Dr_Herman 9 Posted October 29, 2015 Witam na forum To mój 1 post oprócz powitalnego i mam pytanie o moje piwo które warzyłem 15.10.2015 i za bardzo nie wiem w ogóle do jakiego stylu je zaliczyć i jak dalej postępować, dlatego proszę Was o pomoc. Składniki: słody: pilzneński 2kg pale ale 2 kg whisky 1 kg caraaroma 0,4 kg czekoladowy ciemny 0,2 kg czekoladowy pszeniczny 0,2 kg palony jęczmień 0,1 kg płatki owsiane 0,5 kg chmiele: amarillo 30g summer 20g drożdże: fermentum mobile - irlandzkie ciemności - starter zacieranie: 62o - 30' 72o - 40' 78o - 5' Do gara poszło ok. 27l przy ok. 16,2 oblg gotowanie - 70' 60' - 30g amarillo 15' - 20g summer 5' - łyżeczka mchu irlandzkiego Po gotowaniu wyszło ok. 21l przy ok. 18,6oblg, po dodaniu startera ok. 22 l. Od 2 tygodni fermentuje w piwnicy w temperaturze ok. 17-18oC (bardziej 18). Dzisiaj mierzyłem blg i wyszło 7. I pytanie jest takie, co to jest za piwo ? bo jeśli wziąć pod uwagę ekstrakt początkowy to niewiele ale przekroczyło dolną granicę RISa. Co byście poradzili robić ? Czy już można przelewać na cichą czy jeszcze poczekać ? Mam zamiar podzielić warkę na 2 części i do jednej wrzucić płatki dębowe Whisky 50g, a do drugiej płatki dębowe SHERRY OLOROSO 50g. Zobaczymy jaka będzie różnica. Ile trzymać na cichej i czy będzie trzeba, jak przy Risie leżakować przynajmniej 6 miesięcy ?? Co sądzicie ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gawon 147 Posted October 29, 2015 z tymi chmielami to bardzie AIS chyba ma po prostu mocne ciemne piwo,a czy dobre dowiesz się jak spróbujesz Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dr_Herman 9 Posted November 25, 2015 Dyskusja widzę żywa Przede mną butelkowanie i będę wdzięczny za radę odnośnie surowca do refermentacji i proporcji. Nie butelkowałem jeszcze piwa o takim OG, jak przelewałem na cichą 03.11.2015 było ok. 6,75 o BLG. Cukier, glukoza czy może ekstrakt , co sądzicie ?? Nie chcę skopać tego piwa na koniec więc śmiało, nie krępujcie się pisać Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jasiu 136 Posted November 25, 2015 Cukier, a procedura standardowa. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dr_Herman 9 Posted November 25, 2015 Cukier, a procedura standardowa. Czemu cukier, poza tym, że najtańszy ? 6g na litr ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
kantor 350 Posted November 25, 2015 Nie butelkowałem jeszcze piwa o takim OG 18,6oblg - Standardowa procedura RISa ja bym na koło 2v/v gazował. Quote Share this post Link to post Share on other sites
zielczi 10 Posted November 25, 2015 27 warek i nie widziałeś jeszcze tego kalkulatora? http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dr_Herman 9 Posted November 25, 2015 27 warek i nie widziałeś jeszcze tego kalkulatora? http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html No już teraz to 30. Kalkulator widziałem ale szczerze mówiąc nie korzystałem jeszcze. Może i masz rację, może pora z niego skorzystać. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jasiu 136 Posted November 26, 2015 Cukier, a procedura standardowa. Czemu cukier, poza tym, że najtańszy ? 6g na litr ? Bo efekt identyczny co wszystko inne. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Maniak Piwa 0 Posted November 26, 2015 Co to właściwie jest ten RIS? Quote Share this post Link to post Share on other sites
MichalW 54 Posted November 26, 2015 RIS to jedyne mocne piwo do leżakowania znane początkującym. 1 Green Fox reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites