Jump to content

Lodówka


method99
 Share

Recommended Posts

Cześć. Jakiś czas temu powiększyliśmy nasz "domowy browar" w lodówkę :) - taką mała, że akurat wchodzi wiadro. Moje pytanie - jak jej używać podczas fermentacji cichej ? w jakich temperaturach? piwa górnej fermentacji AIPA, Stouty 

Link to comment
Share on other sites

Również korzystam z takiej małej lodówki. Osobiście staram się fermentować z temperaturą lekko wzrastającą gdzie pod koniec burzliwej dochodzę do wartości temperatury powietrza otoczenia (nieogrzewany pokój), czyli obecnie 19-20st.C, wtedy też wyłączam lodówkę z zasilania i "cicha" (bo zwyczajowo nie przelewam) odbywa się już w tej temperaturze. Według mojej wiedzy nie ma potrzeby robienia cichej dla piw, o których wspomniałeś w jakiś niższych temperaturach ale poczekajmy aż ktoś bardziej doświadczony się wypowie. Dodatkowo od 2-3 warek przed rozlewem całą warkę trzymam przez 1-2 doby w temperaturze 4st.C.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.