Łukasz 297 Posted October 29, 2015 Witam, z racji tego, że dużo jest zapytań o wyliczanie ilości danego surowca do refermentacji (często na czacie) i dużo osób nie do końca wie jak wypełnić pola w kalkulatorze do tego przeznaczonym to w skrócie poniżej znajduje się opis. Pierwsza rzecz wchodzimy na tą stronę:http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html Poniżej znajduje się screen z tego kalkulatora z wstępnie wypełnionymi ponumerowanymi polami, które należy wypełnić. AD. 1. Wybieramy żądany poziom nagazowania w zależności od stylu (styles). Jeżeli ktoś nie wie jakie powinno być to może zerknąć w podpowiedzi - z tym ostrożnie w 1 przypadku: DUNKELWEIZEN, WEIZEN i WEIZENBOCK - tutaj twórca lekko przesadził z poziomem nagazowania. AD. 2.Enter the desired volumes of CO2 - po wyborze poziomu nagazowania wpisujemy go w to pole. UWAGA !!! Wszystkie liczby dziesiętne wpisujemy z "kropką", a nie przecinkiem. AD. 3Wybieramy w co lejemy nasze piwo: butelki (bottle priming) lub kegi (kegging). Standardowo zawsze jest zaznaczona opcja "BUTELKI". AD. 4.Wpisujemy dane, które posłużą do wyliczenia surowca do refermentacji: - ILOŚĆ LITRÓW PIWA (volume beeing bottled) - nadmienię, że warto tutaj dodać sobie ilość wody, w której będzie rozpuszczany surowiec do refermentacji. Przeważnie jest to około 500ml i tyle można od razu dopisać w pole ilości - TEMPERATURĘ PRZY BUTELKOWANIU (beer temperature at bottling) - tutaj często sprawa jest dyskusyjna toczyły się bowiem w tym temacie ciekawe dyskusje na forum. Polecam wyszukać i sprawdzić - w skrócie chodzi o to jaką przyjmować temperaturę butelkowania: czy tą najwyższą z fermentacji burzliwej czy też tą, w której piwo jest butelkowane. Zdania czasami były podzielone. Osobiście robię tak, że notuję sobie najwyższą temperaturę fermentacji burzliwej. Jeżeli zlewam od razu do butelek/kega to wg niej obliczam nagazowanie, ale jeżeli zlewam na cichą (przeważnie temperatura na cichej u mnie jest niższa) to obserwuję czy nastąpiła jeszcze jakaś aktywność drożdży (mam zamknięty szczelnie fermentor więc widać czy wieko się unosi). Jeżeli coś jeszcze drożdże sobie dojadły i wytworzyły CO2 to przyjmuję temperaturę z cichej (CO2 miało szanse się dodatkowo rozpuścić w piwie); jeżeli natomiast nie ma żadnej aktywności to znaczy, że dodatkowy CO2 najprawdopodobniej nie wytworzył się lub bardzo mało i nie będzie miał praktycznie wpływu na obliczenia - przyjmuję wtedy do obliczeń maksymalną temperaturę z burzliwej. UWAGA !!!Zwróćcie uwagę na jednostki przyjmowane do obliczeń. Jeżeli w pole ilości litrów wpiszemy tylko 20 to kalkulator przyjmie do obliczeń wartość w Galonach. KONIECZNIE trzeba wpisywać jednostki:- ilość litrów - na końcu dopisujemy "L" czyli np. 20L- temperatura - na końcu dopisujemy "C" czyli np. 20C AD. 5.Tutaj określamy jakiego surowca używamy do refermentacji (priming ingredient):- Corn Sugar - glukoza- Cane Sugar - cukier- Dried Malt Ekstrakt - suchy ekstrakt słodowy- Honey - miód Zaznaczamy używany przez nas surowiec. Po wypełnieniu tego wszystkiego klikamy przycisk i powyżej (Recommended quantity) otrzymujemy wyliczoną ilość wybranego przez nas surowca potrzebnego do refermentacji. Ja odmierzam wyliczoną ilość, wrzucam do 500ml wody i doprowadzam do temperatury wrzenia i wyłączam palnik. Zostawiam na kilka minut, zlewam na dno fermentora i zlewam na to piwo, ale tak żeby tworzył się wir trzeba bowiem pamiętać żeby cukier był równomiernie wymieszany z piwem. NAGAZOWYWANIE W KEGU Tutaj sprawa jest podobna. Najpierw zgodnie z AD. 3 czyli wybieramy w co lejemy nasze piwo: butelki (bottle priming) lub kegi (kegging). Standardowo zawsze jest zaznaczona opcja "BUTELKI". Wybieramy "KEGGING". Po kolei wypełniamy punkt 2 oraz 4 tak samo, jak to miało miejsce w przypadku butelkowania. Tutaj nie jestem pewien, którą temperaturę przyjmujemy: czy tą, jaką ma piwo podczas nagazowania czy taką, w której będzie stał keg. Wydaje mi się, że tą drugą. Ja co prawda nie obliczam tylko robię to na wyczucie, ale to już każdy z Was musi sobie opracować własną metodę. Jeżeli wg wyliczeń kalkulatora to przeliczamy jednostki na BAR (jeżeli nie mamy na manometrze skali PSI), ustawiamy reduktor na daną wartość i wpuszczamy do kega. Można tak zostawić, ale ja kładę kega i turlam nim dotąd, aż CO2 przestanie być pobierany z butli (robię to na słuch). Potem wstawiam do kegeratora i spijam albo czekam. Kalkulator PSI<>BAR jest np. tutaj: http://www.centauro-owners.com/articles/psibar.html To tyle w kwestii kalkulatora. Jeżeli coś pokręciłem lub zrobiłem jakiegoś babola to dajcie znać - poprawię. PozdrawiamŁukasz 12 santa, Malinowy, AresREAL and 9 others reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
homian 0 Posted October 29, 2015 szybka a właściwie natychmiastowa reakcja na pytania z czatu Quote Share this post Link to post Share on other sites
tib 1 Posted December 16, 2015 Dobry kalkulator do obliczania nagazowania piwa jest na GoodBrew - http://goodbrew.pl/Tools/Carbonation Quote Share this post Link to post Share on other sites
xjaniux 4 1 Items Posted June 19, 2017 Niestety link już nie działa :-( Quote Share this post Link to post Share on other sites
marek- 30 1 Items Posted June 19, 2017 (edited) "Dziwneumniedziała" Spróbuj może linku do którego powyższy przekierowuje: http://goodbrew.pl/kalkulatory/nagazowanie-piwa EDIT: Wybacz, hbd rzeczywiście nie działa. Z informacji na stronie widzę, że przywrócenie może być czasochłonne o ile nie niemożliwe..... Edited June 19, 2017 by marek- Quote Share this post Link to post Share on other sites
opeciarz 37 Posted June 21, 2017 http://www.piwo.org/topic/23697-kalkulator-surowca-do-refermentacji/ Post kantora (3-ci od końca) Quote Share this post Link to post Share on other sites