method99 Posted October 28, 2015 Share Posted October 28, 2015 Cześć. Jakiś czas temu powiększyliśmy nasz "domowy browar" w lodówkę - taką mała, że akurat wchodzi wiadro. Moje pytanie - jak jej używać podczas fermentacji cichej ? w jakich temperaturach? piwa górnej fermentacji AIPA, Stouty Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
udarr Posted October 28, 2015 Share Posted October 28, 2015 Również korzystam z takiej małej lodówki. Osobiście staram się fermentować z temperaturą lekko wzrastającą gdzie pod koniec burzliwej dochodzę do wartości temperatury powietrza otoczenia (nieogrzewany pokój), czyli obecnie 19-20st.C, wtedy też wyłączam lodówkę z zasilania i "cicha" (bo zwyczajowo nie przelewam) odbywa się już w tej temperaturze. Według mojej wiedzy nie ma potrzeby robienia cichej dla piw, o których wspomniałeś w jakiś niższych temperaturach ale poczekajmy aż ktoś bardziej doświadczony się wypowie. Dodatkowo od 2-3 warek przed rozlewem całą warkę trzymam przez 1-2 doby w temperaturze 4st.C. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jancewicz Posted January 12, 2016 Share Posted January 12, 2016 Podłączę się... może ktoś podać jakieś modele chłodziarek / lodówek w których zmieści się bez przeróbek jeden fermentor z bulkadełkiem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rabbek Posted January 12, 2016 Share Posted January 12, 2016 chyba każda podblatowa bez zamrażalnika czyli taka 85 cm Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.