Jump to content

Recommended Posts

Witam. 
Sprzedam rurki karbowane DN16 o długości do 9 metrów bieżących zakute w nakrętki mosiężne 3/4 cala. Rurki to końcówki od instalatorów solarów. Rurki można wykorzystać w różnego rodzaju chłodnicach do zacierów lub brzeczki piwnej. Niedawno wpadłem na jeszcze jeden pomysł na wykorzystanie chłodniczki, a mianowicie do wstępnego podgrzania pulpy owocowej bądź zacieru przed destylacją. Zakładając puszczenie kilku kegów jednego dnia odzyskujemy ciepło z chłodnicy w trakcie pierwszej destylacji poprzez połączenie z drugą (chłodnicą) nagrzewnicą umieszczoną w nastawie do następnej destylacji. W ten sposób to co wlewamy do kega jest podgrzane do powiedzmy 60° C. 
Chłodnice pasują idealnie do rur fi 76 mm, natomiast do 70-tek wchodzą na lekki wcisk. 
Cena zakutej rurki to 10 zł/mb tj rurka 2,5 m/b kosztuje 25 zł a 8 m/b odpowiednio 80 zł. 
Chętnych zaprasza na PW lub  http://olx.pl/oferta/chlodnica-rurka-keg-bimber-piwo-CID628-ID7mGo3.html

Zdjęcia poglądowe na to co właśnie przywiozłem oraz na typowe "usterki" po zbyt ciasnym nawijaniu: http://pokazywarka.pl/karbowanka/

 

 

Edyta:

Czakajcie cierpliwie, pierwsze chłodnice są już w drodze.

Edited by zbyszek-12345

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ogólnie na forum panuje opinia ,że 8mb to minimum . 

 

jun ale porada, ktoś pyta gdzie zjeść najlepsze pierogi, a ty, że w Polsce... :) 

8mb fi 8 czy fi 10 jest dla niektórych minimum, to jest temat raz o karbowanej, która jest wydajniejsza, dwa o DN 16. 

 

Jarek0 - zależy co chcesz osiągnać. ja mam 12m DN16 dla warek 25-40L i 25L chłodzę spokojnie w 10min. Teraz wydaje mi się (subiektywnie), że 8-10mb to idealna długość do mniejszych warek, trwa to moment a nie jest aż tak toporna jak moja.

 

Pun kOmora - ja dopiero jestem w trakcie nawijania na gotowo, ale jeśli to pomoże, to robię sobie 3 płaskowniki z nawierconymi otworami i odpowiednim dystansem. Nie wiem jeszcze czy w całośći czy przecięty wzdłuż, żeby zrobić to na docisk, pewnie będę testował

Share this post


Link to post
Share on other sites

posiadam gar 50l emaliowany i chciałbym kupić chłodnicę zanurzeniową i tu pytanko ile bym potrzebował rury (warzę warki 20l) ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Ogólnie na forum panuje opinia ,że 8mb to minimum . 

 

jun ale porada, ktoś pyta gdzie zjeść najlepsze pierogi, a ty, że w Polsce... :)

8mb fi 8 czy fi 10 jest dla niektórych minimum, to jest temat raz o karbowanej, która jest wydajniejsza, dwa o DN 16. 

 

Jarek0 - zależy co chcesz osiągnać. ja mam 12m DN16 dla warek 25-40L i 25L chłodzę spokojnie w 10min. Teraz wydaje mi się (subiektywnie), że 8-10mb to idealna długość do mniejszych warek, trwa to moment a nie jest aż tak toporna jak moja.

 

Pun kOmora - ja dopiero jestem w trakcie nawijania na gotowo, ale jeśli to pomoże, to robię sobie 3 płaskowniki z nawierconymi otworami i odpowiednim dystansem. Nie wiem jeszcze czy w całośći czy przecięty wzdłuż, żeby zrobić to na docisk, pewnie będę testował

 

Dzięki za odpowiedź, jestem zupełnie nowy, stąd pytania o podstawy. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Powiedzcie jaką macie temperaturę wody przez cały rok i w jakim czasie chcecie schłodzić jaką warke, w jakim kotle. Inaczej nikt wam nie pomoże :) są tu zwolennicy chłodzenia przez noc na balkonie, więc pytanie o to, jaką chłodnicę zrobić, to pytanie o to, co kto lubi.

Subiektywnie:

12-15mb, fi 8-10

10-12mb, fi 12-16

8-10mb, dn12/dn16 nierdzewka

To powinno dla każdego być i skuteczne i szybkie.

Weźcie pod uwagę, że ja u rodziców na wsi w lecie mam wode kilkanaście stopni, u siebie w mieszkaniu jest letnia, więc i chłodzenie wolniejsze

Edited by Rocaille'r

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przecież napisałem ,że 8mb. to minimum . Warto jeszcze dodać o dopasowaniu wielkości chłodnicy do naczynia w którym będziemy chłodzić warkę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

czym je zdystansować i ustabilizować konstrukcje? jakieś pomysły?

 

 

Ja to tak zrobiłem:

post-10012-0-86826000-1451803993_thumb.jpg

post-10012-0-13489300-1451803999_thumb.jpg

post-10012-0-68129200-1451804012_thumb.jpg

post-10012-0-15058800-1451804042_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie chciałem napisać o rowiązaniu z paskiem blachy kwasówki ( takim jak na zdjęciach ASadama).Nity zrywalne ze stali KO można kupić  w Metalzbycie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

takie paski można kupić czy trzeba z większego arkusza wycinać?

kurcze. w domu mam tylko wiertarkę. żadnych imadeł itp (w bloku ciężko o warsztat). dam radę to zrobić w takich warunkach? czy szukać warsztatu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Paski blachy wyciąłem z szerszego pasa,  giąłem kombinerkami w rękach. Wiertło kobaltowe się przyda.

Edited by ASadam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Paski blachy wyciąłem z szerszego pasa,  giąłem kombinerkami w rękach. Wiertło kobaltowe się przyda.

 

Witam!

z ilu metrów jakiej średnicy rury zrobiłeś swoją piękną chłodnicę?

Share this post


Link to post
Share on other sites

He, he dzięki za podbijanie tematu ale zostały już tylko krótsze rurki max 8,5mb.

Dzwoniący mogli dostać gratisa w postaci podobnych płaskowników jak u kol. ASadam, choć on sam  o nie nie pytał  :) .

@ASadam

Piwko za fotki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moja chłodnica ma około 6-7m z czego aktywnie zanurzone w brzeczce jest nie więcej niż 6m.

Używam jej od początku zabawy więc schłodziła już 43 warki o pojemności 23-67l.

Przy warkach około 35l idzie sprawnie, zimą gdy woda w sieci jest dużo chłodniejsza nawet przy warkach 50l idzie sprawnie.

Najdłużej trwa końcówka gdzie trzeba schłodzić np. 12°C, do temp 20°C schładza się bardzo szybko.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do jakiej temperatury i ile litrów wody zużyte?

do 16st. , ile litrów- nie wiem. Nie wiem też jaka jest temperatura wody

Edited by Jarek0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.