bula20_00 Posted October 30, 2015 Share Posted October 30, 2015 Witam, Takie pytanie mi sie nasunęło. Firma Gozdawa na swoich brewkitach z serii "Belgian" umieszcza informacje że zestaw wystarcza na 21 litrów. Sprzedawcy w sklepach, w opisach piszą o 23 litrach piwa tak jak pozostałem brewkity. Jak w rzeczywistości zalewać ? Bula20_00 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yoshko Posted October 30, 2015 Share Posted October 30, 2015 Tyle litrów ile Ci wyjdzie na planowane blg. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bula20_00 Posted October 30, 2015 Author Share Posted October 30, 2015 rozchodzi się właśnie o to ze już nastawiłem na 23 l, nie mierząc początkowego blg.... i zastanawiam się czy nie wyjdzie za słabe Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yoshko Posted October 30, 2015 Share Posted October 30, 2015 Na takim jesteś etapie? Już fermentuje? Jeśli tak to już nic nie zmienisz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Brower Posted October 30, 2015 Share Posted October 30, 2015 Z gozdawa pale ale + 1.7 ekstraktu płynnego wyszło mi ok. 11.5 blg przy 22l. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
myszarafa Posted October 30, 2015 Share Posted October 30, 2015 Mozna dosypac cukru aby podwyzszyc blg. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bula20_00 Posted October 30, 2015 Author Share Posted October 30, 2015 Na takim jesteś etapie? Już fermentuje? Jeśli tak to już nic nie zmienisz. wiem że już nic nie zmienie z czystej ciekawości chciałem się dowiedzieć Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jancewicz Posted October 30, 2015 Share Posted October 30, 2015 wyjdzie takia jaśniejsza blondyna... Będzie dobre! A zdobyte przez Ciebie doświadczenie - bezcenne! P.S. (offtop) Właśnie na cichej mam pierwsze piwo z Gozdawy (brewkit) i jestem ciekaw co z tego wyjdzie... Dotychczas robiłem same Coopersy i Muntonsy (z tuningiem słodowo chmielowym) - z raczej dobrymi efektami. Powracając do Gozdawy, robię 2x1.7 pszeniczna pucha (jedna podobno na 12l) zrobiłem więc z dwóch 22l. Zobaczymy. Fermentuje na WB06; przez 5 dni pięknie bulkało i dosyć wysoko (24C) w celu uzskania "bananów". Teraz , po 6 dniach burzliwej, na cichej w 20C (może jakiś goździk się pojawi). W przyszły weekend będę butelkował. A po kolejnym tygodniu pierwsza degustacja.... i szybkie spijanie (wiadomo - pszeniczniak się szybko psuje... ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ledaro Posted October 31, 2015 Share Posted October 31, 2015 Mozna dosypac cukru aby podwyzszyc blg. Z tego co słyszałem, nie jest to dobra praktyka przy brewkitach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.