Skocz do zawartości

Lodówka


method99

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Jakiś czas temu powiększyliśmy nasz "domowy browar" w lodówkę :) - taką mała, że akurat wchodzi wiadro. Moje pytanie - jak jej używać podczas fermentacji cichej ? w jakich temperaturach? piwa górnej fermentacji AIPA, Stouty 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Również korzystam z takiej małej lodówki. Osobiście staram się fermentować z temperaturą lekko wzrastającą gdzie pod koniec burzliwej dochodzę do wartości temperatury powietrza otoczenia (nieogrzewany pokój), czyli obecnie 19-20st.C, wtedy też wyłączam lodówkę z zasilania i "cicha" (bo zwyczajowo nie przelewam) odbywa się już w tej temperaturze. Według mojej wiedzy nie ma potrzeby robienia cichej dla piw, o których wspomniałeś w jakiś niższych temperaturach ale poczekajmy aż ktoś bardziej doświadczony się wypowie. Dodatkowo od 2-3 warek przed rozlewem całą warkę trzymam przez 1-2 doby w temperaturze 4st.C.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.