Saladyn 0 Posted October 29, 2015 Witam mam pytanie odnośnie tychże woreczków nigdy wcześniej ich nie używałem, stąd pytania: Ile razy można użyć takiego woreczka do chmielenia? oraz po gotowaniu co trzeba z nimi zrobić by użyć ponownie wyczyścić, zdezynfekować ( w jaki sposób) ?pozdrawiam Quote Share this post Link to post Share on other sites
Oskaliber 543 1 Items Posted October 29, 2015 Dezynfekować nie musisz bo i tak to gotujesz. Ale poza tym to daj sobie spokój, syp chmiel normalnie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Saladyn 0 Posted October 29, 2015 Posiadam jeden taki woreczek więc chciałbym go wypróbować tak z czystej ciekawości ( chmielenie szyszkami ) Quote Share this post Link to post Share on other sites
Oskaliber 543 1 Items Posted October 29, 2015 Nie używałem nigdy tego, ale na zdrowy rozsądek możesz sobie używać ile chcesz dopóki jest cały. Po gotowaniu opłucz żeby chmieliny nie zaschły i tyle. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Areh 5 1 Items Posted October 29, 2015 No to wypróbuj, co stoi na przeszkodzie? Ja do tej pory użyłem takiego woreczka raz, przy ostatniej warce i bardzo sobie chwalę. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Oskaliber 543 1 Items Posted October 29, 2015 (edited) Mówisz do mnie czy do autora? Nie widzę sensu używania tego ustrojostwa. Zbędny gadżet, który i tak traci swoje zastosowanie jak się chmieli granulatem. Edited October 29, 2015 by Oskaliber Quote Share this post Link to post Share on other sites
BobIsYourUncle 0 Posted October 30, 2015 (edited) Ja raz użyłem takiego woreczka i nigdy więcej. Trudno go doczyścić, a podczas gotowania granulatu i tak duża część dostaje się do brzeczki. Od jakiegoś czasu z powodzeniem wykorzystuję wygotowane pończochy. Najpierw próbowałem w nich gotować chmiel, ale lepszym rozwiązaniem okazało się sypanie chmielu bezpośrednio do gara, a po schłodzeniu przywiązuję pończochę do końca rurki, którą zlewam brzeczkę i działa jak filtr. edit: literówka Edited October 30, 2015 by BobIsYourUncle Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jancewicz 228 1 Items Posted October 30, 2015 Od jakiegoś czasu z powodzeniem wykorzystuję wygotowane pończochy. Ja stosuje tą metodę do zlewania po chmieleniu na cichej.. Quote Share this post Link to post Share on other sites
BobIsYourUncle 0 Posted October 30, 2015 (edited) Od jakiegoś czasu z powodzeniem wykorzystuję wygotowane pończochy. Ja stosuje tą metodę do zlewania po chmieleniu na cichej.. Ja i na zimno, i na ciepło – za każdym razem jak przelewam piwo. Kto raz spróbował pończochy, nie wróci już nigdy do woreczków edit: Tylko w sklepach z damską bielizną dziwnie na mnie patrzą Edited October 30, 2015 by BobIsYourUncle Quote Share this post Link to post Share on other sites
jerzdna 4 Posted October 30, 2015 Ja używam i przy gotowaniu i na cichą. Np.AAA robiony we wrześniu wyszedł aromatyczny Ale wypróbuję też alternatywną metodę bez...kiedyś Quote Share this post Link to post Share on other sites