Jump to content
Sign in to follow this  
Dr_Herman

Czy to RIS ?

Recommended Posts

Witam na forum

To mój 1 post oprócz powitalnego i mam pytanie o moje piwo które warzyłem 15.10.2015 i za bardzo nie wiem w ogóle do jakiego stylu je zaliczyć i jak dalej postępować, dlatego proszę Was o pomoc.

                  Składniki:

słody:

pilzneński                              2kg

pale ale                                 2 kg

whisky                                 1 kg

caraaroma                          0,4 kg

czekoladowy ciemny          0,2 kg

czekoladowy pszeniczny    0,2 kg

palony jęczmień                  0,1 kg

płatki owsiane                     0,5 kg

chmiele:

amarillo      30g

summer      20g

drożdże:

fermentum mobile - irlandzkie ciemności - starter

 

zacieranie:            

62o​ - ​30'                 

72o - 40'                

78o - 5'                    

Do gara poszło ok. 27l przy ok. 16,2 oblg

gotowanie - 70'

60' - 30g amarillo

15' - 20g summer

5' - łyżeczka mchu irlandzkiego

 

Po gotowaniu wyszło ok. 21l przy ok. 18,6oblg, po dodaniu startera ok. 22 l. Od 2 tygodni fermentuje w piwnicy w temperaturze ok. 17-18oC (bardziej 18). Dzisiaj mierzyłem blg i wyszło 7.

I pytanie jest takie, co to jest za piwo ?  bo jeśli wziąć pod uwagę ekstrakt początkowy to niewiele ale przekroczyło dolną granicę RISa. Co byście poradzili robić ? Czy już można przelewać na cichą czy jeszcze poczekać ? Mam zamiar podzielić warkę na 2 części i do jednej wrzucić płatki dębowe Whisky 50g, a do drugiej płatki dębowe  SHERRY OLOROSO 50g. Zobaczymy jaka będzie różnica. Ile trzymać na cichej i czy będzie trzeba, jak przy Risie leżakować przynajmniej 6 miesięcy ??

Co sądzicie ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

z tymi chmielami to bardzie AIS

chyba ma po prostu mocne ciemne piwo,a czy dobre dowiesz się jak spróbujesz :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dyskusja widzę żywa :)

Przede mną butelkowanie i będę wdzięczny za radę odnośnie surowca do refermentacji i proporcji. Nie butelkowałem jeszcze piwa o takim OG, jak przelewałem na cichą 03.11.2015 było ok. 6,75 o​​ BLG. Cukier, glukoza czy może ekstrakt , co sądzicie ?? Nie chcę skopać tego piwa na koniec więc śmiało, nie krępujcie się pisać :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cukier, a procedura standardowa.

 

Czemu cukier, poza tym, że najtańszy ? 6g na litr ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Nie butelkowałem jeszcze piwa o takim OG

18,6oblg - Standardowa procedura ;)

RISa ja bym na koło 2v/v gazował.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.