnej. Niedawno wpadłem na jeszcze jeden pomysł na wykorzystanie chłodniczki, a mianowicie do wstępnego podgrzania pulpy owocowej bądź zacieru przed destylacją. Zakładając puszczenie kilku kegów jednego dnia odzyskujemy ciepło z chłodnicy w trakcie pierwszej destylacji poprzez połączenie z drugą (chłodnicą) nagrzewnicą umieszczoną w nastawie do następnej destylacji. W ten sposób to co wlewamy do kega jest podgrzane do powiedzmy 60° C. Chłodnice pasują idealnie do rur fi 76 mm, natomiast do 70-tek wchodzą na lekki wcisk. Cena zakutej rurki to 10 zł/mb tj rurka 2,5 m/b kosztuje 25 zł a 8 m/b odpowiednio 80 zł. Chętnych zaprasza na PW lub http://olx.pl/oferta/chlodnica-rurka-keg-bimber-piwo-CID628-ID7mGo3.html Zdjęcia poglądowe na to co właśnie przywiozłem oraz na typowe "usterki" po zbyt ciasnym nawijaniu: http://pokazywarka.pl/karbowanka/ Edyta: Czakajcie cierpliwie, pierwsze chłodnice są już w drodze. Edited November 9, 2015 by zbyszek-12345 Quote Share this post Link to post Share on other sites
zbyszek-12345 1 Posted December 15, 2015 Dojechały rurki o długości 12mb, chętnych zapraszam. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Erikos 27 Posted December 28, 2015 Mam chłodnicę od tego kolegi, polecam Quote Share this post Link to post Share on other sites
Rocaille'r 8 Posted December 28, 2015 Ja tez polecam kawał rury, 25l w niecałe 10min Quote Share this post Link to post Share on other sites
Pun kOmora 32 Posted December 31, 2015 czym je zdystansować i ustabilizować konstrukcje? jakieś pomysły? Quote Share this post Link to post Share on other sites
camilos 82 1 Items Posted December 31, 2015 ja mam przeplecione w 4 miejscach drutem miedzianym. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jarek0 0 Posted January 1, 2016 jakiej długości powinna być chłodnica? Quote Share this post Link to post Share on other sites
jun22 5 1 Items Posted January 1, 2016 Ogólnie na forum panuje opinia ,że 8mb to minimum . Quote Share this post Link to post Share on other sites
Rocaille'r 8 Posted January 1, 2016 Ogólnie na forum panuje opinia ,że 8mb to minimum . jun ale porada, ktoś pyta gdzie zjeść najlepsze pierogi, a ty, że w Polsce... 8mb fi 8 czy fi 10 jest dla niektórych minimum, to jest temat raz o karbowanej, która jest wydajniejsza, dwa o DN 16. Jarek0 - zależy co chcesz osiągnać. ja mam 12m DN16 dla warek 25-40L i 25L chłodzę spokojnie w 10min. Teraz wydaje mi się (subiektywnie), że 8-10mb to idealna długość do mniejszych warek, trwa to moment a nie jest aż tak toporna jak moja. Pun kOmora - ja dopiero jestem w trakcie nawijania na gotowo, ale jeśli to pomoże, to robię sobie 3 płaskowniki z nawierconymi otworami i odpowiednim dystansem. Nie wiem jeszcze czy w całośći czy przecięty wzdłuż, żeby zrobić to na docisk, pewnie będę testował Quote Share this post Link to post Share on other sites
Krzysztof Ruda 6 Posted January 2, 2016 posiadam gar 50l emaliowany i chciałbym kupić chłodnicę zanurzeniową i tu pytanko ile bym potrzebował rury (warzę warki 20l) ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jarek0 0 Posted January 2, 2016 Ogólnie na forum panuje opinia ,że 8mb to minimum . jun ale porada, ktoś pyta gdzie zjeść najlepsze pierogi, a ty, że w Polsce... 8mb fi 8 czy fi 10 jest dla niektórych minimum, to jest temat raz o karbowanej, która jest wydajniejsza, dwa o DN 16. Jarek0 - zależy co chcesz osiągnać. ja mam 12m DN16 dla warek 25-40L i 25L chłodzę spokojnie w 10min. Teraz wydaje mi się (subiektywnie), że 8-10mb to idealna długość do mniejszych warek, trwa to moment a nie jest aż tak toporna jak moja. Pun kOmora - ja dopiero jestem w trakcie nawijania na gotowo, ale jeśli to pomoże, to robię sobie 3 płaskowniki z nawierconymi otworami i odpowiednim dystansem. Nie wiem jeszcze czy w całośći czy przecięty wzdłuż, żeby zrobić to na docisk, pewnie będę testował Dzięki za odpowiedź, jestem zupełnie nowy, stąd pytania o podstawy. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Rocaille'r 8 Posted January 2, 2016 (edited) Powiedzcie jaką macie temperaturę wody przez cały rok i w jakim czasie chcecie schłodzić jaką warke, w jakim kotle. Inaczej nikt wam nie pomoże są tu zwolennicy chłodzenia przez noc na balkonie, więc pytanie o to, jaką chłodnicę zrobić, to pytanie o to, co kto lubi. Subiektywnie: 12-15mb, fi 8-10 10-12mb, fi 12-16 8-10mb, dn12/dn16 nierdzewka To powinno dla każdego być i skuteczne i szybkie. Weźcie pod uwagę, że ja u rodziców na wsi w lecie mam wode kilkanaście stopni, u siebie w mieszkaniu jest letnia, więc i chłodzenie wolniejsze Edited January 2, 2016 by Rocaille'r Quote Share this post Link to post Share on other sites
jun22 5 1 Items Posted January 2, 2016 Przecież napisałem ,że 8mb. to minimum . Warto jeszcze dodać o dopasowaniu wielkości chłodnicy do naczynia w którym będziemy chłodzić warkę. Quote Share this post Link to post Share on other sites
ASadam 129 Posted January 3, 2016 czym je zdystansować i ustabilizować konstrukcje? jakieś pomysły? Ja to tak zrobiłem: 1 e-prezes reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
jun22 5 1 Items Posted January 3, 2016 Właśnie chciałem napisać o rowiązaniu z paskiem blachy kwasówki ( takim jak na zdjęciach ASadama).Nity zrywalne ze stali KO można kupić w Metalzbycie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Pun kOmora 32 Posted January 3, 2016 takie paski można kupić czy trzeba z większego arkusza wycinać? kurcze. w domu mam tylko wiertarkę. żadnych imadeł itp (w bloku ciężko o warsztat). dam radę to zrobić w takich warunkach? czy szukać warsztatu? Quote Share this post Link to post Share on other sites
ASadam 129 Posted January 3, 2016 (edited) Paski blachy wyciąłem z szerszego pasa, giąłem kombinerkami w rękach. Wiertło kobaltowe się przyda. Edited January 3, 2016 by ASadam Quote Share this post Link to post Share on other sites
robi6 1 Posted January 4, 2016 Paski blachy wyciąłem z szerszego pasa, giąłem kombinerkami w rękach. Wiertło kobaltowe się przyda. Witam! z ilu metrów jakiej średnicy rury zrobiłeś swoją piękną chłodnicę? Quote Share this post Link to post Share on other sites
ASadam 129 Posted January 4, 2016 (edited) 10mb DN16 od kolegi zbyszek-12345 z tego ogłoszenia Edited January 4, 2016 by ASadam Quote Share this post Link to post Share on other sites
zbyszek-12345 1 Posted January 4, 2016 He, he dzięki za podbijanie tematu ale zostały już tylko krótsze rurki max 8,5mb. Dzwoniący mogli dostać gratisa w postaci podobnych płaskowników jak u kol. ASadam, choć on sam o nie nie pytał . @ASadam Piwko za fotki. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Rocaille'r 8 Posted January 5, 2016 8m na małe warki spokojnie wystarczy nie pytać, brać 1 zbyszek-12345 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Erikos 27 Posted January 5, 2016 Moja chłodnica ma około 6-7m z czego aktywnie zanurzone w brzeczce jest nie więcej niż 6m. Używam jej od początku zabawy więc schłodziła już 43 warki o pojemności 23-67l. Przy warkach około 35l idzie sprawnie, zimą gdy woda w sieci jest dużo chłodniejsza nawet przy warkach 50l idzie sprawnie. Najdłużej trwa końcówka gdzie trzeba schłodzić np. 12°C, do temp 20°C schładza się bardzo szybko. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jarek0 0 Posted January 13, 2016 Rurka 5m po pierwszym chłodzeniu - 20l. - 15minPolecam Quote Share this post Link to post Share on other sites
camilos 82 1 Items Posted January 13, 2016 Do jakiej temperatury i ile litrów wody zużyte? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jarek0 0 Posted January 14, 2016 (edited) Do jakiej temperatury i ile litrów wody zużyte? do 16st. , ile litrów- nie wiem. Nie wiem też jaka jest temperatura wody Edited January 14, 2016 by Jarek0 Quote Share this post Link to post Share on other sites