Jump to content

RIPA


udarr
 Share

Recommended Posts

Hej

 

Znalazłem na zagranicznym forum, mam nadzieję, ciekawą recepturę na RIPA. Problem w tym, że mam jakiś niewytłumaczalny problem z dostosowaniem jej do moich parametrów. Jak widać niżej receptura jest na 12galonów, czyli ~45,5l nastawu. Pomijam przeliczenie potrzebnej ilości słodów bo z tym sobie poradziłem.

 

Problem pojawia się przy chmieleniu. Skoro autor zaznacza, że z chmielu dodanego na FWH uzyskuje 55 IBU to według mnie powinien dodać ~145g chmielu Bravo 13,7% ak - liczę tak jak tłumaczy pod gwiazdką, czyli dane wklepuje do kalkulatora dla '20, stosuję Tinsetha ale nawet w Ragerze wychodzi prawie 45 ibu więc niewiele mniej. Gdyby rzeczywiście dodał 2,5oz jak w przepisie to miałby 26 IBU a nie deklarowane 55. Gdzie popełniam błąd? Czy rzeczywiście dla kalkulacji fwh obiera się wartości z chmielenia na '20? Do tej pory nie stosowałem tej metody. 

 

 

Sierra Nevada Ruthless Rye IPA (batch #151)

Size: 12.0 gal (post-boil)
Efficiency: 95%
Attenuation: 80.6%
Calories: 206 kcal per 12.0 fl oz
Original Gravity: 1.062 (1.056 - 1.075)
Terminal Gravity: 1.012 (1.010 - 1.018)
Color: 12.3 (6.0 - 15.0)
Alcohol: 6.6% (5.5% - 7.5%)
Bitterness: 55 (40.0 - 70.0)

Ingredients:
17.7 lb Domestic 2-Row Malt (80.4%)
2.9 lb Rye Malt (13.2%)
1.3 lb Crystal Malt 75-80L (5.9%)
0.1 lb Chocolate Malt (0.5%)
2.5 oz Bravo Hops (14%) - added first wort*, boiled 60 min (54.6 IBU)
1 Whirlfloc Tablet (Irish moss) - added during boil, boiled 15 min
2.5 oz Chinook Hops (11.4%) - added during boil, boiled 0 min
1.5 oz Amarillo Hops (10.1%) - added during boil, boiled 0 min
1.5 oz Columbus Hops (12.3%) - added during boil, boiled 0 min
36 g Fermentis Safale US-05 dry yeast
3.0 oz Citra Hops (11.1%) - added dry to secondary fermenter
1.0 oz Columbus Hops (12.3%) - added dry to secondary fermenter
2.0 oz Chinook Hops (11.4%) - added dry to secondary fermenter
1.0 oz Amarillo Hops (8.2%) - added dry to secondary fermenter

*First wort hops are added to the boil kettle while you're sparging (before the wort is boiled). For IBU calculations, first wort hopping is said to be similar to a 20 minute addition.

źródło: http://www.theelectricbrewery.com/forum/viewtopic.php?t=26124

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

2.5oz to jest ~70g

ps w beersmith jest ustawienie first wort dla chmielu

 

Wiem ile to jest 2,5oz, dlatego napisałem, że według wyliczeń kalkulatora dla gotowania brzeczki o takich parametrach należałoby sypnąć 145g (ponad 5oz) żeby uzyskać zaplanowane 55 IBU (licząc jak dla '20 zgodnie z tym co pisze autor jak już pisałem w pierwszym poście) dlatego dziwi mnie te 2,5oz i zastanawiam się co źle liczę/rozumiem.

Link to comment
Share on other sites

sory nie zrozumiałem tego w takim razie

 

wg BS2

- 70g na 20' chinooka 13,4aa daje 62,6IBU

- 70g first wort tego samego chinooka daje 113,8IBU - to ma sens bo przecież ten chmiel się bedzie gotował od początku do końca

nie wiem jak można porównywać first wort do chmielenia na 20'

 

z tego co widzę to Twoja receptura jest trochę inna niż 2 które znalazłem na szybko dla tego klona

http://www.piwo.org/topic/10556-klonowanie-piw-wykaz-receptur-z-magazynu-byo/?do=findComment&comment=220954 jest podobna do

http://beersmithrecipes.com/viewrecipe/64276/sierra-nevada-ruthless-ipa-clone-byo

Edited by cml
Link to comment
Share on other sites

Też mnie dziwiło to porównaniu liczby ibu z fwh do tej uzyskiwanej z gotowania 20min... No to wszystko już jasne.

Dzięki za te receptury, zastanawia mnie w nich tak mała ilość żyta. Czy 360g tego surowca wprowadzi cokolwiek charakterystycznego? W zasadzie zamówiłem już 1kg. Chciałbym uzyskać tę charakterystyczną teksturę/lepkość.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Robiłeś może rozpoznanie skąd te 20 minut? Zaciekawiło mnie to. BS2 wylicza IBU dla FWH jakoś o 5-10% więcej względem samego gotowania, więc na pewno nie wartość dla 20 minut. Co do żyta, 15% jest optymalne. Jaką ilość plamujesz, że Ci tylko 360 gr. wyszło? W kwestii receptury, przepisom z Electric Brewery zdecydowanie można ufać :).

 

Osobiście uważam, że może i IBUsów z FWH jest więcej, ale goryczka jest inna, łagodniejsza. Powoli się przekonuję, że muszę jednak patrzeć na FWH w kategorii niedoszacowania tych kilku procent, czyli w drugą stronę. Innymi słowy, piwa z FWH wydają się mieć zbyt małą odczuwalną goryczkę.

 

EDIT:

https://m.reddit.com/r/Homebrewing/comments/2u17mg/first_wort_hopping_fwh_ibu_contribution_conundrum/

http://www.brewersfriend.com/2009/05/09/first-wort-hopping/

 

EDIT2:

Przestawię sobie w pierwszym kroku FWH w BS2 na -10% i zobaczymy jakie będą odczucia przy kolejnym piwie.

Edited by santa
Link to comment
Share on other sites

Ja o tych 20 min słyszałem od Gordona Stronga (grandmaster BJCP judge, 3 x Ninkasi) w którymś odcinku BeerSmith Podcast, nie pamiętam dokładnie w którym.

Oczywiście, mierzona goryczka (IBU w laboratorium) będzie wyższa (właśnie o te 5-10%), ale odczucie goryczki, jej jakość będzie bardziej odpowiadała odczuciu, które uzyskasz wrzucając taką ilość chmielu na 20 min.

 

EDIT: znalazłem

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Cześć !
Podpinam sie pod temat. Co powiecie o mojej recepturze na Rye New Zealand IPA ?

Warka 25 litrów

5,4 kg słód pils
1,5 kg słód żytni
0,4 kg carared
50 g słod czekoladowy

chmiele:

pacific jade 40g 60 min

rakau 35g 15 min
wai-iti 30 g 0 min
rakau 30 g 0 min

chmielenie na zimno wai-iti 30g przez 7 dni

Drozdze Wyeast american ale II, 67,8 IBU , 6,6 % alk, zacieranie w temp. 64 stopni

Edited by Swaróg
Link to comment
Share on other sites

a nie masz już nic do wrzucenia na zimno? Tego chmielu akurat nie znam, ale mimo wszystko 30g to jednak trochę mało...

Ja to jak nie nachmielę na zimno to jestem chory. Wg. mojej praktyki najlepsze efekty daje wrzucenie chmielu na 4 ostatnie dni cichej, aczkolwiek zdarzało się trzymać dłużej i też było OK.

 

Rakau fajny chmiel, dla mnie daje trochę tytoniem :)

Link to comment
Share on other sites

a nie masz już nic do wrzucenia na zimno? Tego chmielu akurat nie znam, ale mimo wszystko 30g to jednak trochę mało...

Ja to jak nie nachmielę na zimno to jestem chory. Wg. mojej praktyki najlepsze efekty daje wrzucenie chmielu na 4 ostatnie dni cichej, aczkolwiek zdarzało się trzymać dłużej i też było OK.

 

Rakau fajny chmiel, dla mnie daje trochę tytoniem :)

To piwo to moje pierwsze spotkanie z chmielami z NZ, wiec generalnie bede sugeruje sie opisami chmieli ze strony ychhops.com, wybralem wai- iti bo podobno daje bardzo intensywny aromat cytrusowy, Chmiel bede specjalnie kupowal do tego piwa, tylko pytanie ile wrzucic na zimna ? 50 g ? 60 g ?

Link to comment
Share on other sites

Jak chcesz poszaleć, to bez 200 gr. chmielu na smak/aromat/zimno bym w ogóle nie podchodził, a i to wydaje się raczej minimem minimów.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.